hero taustakuva

Näin amerikkalaiset alkoholilait yllättävät – oletko ikinä kuullut Yhdysvaltojen erikoisista kielloista ja rajoituksista?

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Alkoholiin liittyvät lait voivat yllättää Yhdysvalloissa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 05.11.2018
facebook   whatsapp

Alkoholilait vaihtelevat ympäri Yhdysvaltoja

Suomen tiukkana pidetty alkoholilainsäädäntö herättää säännöllisesti keskustelua. Yleensä ulkomaille matkustaminen tarkoittaa vapaamielisempiä käytäntöjä, mutta olisitko uskonut, että Yhdysvalloista löytyy vielä kokonaisia alueita, joissa alkoholin myynti on kielletty?

Yhdysvalloissa alkoholiin ja anniskeluun liittyvien lakien tuntemista vaikeuttaa niiden vaihtelu osavaltioittain. Lisäksi osavaltioiden sisällä on eroja piirikunnittain ja jopa kaupungeittain. Lait myös muuttuvat jatkuvasti, kun tiukimpia sääntöjä kevennetään.

Selkein ero Suomeen ja muihin Euroopan maihin on alkoholin ostamisen ja nauttimisen ikäraja. Yhdysvaltojen kaikissa osavaltioissa anniskellaan vain 21 vuotta täyttäneille, ja kaupoissa henkilöpaperit kysytään usein periaatesyistä lähes kaikilta.

Matkailijoiden suosimissa osavaltioissa kuten Kaliforniassa, New Yorkissa, Floridassa ja Havaijilla on liberaalit alkoholilait. Tunnetuissa lomakohteissa matkailija ei tulisi edes ajatelleeksi, ettei alkoholin ostaminen ole kaikkialla maassa yhtä helppoa.

ShutterstockYhdysvaltojen erikoisimmat alkoholilait
Kaliforniassa väkeviäkin alkoholijuomia myydään ruokakaupoissa.

Monissa osavaltioissa alkoholijuomia voi ostaa alkoholiliikkeiden lisäksi myös ruokakaupoista ja huoltoasemilta. Kaupoista ostettavat alkoholijuomat ovat Yhdysvalloissa edullisempia kuin Suomessa.

Erikoisimmat alkoholiin liittyvät rajoitukset Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen kieltolaki kumottiin jo vuonna 1933, mutta käsite dry county eli kuiva piirikunta tunnetaan maassa edelleen. Näillä alueilla alkoholin myynti on joko kokonaan kielletty tai sitä on rajoitettu tiukasti. Piirikunnat ovat kaupunkeja isompia alueita osavaltioiden sisällä.

Eniten kuivia piirikuntia löytyy Arkansasin, Kentuckyn, Tennesseen ja Kansasin osavaltioista. Usein alkoholiin liittyviä rajoituksia esiintyykin niin kutsutulla raamattuvyöhykkeellä, jossa uskonto on isossa roolissa. Uskonnollisista syistä alkoholin myyntikielto sunnuntaisin on yleinen rajoitus.

Rajoitukset eivät koske ainoastaan anniskelun rajoittamista tiettyihin kellonaikoihin tai alkoholin myymistä vain tietyissä paikoissa. Esimerkiksi Kentuckyn ja Etelä-Carolinan osavaltioissa alkoholin myyntiä on rajoitettu tai se on kokonaan kielletty äänestyspäivinä.

Yhdysvalloissa on tällä hetkellä kahdeksan osavaltioita, jotka ovat kieltäneet happy hour -tarjoukset baareissa ja ravintoloissa. Näihin kuuluvat muun muassa Massachusetts, Vermont ja Utah.

Yksi erikoisimmista rajoituksista liittyy myytävän alkoholin lämpötilaan. Esimerkiksi Oklahoman ja Indianan osavaltiot rajoittavat sitä, mitkä tahot saavat myydä alkoholijuomia jääkaappikylminä ja mitkä huoneenlämpöisinä.

Jos otat, älä aja

Oman matkakohteen alkoholilait kannattaa selvittää paikkakohtaisesti. Yhdysvalloista löytyy toisenlaisiakin ääripäitä: esimerkiksi Nevadan osavaltiossa voi juoda omia alkoholijuomia avoimesti julkisilla paikoilla. Alkoholia voi myös ostaa 24 tuntia vuorokaudessa. Nevadasta löytyy legendaarinen bilekohde Las Vegas.

ShutterstockOsavaltioiden alkoholilait eroavat toisistaan Yhdysvaltojen sisällä
Las Vegasissa alkoholijuomia voi ostaa ja nauttia ympäri vuorokauden.

Etelävaltiot tunnetaan Yhdysvalloissa keskimäärin konservatiivisempina. Tässä poikkeuksen tekee Louisianan osavaltiossa sijaitseva New Orleans, jossa voi niin ikään huvitella lähes kellon ympäri ja nauttia alkoholia kaduilla.

Amerikkalaiset ovat autokansaa. Matkailijoita saattaa ihmetyttää yleinen tapa kurvata autolla baariin, mutta ei kannata erehtyä luulemaan, että autoilu on sallittua päihtyneenä. Rattijuopumus on rikos kaikissa Yhdysvaltojen osavaltioissa ja siihen suhtaudutaan vakavasti.

Lue myös: Amerikkalaisten erikoisimmat tavat ja käytännöt – oletko sinäkin ihmetellyt näitä?

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.