Hyppää sisältöön

Tiesitkö, että pussikalja on ilmiö myös Espanjassa? Varo perinteiseen huviin liittyvää sudenkuoppaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.04.2022
Espanjassa pussikaljoista käytetään termiä botellón. Mutta saako alkoholia juoda julkisilla paikoilla?

Espanjalaiset nauttivat omia juomia julkisilla paikoilla

Pussikaljat ovat yleinen ilmiö Suomen lyhyessä kesässä. Samaa huvia harrastetaan kuitenkin myös Espanjassa, jossa paikalliset rakastavat kokoontua puistoihin ja aukioille kaupasta ostettujen oluttölkkien tai viinin kera.

Omien juomien nauttimista julkisilla paikoilla kutsutaan Espanjassa nimellä botellón. Tavan uskotaan alkaneen 80-luvulla Andalusiasta, jossa työläisillä oli tapana hakea juomat kaupasta säästääkseen ravintolakuluissa. Myöhemmin tapa levisi opiskelijoiden keskuuteen ja muodostui lopulta yleiseksi perinteeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Botellón on erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten suosiossa, mutta varsinkaan kesällä se ei juuri katso ikää. Kaiken ikäiset voivat ottaa osaa botellóniin isossa seurueessa.

Botellón voi olla tapa aloittaa ilta ja koota seurue yhteen ennen baariin siirtymistä. Aina botellónin ei kuitenkaan tarvitse johtaa yöelämään saakka, vaan se voi olla illan varsinainen ohjelmanumero.

Espanjalaisilla on tapana tavata ystäviään mieluummin kodin ulkopuolella erityisesti isoissa kaupungeissa, joissa asunnot ovat pieniä. Varsinkin kesäkuukausina paikalliset viettävät mielellään aikaa ulkona isossa porukassa.

Botellón voi olla sallittu tai kielletty

Julkisilla paikoilla juomisen yleisyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi aina laillista. Alkoholin juominen kaduilla, puistoissa ja rannoilla on monella Espanjan hallintoalueella kielletty. Madrid ja Barcelona ovat esimerkkejä kaupungeista, joissa botellón rikkoo lakia.

Syitä tiukentuneisiin sääntöihin ovat muun muassa iltaa istuvien seurueiden aiheuttama meteli sekä alaikäisten juopottelu. Asiaan voi liittyä myös se, että kaduilla markettioluita nauttivat kaupunkilaiset eivät tuo tuloja paikallisiin baareihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSaako Espanjassa juoda alkoholia julkisilla paikoilla?
Madridissa botellón on virallisesti kielletty.

Miksi espanjalaiskaupunkien kadut ovat kuitenkin täynnä botellónia harrastavia seurueita? Laittomasta botellónista voi saada sakot, mutta monissa kohteissa asiaan ei juuri puututa niin kauan kuin se ei aiheuta häiriötä. Suosittujen kokoontumispaikkojen kupeessa asuvat ihmiset ovat usein kyllästyneitä pussikaljoitteluun.

Botellónissa on kyse nimenomaan illanistujaisista ystävien kesken hyvässä hengessä. Kaduilla ja julkisilla paikoilla ei hyväksytä humalaista törttöilyä, meteliä, oksentelua tai tappeluita.

Espanjalaisten rakkaudesta botellónia kohtaan kertoo jotain se, että tietyissä kaupungeissa on rajattu erikseen alueita, joilla on sallittua nauttia omia juomia. Botellódromoksi kutsuttuja alueita löytyy esimerkiksi Alicantesta ja Cádizista.

Jos haluat ottaa lomalla osaa botellóniin, selvitä ensin onko se sallittua matkakohteessasi. Paikallisten toimintaa seuraamalla saat kuvan siitä, miten asiaan suhtaudutaan. Käyttäydy aina asiallisesti ja muista, että sakkojen uhka on olemassa.

Rantaoluista haaveilevat voivat kokeilla pussikaljojen sijaan chiringuitoa, perinteisiä rantabaareja, jotka ovat niin ikään osa espanjalaista ruoka- ja juomakulttuuria – ja täysin laillisia.

Lue myös: Kuusi tyypillistä juomaa, joihin törmäät Espanjassa – kuinka montaa olet maistanut?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fuerteventuran popcorn-ranta

Oletko nähnyt Kanarian oudoimman rannan? Täällä loikoilet popcornilta näyttävien korallien päällä

Playa de las Teresitasin ranta Teneriffalla

Teneriffalla on yksi ranta, jonka hiekka on muita vaaleampaa – taustalla yllättävä syy

Säästövinkki Espanjaan: tässä ovat maan halvimmat ruokakaupat

Millaista on asua Kanariansaarilla?

Fuerteventuran nähtävyydet – 15 kiinnostavaa vinkkiä lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja