Hyppää sisältöön

Millaista Espanjan Baleaarien saarilla on talvella? 10 huomiota sesongin ulkopuolelta

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 12.02.2024
Talvella Välimeren lomasaarista saa erilaisen kuvan.

1. Koska Baleaareilla on sesonki?

Espanjalle kuuluville Baleaarien saarille Mallorcalle, Menorcalle, Ibizalle ja Formenteralle matkustetaan tyypillisesti kesällä. Myös suomalaiset ovat tottuneet viettämään lomiaan Välimeren saarilla toukokuusta lokakuuhun.

Baleaarien saarilla matkailusesonki alkaa käynnistyä hiljalleen huhtikuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että talveksi suljetut hotellit valmistautuvat avaamaan oviaan ja jotkut niistä ovat jo avoinna. Toukokuussa majoitusta löytyy jo lomakylistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huippusesonki kestää kesäkuusta syyskuuhun elokuun ollessa vilkkain kuukausi. Lokakuussa turisteja on edelleen, mutta lomakylät alkavat jo valmistautua sulkemaan toimintansa. Pakettimatkat Eurooopasta loppuvat, Suomi mukaan lukien.

Täysin sesongin ulkopuoliseksi kaudeksi katsotaan Baleaareilla ajanjakso marraskuusta maaliskuuhun. Joulun ja pääsiäisen kaltaiset juhlapyhät tuovat saarille hieman enemmän kävijöitä ja kotiseuduilleen palaavia espanjalaisia mantereelta.

2. Baleaarien talvisää

Kesän kuumuus muuttuu Baleaareilla miellyttäväksi syksyksi ja leudoksi talveksi. Talvi ei varsinaisesti ole kylmä, mutta siihen kuuluu sateita ja illat ovat viileitä. Asunnot ja lomahuoneistot voivat tuntua talvella kylmiltä.

Hyvällä tuurilla talvilomallakin pääsee nauttimaan aurinkoisista 15 asteen päivistä, jolloin vaatetukseksi riittää farkut ja t-paita. Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että saarilla esiintyy toisinaan myös voimakkaita sateita, myrskyjä ja ukkosia.

3. Talvi Mallorcalla

Baleaarien suurimmalla saarella Mallorcalla voi hyvin lomailla vuoden ympäri. Se on koko Baleaarien hallinnollinen keskus, jonne muiden saarten asukkaat saattavat joutua matkustamaan hoitamaan asioitaan talvella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTalvi Mallorcalla
Talvella Mallorcalla voi tehdä road tripin rauhallisilla teillä. Kuvassa Cap Formentorin niemi.

Jos haluat virittäytyä tunnelmaan ennen matkaa, lue George Sandin kirja Talvi Mallorcalla, joka on julkaistu suomeksi ensin virheellisesti nimellä Talvi Mallorcassa. Säveltäjä Frédéric Chopinin rakastajatar kuvailee teoksessa rankkaa talvea Valldemossan kylässä.

Talvi Mallorcalla on erinomaista aikaa tutustua Mallorcan idyllisiin kyliin kuten Valldemossaan ja Deiaan. Hinnat ovat maltillisemmat ja turisteja huomattavasti vähemmän.

4. Palma on ympärivuotinen lomakohde

Palmassa elämä jatkuu normaalisti sesongin ulkopuolella. Siitä pitää huolen jo väkiluku: 400 000 asukkaan kaupungissa on enemmän asukkaita kuin muilla Baleaarien saarilla yhteensä. Palmassa on hyvät ostosmahdollisuudet ja yöelämää myös talvella.

Hotellit, ravintolat ja nähtävyydet ovat avoinna. Jos et kaipaa aurinkovarmaa säätä, on talvi edullinen aika vierailla Espanjan kalleimpiin kaupunkeihin lukeutuvassa Palmassa. Parasta on se, ettet joudu jumittamaan ruuhkissa muiden turistien kanssa.

5. Lomakylät muuttuvat aavekaupungeiksi

Baleaareilla on paljon turisteja varten rakennettuja lomakyliä, jotka koostuvat hotelleista, ravintoloista, supermarketeista ja matkamuistomyymälöistä. Nämä ovat sijoittuneet rantojen tuntumaan ja sulkeutuvat talveksi. Paikallisille ei tulisi mieleen mennä rannalle loikoilemaan talvikuukausina.

ShutterstockMenorca talvella
Baleaarien lomakylät hiljenevät talvella. Kuvassa Menorcan Binibeca Vell.

Lokakuussa lomakylien palvelut alkavat valmistautua sulkemaan ovensa. Supermarketien hyllyt tyhjenevät, kun uusia tuotteita ei enää tilata. Ravintolat supistavat aukioloaikojaan. Lopulta ovia naulataan jo kiinni talvea varten. Seuraavan kerran asiakkaita odotetaan keväällä.

Isommissa lomakylissä asuu vakituisesti myös jonkin verran paikallisia. Tällöin asukkaita saattaa palvella esimerkiksi yksi kauppa ympäri vuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Ibizan klubit ovat kiinni

Ibizan superklubit – kuten Amnesia ja Ushuaïa – pysyvät talvella suljettuina. Varsinainen bilesesonki käynnistyy huhtikuussa avajaisbileillä ja lokakuussa sulkemisbileillä, jotka kuuluvat aina vuoden suurimpiin tapahtumiin. Jos haluat nähdä Ibizan saaren, mutta välttää biletystä, on talvi siihen otollista aikaa.

Lue myös: Millaista on bilettää Ibizalla? 10 asiaa, jotka on hyvä tietää ennen matkaa

7. Formentera vaipuu talviuneen

Baleaarien saarista pienin, Formentera, on talvella unelias paikka. Paikallisia on talvella vain vähän, ja kun Ibizalta saapuvat päiväretkeilijät puuttuvat lähes kokonaan, muuttuu katukuva rauhalliseksi. Formentera on vain 19 kilometriä pitkä, joten aktiiviset matkailijat tutustuvat siihen nopeasti vaikka jalkaisin tai polkupyörällä.

Formenteralla voi majoittua myös talvella, vaikka valikoimaa onkin vähemmän.

8. Parhaat talviaktiviteetit

Talvi ei ole huono aika matkustaa Baleaareille. Se sopii erityisesti patikointiin ja pyöräilyyn, jotka muuttuvat raskaiksi kesähelteillä. Suosituimmat reitit löytyvät Mallorcalta. Menorcan saarta taas kiertää Cami de Cavalls -niminen reitti, jolta ei voi eksyä: seuraa vain rannikkoa.

Monet paikalliset jakavat Baleaareilla vuotensa työhön ja lepoon. Puolet vuodesta töitä tehdään niin paljon, kuin niitä löytyy. Vapaapäiviä on joko yksi tai ei lainkaan. Loppuaika keskitytään lepoon, harrastuksiin ja perheeseen. Talvella palvelu on rennompaa, ja paikallisilla on aikaa jutella turistien kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Lautta- ja lentoliikenne talvella

Lentoliikenne hidastuu Baleaareilla talvella. Palma on ainoa kohde, jonne lennetään säännöllisesti muualta Euroopasta ympäri vuoden. Myös Helsingistä pääsee Palmaan Norwegianin suoralla talvireitillä.

Lomalennot Menorcalle ja Ibizalle jäävät tauolle, mutta saarille pääsee lentäen Espanjan kaupungeista. Formenteralla matkustetaan lautalla Ibizan kautta ympäri vuoden.

ShutterstockBaleaarien lauttaliikenne talvella
Lauttavuoroja on talvella vähemmän, mutta liikkuminen saarten välillä onnistuu ympäri vuoden. Kuvassa Ibiza.

Lautat liikennöivät Baleaarien saarten välillä myös talvella, mutta vuoroja vähennetään ja saatetaan perua sääolojen takia. Espanjan mantereelta pääsee niin ikään Baleaareille lautalla.

10. Majoitus talvella

Baleaareilta ei ole vaikeaa löytää majoitusta talvella. Myös Menorcalla, Ibizalla ja Formenteralla on aina hotelleja avoinna. Suurin osa isoista resort-hotelleista on tosin suljettuna.

Talvi on erinomainen tilaisuus kokeilla pieniä boutique-hotelleja, joiden hinnat hilataan ylös heti kauden käynnistyessä. Varaa hotelli esimerkiksi Menorcan Ciutadellasta tai Mahonista tai Ibizan pääkaupungista Ibiza Townista.

Talvikuukausina majoitus kannattaa varata isoimmista kaupungeista, sillä niissä on varmasti palveluja tarjolla. Jos päädyt vuokraamaan asunnon syrjäisemmällä sijainnilla, tarkista mistä löytyvät lähimmät avoinna olevat kaupat ja ravintolat.

Lue myös: Mallorca, Ibiza vai Menorca? Näin lomasaaret eroavat toisistaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Malaga

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja