hero taustakuva

Kanaria kuuluu Espanjalle, mutta miten lomasaaret eroavat mantereesta? 5 huomiota

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Puhutko olevasi Espanjassa, kun lomailet Kanarialla? Lue miten mantere ja eteläiset saaret eroavat toisistaan.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 11.03.2019
facebook   whatsapp

1. Ilmasto: Kanarialla on aina lämmintä

Oletko lomaillut aina vain Kanariansaarilla tai vastaavasti Espanjan mantereella, mutta suunnittelet nyt vaihtavasi maisemaa? Voit varautua siihen, että matkasta tulee erilainen. Vaikka Kanariansaaret kuuluvat Espanjalle, on niissä vahva oma kulttuuri, jota ei tunnista mantereelta.

Selkein ero Manner-Espanjan ja Kanariansaarten välillä on tietysti ilmasto. Koska saaret sijaitsevat Afrikan mantereen kupeessa, on niillä luonnollisesti lämpimämpää kuin itse Espanjassa. Muistatko, että Kanaria oli yksi pysäkki legendaarisessa lautapelissä Afrikan tähti?

Talvikuukausina edes Espanjan Aurinkorannikolla ei päästä samoihin lämpöasteisiin kuin Kanarialla. Perinteisesti aurinkovarmimpia kohteita Kanarialla ovat Gran Canaria sekä Teneriffan eteläosa.

Kesällä taas Espanjan mantereella on monesti tukalan kuumaa – erityisesti sisämaassa kuten Madridissa sekä etelän Andalusiassa, jossa mittari kohoaa helposti 40 asteeseen. Kanaria taas yllättää erinomaisena kesäkohteena: ilmasto on kesälläkin miellyttävä.

Lue myös: Koska Kanarialle kannattaa matkustaa? Tällainen on suosittujen saarten ilmasto

2. Turismi ja muuttoliike ovat tehneet Kanariasta kansainvälisen

Kanariansaaret ovat monin tavoin kansainvälisempiä paikkoja kuin Manner-Espanja. Isoja kaupunkeja lukuun ottamatta Espanja on hyvin espanjalainen. Jos vierailet pienessä tai keskikokoisessa espanjalaiskaupungissa, ei ole tavatonta, että esimerkiksi ravintolavaihtoehdot keskittyvät vain paikalliseen keittiöön.

Kanariansaaret ovat paikkoja, joihin on usein matala kynnys muuttaa. Turismista elävillä saarilla voi pärjätä hyvin, vaikka ei alkuun puhuisi lainkaan espanjaa. Saarilla asuu paljon ulkomaalaisia ja se näkyy myös tarjolla olevissa palveluissa.

ShutterstockHotellit Kanariansaarilla
Kanariansaarilla hotellit ovat usein täyden palvelun lomakeskuksia, kun taas mantereella majoitutaan kaupunkihotelleissa.

Tapa lomailla on Kanarialla erilainen kuin mantereella, jonne suunnataan usein omatoimimatkalle, viikonlopun kaupunkilomalle tai vaikka road tripille. Hotellit ja lomakeskukset ovat saarilla suurempia, ja tarjolla on paljon all inclusive -vaihtoehtoja.

Lue myös: Miten Kanarialla kannattaa majoittua? 7 erilaista tapaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon

3. Paikalliset herkut

Espanjan sisällä ruokakulttuurit liittyvät tiukasti tiettyihin alueisiin. Näin on myös Kanarialla, jossa on aivan omat erikoisuutensa jopa eri saarten välillä.

Ajattelitko tilata paellan Kanarialla, kun nyt kerran olet Espanjassa? Jos espanjalaiselta kysytään, paellaa syödään Valenciassa. Tapakset ovat puolestaan erityisen hyviä Andalusiassa. Baskimaassa on pakko maistaa pintxoja.

Hyvä ensikosketus kanarialaiseen keittiöön ovat esimerkiksi papas arrugadas eli niin kutsutut ryppyperunat, jotka syödään mojo-kastikkeiden kanssa. Perunat on helppo tilata lisukkeeksi esimerkiksi kala-annokseen.

Lue myös: Kymmenen ruokaa, joita on pakko maistaa Kanarialla – kuinka monta tunnet jo?

4. Arkkitehtuurissa erot näkyvät helposti

Espanjan mantereen kaupungeissa matkailijoita ihastuttaa yleensä mahtipontinen arkkitehtuuri. Historialliset katedraalit, näyttävät aukiot, Gaudín herkullinen kädenjälki sekä Andalusian tuhannen ja yhden yön tyylillä leikittelevät rakennukset tulevat ensimmäisenä mieleen Espanjasta.

ShutterstockKanarialla rakennukset ovat erilaisia kuin Espanjan mantereella
Perinteistä kanarialaista arkkitehtuuria pääsee näkemään esimerkiksi Teneriffan La Lagunassa.

Kanariansaarilla arkkitehtuuri on hyvin erilaista. Vanhat rakennukset ovat yleensä matalia ja värikkäitä, ja niissä on koristeellisia parvekkeita. Kovin massiivisia katedraaleja ei saarelta löydy. Kanarian katukuvassa on ripaus eteläamerikkalaisia vaikutteita.

Oma lukunsa on Lanzarote, jossa yhden suunnittelijan tyyli näkyy lähes koko saarella. Taiteilija ja arkkitehti César Manrique oli pitkälti vastuussa siitä, miltä saarella näyttää. Manrique itse asui Haríassa, jota kutsutaan tuhannen palmun laaksoksi.

5. Kielen pienet erot

Espanjassa on kieliä ja murteita, joita ei välttämättä ole helppo ymmärtää, vaikka osaisikin castellanoa eli espanjan kieltä. Tällaisia ovat esimerkiksi katalaani sekä baskin kieli, joita puhutaan Kataloniassa ja pohjoisen Baskimaassa.

Kanariansaarilla tätä ongelmaa ei ole. Espanjaa puhutaan kyllä omalla murteella ja tiettyjä omia sanoja käyttäen, mutta pienet erot ääntämyksessä ja sanastossa eivät juuri vaikeuta ymmärtämistä. Kanariallakin voi siis hyvin opiskella espanjaa.

Kanarialla käytetyssä espanjassa näkyvät latinalaisamerikkalaiset vaikutteet. Paikallisia sanoja ovat esimerkiksi guagua (bussi), cotufas (popcorn) ja cholas (rantasandaalit). Perunat ovat Kanarialla yksinkertaisesti papas, kun taas mantereella niistä puhutaan muodossa patatas.

Lue myös: Luulitko, että kaikki Espanjan saaret ovat samanlaisia – 10 eroa Kanarian ja Baleaarien välillä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Puerto Ricon ison ostarin alakerran haistattelija krääsäkauppiaat pitää saada kuriin. Pilaavat koko ostarin maineen. Kun et osta,saat perääsi kaikki julkaisukelvottomat suomalaiset ”toivotukset”. Mistähän ovat ko. oppinsa saaneet?


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.