hero taustakuva

Gaudín Barcelona – maailmanluokan arkkitehtuuria Kataloniassa

Istockphoto artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Katalonian aurinkoinen Barcelona ylpeilee ainutlaatuisella arkkitehtuurillaan.
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 10.02.2018
facebook   whatsapp

Omalaatuista arkkitehtuuria

Maailman tunnetuimpiin arkkitehteihin lukeutuva Antonio Gaudí loi Barcelonaan joukon mystisen omaperäisiä rakennuksia, joita aikalaiset otsiaan kurtistellen oudoksuivat, mutta jotka nykyisin ovat kaupungin suurin ylpeydenaihe ja matkailun tunnetuin vetonaula.

Rakastetuin rakennuksista ja Gaudín suuri elämäntyö, La Sagrada Familia, ei ole koskaan valmistunut. Kukaan ei tunnu uskaltavan sanoa, tapahtuuko niin vielä joskus – tai onko valmistuminen edes tarpeen.

Taiteilijan erikoinen persoona

Antonio Gaudí eli vuosina 1852–1926. Hän oli eristäytyvä luonne, joka omistautui työlleen vältellen julkisuutta ja kameroita. Gaudílla kerrotaan olleen joitakin rakkaussuhteita, mutta avioliittoon hän ei koskaan päätynyt.

IstockphotoBarcelona, Espanja
Sagrada Familia on Gaudín tunnetuimpia töitä. Kirkon rakennustyöt ovat edelleen kesken.

Erakkoluonteestaan huolimatta Gaudí menestyi aikansa seurapiireissä niin, että toimeksiantoja Barcelonan rikkailta riitti. Gaudí seurasi aikansa henkeä ja hänen uskaliaat ideansa herättivät toisaalta hämmästynyttä ihastusta, mutta toisaalta myös konservatiivista paheksuntaa. Jälkimmäinen tietenkin lisäsi yleisön kiinnostusta entisestään.

Ennakkoluulotonta yhdistelyä

Värien ja muotojen kirjo, hehkuvat mosaiikit ja materiaalien ennakkoluuloton yhdistely olivat alusta saakka Gaudín tavaramerkkejä. Rakennuksista paistaa myös hänen mieltymyksensä gotiikkaan ja keskiajan henkeen.

Rönsyilevän mielikuvitukselliset yksityiskohdat ja mitä erikoisimpien muotojen yhdistelmät saavat vierailijan pysähtymään ja miettimään, millainen mahtoi olla ne luoneen taiteilijan sielunmaisema.

Flickr / SBoydBarcelona, Espanja
Casa Milan erikoiset kattokoristeet kiinnittävät huomion Barcelonassa.

Gaudín kotimuseoon pääsee tutustumaan hänen suunnittelemassaan Parc Güellissa (Carrer d´ Olot) sijaitsevassa asuintalossa. Ympäröivä puisto on täynnä jännittävän värikkäitä yksityiskohtia – neljäntoista vuoden työn vaatinut puisto oli Gaudín läpimurto arkkitehtina.

Muita kiinnostavia Gaudí-kohteita Barcelonassa ovat esimerkiksi maurilaistyylinen Casa Vicens (Carrer de les Carolines 18), jättimäinen luostarikoulu Colegio Teresiano (Carrer de Ganduxer 85) ja järkytyksen kaupungissa aiheuttanut Casa Milà (Passeig de Gracia 43), joka on tärkein Gaudín suunnittelemista asuinrakennuksista.

Tunnettu ilman tunnustusta

Gaudí nousi jo elinaikanaan julkisuuden henkilöksi suuren yleisön tietoisuuteen. Minkäänlaisia palkintoja tai julkisia tunnustuksia työstään hänelle ei kuitenkaan koskaan myönnetty, niin ristiriitaisia tunteita osa hänen rakennuksistaan, kuten esimerkiksi lohikäärmettä muistuttava Casa Batlló (Passeig de Gracia 43), yleisössä synnytti.

Riikka KrennBarcelona, Espanja
Gaudín kädenjälki tulee vastaan Barcelonan kaduilla.

Gaudín sanotaankin usein olleen edellä aikaansa ja väärälle vuosikymmenelle tai -sadalle syntynyt nero. Jälkikäteen nähtynä Gaudín aika kuitenkin lienee ollut juuri oikea, sillä todellisen taiteilijan kuuluukin hieman järisyttää yhteisöään.

Sagrada Familia kurkottaa taivaisiin

Sagrada Familian kirkko on Barcelonan tunnetuin maamerkki ja Gaudín suuri elämäntyö. Sen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1882. Urakka oli alun perin annettu aivan toisen arkkitehdin tehtäväksi, mutta Gaudí päätyi projektin johtoon ja uhrasi siihen yli neljäkymmentä vuotta.

Elämänsä viimeiset 12 vuotta hän omistautui vain Sagrada Familialle, loppuvaiheessa jopa asuen rakennustyömaansa luona. Kunnianhimoisesta projektista tuli kiihkeä pakkomielle, eikä arkkitehtiä kiinnostanut mikään muu kuin työn eteneminen.

Antonio Gaudí ehti kuitenkin kuolla ennen kuin kirkko oli lähelläkään valmista. Vain krypta, yksi torneista ja itäisen julkisivun fasadi ehtivät valmistua hänen elinaikanaan. Lähes 130 vuotta rakennustöiden aloituksen jälkeen Sagrada Familia on edelleen kesken, eikä sen valmistumisesta ole minkäänlaista varmuutta.

Legenda kuitenkin elää ja maailman ehkä omaperäisimmän kirkon tarina kiinnostaa jokaista Barcelonan-kävijää, joten onko valmistumisella itse asiassa sittenkään mitään väliä?

>> Lue lisää vinkkejä Barcelonaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto, Flickr / SBoyd ja Riikka Krenn

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.