hero taustakuva

Espanjan lomasaarelta löytyvä kylä ei ole sitä, miltä se näyttää – joko tunnet Menorcan valkoisen labyrintin?

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Menorcan valkoinen kylä ei syntynyt siten, kuin ehkä luulit.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 10.06.2019
facebook   whatsapp

Binibeca Vell on Menorcan valkoinen labyrintti

Espanja tunnetaan valkoisista kylistään, joita kutsutaan nimellä pueblos blancos. Kauttaaltaan valkoiseksi maalattujen rakennusten kyliä löytyy erityisesti Andalusiasta.

Baleaareilla sijaitsevalla Menorcan lomasaarella on valkoinen kylä, jolla on erilainen tarina. Saaren kaakkoisosasta löytyvä Binibeca Vell ei ole historiallinen kylä, vaikka se siltä saattaa äkkiseltään näyttääkin.

Tosi asiassa Binibeca Vell rakennettiin 60- ja 70-lukujen taitteessa, ja sen tarkoituksena oli houkutella turisteja. Paikasta haluttiin tehdä perinteinen kalastajakylä postikorttimaisemilla. Kaikki talot maalattiin valkoiseksi ja kylän ulkoasu suunniteltiin tarkasti.

Nimi Binibeca Vell viittaa kylän vanhaan osaan. Binibeca Nou puolestaan tarkoittaa uudempaa aluetta samassa kylässä. Binibeca kirjoitetaan usein myös muodossa Binibequer.

Binibecan vanha osa on varsin pieni. Pääkadulla on muutamia ravintoloita ja myymälöitä, joiden kupeesta laskeudutaan kapeita kujia pitkin alas sokkeloiseen labyrinttiin. Pitkien matkailijoiden kannattaa varoa päätään – tunnelit ja kaaret ovat matalia. Jopa rakennusten ovet näyttävät pikkuisilta.

Valkoisilla kujilla näkyy paljon kylttejä, joissa lukee silencio por favor. Tällä kävijöitä kehotetaan kiertelemään aluetta mahdollisimman hiljaa pitämättä turhaa meteliä. Kylä tuo monille mieleen Kreikan saarten valkoiset rakennukset.

Binibecassa voi halutessaan myös yöpyä. Kylässä on jonkin verran hotellimajoitusta sekä lomahuoneistoja, joita vuokrataan turisteille. Vierailu valkoisessa kylässä on parhaimmillaan vilkkaimman matkustussesongin ulkopuolella keväällä, alkukesällä tai syksyllä – kujien tunnelma on salaperäisempi ilman suuria ihmisjoukkoja.

Vierailuun Binibeca Vellissa kannattaa yhdistää myös muita lähialueen nähtävyyksiä. Älä ainakaan jätä väliin häkellyttävää, kalliojyrkänteeseen louhittua baaria Cova d’en Xoroita, joka sijaitsee alle 20 kilometrin päässä valkoisesta kylästä.

Jos etsit hyvää lounaspaikkaa, poikkea heti Binibeca Vellin ulkopuolella San Luísissa sijaitsevalla Bodegas Binifadetin viinitilalla. Paikan päällä voit osallistua opastetulle kierrokselle, nauttia lasillisen viiniä viihtyisällä terassilla tai syödä tilan ravintolassa.

Katso alta kuvia Binibeca Vellin valkoisesta kylästä!

Lue myös: Viisi asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Menorcalla

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.