Hyppää sisältöön

Espanjan lomasaarelta löytyvä kylä ei ole sitä, miltä se näyttää – joko tunnet Menorcan valkoisen labyrintin?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.06.2019
Menorcan valkoinen kylä ei syntynyt siten, kuin ehkä luulit.

Binibeca Vell on Menorcan valkoinen labyrintti

Espanja tunnetaan valkoisista kylistään, joita kutsutaan nimellä pueblos blancos. Kauttaaltaan valkoiseksi maalattujen rakennusten kyliä löytyy erityisesti Andalusiasta.

Baleaareilla sijaitsevalla Menorcan lomasaarella on valkoinen kylä, jolla on erilainen tarina. Saaren kaakkoisosasta löytyvä Binibeca Vell ei ole historiallinen kylä, vaikka se siltä saattaa äkkiseltään näyttääkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tosi asiassa Binibeca Vell rakennettiin 60- ja 70-lukujen taitteessa, ja sen tarkoituksena oli houkutella turisteja. Paikasta haluttiin tehdä perinteinen kalastajakylä postikorttimaisemilla. Kaikki talot maalattiin valkoiseksi ja kylän ulkoasu suunniteltiin tarkasti.

Nimi Binibeca Vell viittaa kylän vanhaan osaan. Binibeca Nou puolestaan tarkoittaa uudempaa aluetta samassa kylässä. Binibeca kirjoitetaan usein myös muodossa Binibequer.

Binibecan vanha osa on varsin pieni. Pääkadulla on muutamia ravintoloita ja myymälöitä, joiden kupeesta laskeudutaan kapeita kujia pitkin alas sokkeloiseen labyrinttiin. Pitkien matkailijoiden kannattaa varoa päätään – tunnelit ja kaaret ovat matalia. Jopa rakennusten ovet näyttävät pikkuisilta.

Valkoisilla kujilla näkyy paljon kylttejä, joissa lukee silencio por favor. Tällä kävijöitä kehotetaan kiertelemään aluetta mahdollisimman hiljaa pitämättä turhaa meteliä. Kylä tuo monille mieleen Kreikan saarten valkoiset rakennukset.

Binibecassa voi halutessaan myös yöpyä. Kylässä on jonkin verran hotellimajoitusta sekä lomahuoneistoja, joita vuokrataan turisteille. Vierailu valkoisessa kylässä on parhaimmillaan vilkkaimman matkustussesongin ulkopuolella keväällä, alkukesällä tai syksyllä – kujien tunnelma on salaperäisempi ilman suuria ihmisjoukkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vierailuun Binibeca Vellissa kannattaa yhdistää myös muita lähialueen nähtävyyksiä. Älä ainakaan jätä väliin häkellyttävää, kalliojyrkänteeseen louhittua baaria Cova d’en Xoroita, joka sijaitsee alle 20 kilometrin päässä valkoisesta kylästä.

Jos etsit hyvää lounaspaikkaa, poikkea heti Binibeca Vellin ulkopuolella San Luísissa sijaitsevalla Bodegas Binifadetin viinitilalla. Paikan päällä voit osallistua opastetulle kierrokselle, nauttia lasillisen viiniä viihtyisällä terassilla tai syödä tilan ravintolassa.

Katso alta kuvia Binibeca Vellin valkoisesta kylästä!

Lue myös: Viisi asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Menorcalla

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja