Hyppää sisältöön

Päätitkö kokeilla Mallorcan naapurisaarta? 5 asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Menorcalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.07.2018
Menorcalta puuttuvat kaikkien tuntemat nähtävyydet ja matkakliseet. Anna Euroopan paratiisisaaren yllättää sinut.

1. Voiko tällaisia rantoja ollakaan?

Yksi asia yllättää jokaisen, joka matkustaa Menorcalle ensimmäistä kertaa. Saaren upeita, vaaleahiekkaisia rantoja kuvaillaan usein Euroopan Karibiaksi, ja ensikertalaiset pääsevät omin silmin todistamaan niiden näyttävyyden. Vesi todella on turkoosia.

Jos tapanasi on yleensä pysytellä lähimpänä omaa hotellia sijaitsevalla rannalla, kannattaa Menorcalla tehdä poikkeus. Loman kohokohdaksi voi osoittautua retki syrjäisemmille rannoille. Menorcalla pienistä rannoista käytetään usein nimeä cala, mikä tarkoittaa poukamaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Menorcalla voi olla vaikea uskoa, miten monia koskemattomia luonnonrantoja saarelta löytyy. Tässä on oikea lomakohde kaikille, jotka haaveilevat rantalomasta ilman kaupustelijoita, pauhaavaa musiikkia ja vieri viereen asetettuja aurinkotuoleja.

Lue lisää: Pala paratiisia Välimerellä – Menorcan 5 parasta rantaa

2. Mitä kieltä täällä oikein puhutaan?

Tienviitat ja paikannimet saattavat aiheuttaa hämmennystä Menorcalla. Saaren pääkaupunki tunnetaan yleisesti nimellä Mahon, mutta liikenteessä ohjataankin paikkaan nimeltä Maó. Monet matkailijat tietävät playan tarkoittavan rantaa, mutta Menorcalla puhutaankin platjasta. Syynä ovat saaren kaksi kieltä.

Menorcan virallinen kieli on katalaani tai siitä johdettu paikallinen murre menorquin. Tavallinen espanjan kieli puolestaan tunnetaan nimellä castellano.

Jos olet opiskellut espanjaa lomaa varten, voit toki huoletta puhua sitä paikallisille. Kaikki menorcalaiset puhuvat ja ymmärtävät myös espanjaa aivan kuten mantereellakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Pikkukylämäinen tunnelma

Vaikka Menorcalle saapuukin kesäkuukausina – erityisesti elokuussa – paljon turisteja, on saari onnistunut säilyttämään ihastuttavan pikkukylämäisen tunnelman. Saarella ei ole varsinaisia bilekohteita, isoja kansainvälisiä ketjuja tai kaoottista liikennettä. Menorcalle voi lähteä rentoutumaan vähän kuin maalle tai kesämökille.

Yksi tuttu kansainvälinen mittari kertoo paljon: Menorcalla ei ole ollenkaan McDonald’sia. Katukuvasta ei löydy myöskään Starbucksia, KFC:tä, Subwayta tai Pizza Hutia. Burger King on tosin onnistunut pistämään bisneksen pystyyn keskelle Ciutadellan kaupungin keskusaukiota.

IstockphotoUpeat rannat yllättävät ensikertalaisen Menorcalla
Voiko näin kauniita rantoja löytyä Euroopasta? Ihmettä pääsee todistamaan Menorcalla.

Täysin koskematon Menorca ei tietenkään ole. Lomakeskuksista löytyy brittipubeja, all inclusive -hotelleja ja selkeästi turisteille suunnattuja ravintoloita. Saarella ei kuitenkaan koskaan tarvitse siirtyä kauas löytääkseen omaa rauhaa, aitoa paikallista tunnelmaa ja puhdasta luontoa.

4. Koko saaren voi kiertää yhdellä reitillä

Vaellusreittejä etsiville matkailijoille Menorca on harvinaisen helppo kohde. Cami de Cavalls on koko saaren kiertävä reitti, joka seuraa rannikkoa täyden ympyrän verran. 185 kilometriä pitkä reitti on jaettu 20 pienempään osioon, joiden joukosta löytyy kaikille sopivia helppoja päivävaelluksia.

Menorcalla ei siis tarvitse muuta kuin suunnata kohti rannikkoa, etsiä reitti ja kulkea sitä itselle sopivan pituuden. Patikoinnin lisäksi Cami de Cavalls sopii myös pyöräilijöille ja ratsastajille. Korkeuseroja tasaisella saarella ei juurikaan ole.

5. Kylät, jotka ovat avoinna vain kesäisin

Jos matkustat Menorcalle keväällä, syksyllä tai omatoimisesti talvella, huomaat pian, että elämä lomakohteissa pysähtyy sesongin ulkopuolella. Monien kylien ravintolat, hotellit ja liikkeet sulkevat ovensa talveksi. Lomakauden katsotaan alkavan huhti–toukokuussa ja päättyvän lokakuun lopussa.

Aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä matkustamalla pääsee yleensä nauttimaan mukavan lämpimästä säästä ilman ruuhkia ja vilkkaimman lomakauden nostamia hintoja. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että sesongin taitteessa osa ravintoloista tai palveluista saattaa olla suljettuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikään ei tietysti estä matkustamasta Menorcalle talvellakaan. Välimeren leuto ilmasto saattaa tarjota aurinkoisia päiviä, vaikka sateet ovatkin mahdollisia, eikä varsinaisista rantakeleistä voida puhua. Talvella majoitusta löytyy parhaiten Ciutadellan ja Mahonin kaupungeista.

Lue myös: Menorcan parhaat maisemapaikat – 5 näköalaa, joiden jälkeen epäilet löytäneesi Espanjan kauneimman saaren

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shuttesrtock ja Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja