Kuva: Shutterstock
Miksi Kreikassa on niin paljon valkoisia taloja?

Miksi Kreikan saarten talot ovat sinivalkoisia? Tässä selitys turistien ihailemaan näkyyn

Kreikka on lomailijoille sinivalkoinen kesäidylli. Onko talojen väriin jokin syy?

Valkoinen väri pitää talot viileämpinä Kreikassa

Kun ajattelet Kreikan saaria, on ensimmäinen mielikuvasi todennäköisesti valkoiset talot ja sininen meri. Esimerkiksi Kykladien saariryhmään kuuluvat Santorinin, Mykonoksen ja Paroksen saaret ovat tunnettuja valkoisista kylistään – sinisillä yksityiskohdilla.

Voisi helposti luulla, että väritys liittyisi Kreikan lippuun, jossa on niin ikään sinistä ja valkoista. Värien kerrotaan kuitenkin symboloivan lipun sijaan sinistä taivasta ja meren vaaleita vaahtopäitä.

Varsinainen syy valkoisen värin suosioon on kuitenkin käytännönläheisempi. Kreikan saarilla taloja rakennettiin usein tuliperäisestä, tummasta kivestä, joka muuttui kesäkuukausina sietämättömän kuumaksi. Ratkaisuksi löydettiin valkoinen kalkkimaali, joka heijastaa aurinkoa ja pitää kodit viileämpinä.

Kreikassa kalkkimaalia käytettiin myös desinfiointiaineena koleran ja muiden tarttuvien tautien jyllätessä saarilla, kun parempaakaan suojaa ei ollut saatavilla. Vuonna 1936 pääministerinä toiminut Ioannis Metaxas määräsi kaikki Kykladien saarten talot maalattaviksi valkoiseksi ja siniseksi.

Valkoisia taloja on perinteisesti piristetty värikkäillä ovilla, ikkunanpielillä ja kukkaistutuksilla. Sinisen värin uskotaan suojaavan koteja kaikelta pahalta. Väreihin liittyy myös koodeja: Mykonoksella talojen ovissa käytetyt värit kertoivat aikoinaan kuka siellä asui ja mitä ammattia tämä harjoitti.

Entä oletko joskus ihmetellyt, miten talot pysyvät niin puhtaan valkoisina? Värin salaisuus on säännöllisin väliajoin uusittu maalipinta. Ehostustyöt tehdään talvella, joten talot ovat priimakunnossa turistien saapuessa taas keväällä.

Kreikan saarilla näkyy toki myös muun värisiä rakennuksia. Esimerkiksi Rodoksen kupeessa sijaitseva Symi tunnetaan nimenomaan värikkäistä taloistaan.

Lue myös: Yksi asia kiinnittää turistin huomion Santorinilla – saari on täynnä ovia, jotka eivät näytä johtavan mihinkään

Lähde: Greeka.com, Santorini View, The Anthotorian
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 25.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Tuo ei Pate pidä ollenkaan paikkaansa!! Kyklaadeilla (joiden tapa tämä siis on maalata talot valkoisiksi ja ikkunanpuitteet, ovet ja ikkunoiden luukut) talot ovat kaikkialla valkoisia. Ei liity millään tapaa turismiin!! Ja edelleen (myös julkaisua hieman kritisoiden) tämä rakennus- ja maalaustyyli on nimenomaan Kyklaadien tapa.

Niinhän se oli ennen ilmastointilaitteita, mutta nykyään ne maalataan valkoisiksi, koska houkuttelevat turisteja. Heti kun siirtyy pois turistirysistä, valkoiset talot katoavat.