Miksi Kreikan saarten talot ovat sinivalkoisia? Tässä selitys kaikkien ihailemaan näkyyn
Matkoja kohteeseen Kreikka
Valkoinen väri pitää talot viileämpinä Kreikassa
Kun ajattelet Kreikan saaria, on ensimmäinen mielikuvasi todennäköisesti valkoiset talot ja sininen meri. Esimerkiksi Kykladien saariryhmään kuuluvat Santorinin, Mykonoksen ja Paroksen saaret ovat tunnettuja valkoisista kylistään – sinisillä yksityiskohdilla.
Voisi helposti luulla, että väritys liittyisi Kreikan lippuun, jossa on niin ikään sinistä ja valkoista. Värien kerrotaan kuitenkin symboloivan lipun sijaan sinistä taivasta ja meren vaaleita vaahtopäitä.
Varsinainen syy valkoisen värin suosioon on kuitenkin käytännönläheisempi. Kreikan saarilla taloja rakennettiin usein tuliperäisestä, tummasta kivestä, joka muuttui kesäkuukausina sietämättömän kuumaksi. Ratkaisuksi löydettiin valkoinen kalkkimaali, joka heijastaa aurinkoa ja pitää kodit viileämpinä.
Kreikassa kalkkimaalia käytettiin myös desinfiointiaineena koleran ja muiden tarttuvien tautien jyllätessä saarilla, kun parempaakaan suojaa ei ollut saatavilla. Vuonna 1936 pääministerinä toiminut Ioannis Metaxas määräsi kaikki Kykladien saarten talot maalattaviksi valkoiseksi ja siniseksi.
Valkoisia taloja on perinteisesti piristetty värikkäillä ovilla, ikkunanpielillä ja kukkaistutuksilla. Sinisen värin uskotaan suojaavan koteja kaikelta pahalta. Väreihin liittyy myös koodeja: Mykonoksella talojen ovissa käytetyt värit kertoivat aikoinaan kuka siellä asui ja mitä ammattia tämä harjoitti.
Entä oletko joskus ihmetellyt, miten talot pysyvät niin puhtaan valkoisina? Värin salaisuus on säännöllisin väliajoin uusittu maalipinta. Ehostustyöt tehdään talvella, joten talot ovat priimakunnossa turistien saapuessa taas keväällä.
Kreikan saarilla näkyy toki myös muun värisiä rakennuksia. Esimerkiksi Rodoksen kupeessa sijaitseva Symi tunnetaan nimenomaan värikkäistä taloistaan.
Lähde: Greeka.com, Santorini View, The Anthotorian
“Kreikansininen” on myös väri jolla torjutaan kärpäsiä ja muita öttiäisiä. Jostain syystä hyönteiset vierastavat tätä turkoosiin vivahtavaa sinistä. Siksi sama sininen on ollut suosittu myös suomalaisissa ulkohuusseissa. Toimii.