Hyppää sisältöön

Miksi Kreikan saarten talot ovat sinivalkoisia? Tässä selitys kaikkien ihailemaan näkyyn

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 28.03.2024
Kreikka on lomailijoille sinivalkoinen kesäidylli. Onko talojen väriin jokin syy?

Valkoinen väri pitää talot viileämpinä Kreikassa

Kun ajattelet Kreikan saaria, on ensimmäinen mielikuvasi todennäköisesti valkoiset talot ja sininen meri. Esimerkiksi Kykladien saariryhmään kuuluvat Santorinin, Mykonoksen ja Paroksen saaret ovat tunnettuja valkoisista kylistään – sinisillä yksityiskohdilla.

Voisi helposti luulla, että väritys liittyisi Kreikan lippuun, jossa on niin ikään sinistä ja valkoista. Värien kerrotaan kuitenkin symboloivan lipun sijaan sinistä taivasta ja meren vaaleita vaahtopäitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varsinainen syy valkoisen värin suosioon on kuitenkin käytännönläheisempi. Kreikan saarilla taloja rakennettiin usein tuliperäisestä, tummasta kivestä, joka muuttui kesäkuukausina sietämättömän kuumaksi. Ratkaisuksi löydettiin valkoinen kalkkimaali, joka heijastaa aurinkoa ja pitää kodit viileämpinä.

Kreikassa kalkkimaalia käytettiin myös desinfiointiaineena koleran ja muiden tarttuvien tautien jyllätessä saarilla, kun parempaakaan suojaa ei ollut saatavilla. Vuonna 1936 pääministerinä toiminut Ioannis Metaxas määräsi kaikki Kykladien saarten talot maalattaviksi valkoiseksi ja siniseksi.

Valkoisia taloja on perinteisesti piristetty värikkäillä ovilla, ikkunanpielillä ja kukkaistutuksilla. Sinisen värin uskotaan suojaavan koteja kaikelta pahalta. Väreihin liittyy myös koodeja: Mykonoksella talojen ovissa käytetyt värit kertoivat aikoinaan kuka siellä asui ja mitä ammattia tämä harjoitti.

Entä oletko joskus ihmetellyt, miten talot pysyvät niin puhtaan valkoisina? Värin salaisuus on säännöllisin väliajoin uusittu maalipinta. Ehostustyöt tehdään talvella, joten talot ovat priimakunnossa turistien saapuessa taas keväällä.

Kreikan saarilla näkyy toki myös muun värisiä rakennuksia. Esimerkiksi Rodoksen kupeessa sijaitseva Symi tunnetaan nimenomaan värikkäistä taloistaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Greeka.com, Santorini View, The Anthotorian

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kreikan miinukset

Kreikan miinukset – vai onko niitä? Kolme asiaa, jotka hiertävät tutussa matkailumaassa

Rodoksen nähtävyydet

Nämä paikat on pakko nähdä Rodoksella – saaren 13 parasta nähtävyyttä

Korfun Timonin ranta kuvattu ylhäältä käsin

Kesän kuumimmat matkatarjoukset Kreikkaan – säästä ja nauti eri budjeteilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja