Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Matkaopas: Málaga

 • Anna Venejärvi
Anna Venejärvi Päivitetty: 14.03.2024
Aurinkorannikon kaupunkihelmi Málaga tarjoaa mahdollisuuden yhdistää rantalomailuun monipuoliset kulttuurikohteet, ostokset ja Välimeren ruokakulttuurin.

Málaga – kaupunki- ja rantaloma samassa paketissa

Välimeren rannalla Etelä-Espanjassa sijaitseva Málaga on lähes 600 000 asukkaallaan Aurinkorannikon suurin kaupunki. Se sijaitsee lyhyen paikallisjunamatkan päässä suomalaisten rakastamista lomakohteista, kuten Fuengirolasta, Torremolinosista ja Benalmádenasta.  

Pablo Picasson syntymäkaupunkina tunnetun Málagan alueeseen kuuluu noin 40 kilometriä rantaviivaa, joten se on täydellinen ranta- ja kaupunkikohde. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMálaga, Espanja
Kaupungin edustalla sijaitseva Malagueta-hiekkaranta mahdollistaa rantapäivän, vaikka aikaa ei olisi montaa tuntia.

Pitkillä hiekkarannoilla rentoutumisen voi yhdistää vaikkapa museoihin, historiallisiin maurilaislinnoituksiin, ostoksiin ja golfiin. Historiallisen keskustan marmorikadut ja arkkitehtuuri viettelevät, ja malagalaisravintoloissa voi nauttia kalasta ja merenelävistä kohtuuhinnoin.

Monipuolisuutensa ansiosta Málaga on toimiva kohde kaikenlaisille matkailijoille rentoa rantameininkiä etsivistä lapsiperheistä soolomatkailijoihin ja kaupunkikohteiden ystäviin. 

Málagan ilmasto

Espanjan Aurinkorannikolla on noin 300 aurinkoista päivää vuodessa, joten Málagassa voi nauttia lämpimistä säistä vuoden ympäri. 

Kesä on Málagan kuumin ja kuivin vuodenaika, ja lämpötilat nousevat kaupungissa heinä- ja elokuussa usein reippaasti yli 30 asteen.

Kesäisin Aurinkorannikolla puhaltaa usein kuuma terral-tuuli, joka tekee öistäkin helteisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Heinä–elokuu on Málagan vilkkainta matkailuaikaa. Etenkin elokuussa kaupungin rannoista saapuvat nauttimaan ulkomaalaisten matkailijoiden lisäksi sisämaan helteiltä meren äärelle pakenevat espanjalaiset. Elokuun puolivälin tienoilla feria-kaupunkijuhlat täyttävät kaupungin juhlijoilla.

Kovimpia helteitä ja matkailijamassoja välttelevien kannattaa matkustaa Málagaan keväällä tai syksyllä. 

ShutterstockMálaga, Espanja
Málagan vanhakaupunki on kokemisen arvoinen kaikkina vuodenaikoina.

Keväisin vain pääsiäisviikko, Semana Santa, on Málagassa vilkasta matkailuaikaa. Touko–kesäkuu ja syyskuu tarjoavat matkailijoille yleensä leppoisan lämpimät säät. Toukokuussa keskilämpötila on noin 20 asteen tuntumassa ja syyskuussa 23 asteen paikkeilla. 

Talvikuukausina Málagan keskilämpötilat pysyttelevät noin 15 asteen tuntumassa. Sateet ovat mahdollisia, mutta aurinkoisina päivinä kaupungissa nautitaan usein jopa 20 asteen t-paitakeleistä.

Raha ja hintataso Málagassa

Málagan hintataso on keskimäärin noin kolmanneksen Suomea edullisempi. Esimerkiksi ruokaostokset voi tehdä selvästi Suomen hintoja halvemmalla, ja myös ravintoloissa on mahdollista syödä kohtuuhintaan.

Majoitushinnat vaihtelevat ajankohdasta riippuen, ja esimerkiksi kesäkuukausille ja pääsiäisviikolle hotellivaraus kannattaa tehdä hyvissä ajoin mahdollisimman edullisen hinnan varmistamiseksi.

Elokuussa hotellien hinnat voivat olla jopa kaksikertaiset kevääseen tai syksyyn verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Málagan seutu tarjoaa paljon ilmaista tekemistä. Esimerkiksi nykytaiteen museo CACiin ja kaupunginmuseo Museo de Málagaan on vapaa pääsy. Ilmaisia elämyksiä tarjoaa myös luonto, sillä kaupungin ympäristössä on hyvät vaellusmaastot patikoinnista kiinnostuneille.  

Tipin jättäminen ei ole Málagassa pakollista, mutta jos palvelu on hyvää, 5–10 % tippi on kohtelias ele. Taksissa summan voi pyöristää hieman ylöspäin. Korttimaksu onnistuu Málagassa lähes kaikkialla, mutta tippiä varten mukana on hyvä pitää käteistä.

ShutterstockMálaga, Espanja
Alhambran palatsi on Málagan suosituimpia vierailukohteita, ja lipun museoon voi ostaa näppärästi automaatista.

Suosittuja Málagan tuliaisia ovat esimerkiksi alueen makeat viinit, joita myydään ruokakauppojen lisäksi viinituvissa, kuten Antigua Casa de Guardiassa. Jos lähialueiden herkut juustoista oliiveihin ja oliiviöljyihin kiinnostavat, ostoksille voi suunnata Mercado Atarazanas -kauppahalliin. 

Viuhkoja ja muita flamencohenkisiä asusteita voi hankkia feria-juhlavaatteiden putiikeista. Pablo Picasso -aiheisia tuliaisia löytyy puolestaan Museo Picasson kaupasta.

Málagan tapakulttuuri ja turvallisuus 

Andalusia tunnetaan ystävällisistä, puheliaista ihmisistään, ja matkailijat otetaan Málagassa yleensä vastaan lämmöllä. Uusiakin tuttavuuksia tervehditään poskisuudelmin.

Englannin kielen taito on Málagan alueella vaihtelevaa, joten matkailijalle on eduksi hallita muutama sana espanjaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungissa noudatetaan perinteisiä espanjalaisia ruokailuaikoja, eli lounasta syödään tavallisesti kello 13.30–15 välillä ja illallista noin kello 21 alkaen. Keskustasta löytää kuitenkin helposti ravintoloita, joiden keittiö palvelee koko päivän.

Málaga on turvallinen kaupunki. Taskuvarkaudet ovat kuitenkin tavallisia, joten omaisuutta kannattaa pitää silmällä ravintoloissa ja rannalla.

Tasainen keskusta ja rantakatu tekevät Málagasta hyvän matkakohteen esteettömyyttä vaativille. Rannat ja useimmat rantaravintoloista ovat esteettömiä, ja lisäksi Misericordian, Malaguetan ja El Dedon rannoille avataan kesäisin liikunta- ja näkörajoitteisten tarpeita silmällä pitäen suunniteltu ranta-alue. 

ShutterstockMálaga, Espanja
Palmeral de las sorpresas on näyttävä arkkitehtoninen teos aivan Málagan vanhankaupungin edustalla.

Esteettömyys on huomioitu kiitettävästi Málagan nähtävyyksissä sekä joukkoliikennevälineissä metrosta paikallisbusseihin. Hotelleista on helppo löytää esteettömiä huoneita.

Seksuaalivähemmistöihin suhtaudutaan Aurinkorannikolla mutkattomasti, eikä hellyydenosoituksia tarvitse piilotella. Málagan naapurikaupunkia Torremolinosia pidetään yhtenä Espanjan gay-ystävällisimmistä kohteista.

Matkustaminen Málagaan

Málagaan pääsee suorin lennoin Helsingistä ja Tampereelta. Helsinki-Vantaan lentokentältä Málagan lentoasemalle liikennöivät Finnair ja Norwegian ja Tampere-Pirkkalan lentoasemalta Air Baltic

Málagan meno-paluulentojen hintahaarukka vaihtelee 200–500 euron välillä. Yleisimmin lentojen hinnat ovat 250–300 euron paikkeilla. Edullisimmat, noin 200 euron hinnat on helpointa napata sesonkiaikojen ulkopuolelle hyvissä ajoin. Esimerkiksi tammi–helmikuussa Málagan lennot ovat usein edullisimmillaan. 

ShutterstockMálaga, Espanja
Málaga on todella helppo kohde suomalaisille, sillä lento- ja pakettimatkavalikoima on kattava.

Aurinkorannikko on yksi suomalaisten kestosuosikkikohteista Espanjassa, ja myös Málagaan on tarjolla pakettimatkoja vuoden ympäri. Muun muassa Tui, Aurinkomatkat, Tjäreborg ja Apollomatkat järjestävät pakettimatkoja Málagaan.

Lentoaika Málagaan on noin 4 tuntia ja 45 minuuttia. Lentoasema sijaitsee noin kahdeksan kilometriä kaupungin keskustan ulkopuolella, ja lentokentältä keskustaan pääsee kätevästi Aeropuerto–Málaga centro-bussilla ja Cercanías-paikallisjunalla. Taksimatkan hinta riippuu vuorokaudenajasta, mutta päivisin taksi keskustaan maksaa noin 20 euroa.

Lentämättä kohteeseen

Paula Hotti

Málagaan pääsee myös lentämättä. Suomesta voi matkustaa Málagaan ensin Tukholman ja Hampurin ja sitten Baselin tai Pariisin kautta. Vaihtoehtoisesti voi hypätä Finnlinesin lauttaan, ja matkustaa Travemünden kautta Hampuriin.

Tukholmaan pääsee Turusta ja Helsingistä Viking Linen ja Tallink Siljan lautoilla. Tukholman ja Hampurin välillä kulkee useita junia. Kätevin on Ruotsin valtiollisen rautatien SJ:n yöjuna. Matka-aika on 12–13 tuntia.

Hampurista lähtee lukuisia junia Pariisiin yöllä ja päivällä. Matka-aika on lyhyimmillään noin 8,5 tuntia. Pariisin Gare de Lyonilta Barcelona Santsin asemalle pääsee nopeimmillaan 6,5 tunnissa vaihdoitta.

Barcelonaan voi matkustaa Hampurista myös esimerkiksi Baselin kautta. Matka-aika on 7–9 tuntia ja osa junista on yöjunia. Baselista Barcelonaan pääsee nopeimmillaan reilussa 9 tunnissa.

Barcelonasta on helppo jatkaa Málagaan. Nopeimmillaan matka taittuu 6 tunnissa ja yhdellä vaihdolla Madridissa. Espanjan valtiollinen rautatie on nimeltään Renfe.

Majoitus Málagassa

Málagan majoituspaikat tarjoavat runsaasti valinnanvaraa hotelleista hostelleihin sekä Airbnb- ja muihin loma-asuntoihin. Kaupungista voi vuokrata loman ajalle niin näppärän lomayksiön kuin kokonaisen huvilan.

Majoituskohteiden hintahaarukka vaihtelee parinkymmenen euron jaetuista hostellihuoneista noin 300–400 euron luksushotellihuoneisiin.

Laadukkaan kahden hengen hotellihuoneen voi saada keskustasta tai sen lähituntumasta alkaen noin 100 eurolla yö, jos varauksen tekee hyvissä ajoin – mieluiten ainakin pari kuukautta ennen matkaa. Budjettiluokan hotelli- ja hostellihuoneiden hinnat ovat alkaen 70–80 euroa yö.

Jos suunnitelmissa on tutustua Málagan keskustan nähtävyyksiin ja viettää aikaa rannalla, majoitus kannattaa hankkia historiallisen keskustan, centró historicon, alueelta tai keskustan lähellä sijaitsevan Malaguetan rannan tuntumasta.

Myös Sohon alueen hotelleilla Málagan sataman tuntumassa on hyvä sijainti sekä ranta- että kaupunkielämän kannalta. Edullisia loma-asuntoja ja hotelleja voi löytää myös kivenheiton päässä keskustasta sijaitsevista kaupunginosista, kuten Trinidadista.

Liikkuminen Málagassa

Málagan seudulla on toimiva joukkoliikennejärjestelmä, mutta jos suunnitelmissa on tutkia Espanjaa laajemmin, autonvuokraus on hyvä vaihtoehto. 

Auton voi vuokrata lentokentältä tai Málaga-María Zambranon juna-aseman läheisyydessä sijaitsevista autovuokraamoista. Historiallisen keskustan alue on osittain suljettu autoliikenteeltä ja muutenkin parkkipaikat ovat keskustassa kortilla, joten kysy etukäteen majoituspaikastasi parkkimahdollisuuksista.

Málagan kompakti keskusta on helposti käveltävissä, ja muihin kaupunginosiin pääsee kätevästi kaupunkiliikenteen busseilla tai metrolla. Metrojärjestelmässä on vain kaksi linjaa. Lähikaupungeista Torremolinosiin, Benalmádenaan ja Fuengirolaan pääsee vaivattomimmin Cercanías-paikallisjunalla. 

Juna- ja metroliput ostetaan asemien automaateista. Metrossa matkailijalle kätevin on Billete Ocasional -lipputyyppi, johon voi ladata 1–9 matkaa. Samaa korttia voi käyttää useampi henkilö. Kortin hinta on 0,30 euroa ja matkan hinta 1,35 euroa.

ShutterstockValkoinen lyhyt ja paksu. majakka kohoaa satamassa.
Keskusta-alueen lyhyiden etäisyyksien ansioista useimmat tunnetut kohteet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan.

Cercanías-paikallisjunamatkoille on tarjolla yksittäinen menolippu, meno-paluulippu tai Bonotren-lippu, johon voi ladata kymmenen matkaa. Samaa Bonotren-lippua voi käyttää useampi henkilö. Lipun hinta riippuu valittuun matkaan sisältyvistä vyöhykkeistä.

Kaupunkiliikenteen linja-autoissa matkan voi maksaa yleensä pankkikortilla, mutta mukana on hyvä pitää myös käteistä. Bussilippua (1,40 euroa) ei voi maksaa yli viiden euron setelillä. EMT:n asiakaspalvelupisteistä on mahdollista hankkia 10, 20 tai 30 matkan sarjakortti.

Taksin käyttö on Málagassa edullista, ja kaupungissa voi hyödyntää turvallisin mielin myös kuljetussovelluksia, kuten Uberia, Cabifyta ja Boltia.

Málagan parhaat rannat

Monet matkustavat Málagaan rennon ja urbaanin rantaelämän perässä, ja rannoissa riittääkin valinnanvaraa. 

Keskustan tuntumassa sijaitseville vilkkaille rannoille, kuten Malaguetaan ja La Caletaan, pääsee Málagan ytimestä kätevästi kävellen. 

ShutterstockPitkä hiekkaranta sinisen meren takana, ja taustalla kohoaa kaupunki, rivi matalia kerrostaloja.
Ranta- ja kaupunkiloman yhdistäminen onnistuu vaivatta Málagan-matkalla.

Hieman kauempana keskustasta odottavat Pedragalejon ranta-alueen kalastajakylämäinen tunnelma pienine rantapoukamineen ja lukuisine rantaravintoloineen sekä El Palon alueen tunnetuin ranta El Dedo.

 1. Malagueta
 2. La Caleta
 3. El Dedo
 4. Pedregalejo
 5. Guadalmar

Lue lisää: Málagan parhaat rannat – viisi vinkkiä aurinkoiseen lomaan

Málagan ravintolat

Málagassa on runsas ja kohtuuhintainen ravintolatarjonta. Myös alueen viineistä voi nauttia ravintoloissa halvalla viinilasillisen hinnan lähtiessä kahdesta eurosta. Sijainti vaikuttaa kuitenkin ravintolan hintatasoon, ja monien rantaravintoloiden hinnat ovat keskustan ruokapaikkoja korkeammat. 

Esimerkiksi El Palon ranta-alueelta löytyy kohtuuhintaisia kalaravintoloita.

Historiallisessa keskustassa on laaja valikoima erilaisia ravintoloita tapas-paikoista kansainväliseen keittiöön. Ravintoloita on vieri vieressä esimerkiksi Calle Granada -kadulla sekä Plaza de Uncibay -aukion ympäristössä. Aurinkoiset terassit kutsuvat kahvikupilliselle Plaza de la Merced -aukiolla. 

Shutterstock/Visual IntermezzoTiiliseinäinen ravintolan sisäänkäynti, ovensuun yläpuolella parveke.
Málagan vanhassakaupungissa sijaitseva liharavintola El Pimpi on useiden matkailijoiden, myös suomalaisten, suosikki.

Málagan erikoisuuksia ovat kala- ja äyriäisruuat. Paikallisiin suosikkeihin kuuluu esimerkiksi fritura malagueña, eli sekoitus erilaisia rasvassa paistettuja kaloja ja mereneläviä, sekä boquerones fritos, rasvassa paistetut muikkumaiset pienet sardellit. Kesäkauden suurin herkku on espeto de sardinas, avotulella paistettava sardiinivarras.

Lounaasta ja illallisesta jätetään yleensä pieni tippi, mutta yhdestä kahvikupillisesta tai viinilasillisesta tippiä ei odoteta. 

Erikoisruokavalioita noudattaville on Málagassa jatkuvasti enemmän ravintolavaihtoehtoja, ja keskustan ravintoloissa gluteenittomat vaihtoehdot on usein merkitty ruokalistaan. Espanjaa taitamattomien keliaakikkojen on silti turvallisinta pitää mukana pientä lappua, jossa on kerrottu lyhyesti espanjaksi tarve gluteenittomalle ruualle.

Tyypillisissä espanjalaisravintoloissa ja tapas-baareissa on muutamia lihattomia vaihtoehtoja, mutta vegaanin on helpoin turvautua ulkona syödessä johonkin kaupungin monista kasvis- ja vegaaniruokaravintoloista.

Málagan nähtävyydet

Málaga yllättää matkailijat historiallisilla ja kulttuurikohteillaan sekä houkuttelevilla hiekkarannoillaan.

ShutterstockNainen kamera kaulassa kiipeämässä kävelytietä pitkin ylös, takana aurinko laskee kaupungin taakse.
Alcazaban linnoitus on Málagan parhaita maisemapaikkoja, siltä korkealta käsin kaupunki näkyy hyvin pitkälle.

Keskustan vierailluimpia nähtävyyksiä on näyttävä Málagan katedraali, ja Pablo Picasson kotikaupungissa kannattaa piipahtaa myös taiteilijan uraan sukeltavassa Museo Picassossa.

Kaupungin maurilaisiin juuriin pääsee tutustumaan muun muassa Alcazaban linnoituksella. 

Málagan parhaat nähtävyydet

 1. Museo Picasso Málaga
 2. Málagan katedraali
 3. Malagueta-ranta
 4. Alcazaban linnoitus
 5. Carmen Thyssen -museo

Málagan alueet

Málagan vanhankaupungin ja satama-alueen lisäksi kaupungissa riittää nähtävää myös muualla. Tutustu päiväseikkailun aikana esimerkiksi näihin paikkoihin:

 • Centro histórico: Málagan keskustan historiallinen alue, jonka alueella sijaitsevat useimmat tärkeimmistä nähtävyyksistä. 
 • Soho: Historiallisen keskustan ja Málagan satama-alueen välissä sijaitseva kulturelli alue hyvine ravintoloineen. 
 • Malagueta: Keskustaa lähimpänä sijaitseva rento rantakaupunginosa.
 • Pedragalejo: Kalastajakylämäinen perinteikäs alue kalaravintoloineen, rantahuviloineen ja idyllisine rantapoukamineen.
 • El Palo: Pedragalejon naapurissa sijaitseva kalastajakaupunginosa, joka tunnetaan rannoistaan ja perinteikkäästä El Tintero -kalaravintolasta.
 • El Limonar: Malaguetan rannan yläpuolella kohoavien vuorten rinteille kohoava viehättävä ja rauhallinen huvilakaupunginosa.
 • El Perchel: Málagan pääjuna-asemaa ympäröivä alue ydinkeskustan kupeessa.
 • Huelin ja Misericordia: Matkailijoiden vähemmän tuntemat rantakaupunginosat Málagan keskustan länsipuolella.

Lue myös: Málagan kauneimmat vaellusreitit – 4 vaihtoehtoa aktiiviseen lomaan

Anna on freelancer-toimittaja, joka on asunut Espanjassa vuodesta 2008 lähtien. Työssään hän onkin erikoistunut Espanjaa koskeviin matkailuaiheisiin, uutisiin ja ilmiöihin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja