Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

On olemassa yksi Kanariansaari, josta harva tietää mitään – 10 faktaa tuntemattomasta El Hierrosta

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
El Hierro on vastakohta Kanariansaarten turistirysille. Oletko ikinä edes kuullut tästä saaresta?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 05.12.2018
facebook   whatsapp

1. Pienin Kanariansaari

Kanariansaarista puhuttaessa tuntematon El Hierro nousee esille vain harvoin. Uusimmaksi Kanariansaareksi tunnustettua La Graciosaa lukuun ottamatta kyseessä on saariryhmän pienin saari, joka kurkottaa pisimmälle sekä länteen että etelään. El Hierrolla on vain noin 10 000 asukasta, jotka ovat levittäytyneet muutamaan pieneen kylään. Eristäytynyttä El Hierroa kutsutaankin “saareksi maailman laidalla”.

2. Ei kansainvälisiä lentoja

El Hierron turistiluvut ovat hyvin pieniä suositumpiin Kanariansaariin verrattuna. Saarella käy vuosittain alle 20 000 matkailijaa, joista osa on risteilymatkustajia. Suurin syy vähäisiin matkailijamääriin on se, ettei El Hierrolla ole kansainvälistä lentokenttää. Kanarialainen lentoyhtiö Binter liikennöi saarelle lentoja Teneriffalta ja Gran Canarialta. Lisäksi saarelle on lauttayhteyksiä.

3. Vaeltajien ja sukeltajien saari

La Gomeran tapaan myös El Hierro on Kanariansaari, jonne ei matkusteta rantalomalle. Pitkiä, vaaleita hiekkarantoja El Hierrolla ei ole ollenkaan. Jos haluat päästä rannalle, vieraile Cala de Tacóronin tummahiekkaisessa poukamassa. Pääasiassa kävijöitä houkuttelevat El Hierron vaellus- ja sukellusmahdollisuudet. Pienestä koostaan huolimatta saarella on 46 sukelluskohdetta, joista tunnetuin sijaitsee La Restingan kalastajakylän edustalla.

4. Ilmainen wifi ympäri saarta

Vaikka El Hierro on pieni ja syrjäinen, ei saarella lomailu tarkoita yhteyksien katkeamista. Yllättäen El Hierro tarjoaa kaikille asukkaille ja matkailijoille ilmaisen langattoman verkkoyhteyden ympäri saarta.

5. Saari ilman rikollisuutta

El Hierrolla matkailijan ei tarvitse huolehtia taskuvarkaista tai ammattimaisista turistihuijauksista. El Hierron rikosaste on käytännössä nollassa, eikä saarella edes ole isoja poliisiasemia.

6. Entinen nollameridiaani

Tänä päivänä Ison-Britannian Greenwich tunnetaan nollameridiaanina eli nollapituuspiirinä. Näin ei kuitenkaan ole ollut aina: 1500- ja 1600-lukujen kartoissa titteli on kuulunut El Hierrolle. Yksi saaren lempinimistä on edelleen Isla del Meridiano, ja Orchillan majakan läheltä löytyy entiselle nollapituuspiirille omistettu monumentti.

IstockphotoOrchillan majakka
Orchillan majakka on yksi El Hierron maamerkkejä.

7. Maailman pienin hotelli

El Hierrolla ei ole isoja hotelleja tai lomakeskuksia, ja suuri osa majoituksesta on erilaisia huoneistoja. Saarella voi myös kokeilla perinteistä maaseutumajoitusta. Neljästä huoneesta koostuva Puntagrande on yksi maailman pienimmäksi hotelliksi itseään nimittävistä majapaikoista. Minihotelli on saanut jopa maininnan Guinnessin ennätysten joukkoon.

8. Unescon biosfäärialue

El Hierro on ollut Unescon biosfäärialue vuodesta 2002 saakka. Titteli on ansaittu pienen saaren poikkeuksellisesta luonnosta, joka käsittää kaikkea metsistä tuliperäiseen maastoon ja monipuoliseen kasvillisuuteen.

9. Vihreä saari

Ympäristöasioissa El Hierro on edelläkävijä. Vuonna 2014 El Hierrosta tuli ensimmäinen pelkästään uusiutuvaa energiaa käyttävä saari Gorona del Vienton tuulivoimalan myötä. Saarella pyritään myös vaihtamaan koko autokanta sähköautoihin.

10. Kanarian viimeisin tulivuorenpurkaus

Kanariansaarten tunnetuin tulivuori on Teneriffan ja koko Espanjan korkein huippu Teide, mutta saariryhmän viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui El Hierrolla. Vuonna 2011 satoja ihmisiä jouduttiin evakuoimaan, kun maanalainen tulivuori alkoi purkautua El Hierron rannikolla.

Lue myös: Jotain uutta Kanarialla – 5 vinkkiä El Hierron saarelle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.