hero taustakuva

Aloita aamu lomalta tutuilla herkuilla – tällaisia ovat aamiaiset suosituissa matkakohteissa

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Paikalliset aamupalat ovat osa herkuttelijan lomaelämystä, mutta lomalta tutuilla herkuilla voi piristää aamiaispöytää myös kotona. Katso, millaisia aamiaisia tyypillisesti nautitaan tutuissa lomakohteissa!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 22.04.2020
facebook   whatsapp

1. Yhdysvallat

Yhdysvalloissa nautitaan perinteisesti tuhdista aamiaisesta, ja suurkaupungeissa useat kuppilat tarjoilevat myös runsaita brunsseja. Tyypillisesti amerikkalainen tilaa aamiaisella hash browns -perunoita ja paistettua kanamunaa. Lautaselle lusikoidaan myös pekonia, makkaroita tai paistettua kinkkua.

Makean ystävä nauttii pannukakkupinosta ja kaataa päälle jokaisesta pöydästä vakiovarusteena löytyvää vaahterasiirappia. Pannukakkujen seuraksi voi tilata esimerkiksi tuoreita marjoja. Kahvinjuojien iloksi tarjoilija käy täyttämässä kupin tasaisin väliajoin ilman lisämaksua.

Shutterstock
Yhdysvalloissa herkkusuut ihastuvat makeisiin pannukakkuihin, joita voi valmistaa helposti myös kotona.

Yksi tyypillinen tapa aloittaa päivä on nauttia bagel, jonka väliin sipaistaan runsaasti tuorejuustoa. Paksuja rinkilöitä voi ostaa niille omistautuneista putiikeista ja kahviloista – erityisen suosittuja ne ovat juuri New Yorkissa. Bagelia voi muunnella lähes loputtomasti, sillä erilaisia laatuja on rusinabagelistä moniviljaan ja siemenbageliin. Tuorejuustoja on myös maustettuina ja niiden lisäksi aamiaisherkun väliin voi laittaa lohta, lihaa tai kasviksia.

2. Ranska

Kulinaristeina tunnetut ranskalaiset aloittavat päivänsä kevyesti ja pienemmin antimin kuin vaikkapa amerikkalaiset. Kahvin ja pienen leivonnaisen yhdistelmän saa mistä tahansa kahvilasta. Leivonnainen on yleensä rapeakuorinen croissant, johon levitetään hilloa pienestä purkista.

Myös voitaikinasta tehty suklaaleipä eli pain au chocolat ja rusinaleivonnainen eli pain aux raisins ovat suosittuja aamiaisella.

Shutterstock
Ranskassa aamu alkaa kahvilla ja leivonnaisella.

Ranskalainen aamukahvi on mielellään iso maitokahvi, café au lait, jota harvemmin juodaan enää iltapäivällä. Silloin tarjoillaan espressoa. Kahvin ja leivonnaisen kanssa nautitaan välillä myös pieni lasillinen tuorepuristettua appelsiinimehua.

3. Turkki

Turkissa aamiainen on perinteisesti runsas ja pöytään katetaan laaja valikoima erilaisia herkkuja. Olennainen osa turkkilaista aamiaista ovat tuoreet hedelmät ja vihannekset, paikalliset juustot sekä lajitelma erilaisia oliiveja.

Shutterstock
Turkkilainen aamiainen on runsas ja se koostuu muun muassa hedelmistä, juustoista ja oliiveista.

Aamiaispöydässä herkutellaan usein myös suolaisilla leivonnaisilla, jotka sisältävät esimerkiksi juustoa, sekä makkaramunakkaalla, joka valmistetaan joko kana- tai nautamakkarasta. Suolaisten annosten lisäksi tarjolla on esimerkiksi pientä makeaa, kuten säilöttyjä hedelmiä tai hilloja, sekä pähkinöitä.

Aamiaisen kanssa nautitaan turkkilaista kahvia tai teetä.

4. Thaimaa

Thaimaalainen aamiainen poikkeaa monista muista suosituista lomakohteista, sillä Thaimaassa ei ole juurikaan erityisiä aamiaisruokia. Paikalliset syövätkin aamuisin usein samanlaista ruokaa kuin muillakin aterioilla. Aamiaiseksi saatetaan nauttia vaikkapa paistettua riisiä, currya tai nuudeleita.

Yksi thaimaalaisista aamiaisruoista on jok, joka on muistuttaa riisipuuroa ja tarjoillaan sianlihan ja kananmunan kanssa. Suosittu aamiaisherkku on myös roti eli pannukakku, joka voidaan tarjoilla niin suolaisilla kuin makeilla täytteillä. Aamiaisella juodaan esimerkiksi kahvia kondensoidulla maidolla tai kuumana tarjoiltavaa soijamaitoa.

Shutterstock
Thaimaassa esimerkiksi riisipuuroa muistuttava jok on tyypillinen aamiaisruoka.

Lomailijoiden suosimissa hotelleissa on kuitenkin tarjolla länsimaalaistyylinen aamiainen, johon kuuluu esimerkiksi munakkaita, leipää ja hedelmiä.

5. Kuuba

Lähellä päiväntasaajaa sijaitsevassa Kuubassa nautitaan aamiaisella erityisesti tuoreita hedelmiä. Karibialla Kuuban auringon alla kypsyy monia eksoottisia hedelmiä, joille kaikille ei edes ole suomalaista nimeä. Yksi kuubalaisten rakastetuimmista hedelmistä on avokadon tapaan rasvainen, mutta herkullinen mamey.

Shutterstock
Tuoreet hedelmät ovat olennainen osa kuubalaista aamiaista.

Kuubassa aamupalalla onkin usein tarjolla hedelmälautanen, johon pinotaan mameyta, sitrushedelmiä, banaania, papaijaa ja ananasta. Hedelmien kanssa tarjolla on monesti myös pieni munakas tai jogurttia hillolla. Kuubalainen kahvi on käsite. Café con leche on pehmeä maitokahvi, jota ei kitata litratolkulla, vaan nautitaan aamulla kuppi tai pari.

>> Lue myös: Neljä kreikkalaista herkkua, jotka sopivat arkeen ja ovat helppo valmistaa – katso reseptit

Teksti: Anna Lehto ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. Tuo kuubalainen aamupala vaikuttaa parhaalta. Tuoreita hedelmiä, joista saa vitamiineja ja hivenaineita ja siihen vielä kenties munakas sekä jogurttia ja kahvia. Aamuaurinko paistelee ja lämmin tuuli puhaltaa. Kyllä tuollaiseen voisi vaikka tottua:)


  2. Lähi-idässä on mielenkiintoista miten runsaasta buffetaamiaisestakin puuttuu pekonit ja makkarat – tai jos niitä on, niin ne ovat erilaisia, kun sianlihaa ei käytetä. Tai jos sianlihaa kuitenkin on tarjolla, niin se on merkitty isolla varoituskyltillä!


  3. Hyi kun epäterveellistä! :D Kyllä suomalaisessa hotellissa tarjoiltu kaurapuuro ja marjakimara on parasta millä jaksaa päivän seikkailla! Pariisissa joka aamu croissanttia pakolla syöneenä voi sanoa että se ei pidä nälkää, aiheuttaa vaan hiilariähkyn, ihan kuin perunat ja kananmunat paahtoleivälläkin. Thaimaassa voin sanoa syöneeni parhaimmat aamupalat. :) Noh, kukin tavallaan! tosi mielenkiintoista että näitäkin ajatellaan!


  4. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.