Hyppää sisältöön

Älä mokaa Italiassa – 5 helppoa virhettä, jotka turistit tekevät ruoan kanssa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.04.2022
Italiassa on piintyneet säännöt ruokien ja juomien suhteen. Näitä turistien tapoja paikalliset ihmettelevät.

1. Älä kysele Hawaii-pizzan perään

Suomalaisten suosikkipizzassa on kinkkua ja ananasta – yhdistelmä, joka tunnetaan yleensä kansainvälisesti nimellä Hawaii. Älä hämmästy, kun et löydä sitä ruokalistalta Italiassa. Se ei nimittäin kuulu sinne.

Italiassa ei tunneta kinkku- ja ananaspizzaa, ja ne jotka ovat siitä kuulleet, pitävät yhdistelmää pöyristyttävänä. Paikallisilla ei ole tapana käyttää makeaa ananasta pizzassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Italiassa pizzoissa on yleensä vain muutamia laadukkaita täytteitä. Klassinen Margarita on suosikki, johon tulee vain tomaattikastiketta, mozzarellaa ja basilikanlehtiä.

Lue myös: Sinäkin syöt pizzaa – mutta tiesitkö, mikä on kaikkien rakastaman klassikon tarina?

2. Älä tilaa cappuccinoa puolenpäivän jälkeen

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa, mutta Italiassa kahviin suhtaudutaan vähintäänkin yhtä intohimoisesti. Laadusta ollaan äärimmäisen tarkkoja. Italiassa pätevät erikoiset kahvisäännöt, jotka määrittelevät mihin aikaan päivästä tulee tilata minkälaista kahvia.

Cappuccino tulee Italiasta, mutta sitä on tapana juoda vain aamupäivällä. Vaahdotetulla maidolla tarjoiltu maitokahvi kuuluu paikallisten mielestä aamuihin, ja puolenpäivän jälkeen sitä tilaavia matkailijoita katsotaan kieroon.

Lounaalla tai illallisella nautitaan Italiassa yleensä pieni ja vahva espresso. Tosin sanaa espresso ei ole edes tarpeen käyttää – riittää, kun sanot caffè eli kahvi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Älä pyydä parmesania kalaruokien kanssa

Tilasitko ravintolassa katkarapupastan ja ihmettelit, missä parmesanjuusto viipyy? Odottelet turhaan – sitä ei ole tulossa. Italiassa kala- ja äyriäisruokiin ei sekoiteta juustoa. Jos haluat ripotella kalaa tai mereneläviä sisältävän annoksen päälle parmesania, varaudu siihen, että tarjoilija saattaa pyöritellä silmiään.

4. Älä odota löytäväsi tuttua pastaa

Spagetti Bolognese on monien kotonakin valmistama herkku, josta saatetaan lähteä etsimään parempaa versiota Italian-matkalla. Totuus on kuitenkin se, ettei ruokaa edes varsinaisesti ole olemassa. Bolognese ei tule Bolognan kaupungista, kuten usein kuvitellaan.

Italiassa vastaavasta tomaattisesta jauhelihakastikkeesta käytetään useammin nimeä Ragú. Tätä kastiketta taas ei koskaan tarjoilla spagetin vaan tagliatellen kanssa.

5. Älä syö välipaloja historiallisilla paikoilla

Kaupunkilomalla nähtävyyksiä kierrellessä iskee jossain vaiheessa nälkä. Ajatus nopeasti haukatusta välipalasta saattaa tuntua houkuttelevalta, mutta varo missä sen syöt. Espanjalaiset portaat Roomassa ovat yksi esimerkki nähtävyydestä, jolle ei saa pysähtyä ruokailemaan tai edes istumaan sakkojen uhalla. Käytäntöjä tiukennettiin entisestään kesällä 2019.

Italian suosituimmissa kohteissa välipalat kannattaa siis nauttia hieman syrjemmällä tai siirtyä suosiolla ravintolaan lounaalle.

Lue myös: Ruokamatkailijan Italia – saapasmaan parhaat klassikot

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja