Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Älä mokaa Italiassa – 5 helppoa virhettä, jotka turistit tekevät ruoan kanssa

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Italiassa on piintyneet säännöt ruokien ja juomien suhteen. Näitä turistien tapoja paikalliset ihmettelevät.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 14.04.2022
facebook   whatsapp

1. Älä kysele Hawaii-pizzan perään

Suomalaisten suosikkipizzassa on kinkkua ja ananasta – yhdistelmä, joka tunnetaan yleensä kansainvälisesti nimellä Hawaii. Älä hämmästy, kun et löydä sitä ruokalistalta Italiassa. Se ei nimittäin kuulu sinne.

Italiassa ei tunneta kinkku- ja ananaspizzaa, ja ne jotka ovat siitä kuulleet, pitävät yhdistelmää pöyristyttävänä. Paikallisilla ei ole tapana käyttää makeaa ananasta pizzassa.

Italiassa pizzoissa on yleensä vain muutamia laadukkaita täytteitä. Klassinen Margarita on suosikki, johon tulee vain tomaattikastiketta, mozzarellaa ja basilikanlehtiä.

Lue myös: Sinäkin syöt pizzaa – mutta tiesitkö, mikä on kaikkien rakastaman klassikon tarina?

2. Älä tilaa cappuccinoa puolenpäivän jälkeen

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa, mutta Italiassa kahviin suhtaudutaan vähintäänkin yhtä intohimoisesti. Laadusta ollaan äärimmäisen tarkkoja. Italiassa pätevät erikoiset kahvisäännöt, jotka määrittelevät mihin aikaan päivästä tulee tilata minkälaista kahvia.

Cappuccino tulee Italiasta, mutta sitä on tapana juoda vain aamupäivällä. Vaahdotetulla maidolla tarjoiltu maitokahvi kuuluu paikallisten mielestä aamuihin, ja puolenpäivän jälkeen sitä tilaavia matkailijoita katsotaan kieroon.

Lounaalla tai illallisella nautitaan Italiassa yleensä pieni ja vahva espresso. Tosin sanaa espresso ei ole edes tarpeen käyttää – riittää, kun sanot caffè eli kahvi.

3. Älä pyydä parmesania kalaruokien kanssa

Tilasitko ravintolassa katkarapupastan ja ihmettelit, missä parmesanjuusto viipyy? Odottelet turhaan – sitä ei ole tulossa. Italiassa kala- ja äyriäisruokiin ei sekoiteta juustoa. Jos haluat ripotella kalaa tai mereneläviä sisältävän annoksen päälle parmesania, varaudu siihen, että tarjoilija saattaa pyöritellä silmiään.

4. Älä odota löytäväsi tuttua pastaa

Spagetti Bolognese on monien kotonakin valmistama herkku, josta saatetaan lähteä etsimään parempaa versiota Italian-matkalla. Totuus on kuitenkin se, ettei ruokaa edes varsinaisesti ole olemassa. Bolognese ei tule Bolognan kaupungista, kuten usein kuvitellaan.

Italiassa vastaavasta tomaattisesta jauhelihakastikkeesta käytetään useammin nimeä Ragú. Tätä kastiketta taas ei koskaan tarjoilla spagetin vaan tagliatellen kanssa.

5. Älä syö välipaloja historiallisilla paikoilla

Kaupunkilomalla nähtävyyksiä kierrellessä iskee jossain vaiheessa nälkä. Ajatus nopeasti haukatusta välipalasta saattaa tuntua houkuttelevalta, mutta varo missä sen syöt. Espanjalaiset portaat Roomassa ovat yksi esimerkki nähtävyydestä, jolle ei saa pysähtyä ruokailemaan tai edes istumaan sakkojen uhalla. Käytäntöjä tiukennettiin entisestään kesällä 2019.

Italian suosituimmissa kohteissa välipalat kannattaa siis nauttia hieman syrjemmällä tai siirtyä suosiolla ravintolaan lounaalle.

Lue myös: Ruokamatkailijan Italia – saapasmaan parhaat klassikot

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (10) Jätä kommentti

 1. Minua kiinnostaa vain se ruoka josta pidän.
  Jos sitä ei ole, eivoi mitään.
  Hölmöä syödä väkisin jotain.


 2. Ei ole koskaan katsottu vinoon, jos vaikka illallisen päätteeksi Cappucinon tilannut. MIkä olis parempi jälkkäri kuin cappucino ja tiramisu.


  • Roomasta kotoisin oleva opettajani sanoi ensimmäisellä italian oppitunnilla, että Italiassa saa juoda ihan millaista kahvia haluaa, ihan mihin kellonaikaan tahansa.


 3. Voi ihme näitä älä mokaa – juttuja ! Luulis, että maailmalla on vaan totuttava ihmisten erilaisiin tapoihin ja “vääriin” käsityksiin. Ihan sama, mitä maksava asiakas tilaa tai miten töpeksii. Minun puolestani italialainen täällä käydessään saa syödä karjalapiirakat munavoilla tai mämmiannoksensa ihan miten parhaaksi näkee, en lähtisi opastamaan, tai ainakaan närkästymään, jos ei mene ihan suomalaisten perinnäistapojen mukaisesti.


 4. Olen kiertänyt monta italian kaupunkia ja melkein kaikissa ravintoloissa on löytynyt listalta kinkku/ananas pizza ja spagetti bolognese. Kalaruokia en ole syönyt, mutta parmesania on aina ollut tarjolla jos on ollut pastaa.


 5. Olen tällä hetkellä Toscanassa kaikissa Pizzerioissa on ollut listalla Hawai pizza.
  En tiedä missä toimittaja on liikkunut?

  Ensi kertaa Italiassa


 6. Kuulostaa painajaiselta tavalliselle suomalaisturistille, joka lähtee lomareissulle lähinnä syödäkseen samaa ruokaa samalla tavalla valmistettuna kuin kotonakin…


 7. Hei, kun olen turisti, enkö saisi käyttäytyä kuin (hyvätapainen) turisti ?


 8. Mikä ihmeen lista tämä on? Miksi Suomesta tulevan pitäisi olla jotenkin “italialainen” ja unohtaa omat mieltymyksensä joidenkin mieliksi? Suomalainen voi aivan hyvin tilata ja juoda sitä mitä on tarjolla eikä kyyristellä nurkassa pohtimassa mitähän uskaltaa koettaa tilata ettei nyt paikalliset vaan suutu.


  • Aivan samaa mieltä.
   Ollaan käyttäydytään ihmisiksi, eikä “elämöidä”.
   Syödään sitä mistä pidetään. On tainnut jo unohtua, että “pizza” on alunperin jääkaapin jämä jätteistä tehty paistos. Ehkä ne italot oppii pitämään kinkku-ananas-sinihomejuusto täytteestä kunhan jaksamme heille tätä ilosanomaa reseptin muodossa tyrkyttää. Siitä kai voimme olla samaa mieltä, että mämmiä saattavat vierastaa. Pitäkäämme se täällä kotomaassa.


 9. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.