Hyppää sisältöön

Olisitko arvannut, missä tämä sipsihyllyn klassikkotuote keksittiin? Yllättävä yhteys lomakohteeseen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.07.2018
Maailman kuuluisimpien sipsien joukkoon lukeutuva tuote sai alkunsa puolivahingossa.

Disneyland on Doritos-sipsien alkuperäinen koti

Sinäkin olet todennäköisesti joskus syönyt tai ainakin nähnyt kaupan hyllyissä Doritos-sipsejä. Mutta oletko ikinä tullut ajatelleeksi, mistä maailman suosituimpien sipsien joukkoon kuuluvat maissilastut ovat peräisin?

Tarinan mukaan Doritosin tarina sai alkunsa todellisessa matkailijoiden suosikkikohteessa: Disneyland-huvipuistossa Kalifornian Anaheimissa. Maissilastut olivat teemapuistossa toimineen meksikolaisravintola Casa de Fritosin kokeilu, josta tuli yllättäen menestys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 1955 avatun Disneylandin meksikolaisravintolassa heitettiin joka päivä roskikseen haljenneita, kuivuneita tai muuten käyttökelvottomia tortilloja eli maissilättyjä – kunnes ne keksittiin leikata pieniksi paloiksi, maustaa ja friteerata lastuiksi.

Tortillasipsejä alettiin tarjoilla ravintolassa vuonna 1964 hyvällä menestyksellä. Ravintolan omistavan yhtiön Frito-Layn johtoporras kiinnitti erityistä huomiota lastuihin ja näki niissä potentiaalisen hittituotteen. Tuotantoa päätettiin laajentaa.

Maissilastuja alettiin valmistaa tehtaassa myyntiin vuonna 1966 espanjankielisellä nimellä Doritos, mikä viittaa johonkin pieneen ja kultaiseen. Kokeilu kannatti – vuonna 2017 yhtiö takoi lähes 1,5 miljardin dollarin voiton.

Alkuperäiset Doritosit olivat hyvin erilaisilta kuin tänä päivänä sekä ulkoasunsa että makunsa puolesta. Tuote uudistettiin täysin vuonna 1995, ja nykyään niitä valmistetaan lukuisissa eri mauissa entistä voimakkaampina.

Tortillasipsit ovat suosittuja erityisesti Yhdysvalloissa, mutta tutut Doritos-pussit löytyvät kauppojen hyllyiltä ympäri maailmaa. Maissilastuja myydään myös suomalaisissa ruokakaupoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monilla muillakin legendaarisilla ruoilla ja juomilla on erikoinen syntytarina. Joko tiedät, missä yllättävässä paikassa keksittiin Caesar-salaatti? Entä oletko kuullut minne todella kannattaa matkustaa Irish Coffeen perässä?

Lue myös: Tähän kaikkien tuntemaan ravintolaan törmäät lähes jokaisessa maassa – 10 faktaa, joita et tiennyt McDonald’sista

Lähde: The Sun, Business Insider, The Daily Meal
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja