Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Et ikinä uskoisi, missä tämä kaikkien tuntema ravintola-annos keksittiin – tunnetko Caesar-salaatin tarinan?

Flickr / stu_spivack artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Monet tuntevat Caesar-salaatin, joka on heittämällä yksi maailman kuuluisimmista salaateista.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 04.07.2017
facebook   whatsapp

Klassikkosalaatti tuleekin Meksikosta

Monet tuntevat Caesar-salaatin, joka on heittämällä yksi maailman kuuluisimmista salaateista. Mutta vain harva tietää, että ravintoloiden ruokalistoilta ympäri maailmaa löytyvä salaatti keksittiin Meksikossa.

Kulinaarikohteena Meksiko on suurelle yleisölle kuuluisin tacoista, quesadilloista ja tequilasta. Caesar-salaatin kerrotaan kuitenkin saaneen alkunsa Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla sijaitsevassa Tijuanan kaupungissa 1920-luvulla. Salaatti keksittiin ravintolassa nimeltä Caesar’s.

Caesar’s on edelleen toiminnassa Tijuanan pääkadun Avenida Revoluciónin varrella, ja perinteikäs ravintola mainostaa suosituinta annostaan innokkaasti. Caesars on kaikkein pisimpään kaupungissa toiminut ravintola, jossa useimmat asiakkaat tilaavat alkuruoaksi kuuluisan salaatin.

Caesars-ravintolassa salaatti sekoitetaan pöydässä asiakkaan silmien edessä. Ravintolan alkuperäinen salaatti tarjoillaan Romaine-salaatinlehden päällä – ei revittynä salaattina.

Varsin yksinkertaiselta näyttävän annoksen taika perustuu tarkasti valittuihin raaka-aineisiin, jotka muodostavat houkuttelevan yhdistelmän. Klassisessa Caesar-salaatissa on ainakin parmesanjuustoa, krutonkeja, kananmunaa, valkosipulia ja Worcestershire-kastiketta.

Kuka keksi Caesar-salaatin?

Caesar’s avattiin Tijuanassa italialaissyntyisen Caesar Cardinin toimesta 1920-luvun alussa. Cardini pyöritti ravintolaa rajan toisella puolella San Diegossa, mutta kieltolain myötä tämä halusi laajentaa toimintaansa Meksikoon, jossa alkoholin myyminen olisi sallittua.

Miten klassikkosalaatti sitten oikein sai alkunsa? Tarinoita on kaksi – tai jopa kolme. Yhden mukaan salaatin keksi itse Cardini heinäkuussa 1924. Ruuhkaisessa ravintolassa Cardinin oli käytettävä mielikuvitusta keksiäkseen helppoa naposteltavaa niistä raaka-aineista, joita oli vielä keittiössä jäljellä. Näiden raaka-aineiden yhdistelmästä syntyi Caesar-salaatti.

Toinen versio kertoo salaatin takana olevan Cardinin veljen Alessandron. Lentäjänä työskentelevä veli oli tullut ravintolaan auttamaan Cardinia, ja päätynyt loihtimaan Caesar-salaatin ravintolassa ruokailleelle lentäjäryhmälle. Alessandron versiossa salaatissa oli kuitenkin myös anjoviksia. Kolmas versio väittää, että salaatin keksi itse asiassa ravintolan työntekijä nimeltä Livio Santini.

Hieman pahamaineisenakin tunnettuun Tijuanaan on helppo tehdä päiväretki Kalifornian San Diegosta joko opastetusti tai omatoimisesti. Raitiovaunu kuljettaa matkustajat suoraan rajalle, josta ylitys Meksikon puolelle sujuu yleensä nopeasti – paluuseen Yhdysvaltoihin kannattaa kuitenkin varata jonotusaikaa.

Caesar-salaatin alkuperäinen ohje löytyy ravintolan verkkosivuilta – oletko sinä tehnyt annoksen samalla tavalla?

Katso alta Instagramissa jaettuja kuvia ravintolasta!

#caesers #hotel #tijuana #foodie #salad #foodporn

A post shared by San Diego VIPs (@sandiegovips) on

legend has it that Ceaser salad was invented right here in 1924. ?

A post shared by Nadia Villarreal (@nadiavi11) on

Classic #Caesarsalad where it all began, #tijuana

A post shared by Mauricio Parra (@ensenada) on

The OG. #caesarsalad

A post shared by Greg Bernhardt (@greg_bernhardt) on

Lähde: Caesar’s, Food & Wine
Kuvat: Flickr / stu_spivack, Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.