Hyppää sisältöön

Tilaatko sinäkin aina tämän baarissa? Harva tietää, missä kaikkien tuntema Irish Coffee keksittiin

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 12.02.2018
Miten Irish Coffeesta tuli kansainvälinen klassikkojuoma? Lue kahvidrinkin yllättävä tarina!

Irish Coffee on kansainvälinen kestohitti

Kun tilaat baarissa Irish Coffeen, pysähdytkö ikinä miettimään, missä yksinkertainen klassikkojuoma keksittiin? Ja kuinka kauan sitä on juotu?

Jo Irish Coffeen nimi kertoo, mistä kahvidrinkki on kotoisin – viittaahan se irlantilaiseen kahviin. Juomasta on kuitenkin tullut niin kansainvälinen, että sitä nautitaan ympäri maailmaa. Myös suomalaisravintoloissa Irish Coffee on erityisesti talvikauden kestohitti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kahvijuoman resepti on yksinkertainen, ja sen tekeminen onnistuu helposti vaikka kotioloissa. Alkuperäiseen ohjeen mukaan juomaan sekoitetaan kahvia, tummaa sokeria ja viskiä. Päälle lisätään kermavaahtoa.

Ensimmäisen kerran Irish Coffee valmistettiin Irlannissa Foynesin lentokentällä sijaitsevassa ravintolassa. Koko maailman tietoisuuteen juoma levisi kuitenkin yllättävästä paikasta: Kalifornian San Franciscosta.

Irish Coffeen tarina Irlannista San Franciscoon

Irish Coffeen tarina alkoi vuonna 1943, kun kohti New Yorkia lähtenyt kone joutui kääntymään takaisin huonon sään takia. Foynesin terminaalin ravintolassa työskennellyt Joe Sheridan määrättiin valmistamaan paleleville matkustajille lämmintä juomaa.

Sheridan keksi lisätä kuumaan kahviin irlantilaista viskiä sekä kermavaahtoa. Kun eräs matkustaja kysyi, oliko kyseessä brasilialainen kahvi, Sheridan totesi juoman olevan irlantilainen kahvi. Näin syntyi Irish Coffee.

Tarinan seuraava käänne tapahtui 50-luvun alun San Franciscossa, jossa amerikkalainen toimittaja Stanton Delaplane päätti valmistaa Irlannissa lentokentällä maistamaansa kahvijuomaa. Yrityksistä huolimatta Irish Coffee ei vain maistunut samalta, eikä kermaakaan saatu kellumaan juoman pinnalla sekoittumatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

San Franciscossa toimivan Buena Vista Cafén omistaja Jack Koeppler sekä Delaplane lähtivät selvittämään juoman oikeaoppista valmistusta jopa Irlantiin asti. Vuonna 1953 Irish Coffeen keksinyt Joe Sheridan muutti Yhdysvaltoihin ja aloitti työt Buena Vista Caféssa.

Buena Vista Café toimii San Franciscossa yhä tänäkin päivänä turistien suosiman Fisherman’s Wharfin liepeillä. Ravintolaan on helppo saapua vaikka kaupungin klassisilla cable car -raitiovaunuilla – ja Irish Coffee on tietysti tilattava.

Lue myös: Et ikinä uskoisi missä tämä kaikkien tuntema ravintola-annos keksittiin – tunnetko Caesar-salaatin tarinan?

Lähde: The Buena Vista Café, Food Network
Kuva: San Francisco Travel Association / Can Balcioglu

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Tampereen parhaat ravintolat

Ravintolavinkit Tampereelle – 26 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja