Kuva: McDonald's
Kymmenen faktaa McDonald'sista

Tähän kaikkien tuntemaan ravintolaan törmäät lähes jokaisessa maassa – 10 faktaa, joita et tiennyt McDonald’sista

Vihasit tai rakastit sitä – McDonald’sin tuttu logo tulee vastaan lähes kaikkialla maailmassa.

1. Ensimmäinen McDonald’s Kaliforniassa

Kaikkien tunteman hampurilaisravintolaketju McDonald’sin tarina alkaa 1940-luvun Kaliforniasta, jossa veljekset Richard ja Maurice McDonald pyörittivät pikaruokaravintolaa. Vuonna 1954 pirtelökoneita kaupitellut Ray Kroc saapui San Bernardinossa sijaitsevaan ravintolaan ja vaikuttui sen konseptista.

Kroc puhui itsensä veljesten liikekumppaniksi, ja juuri hänelle kuuluukin kunnia ketjun nopeasta leviämisestä. Kroc avasi ensimmäisen franchise-ravintolansa Illinoisin osavaltion Des Plainesiin vuonna 1955.

Maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva McDonald’s löytyy Kalifornian Downeysta. Ravintola avattiin vuonna 1953.

2. Ravintoloita yli sadassa maassa

McDonald’sia voisi helposti erehtyä luulemaan maailman suurimmaksi pikaruokaketjuksi, mutta se häviää ravintoloiden määrässä Subwaylle. Hampurilaisketju on kuitenkin oman alansa jätti, jolla on yli 35 000 ravintolaa yli sadassa maassa. Ylivoimaisesti eniten ravintoloita ketjulla on Yhdysvalloissa.

3. Kaikkien tuntema kaarilogo

Kaarevista ranskanperunoista muodostuva McDonald’sin logo on yksi maailman tunnetuimpia. Kaaria hyödynnettiin jo 50-luvulla Kaliforniassa, kun alkuperäiset yrittäjät etsivät keinoja herättää ihmisten huomio. Lähelle Golden Arches -nimisen logon nykymuotoa päästiin 60-luvulla. Erilaisia versioita nähneen logon suunnittelija on Jim Schindler.

4. Suomeen vuonna 1984

Suomessa McDonald’s on toiminut jo yli 30 vuotta: ensimmäinen ravintola avattiin Tampereen Keskustorille vuonna 1984. Kilpailija Burger King oli ehtinyt rantautua Suomeen jo aiemmin, mutta lopetti pian toimintansa kannattamattomana. Ketju palasi Suomeen seuraavan kerran vasta vuonna 2013.

Tampereen historiallinen McDonald’s suljettiin vuoden 2015 lopussa, ja nykyisin samoissa tiloissa toimii kotimainen hampurilaisketju Friends & Brgrs.

5. Erilaiset ruokalistat

Monille tosireissaajille McDonald’sissa syöminen ulkomailla on häpeä, josta on parempi olla hiiskumatta kenellekään. Toiset taas testailevat maailmalta löytyviä tuotteita, jotka eivät ikinä tule päätymään Suomeen.

Intiassa McDonald’s valmistaa esimerkiksi paneer-juustosta tehtyä hampurilaista ja Thaimaassa erilaisia riisiannoksia. Makkaroiden luvatussa maassa Saksassa ketjun ruokalistasta löytyy hot dog.

Ketjun kansainvälisesti suosituimmat tuotteet ovat ranskanperunat sekä Big Mac -hampurilainen.

6. Tarina valkokankaalla

Pikaruokajätin tarina ikuistettiin valkokankaalle vuoden 2016 elokuvassa The Founder. Elokuvassa keskitytään McDonaldin veljesten sijaan Ray Krociin, joka teki pikaruokaravintolasta menestyvän ketjun ja osti lopulta koko brändin.

Hieman kyseenalaisempaan valoon ketju nostettiin vuoden 2004 dokumenttielokuvassa Super Size Me, jonka nimi viittasi suurempiin annoskokoihin. Dokumentissa ohjaaja Morgan Spurlock söi 30 päivän ajan ainoastaan McDonald’sin ruokia ja seurasi niiden vaikutuksia.

7. Maat ilman McDonald’sia

Jos haluat matkustaa maahan, jossa et vahingossakaan törmää McDonald’siin, ei sinun yllättäen tarvitse lähteä kauas. Ketjulla ei ole lainkaan ravintoloita esimerkiksi Islannissa, Makedoniassa ja Montenegrossa, joissa toiminta on lopetettu. Pikaruokajätin ravintoloita ei löydy myöskään esimerkiksi Bermudalta, Kazakstanista, Boliviasta, Ghanasta ja Pohjois-Koreasta.

Islannissa ei ole Mäkkäreitä
Kuva: Istockphoto
Islannin McDonald’s -ravintolat suljettiin vuonna 2009 finanssikriisin seurauksena.

8. Omituisimmat pikaruokaravintolat

Kaikki maailman McDonald’sit eivät suinkaan ole toistensa kopioita. Erikoisimpien pikaruokaravintoloiden joukkoon kuuluvat esimerkiksi käytöstä poistettuun lentokoneeseen rakennettu McDonald’s Uudessa-Seelannissa, ufoaiheinen ravintola Yhdysvaltojen Roswellissa sekä Ruotsin Sälenista löytyvä ski thru -ravintola, jonne asiakkaat voivat lasketella tekemään tilauksensa.

Maailman ainoa kelluva McDonald’s rakennettiin aikoinaan Kanadaan, mutta se hylättiin jo 80-luvulla.

9. Ihana, kamala Ronald McDonald

Monia ihmisiä vaivaa klovnikammo, mutta McDonalds ei ole luopunut legendaarisesta maskotistaan Ronald McDonaldista. Punatukkainen hahmo esiteltiin yleisölle Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963, kun näyttelijä Willard Scott esitti klovnia mainoksessa.

Maskotin nimeä kantavat myös yhtiön hyväntekeväisyyshankkeet. Ronald McDonald Lastentalosäätiön talot ovat vakavasti sairaiden lasten perheille tarkoitettuja asuinpaikkoja sairaaloiden tuntumassa. Myös Helsingistä löytyy yksi säätiön taloista.

10. Kuubaan on piilotettu McDonald’s

Virallisesti Kuubassa ei ole McDonald’sia – onhan kauppasaarto pitänyt amerikkalaisyhtiöt loitolla maasta. Mutta silti sinne on piilotettu yksi pikaruokaravintola. Kuuban ainoa McDonald’s sijaitsee Guantanamo Bayn laivastotukikohdassa, jota Yhdysvallat vuokraa Kuubalta.

Lue myös: Yhdysvaltojen parhaat ketjuravintolat – nälkäisen matkailijan opas

Lähde: McDonald’s, Reader’s Digest
Kuvat: McDonalds, Istockphoto

Päivitetty: 5.4.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia