Hyppää sisältöön

Oulun parhaat ravintolat – 17 vinkkiä kotimaanmatkailijalle

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.11.2023
Suunnitteletko makumatkaa Pohjois-Suomeen? Oulun parhaat ravintolat nostavat veden kielelle ja tarjoavat makuja niin lähialueilta kuin maapallon toiselta puoleltakin.

Rennot ruokapaikat

Tuba

Oululaisten rakastaman Ainolan puiston kupeessa sijaitseva tunnelmallinen Tuba on eko- ja kierrätyshenkinen kulttuuriravintola, joka tarjoilee herkullista ruokaa edulliseen hintaan. Ruoat valmistetaan pääasiassa lähellä tuotetuista raaka-aineista, jotka ovat mahdollisuuksien mukaan luomua ja hävikkituotteita.

Tuban valikoimaan kuuluvat suosittu buffetlounas, käsintehdyt burgerit ja hapanjuuripohjaiset pizzat. Tubassa on lisäksi baari, jossa on runsaasti kotimaisia panimotuotteita. Ravintola toimii myös tapahtumapaikkana, jossa järjestetään esimerkiksi keikkoja ja visailuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lounaslista sisältää tavallisesti perinteisiä kotiruokia, mutta perjantaisin asiakkaita hemmotellaan hampurilaisbuffetilla. Kiireisimmän lounasajan jälkeen ravintolassa tarjoillaan edullista rääppiäislounasta, jolloin tarjolla on varsinaiselta lounasajalta jääneet ruoat noin puoleen hintaan.

Tuba
Mannenkatu 2

Rooster

Vuonna 2013 Oulun keskustaan avattu Cafe Rooster on kahvila-ravintola, jonka kaunis miljöö ja herkullinen ruoka on saanut kaupunkilaiset ihastumaan. Vitriinissä odottavat herkulliset leivonnaiset ja kahvilaherkut sekä ravintolan kuuluisat hampurilaiset keräävät kehuja. Cafe Roosteriin kannattaakin tehdä pöytävaraus, jos suunnitteilla on piipahtaa ravintolassa iltaisin tai viikonloppuisin.

Hampurilaisten lisäksi Roosterin ruokalistalla on myös salaatteja sekä muutamia ravintolan erikoisannoksia. Roosterin yhteydessä sijaitsee myös tunnelmallinen Kellaripubi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Cafe Rooster
Torikatu 26

Puistola

Tasokasta ja tunnelmallista ruokahetkeä etsivän kannattaa suunnata kaupungin keskustassa sijaitsevaan ravintola Puistolaan, joka tarjoaa asiakkailleen useita eri tiloja. Ravintolassa voi herkutella paitsi katutasossa myös kellarikerroksessa.

Puistolaa on lähes mahdoton olla huomaamatta, sillä kaunis vaaleanpunainen jugend-talo on harvinainen näky Oulun katukuvassa ja herättää ohikulkijoiden huomion takuuvarmasti.

Puistola tarjoaa aamiaista, lounasta, illallista sekä viikonloppuisin myös brunssia, minkä lisäksi kellarikerroksessa toimii pizzeria. Kellarissa sijaitsee myös leipomo, josta kahvilan leipomotuotteet ovat peräisin. Puistolan omaa leipää on mahdollista ostaa myös kotiin.

Puistola
Pakkahuoneenkatu 15

Sokeri-Jussin kievari

Taiteilijoiden saarella Oulun Pikisaaressa sijaitseva Sokeri-Jussin kievari on tunnelmallinen ravintola, jossa voi kokeilla perinteisiä oululaisia ja pohjoissuomalaisia herkkuja. Ravintolasta on lyhyt matka Oulun teatteriin, kirjastoon ja kauppatorille, joten se on helposti myös matkailijoiden saavutettavissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ravintolan ruoat vaihtelevat sesongeittain, ja raaka-aineet ovat kotimaisia ja mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettuja. Ruokalistalla on perinteisiä oululaisia herkkuja kuten rössypottua ja Oulujärven muikkuja sekä lappilaista poronkäristystä.

Oululle sopivasti ruokalistalla on käytetty tervaa useassa annoksessa. Jos haluat tehdä ruokakokemuksesta erityisen oululaisen, valitse listalta Oulu-menu. Punaisessa hirsimakasiinissa sijaitseva ravintolassa voi lämpiminä päivinä aterioida myös terassilla.

Sokeri-Jussin kievari
Pikisaarentie 2

De Gamlas Hem Hotel & Restaurant

Heinäpään kaupunginosaan loppuvuodesta 2018 avatun De Gamlas Hem -hotellin ravintola on tunnelmallinen ja kaunis ravintola, joka sijaitsee vuonna 1906 rakennetussa art nouveau -huvilassa. Ravintola sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Oulun keskustasta.

Ravintolassa tarjoillaan niin aamiaista, lounasta ja illallista kuin päivittäin kello viiden teekin. Vaihtuvassa à la carte -ruokalistassa hyödynnetään kauden raaka-aineita ja lähialueiden tuotteita. De Gamlas Hem -hotellin ravintola on aukioloaikoinaan avoinna paitsi hotellin asukkaille myös muille vieraille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokalista koostuu paikallisista mauista ja ravintolan mukaan ravintolan ideologia on yhdistelmä moderneja makuja ja yli satavuotiaan huvilan omia perinteitä.

De Gamlas Hem Hotel & Restaurant
Kirkkokatu 54

Makuja maailmalta

Hagia Sofia

Oulun tuomiokirkon naapurissa sijaitseva turkkilaista ruokaa tarjoava Hagia Sofia takaa makumatkan suomalaisten rakastamaan Turkkiin. Perinteikkääseen Franzénin puutaloon perustettu ravintola on suosittu ruokapaikka iltaisin ja lounasaikaan.

Ravintolan ruokalistalla on runsaasti erilaisia turkkilaisia ruokia, mutta kaupunkilaiset suosivat myös Hagia Sofian lounasta usein tungokseen saakka. Hagia Sofian ruokalistalta on myös mahdollista valita valmis menu.

Hagia Sofia
Kirkkokatu 2

Sauraha

Nepalilaista ruokaa tarjoileva Sauraha on Oulun ensimmäinen nepalilainen ravintola, ja se on vakiinnuttanut paikkansa Oulun etnisten ravintoloiden joukossa. Asemakadulla sijaitseva Sauraha satsaa tuoreisiin raaka-aineisiin ja tarjoilee monipuolisen kattauksen nepalilaisia makuja.

Tarjolla on vaihtoehtoja niin kasvis- kuin sekasyöjillekin, ja erikoisuutena ovat taikinanyytit eli momot sekä tandooriuunissa valmistetut annokset. Saatavilla on niin à la carte -annoksia kuin usean ruokalajin menujakin.

Ravintola Sauraha
Asemakatu 10

Crecian

Vuonna 2000 avattu kreikkalainen ravintola Crecian tarjoaa asiakkailleen makumatkan rakastettuun Kreikkaan. Saatavilla on useita kreikkalaisen keittiön kulmakiviä, kuten tsatsikia, souvlakia, moussakaa ja viininlehtikääryleitä – makumatka Kreikkaan on siis taattu.

Kreikkalainen taverna on sisustettu aivan kuin mikä tahansa ravintola Kreikassa, ja sinivalkoisten sävyjen lomassa on myös valokuvia maan tunnetuimmista matkakohteista. Ravintola on poiminut vaikutteita ympäri Kreikkaa ja satsaa laadukkaisiin raaka-aineisiin.

Crecian palvelee asiakkaita niin lounaalla kuin päivälliselläkin, ja on avoinna päivittäin.

Ravintola Crecian
Kirkkokatu 55

Fuchka

Ravintola Fuchka sijaitsee aivan Oulun ydinkeskustan kupeessa ja sen kulmakivi ovat rapeat ja maukkaat, täytetyt taikinakuoret fuchkat. Perinteinen bangladeshilainen katuruoka taipuu ravintolaruoaksi Suomen ainoassa bangladeshilaisessa ravintolassa.

Fuchkien lisäksi tarjolla on myös muita bangladeshilaisia annoksia sekä tuoretta bangladeshilaista leipää. Pieni ravintola on avoinna niin lounasaikaan kuin illallisellakin, ja tarjoaa takuuvarmasti uudenlaisen makuelämyksen.

Ravinola Fuchka
Nummikatu 32

Garam Masala

Oulun rautatieaseman kupeessa sijaitseva intialainen ravintola Garam Masala tarjoaa niin makumatkan kuin visuaalisen elämyksenkin, sillä värikkäästi sisustettu ravintola on varsin näyttävä ja mieleenpainuva. Sydämellinen palvelu ja herkullinen ruoka ovat Garam Masalan keskiössä.

Ruokalista on hyvin laaja, ja saatavilla on lähes sata eri vaihtoehtoa: jo naan-leipää on tarjolla kuutta eri versiota. Monipuolisuus näkyy myös lounastarjonnassa: lounaslistan lisäksi saatavilla on buffet, jossa on seitsemän vaihtoehtoa.

Ravintola Garam Masala
Kajaaninkatu 27

Fine dining Oulussa

Ravintola Hugo

Aivan torinrannan kulmassa sijaitsevassa Seurahuoneen talossa oleva ravintola Hugo hemmottelee oululaisia pohjoisen mauilla, jotka on yhdistetty perinteiseen ranskalaiseen keittiöön. Valkoiset pöytäliinat, erinomainen palvelu ja herkullinen ruoka kuuluvat fine dining -elämykseen. Meren äärellä sijaitseva ravintola tarjoilee myös lounasta.

Vuodenaikojen vaihtelu näkyy ravintolan ruokalistalla, ja Hugo tarjoilee erilaisia menuja asiakkaiden tarpeisiin. Ruoissa käytetään runsaasti kotoisia sisävesikaloja ja äyriäisiä. Raaka-aineet ovat peräisin lähituottajilta sekä aivan ravintolan naapurissa sijaitsevasta Oulun kauppahallista.

Ravintola Hugo
Rantakatu 4

Ravintola Kitchen & Bar Oula

Oulun tuomiokirkon vieressä kohoavan Lapland Hotels -hotellin ravintola Oula vie asiakkaansa pohjoisten makujen äärelle tarjoillen Lapin luonnon herkullisimpia makuja. Myös ravintolan sisustus henkii lappilaista tunnelmaa, ja on vain asianmukaista, että sama teema jatkuu myös lautasella.

Saatavilla on niin à la carte -lista kuin usean ruokalajin maistelumenujakin, ja ennalta tiedossa olevien annosten lisäksi ravintola tarjoilee myös kolmen tai viiden ruokalajin yllätysmenua. Annosten pääraaka-aineina komeilevat esimerkiksi riista, kala, sienet, marjat kuin juureksetkin.

Ravintolan verkkosivuilla on listattu raaka-aineiden alkuperät, ja valtaosa käytetyistä ruoka-aineista on peräisin Lapista.

Kitchen & Bar Oula
Kirkkokatu 3

Ravintola Uleåborg 1881

Torinrannan tunnelmallisissa makasiineissa sijaitseva Uleåborg 1881 on toiminut noin 20 vuoden ajan parhaalla paikalla keskustassa. Ravintolan salit sijaitsevat kahdessa vuonna 1881 rakennetussa aittarakennuksessa, ja kaksi erillistä ruokasalia takaa rauhallisen tunnelman.

Hirsiseinien syleilyssä pääsee herkuttelemaan mauilla, jotka ovat sekoitus ranskalaisia klassikoita ja paikallisia sesonkeja. Ravintolassa on vaihtuva viiden ruokalajin nimikkomenu, mutta lisäksi on tarjolla on lyhty à la carte -lista. Viinilista elää jatkuvasti, ja kattaa noin sata erilaista viinituotetta.

Kesäisin ravintolassa voi herkutella myös rantaan avautuvalla katetulla terassilla.

Ravintola Uleåborg 1881
Aittatori 4–5

Hampurilaiset ja pizzat

Kauppuri 5

Rotuaarilla toimiva Kauppuri 5 on tunnettu melkeinpä läpi Suomen, sillä ravintolan hampurilaiset keräävät kehuja etelästä pohjoiseen. Ravintolan edessä onkin erityisesti iltaisin pitkä jono nälkäisiä hampurilaisten ystäviä.

Nimensä mukaisesti Kauppurienkadulla sijaitseva pieni ravintola perustettiin vuonna 2010, ja se on siitä lähtien houkutellut niin paikallisia kuin matkailijoitakin. Ravintolassa voi osallistua myös syömishaasteeseen.

Valikoimassa on noin 15 hampurilaista ja 30 olutta, mutta ruokalista muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Ravintolan asiakkaiden suosikki on Teurastaja-hampurilainen, joka koostuu muun muassa naudanlihapihvistä ja revitystä possunniskasta. Halutessaan Teurastajan voi tilata myös tuplana, triplana tai vaikkapa quattrona.

Kauppuri 5
Kauppurienkatu 5

Pannu

Erityisesti muhkeista pannupizzoista tunnettu ravintola Pannu tarjoilee italialaisesta keittiöstä inspiroituneita ruokia lounalla ja illallisella. Kellarikerroksessa sijaitseva ravintola on tunnelmallinen ruokapaikka läpi vuoden, ja Pannu on reilun 25 vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa Oulun ydinkeskustassa.

Tirisevän kuumiin valurautapannuihin valmistetut pannupizzat ovat monelle ravintolan synonyymi, mutta Pannussa voi herkutella myös muun mussa salaateilla, grilliannoksilla ja pastoilla. Ruokalista on laaja, joten vaihtoehtoja löytyy varmasti jokaiseen makuun.

Pannupizzat tilataan hauskasti koon mukaan, ja vaihtoehtoja on XS-koosta L-kokoon asti.

Ravintola Pannu
Kauppurienkatu 12

La Festa

Oulu on täynnä pizzerioita, joita löytyy lähes jokaisesta kaupunginosasta, mutta erityisesti Tuiran kaupunginosasta sekä keskustasta rautatieaseman alueelta. Paikallisittain pizzoihin viitataan oululaisella termillä känkky, joka tarkoittaa juuri tietynlaista pizzaa: yöpalaksi tai tuhdiksi viikonloppuevääksi sopivaa lättyä.

Känkyn kriteerit täyttäviä pizzerioita on Oulussa lukuisia, mutta parhaiten asemansa on Oulun vanhimpien pizzerioiden joukkoon kuuluva, vakiinnuttanut Pakkahuoneenkadulla samassa paikassa yli 20 vuotta toiminut La Festa. Pizzalistalla on lähes 70 vaihtoehtoa, joiden joukossa on huomioitu myös oululainen erikoinen tapa viimeistellä pizza majoneesilla.

La Festan laajaan ruokalistaan kuuluu pizzojen lisäksi myös muun muassa salaatteja, ruukkuannoksia sekä pastoja.

Pizzeria La Festa
Pakkahuoneenkatu 34

Järvigrilli

Legendaarisimpiin oululaisiin grillikioskeihin lukeutuva, vuonna 1973 perustettu Järvigrilli sijaitsee Puolivälikankaalla, noin viiden kilometrin päässä ydinkeskustasta. Konstailematon ruokapaikka tarjoaa apua grilliruoan nälkään, sillä tarjolla on monipuolinen kattaus klassisia grilliruokia, kuten lihapiirakoita, hampurilaisia, makkaraperunoita ja käristemakkaroita.

Edullinen hintataso, suuret annokset ja laajat aukioloajat houkuttelevat kävijöitä Järvigrillille.

Järvigrilli
Järvitie 16

Lue myös: Missä syödä Helsingissä? 50 ravintolavinkkiä lounaalle ja illalliselle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko Tallinnassa tapana jättää tippiä?

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

Seinäjoen ravintolat

Missä syödä Seinäjoella? Katso 10 ravintolavinkkiä

Kuopion ravintolat

Kuopion ravintolat – 18 vinkkiä, joiden joukosta löydät sopivan vaihtoehdon

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja