Hyppää sisältöön

Turun parhaat ravintolat – 20 paikkaa, joissa kannattaa herkutella

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Maria Hietala
Inka Khanji, Maria Hietala Päivitetty: 14.11.2023
Turku tunnetaan erityisen hyvästä ravintolatarjonnasta. Katso, missä koet kaupungin parhaat ruokaelämykset.

Blanko

Blanko on turkulainen klassikkoravintola, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Aurasillan kupeessa oleva ravintola on tunnettu muun muassa herkullisesta lammaspastasta.

Ravintolassa saa arkisin lounasta, ja Blankon keittiö on avoinna maanantaista lauantaihin aina kello 22 saakka. Ruoissa maistuvat kansainväliset elementit, ja listalla on muun muassa salaatteja, pastaa, wokkeja sekä hampurilaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Blanko
Aurakatu 1

Kaskis

Useita kertoja koko Turun parhaaksi ravintolaksi kehuttu Kaskis on korkeatasoinen 36-paikkainen ravintola Turun Kaskenmäen huipulla. Puhtaat raaka-aineet, lähiruoka ja sesongit sanelevat ravintolan tiuhaan vaihtelevan menun.

Kaskiksessa ei ole lainkaan à la carte -listaa, vaan tarjolla on ainoastaan kahdenlaisia maistelumenuja: neljän ja kuuden aterian kokonaisuuksia.

Kaskis
Kaskenkatu 6 A

Hügge

Huippusuosittu kasvisravintola Hügge houkuttelee ruoasta kiinnostuneita matkailijoita lähtemään kauempaakin Turkuun syömään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hüggen kauniit ja värikkäät annokset voi valita ruokalistalta tai syödä maistelumenun pidemmän kaavan kautta. Pääruokien hinnat liikkuvat vähän yli 20 eurossa.

Hüggessa syödessä pääsee myös merkittävään turkulaisrakennukseen Casagrandentaloon. Tiesitkö, että tällä paikalla toimi tiettävästi Suomen ensimmäinen hotelli?

Hügge
Linnankatu 3

Mami

Aurajoen rannalla sijaitseva turkulainen huippuravintola Mami on paikka, josta saa huolella valmistettua ruokaa. Bistrohenkisen ravintolan pohjana toimii ranskalainen keittiö, jonka lautasilla maistuvat myös suomalaiset, skandinaaviset ja aasialaiset vivahteet.

Hinta-laatusuhteeltaan kehutun ravintolan ruokalista tarjoaa neljä sesonkien mukaan vaihtelevaa vaihtoehtoa alku-, pää- ja jälkiruoissa, minkä lisäksi Mamissa saa myös lounasta tiistaista perjantaihin. Saatavilla on lisäksi viiden ruokalajin maistelumenu.

Mami
Linnakatu 3

Kakolanruusu

Kakolanruusussa herkutellaan sesongin raaka-aineista valmistetulla ruoalla, joka valmistetaan avotulella. Annokset on suunniteltu jaettavaksi pöytäseurueen kesken.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Täällä kiinnostava sijainti on puoli ruokaa: ravintola löytyy Kakolanmäeltä läheltä entistä vankilaa, joka toimii nykyään boutique-hotellina. Samalla voit kokeilla Turun funikulaaria, jolla pääsee nousemaan mäen laelle.

Ravintolassa voi tilata Kakolan pidot, joihin kuuluu pitkän kaavan mukaan pöytään tarjoiltavia ruokia ja juomia. Vaihtoehtoisesti annoksia voi tilata oman maun mukaan ruokalistalta.

Kakolanruusu
Graniittilinnankatu 2

Sergio’s

Italialaiseen ruokaan erikoistunut ravintola Sergio’s sijaitsee Turun keskustassa Aurajoen rannalla. Vuonna 1787 valmistuneeseen suojeltuun puutaloon perustetun ravintolan listalla on paitsi perinteisiä italialaisherkkuja pizzoja, pastoja ja risottoja myös lihaa, kalaa sekä kasvisruokia.

Ruoanvalmistuksessa käytettävät tuoreet raaka-aineet hankitaan lähialueilta, mutta muut maut ovat peräisin Italiasta tuoduista raaka-aineista. Niiden lisäksi saapasmaasta muistuttaa italialainen henkilökunta sekä ravintolan maahantuomista italialaisista viineistä koostuva viinilista.

Sergio’s
Läntinen Rantakatu 27

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tintå

Leipomon ja ravintolan yhdistelmä Tintå on suosittu ravintola Aurajoen rannassa. Ruokalistalla on useita kekseliäitä annoksia, joissa kaikissa on jotain erikoista. Maut ovat kansainvälisiä, sillä ruokalistalla voi olla rinnakkain esimerkiksi italialaisia ja japanilaisia annoksia.

Tintåssa on tarjolla myös perinteisiä pizzoja ja salaatteja, minkä lisäksi ravintola tarjoilee myös lounasta ja perjantai- sekä lauantai-iltaisin pinchoja. Viikonloppuisin ravintolan tunnelmasta vastaavat vierailevat tiskijukat.

Tintå
Läntinen Rantakatu 9

Delhi Darbar

Monen mielestä Turun paras intialainen ruoka löytyy Delhi Darbarista, joka on toiminut kaupungissa jo vuodesta 2008 saakka.

Ravintola on avoinna päivittäin sekä lounas- että illallisaikaan. Maanantaista perjantaihin tarjolla on lounas, jonka voi valita viidestä erilaisesta annoksen joukosta.

Delhi Darbaria kiitellään myös siitä, että ravintolassa on runsaasti kasvissyöjille ja vegaaneille sopivia annoksia, jotka on merkitty listalle selkeästi.

Delhi Darbar
Hämeenkatu 8

Smör

Lähiruokaa ja skandinaavisia makuja yhdistelevä ravintola Smör on laadukas ravintola, joka sijaitsee Aurajoen rannalla. Aito innostus ja tuoreet raaka-aineet näkyvät kahdeksan viikon välein ruokalistassa, jossa maistuvat satokauden maut.

Ravintolatila on hauskasti katutason alapuolella, ja ovet ovat avoinna lounaasta illalliseen. À la carte -listan lisäksi lounasaikaan on saatavilla kolmen ruokalajin menu, iltaisin neljän sekä kuuden ruokalajin maistelumenut. Smörissä on myös oivallinen viinivalikoima.

Smör
Läntinen Rantakatu 3

Pizzeria 450°C

Turun Kauppahallissa napolilaista pizzaa tarjoileva 450°C on palkittu monesti kansainvälisellä tasolla, viimeksi keväällä 2023 Euroopan 50 parhaan pizzerian joukossa.

Nimensä ravintola saa astemäärästä, jossa pizzat paistetaan nopeasti elävällä tulella. Napolilaisista jauhoista tehty taikina kehittyy ravintolan mukaan vähintään 30 tuntia, usein enemmänkin.

Tomaattikastikepohjaisten pizzojen lisäksi ravintolasta saa vaaleita pizzoja, joissa on juustopohja. Pizzat maksavat noin 11–15 euroa. 

Pizzeria 450°C
Eerikinkatu 16 (Turun kauppahalli)

Roster

Tv:stä tuttu ravintoloitsija ja keittiömestari Kape Aihinen on toinen bistrohenkisen Rosterin takana olevista huippukokeista.

Ravintolasta löytyy annoksia sekä liha-, kala- että kasvispainotteisina. Kaikki erikoisruokavaliot voidaan ravintolan mukaan huomioida. Viinipaketin lisäksi ravintolassa voi valita olutpaketin.

Turun keskustassa sijaitseva ravintola on suljettu sunnuntaisin.

Roster
Tuomiokirkonkatu 6

Kuori

Uusia kasvisruokaelämyksiä etsivien kannattaa ottaa suunnaksi ravintola Kuori, jossa annokset valmistetaan mahdollisuuksien mukaan lähituottajien raaka-aineista.

Ravintolassa voi tilata ruokalistan annosten lisäksi maistelumenun. Tiistaista perjantaihin siellä tarjoillaan myös edullista lounasta. Erikoisruokavaliot ja allergiat huomioidaan ravintolassa hyvin.

Cocktailien, viinien ja pienpanimo-oluiden lisäksi ravintolassa on saatavilla myös alkoholiton juomapaketti, jonka mehut valmistetaan itse.

Kuori
Hämeenkatu 8

Tiirikkala

Anniskelukahvilaksi itseään kutsuva Tiirikkala tarjoilee aamiaisruokia koko päivän. Viihtyisässä ravintolassa on myös á la carte -lista.

Sunnuntaisin Tiirikkalassa katetaan brunssi, joka sisältää sekä lautasannoksen että noutopöydästä haettavia herkkuja. Brunssi maksaa noin 25 euroa.

Tiirikkala
Linnankatu 3

Maneerat

Turun parhaaksi thaimaalaiseksi ruokapaikaksi kehuttu Maneerat on pieni ravintola, joka tarjoilee illallista ja lounasta. Ravintola sijaitsee Turun keskustassa, lyhyen matkan päässä kauppatorilta.

Ruokalista on pitkä ja pitää sisällään monia thaimaalaisia erikoisuuksia. Erityisesti alkuruokalista on laaja. Lautasella maistuvat vahvat maut, ja suomalaiseen makuun sopivien annosten lisäksi ruoassa on myös todellista thaimaalaista tulisuutta.

Maneerat
Käsityöläiskatu 1

OOBU

Jos et ehdi Turun saaristoon saakka, voi saaristolaistunnelmaan virittäytyä myös Aurajoen rannassa sijaitsevassa ravintola Oobussa. 

Ruokalistalla on muun muassa katkarapuleivän ja savulohikeiton kaltaisia klassikkoannoksia. Kaikki kalat savustetaan ravintolan omassa keittiössä. 

Oobu toimii perinteikkäässä Bassin talossa, joka valmistui vuonna 1829. Ravintola on avoinna tiistaista lauantaihin. Lounaslista on voimassa arkipäivinä. 

Oobu
Läntinen rantakatu 9 

Nerå

Aurajoen varrella sijaitseva Nerå on rento ravintola komeassa tiilirakennuksessa. Kesällä ravintolassa voi syödä terassilla.

Ruokalistalla on muun muassa pastoja, pizzoja, vartaita ja kalaa. Ravintola kertoo voivansa valmistaa lähes kaikki annokset gluteenittomina tai laktoosittomina.

Nerå on auki viikon jokaisena päivänä. Arkipäivien lounaslistan voi tarkastaa ravintolan verkkosivuilta.

Nerå
Läntinen Rantakatu 37

Karu Izakaya

Japanilainen ravintola Karu Izakaya tunnetaan erityisesti susheista ja pöytäseurueen kesken jaettavista annoksista. Ravintola on hakenut vaikutteita myös muualta Aasiasta.

Annoksen voi valita joko á la carte -listalta tai antaa keittiön viedä makumatkalle maistelumenun avulla.

Tunnelmallinen Karu on avoinna tiistaista lauantaihin illalliselle. Ravintola järjestää myös sushikursseja. 

Karu Izakaya
Aurakatu 3

Kortteliravintola Kerttu

Mutkaton ja tunnelmallinen kortteliravintola Kerttu on tunnettu kohtuuhintaisesta ja kotoisesta ruoasta, jota tarjoillaan päivittäin.

Arkipäivisin ravintolassa saa lounasta, ja muina aikoina aterian voi valita pitkältä ruokalistalta. Tarjolla on esimerkiksi pastaa, salaatteja ja hampurilaisia. Ruokalistalla on myös muun muassa jallupullia. Viikonloppuisin Kerttu tarjoilee hampurilaisbuffetin.

Ravintolassa toimii lisäksi sauna sekä pesula, joten ruokailun aikana voi pestä kätevästi samalla myös pyykit.

Kortteliravintola Kerttu
Läntinen Pitkäkatu 35

Rioni

Turkulaiset rakastavat georgialaista ravintola Rionia, jossa pääsee tutustumaan monille vieraaseen ruokakulttuuriin.

Rioniin kannattaa tulla ystävien tai perheen kesken ja tilata pöytään paljon erilaisia annoksia jaettavaksi – aivan kuten Georgiassa tehdään. Tapana on myös jakaa iso hatsapuri-leipä, jota voi dipata erilaisiin kastikkeisiin. Ravintolassa on myös useita vegaaneille sopivia annoksia.

Rionilla on ravintolat Turun lisäksi Helsingissä, Espoossa ja Tampereella.

Rioni
Kristiinankatu 9

Suomalainen Pohja

Etsitkö klassista ravintolaa valkoisilla pöytäliinoilla? Turun keskustassa sijaitseva Suomalainen Pohja on ravintola, joka ei muutu viimeisimpien trendien mukana.

Ravintolan sisustuksessa näkyvät tummat paneelit ja kokolattiamatot. Myös ruokalistalla luotetaan perinteisiin suosikkeihin. Skagen-leivät, purjo-perunakeitto, etanat ja pihvit ovat varmoja valintoja.

Ravintola toimii Suomalainen Pohja ry:n talossa, mutta se on avoinna kaikille muillekin kuin klubin jäsenille.

Suomalainen Pohja
Aurakatu 24

Lue myös: Missä syödä Helsingissä? 50 ravintolavinkkiä lounaalle ja illalliselle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raippaluoto, Suomi

Suomen erikoisimmat nähtävyydet – 30 kohteen lista

Suomen ihanat talvihelmet

Suomen ihanat talvihelmet: 30 kohdetta, jotka on pakko kokea

Onko Tallinnassa tapana jättää tippiä?

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

Seinäjoen ravintolat

Missä syödä Seinäjoella? Katso 10 ravintolavinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja