Hyppää sisältöön

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Maria Hietala
Inka Khanji, Maria Hietala Päivitetty: 18.04.2024
Turku tunnetaan erityisen hyvästä ravintolatarjonnasta. Katso vinkit ja löydä sopiva ravintola erilaisiin tilanteisiin.

Blanko

Blanko on turkulainen klassikkoravintola, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Aurasillan kupeessa oleva ravintola on tunnettu muun muassa herkullisesta lammaspastasta.

Ravintolassa saa arkisin lounasta, ja Blankon keittiö on avoinna maanantaista lauantaihin aina kello 22 saakka. Ruoissa maistuvat kansainväliset elementit, ja listalla on muun muassa salaatteja, pastaa, wokkeja sekä hampurilaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä hinta-laatusuhde, rento tunnelma ja monipuolinen ruoka- ja drinkkilista takaavat Blankon suosion. Kesäkaudella ravintolan edustalla on myös terassi.

Blanko
Aurakatu 1

Kaskis

Useita kertoja koko Turun parhaaksi ravintolaksi kehuttu Kaskis on korkeatasoinen 36-paikkainen ravintola Turun Kaskenmäen huipulla. Puhtaat raaka-aineet, lähiruoka ja sesongit sanelevat ravintolan tiuhaan vaihtelevan menun.

Kaskis on myös Turun ainoa Michelin-tähden saanut ravintola. Kaskiksessa ei ole lainkaan à la carte -listaa, vaan tarjolla on ainoastaan kahdeksan ruokalajin maistelumenu, jonka saa halutessaan myös kasvisversiona tai vegaanisena.

Annokset ovat kekseliäitä ja kauniita, ja ravintolasali tunnelmallinen. Ilmapiiri on seesteinen, joten tasokas illallinen on kaikin puolin elämys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaskis
Kaskenkatu 6 A

Hügge

Huippusuosittu kasvisravintola Hügge on valoisa ja tunnelmallinen ruokapaikka. Hüggen kauniit ja värikkäät annokset voi valita ruokalistalta tai syödä kuuden ruokalajin maistelumenun pidemmän kaavan kautta. Pääruokien hinnat liikkuvat vähän yli 20 eurossa.

Saatavana on uskottava viinilista, cocktaileja, mocktaileja ja oluita sekä siidereitä. Lounaalla on tarjolla kolme annosvaihtoehtoa: päivittäin vaihtuvat kaksi pääannosta sekä aina viikon ajan sama curry.

Historiallisessa Casagrandentalossa toimivan Hüggen tunnelma on nimensäkin mukaisesti rento ja mukava. Ravintola on valoisa, ja kesäisin ruoista voi nautiskella myös terassilla.

Hügge
Linnankatu 3

Mami

Aurajoen rannalla sijaitseva turkulainen huippuravintola Mami on paikka, josta saa huolella valmistettua ruokaa. Bistrohenkisen ravintolan pohjana toimii ranskalainen keittiö, jonka lautasilla maistuvat myös suomalaiset, skandinaaviset ja aasialaiset vivahteet.

Hinta-laatusuhteeltaan kehutun ravintolan ruokalista tarjoaa neljä sesonkien mukaan vaihtelevaa vaihtoehtoa alku-, pää- ja jälkiruoissa, minkä lisäksi Mamissa saa myös lounasta tiistaista perjantaihin. Saatavilla on lisäksi viiden ruokalajin maistelumenu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valkoiset pöytäliinat ja harkittu kattaus asettavat fine dining -ravintolan tunnelman sopivan fiiniin asentoon, mutta rennon palvelun ansiosta meno ei käy turhan jäykäksi. Mami on myös mutkaton kortteliravintola, jossa voi piipahtaa myös pikaisella illallisella.

Mami
Linnakatu 3

Kakolanruusu

Kakolanruusussa herkutellaan sesongin raaka-aineista valmistetulla ruoalla, joka valmistetaan avotulella. Annokset on suunniteltu jaettavaksi pöytäseurueen kesken.

Täällä kiinnostava sijainti on puoli ruokaa: ravintola löytyy Kakolanmäeltä läheltä entistä vankilaa, joka toimii nykyään boutique-hotellina. Samalla voit kokeilla Turun funikulaaria, jolla pääsee nousemaan mäen laelle.

Ravintolassa voi tilata Kakolan pidot, joihin kuuluu pitkän kaavan mukaan pöytään tarjoiltavia ruokia ja juomia. Vaihtoehtoisesti annoksia voi tilata oman maun mukaan ruokalistalta.

Kakolanruusu
Graniittilinnankatu 2

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sergio’s

Italialaiseen ruokaan erikoistunut ravintola Sergio’s sijaitsee Turun keskustassa Aurajoen rannalla. Vuonna 1787 valmistuneeseen suojeltuun puutaloon perustetun ravintolan listalla on paitsi perinteisiä italialaisherkkuja pizzoja, pastoja ja risottoja myös lihaa, kalaa sekä kasvisruokia.

Ruoanvalmistuksessa käytettävät tuoreet raaka-aineet hankitaan lähialueilta, mutta muut maut ovat peräisin Italiasta tuoduista raaka-aineista. Niiden lisäksi saapasmaasta muistuttaa italialainen henkilökunta sekä ravintolan maahantuomista italialaisista viineistä koostuva viinilista.

Puutalomiljöön lisäksi ravintolallakin on pitkät perinteet: se on perustettu jo vuonna 2003, joten italialaiset maut ovat tulleet Turkuun jäädäkseen.

Sergio’s
Läntinen Rantakatu 27

Tintå

Leipomon ja ravintolan yhdistelmä Tintå on suosittu ravintola Aurajoen rannassa. Sekä matkailijoiden että paikallisten rakastamaan ravintolaan kannattaakin tehdä pöytävaraus. Ravintola on avoinna päivittäin.

Monipuolinen ruokalista on täynnä uusia makuelämyksiä ja tuttuja klassikoita, ja pitää sisällään esimerkiksi Lähi-idän, Kaakkois-Aasian, Italian ja Ranskan makuja. Käytössä on pääosin kotimaiset raaka-aineet, jotka kohtaavat kansainväliset maut. 

Ravintola tarjoilee myös lounasta. Lounasaikaan tarjolla on neljä vaihtoehtoa, joiden joukossa on yksi pizza ja vähintään yksi kasvisvaihtoehto. Kesäisin paras pöytä löytyy ehdottomasti Tintån jokirantaan katetulta terassilta.

Tintå
Läntinen Rantakatu 9

Delhi Darbar

Monen mielestä Turun paras intialainen ruoka löytyy Delhi Darbarista, joka on toiminut kaupungissa jo vuodesta 2008 saakka.

Ravintola on avoinna päivittäin sekä lounas- että illallisaikaan. Maanantaista perjantaihin tarjolla on lounas, jonka voi valita viiden erilaisen annoksen joukosta. Päivittäin tarjolla on myös päivän tarjousannos, joka on saatavana myös illallisaikaan. 

Delhi Darbaria kiitellään myös siitä, että ravintolassa on runsaasti kasvissyöjille ja vegaaneille sopivia annoksia, jotka on merkitty listalle selkeästi.

Delhi Darbar
Hämeenkatu 8

Smör

Lähiruokaa ja skandinaavisia makuja yhdistelevä ravintola Smör on laadukas ravintola, joka sijaitsee Aurajoen rannalla. Aito innostus ja tuoreet raaka-aineet näkyvät kahdeksan viikon välein vaihtuvassa ruokalistassa, jossa maistuvat satokauden maut.

Ravintolatila on hauskasti katutason alapuolella, ja ovet ovat avoinna illallisaikaan keskiviikosta lauantaihin. Saatavilla on viiden ruokalajin sesonkimenu sekä kymmenen ruokalajin signature-menu. Smörissä on myös oivallinen viinivalikoima.

Ravintolan filosofiaan kuuluu hävikin minimoiminen, ja raaka-aineista otetaan kaikki irti. Vuonna 2024 Smör valittiin ravintola-alan ammattilaisten äänestyksessä Suomen kymmenen parhaan ravintolan joukkoon.

Smör
Läntinen Rantakatu 3

Pizzeria 450°C

Turun Kauppahallissa napolilaista pizzaa tarjoileva 450°C on palkittu monesti kansainvälisellä tasolla, viimeksi keväällä 2023 Euroopan 50 parhaan pizzerian joukossa.

Nimensä ravintola saa astemäärästä, jossa pizzat paistetaan nopeasti elävällä tulella. Napolilaisista jauhoista tehty taikina kehittyy ravintolan mukaan vähintään 30 tuntia, usein enemmänkin.

Tomaattikastikepohjaisten pizzojen lisäksi ravintolasta saa vaaleita pizzoja, joissa on juustopohja. Pizzat maksavat noin 11–15 euroa. 

Pizzeria 450°C
Eerikinkatu 16 (Turun kauppahalli)

Nobi

Aurajoen rannalla sijaitseva ravintola Nobi on tyylikäs, trendikäs ja tunnelmallinen ravintola, joka tarjoilee aasialaisista mauista inspiroituneita herkkuja. Keskeinen sijainti sekä kekseliäät annokset ja menukokonaisuudet ovat tehneet Nobista suositun lounas- ja illallispaikan.

Nobi on avattu vuonna 2021 vanhan Wärtsilän nosturin alapuolelle. Erityistä ravintolassa on paitsi loistava sijainti myös tilava lämmitetty lasiterassi, joka mahdollistaa terassikauden jatkumisen läpi vuoden. 

Lounas on tarjolla tiistaista perjantaihin, ja saatavana on viisi eri vaihtoehtoa. Lista pysyy samana aina viikon kerrallaan. Lisäksi ravintola järjestää erikoislounaita ja -illallisia vuoden ympäri, esimerkiksi joululounaita, uuden vuoden illallisia sekä samppanjaillallisia.

Nobi
Itäinen rantakatu 77

Nomad Food & Wine

Italialaisia, afrikkalaisia ja pohjoismaisia makuja sekoitteleva Nomad Food & Wine on todellinen aistien makumatka – kätevästi Turun keskustassa. Listalla on muun muassa käsin tehtyä pastaa, lihaa, kalaa ja vegaanisia annoksia.

Ravintola tarjoilee illallista tiistaista perjantaihin, lauantaisin myös lounasta illallisen lisäksi. Annokset voidaan tehdä gluteenittomina ja monet vegaanisina versioina. Ravintola vannoo zero waste -filosofian nimeen, eli siihen, että kaikille raaka-aineille löytyy käyttötarkoitus ilman hävikkiä.

Nomad Food & Wine korostaa verkkosivuillaan olevansa perheravintola: tänne voi siis tulla hyvin mielin myös lasten kanssa. Ravintola on saanut myös paljon kehuja ystävällisestä palvelusta.

Nomad Food & Wine
Kristiinankatu 5

Roster

Tv:stä tuttu ravintoloitsija ja keittiömestari Kape Aihinen on toinen bistrohenkisen Rosterin takana olevista huippukokeista. Ravintola sijaitsee Turun keskustassa Maaherran Makasiini -nimisessä 1830-luvun rakennuksessa.

Ravintolasta löytyy annoksia sekä liha-, kala- että kasvispainotteisina. Kaikki erikoisruokavaliot voidaan ravintolan mukaan huomioida, joten tänne voi tulla hyvillä mielin vaikka ruokailun suhteen olisikin erilaisia rajoitteita. Viinipaketin lisäksi ravintolassa voi valita olutpaketin.

Rosterissa on 80 asiakaspaikkaa, kaksi kerrosta ja kesällä myös terassi. Ravintolan molempiin kerroksiin pääsee pyörätuolihissillä. Illallisen lisäksi lounasta on tarjolla arkipäivinä, sunnuntaisin ravintola on suljettu.

Roster
Tuomiokirkonkatu 6

Kuori

Uusia kasvisruokaelämyksiä etsivien kannattaa ottaa suunnaksi ravintola Kuori, jossa annokset valmistetaan mahdollisuuksien mukaan lähituottajien raaka-aineista.

Ravintolassa voi tilata ruokalistan annosten lisäksi maistelumenun. Tiistaista perjantaihin siellä tarjoillaan myös edullista lounasta. Erikoisruokavaliot ja allergiat huomioidaan ravintolassa hyvin.

Cocktailien, viinien ja pienpanimo-oluiden lisäksi ravintolassa on saatavilla myös alkoholiton juomapaketti, jonka mehut valmistetaan itse.

Kuori
Hämeenkatu 8

Grädda

Rauhallisella sisäpihalla Aurajoen rannalla sijaitseva kaunis empiretyylinen puutalo ja vehreä puutarha takaavat tunnelmallisen ja kiireettömän lounashetken. Ravintola Grädda avattiin vuonna 1832 rakennettuun taloon kesällä 2021, ja se tarjoilee buffet-lounasta, jossa maistuvat suomalaiset, ranskalaiset ja ruotsalaiset maut. 

Ravintolasali on iso, sillä tilaa on 170 asiakkaalle. Kesällä terassi tuo 120 asiakaspaikkaa lisää, joten Gräddassa ei tarvitse pelätä, että jäisi ilman pöytää kiireisimpänäkään lounashetkenä. 

Ruokalista vaihtelee sesonkien mukaan, ja sen pohjana ovat lähialueiden ja lähivesien tarjoamat raaka-aineet. Lounas on tarjolla arkisin, ja sunnuntaisin Gräddassa katetaan monipuolinen brunssi. 

Grädda
Piispankatu 15

Yum Bao

Kupittaan ytimessä sijaitseva aasialainen fuusioravintola Yum Bao on paikka, missä voi tehdä makumatkan maailman toiselle puolelle. Ravintola yhdistelee hetken kuumimpia ruokatrendejä aasialaisiin makuihin, ja saatavana on esimerkiksi bao-sämpylöitä, bibimbapia, currya ja kimchiä. 

Ravintola tarjoilee arkisin lounasta, ja sen lisäksi saatavana on à la carte -lista sekä seitsemän ruokalajin menukokonaisuus. Monet turkulaiset tunsivat Yum Baon Kirkkopuiston kesäterassilta jo ennen kuin ravintola avasi ovensa vuonna 2022. 

Yum Bao on avoinna maanantaista lauantaihin. 

Yum Bao
Kaivokatu 18 B

Pippurimylly

Kun etsit turkulaista ravintolaklassikkoa, on Pippurimylly varma valinta. Vuonna 1974 perustettu ravintola tunnetaan parhaiten pippuripihvistään, mutta ruokalistalla on laaja valikoima eri vaihtoehtoja: pizzaa, kala-, liha ja kasvisruokia. Saatavana on myös useamman ruokalajin maistelumenu.

Illallisen lisäksi Pippurimyllyssä tarjoillaan arkipäivisin lounasta. Lista vaihtuu viikoittain ja sisältää aina neljä tai viisi annosvaihtoehtoa. 

Pippurimylly on hyvin perinteinen ravintola, joka on ollut saman perheen omistuksessa perustamisestaan lähtien. 

Pippurimylly
Stålarminkatu 2

Tiirikkala

Kuulutko niihin, joiden mielestä aamiainen on päivän paras ateria? Anniskelukahvilaksi itseään kutsuvaa Tiirikkalaa varten ei tarvitse laittaa herätyskelloa soimaan, sillä aamiaisruokia tarjoillaan koko päivän. Valikoimassa on muun muassa kananmunia, puuroa ja vohveleita.

Viihtyisässä ravintolassa on myös à la carte -annoksina tarjoiltavia keittoja ja hampurilaisia.

Sunnuntaisin Tiirikkalassa katetaan brunssi, joka sisältää sekä lautasannoksen että noutopöydästä haettavia herkkuja. Brunssi maksaa noin 25 euroa.

Tiirikkala
Linnankatu 3

Maneerat

Turun parhaaksi thaimaalaiseksi ruokapaikaksi kehuttu Maneerat on pieni ravintola, joka tarjoilee illallista ja lounasta. Ravintola sijaitsee Turun keskustassa, lyhyen matkan päässä kauppatorilta.

Ruokalista on pitkä ja pitää sisällään monia thaimaalaisia erikoisuuksia. Erityisesti alkuruokalista on laaja. Lautasella maistuvat vahvat maut, ja suomalaiseen makuun sopivien annosten lisäksi ruoassa on myös todellista thaimaalaista tulisuutta.

Ravintolasta on myös helppo hakea take away -annoksia mukaan.

Maneerat
Käsityöläiskatu 1

OOBU

Jos et ehdi Turun saaristoon saakka, voi saaristolaistunnelmaan virittäytyä myös Aurajoen rannassa sijaitsevassa ravintola Oobussa. 

Ruokalistalla on muun muassa katkarapuleivän ja savulohikeiton kaltaisia klassikkoannoksia. Kaikki kalat savustetaan ravintolan omassa keittiössä. Erikoisruokavalioita noudattavien iloksi kaikki annokset on suunniteltu gluteenittomiksi ja laktoosittomiksi.

Oobu toimii perinteikkäässä Bassin talossa, joka valmistui vuonna 1829. Ravintola on avoinna tiistaista lauantaihin. Lounaslista on voimassa arkipäivinä. 

Oobu
Läntinen rantakatu 9 

Nerå

Aurajoen varrella sijaitseva Nerå on rento ravintola komeassa tiilirakennuksessa. Kesällä ravintolassa voi syödä myös terassilla.

Ruokalistalla on muun muassa pastoja, pizzoja, vartaita ja kalaa. Ravintola kertoo voivansa valmistaa lähes kaikki annokset gluteenittomina tai laktoosittomina, ja myös kasvissyöjät ja vegaanit on huomioitu vaihtoehdoissa.

Vuodesta 2017 lähtien toiminut Nerå on auki viikon jokaisena päivänä. Arkipäivien vaihtuvan lounaslistan voi tarkastaa ravintolan verkkosivuilta.

Nerå
Läntinen Rantakatu 37

Gustavo

Matkakuumeisen Välimeri-fanin kannattaa ottaa suunnaksi Gustavo, jossa pääsee alueen ruokien makuun. Viihtyisän ravintolan erikoisuuksia ovat ilmakuivatut kinkut sekä laaja pintxo- ja antipasti-valikoima.

Pääruokien joukossa on muun muassa kalaa, pastaa sekä kahdelle hengelle valmistettava Bistecca alla Fiorentina. Ravintolan pizzauunia pyörittää pizzakokki, joka tuntee omien sukujuuriensa kautta italialaiset perinteet.

Illallista tarjoava ravintola on suljettu sunnuntaisin ja maanantaisin. Ravintola sijaitsee Turun tuomiokirkon kupeessa Aurajoen vastarannalla.

Gustavo
Linnankatu 1

Karu Izakaya

Turun ydinkeskustassa sijaitseva japanilainen ravintola Karu Izakaya tunnetaan erityisesti susheista ja pöytäseurueen kesken jaettavista annoksista. Ravintola on hakenut vaikutteita myös muualta Aasiasta.

Annoksen voi valita joko á la carte -listalta tai antaa keittiön viedä makumatkalle maistelumenun avulla. Kokemuksen voi viimeistellä sommelierin suunnittelemalla juomapaketilla.

Tunnelmallinen Karu on avoinna tiistaista lauantaihin illalliselle. Ravintola järjestää myös sushikursseja, joissa voi opetella itse japanilaiskeittiön niksit. 

Karu Izakaya
Aurakatu 3

Kortteliravintola Kerttu

Mutkaton kortteliravintola Kerttu on tunnettu kohtuuhintaisesta ja kotoisesta ruoasta, jota tarjoillaan päivittäin. Ravintola sijaitsee lähellä Turun rautatieasemaa.

Arkipäivisin ravintolassa saa lounasta, ja muina aikoina aterian voi valita pitkältä ruokalistalta. Tarjolla on esimerkiksi pastaa, salaatteja ja hampurilaisia. Täältä ei kannata etsiä viimeisimpiä ruokatrendejä, vaan suunnata nauttimaan jallupullien, lehtipihvin ja metsästäjänleikkeen kaltaisista klassikoista.

Ravintolassa toimii lisäksi sauna sekä pesula, joten ruokailun aikana voi pestä kätevästi samalla myös pyykit. Joka kuun ensimmäisenä lauantaina ravintolassa on elävää musiikkia.

Kortteliravintola Kerttu
Läntinen Pitkäkatu 35

Rioni

Turkulaiset rakastavat georgialaista ravintola Rionia, jossa pääsee tutustumaan monille vieraaseen ruokakulttuuriin. Ravintola sijaitsee Turun keskustassa.

Rioniin kannattaa tulla ystävien tai perheen kesken ja tilata pöytään paljon erilaisia annoksia jaettavaksi – aivan kuten Georgiassa tehdään. Tapana on myös jakaa iso hatsapuri-leipä, jota voi dipata erilaisiin kastikkeisiin. Ravintolassa on myös useita vegaaneille sopivia annoksia.

Rionilla on ravintolat Turun lisäksi Helsingissä, Espoossa ja Tampereella.

Rioni
Eerikinkatu 8

Suomalainen Pohja

Etsitkö klassista ravintolaa valkoisilla pöytäliinoilla? Turun keskustassa sijaitseva Suomalainen Pohja on ravintola, joka ei muutu viimeisimpien trendien mukana.

Ravintolan sisustuksessa näkyvät tummat paneelit ja kokolattiamatot. Myös ruokalistalla luotetaan perinteisiin suosikkeihin. Skagen-leivät, purjo-perunakeitto, etanat ja pihvit ovat varmoja valintoja klassisten makujen ystäville.

Ravintola toimii Suomalainen Pohja ry:n talossa, mutta se on avoinna kaikille muillekin kuin klubin jäsenille.

Suomalainen Pohja
Aurakatu 24

Viides näyttämö

Turun kaupunginteatterin oma ravintola Viides näyttämö on helppo paikka piipahtaa ennen teatteriesitystä, mutta ravintola on avoinna myös lounasaikaan. Silloin tarjolla on buffetlounas, jossa on kaksi pääruokavaihtoehtoa ja salaattipöytä. Keskiviikosta lauantaihin iltaisin saatavana on bistrolista.

Tunnelmallinen teatteriravintola tarjoilee kotimaisia klassikoita ja kansainvälisä makuja. Bistrolistalla on esimerkiksi haukea, ankkaa ja sieniä. Saatavana on paitsi à la carte -lista myös kolmen ruokalajin teatterimenu.

Viidennen näyttämön illalliselta voi siirtyä mutkattomasti illan teatteriesityksen pariin. Kesäisin ravintolan yhteydessä toimii satapaikkainen terassi. 

Viides näyttämö
Itäinen rantakatu 14

Lue myös: Missä syödä Helsingissä? 50 ravintolavinkkiä lounaalle ja illalliselle

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen linnat

Suomen upeimmat linnat – 3 paikkaa, jotka haluat nähdä omin silmin

Söderskärin majakka

Tiesitkö tästä paikasta? Muumien majakkasaarta inspiroineelle Söderskärille pääsee helposti retkelle

Suomen parhaat kesäkohteet

Kotimaan klassikot ja salatut helmet – 38 ihanaa kesäkohdetta Suomessa

Tikkurila, Suomi

Lomailetko kotimaassa? Katso heinäkuun menovinkit ja parhaat tapahtumat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja