Hyppää sisältöön

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa ja mistä sen nimi tulee?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 18.01.2024
Mannermaista aamiaista tarjoillaan monissa hotelleissa.

Mitä mannermaiseen aamiaiseen kuuluu hotelleissa?

Kun olet varaamassa hotellihuonetta, kiinnität todennäköisesti huomiota hintaan mahdollisesti sisältyvään aamiaiseen. Jos kyseessä on buffet-aamiainen, selittää nimi itse itsensä. Mutta mitä mannermaisella aamiaisella oikein tarkoitetaan?

Mannermainen aamiainen on suora käännös englanninkielisestä termistä continental breakfast. Siihen kuuluu yleensä kahvin ja mehun kanssa tarjoiltua leipää, voisarvia tai muuta pientä makeaa. Mukana voi olla myös muroja ja hedelmiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellista riippuen tarjolla saattaa olla leikkeleitä ja juustoa, mutta yksinkertaisimmillaan vieraat joutuvat tyytymään voihin ja marmeladiin leivän päällä. Mannermaiseen aamiaiseen ei kuulu lämpimiä ruokia, korkeintaan keitettyjä kananmunia.

Kun varaussivustot puhuvat mannermaisesta aamiaisesta, ei se koskaan ole täysin identtinen: hotellien välillä voi olla isojakin eroja. Joskus mannermainen aamiainen voi käsittää vain kahvin ja muoviin pakatun muffinssin.

Hotellien syyt tarjoilla mannermaista aamiaista liittyvät helppouteen. Aamupalaa varten ei tarvita kokkia eikä edes keittiötä.

Mistä termi mannermainen aamiainen tulee?

Sana “mannermainen” ei varsinaisesti kerro mitään. Mistä termi sitten oikein tulee? Nimellä viitataan Manner-Eurooppaan, ja se onkin saanut alkunsa saarivaltio Isosta-Britanniasta. Ensimmäiset merkinnät mannermaisesta aamiaisesta löytyvät 1800-luvun puolivälistä.

Mannermaiseen aamiaiseen törmäät todennäköisimmin Ranskan, Espanjan ja Italian kaltaisissa maissa, joissa aamupala on usein suomalaiseen makuun yllättävän makea. Aamiainen on pieni ennen reilua lounasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Termillä tehdään pesäeroa tyypilliseen brittiläiseen aamiaiseen, johon kuuluu yleensä kananmunia, pekonia, makkaroita, paistettua tomaattia ja papuja. Suomalaiset taas ovat tottuneet hieman terveellisempään aamiaiseen kaurapuuroineen ja jogurtteineen.

Amerikkalainen aamiainen on niin ikään tuhti. Yhdysvalloissa ei syödä brittien rakastamia papuja, mutta tilalla voi olla esimerkiksi pannukakkuja tai perunaa. Yhdysvalloissa mannermaista aamiaista tarjoillaan yleensä motelleissa.

Lue myös: Tätä sinäkin olet joskus miettinyt hotellin aamiaisella – voiko buffetista napata mukaan evästä?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Hotellin lounge

Mitä hotellien lounget oikein ovat? Tällaista on suljettujen ovien takana

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Pitääkö all inclusive -hotellissa antaa tippiä? Tätä sinäkin mietit ennen lomaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja