Hyppää sisältöön

Miksi Kreikassa on aivan erilainen joulupukki? Tällaisia ovat paikalliset perinteet

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 23.12.2023
Agios Vasilis, koteihin hiippailevat peikot ja joulukauden herkut - lue, miten Kreikassa vietetään joulua ja vuodenvaihdetta.

Tunnetko kreikkalaiset jouluperinteet?

Suomalaisten ei tarvitse miettiä kahta kertaa, mistä oikea joulupukki on kotoisin – eikä sillä ole mitään tekemistä Coca-Colan amerikkalaisten mainosten kanssa. Jos satut lomailemaan joulun aikaan Kreikassa, tutustut jälleen uuteen joulunajan perinteeseen.

Kreikassa lahjat tuo lapsille punanuttuisen hahmon sijaan Agios Vasilis, kreikkalainen pyhimys ja ortodoksinen kirkkoisä, jota muistetaan tämän kuolinpäivänä 1. tammikuuta. Suomessa Agios Vasiliksesta saatetaan käyttää nimeä Basileios Suuri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin osa kreikkalaisista on ortodokseja, mikä vaikuttaa paikalliseen joulunviettoon. Yleensä lahjat avataankin vasta uudenvuodenpäivänä. 300-luvulla eläneen Agios Vasiliksen yhteys lahjoihin on se, että tämä tunnettiin hyväntekijänä ja köyhien auttajana.

Agios Vasiliksen mukaan on nimetty myös uudenvuodenpäivänä Kreikassa nautittava kakku Vasilopita. Yleensä appelsiinilla maustetun kuivakakun sisään piilotetaan kolikko. Henkilölle, jonka kakkupalaan kolikko osuu, on luvassa onnea alkavalle vuodelle.

Monet Suomesta tutut jouluperinteet näkyvät myös Kreikassa. Koteihin tuodaan joulukuusi, julkisilla paikoilla soitetaan joululauluja ja kaupat ja ravintolat koristellaan juhlavasti. Satamissa veneet on tapana valaista jouluvaloin.

Kreikassa on monia juhlakauteen liittyviä pikkuleipiä ja leivonnaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi melomakarona eli hunajakeksit sekä kourabiedes eli mantelikeksit, joita saatetaan tarjoilla joulunpyhien lisäksi myös häissä ja muissa perhejuhlissa.

Tonttujen sijaan kreikkalaisissa joulutaruissa esiintyvät kallikantzarit, peikkohahmot, joiden väitetään hiippailevan kodeissa joulun aikaan. Otukset rymyävät – ja kylvävät tuhoa – “joulun kahtenatoista päivänä” joulupäivästä loppiaiseen saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kreikkalaisilla on monia uskomuksia viheliäisten olentojen torjumisesta. Yksi näistä on tulen sytyttäminen takkaan, sillä kallikantzarien sanotaan livahtavan usein sisään savupiipun kautta. Toisin kuin tontut, nämä taruolennot ovat kreikkalaisissa myyteissä pahantahtoisia.

Aegean Airlinesilla on Helsingistä suoria lentoja Ateenaan ympäri vuoden. Pääkaupungista matkaa voi jatkaa Kreikan muihin kohteisiin.

Sydäntalvella Kreikan sää on arvaamaton: luvassa voi olla mitä tahansa leudosta ja aurinkoisesta 15 asteesta rankkasateisiin tai jopa lumeen. Saarista Kreeta, Santorini ja Rodos ovat vilkkaimpia kesäsesongin ulkopuolella.

Lue myös: Viisi erikoista tapaa, joihin törmäät Kreikassa – huomasitko sinäkin nämä lomalla?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kreikan ilmasto ja sää

Kreikan ilmasto ja sää – milloin on paras aika matkustaa?

Navagio Beach

Tämä näky lyö ällikällä Kreikassa – haaksirikkoutunut alus lomasaaren kauneimmalla rannalla

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Santorinin nähtävyydet

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja