Hyppää sisältöön

Maa, jossa et halua viettää joulua yksin – 5 faktaa japanilaisesta joulunvietosta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.12.2022
Japanissakin vietetään joulua, mutta maan jouluperinteet poikkeavat merkittävästi suomalaisesta joulunvietosta.

1. Joulu ei yleensä ole vapaapäivä

Kun Japanissa puhutaan joulusta, puhutaan yleensä jouluaatosta. Joulu ei ole Japanissa vapaapäivä, sillä vain alle kaksi prosenttia japanilaisista on kristittyjä. Joulun aikaan ajoittuu kuitenkin muita tärkeitä apanilaisia juhlapäiviä, joista keisari Akihiton syntymäpäivä on ajallisesti lähimpänä.

Keisarin syntymäpäivää vietetään 23. joulukuuta, ja se on kansallinen vapaapäivä. Vuonna 2018 keisarin syntymäpäivä osuu kuitenkin sunnuntaille, ja japanilaisen tavan mukaan sunnuntaille osuva vapaapäivä siirtyy seuraavaan maanantaihin – tässä tapauksessa jouluaatolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyinen kruununprinssi Naruhito kruunataan keisariksi kuitenkin jo huhtikuussa 2019, mikä tarkoittaa sitä, että jo vuonna 2020 keisarin syntymäpäivää vietetään 23. helmikuuta.

2. Vuoden paras treffipäivä

Jouluaatto on Japanissa ennen kaikkea vuoden romanttisin treffipäivä. Joulua vietetään Japanissa samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa vietetään ystävänpäivää. Joulu tunnetaan Japanissa vuoden romanttisimpana treffipäivänä, kenties siksi, että joulun aikaan kaupungit ovat täynnä tunnelmallisia jouluvaloja.

Erityisesti nuorten parien jouluperinteisiin kuuluu ravintolaillallisten varaaminen ja romanttisten joululahjojen ostaminen.

Romanttisella joululla on myös kääntöpuolensa, sillä yleisen uskomuksen mukaan ne, jotka eivät onnistu saamaan kumppania jouluksi, eivät halua näyttäytyä jouluna julkisesti yksin.

3. Joulukakku kuvastaa vaurautta

Japanilaiseen jouluun kuuluu olennaisesti, mutta hiukan yllättävästi, kermakakku. Kurisumasu keeki eli joulukakku on myytävänä käytännössä jokaisessa kadunkulmassa pohjoiselta Hokkaidon saarelta eteläiseen Kyushuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kakku on perinteisesti kuohkeaan sienikakkupohjaan tehty mansikkakermakakku, jota tarjotaan yleisesti myös syntymäpäivillä.

Historiallisesti kermakakku nähdään vaurauden symbolina, sillä toisen maailmansodan jälkeen monet kakun ainesosista olivat hankalasti saatavilla. Niinpä amerikkalaisesta joulusta ja hankalasti saatavilla olevasta mansikkakermakakusta tuli sodanjälkeisen yhteiskuntanousun symboli.

Myös kermakakun värien, valkoisen reunuksen ja punaisen keskuksen voidaan nähdä symboloivan Japanin lippua.

4. Pitkään jatkunut kanakoriperinne

Toisin kuin japanilaisena uutenavuotena, jouluun ei liity suuremmin ruokaperinteitä. Yksi perheiden suosikkiruoista joulun vietossa on kuitenkin yhdysvaltalaisen Kentucky Fried Chickenin eli KFC:n kanakori.

Shinjuku
Tokiossa sataa harvoin lunta, joten valkoinen joulu on harvinaisuus. Valoa tuovat värikkäät katuvalot ja jouluvalot.

Kanaruokien kysyntä on jouluisin niin korkea, että ravintoloiden erikoisruokalistalta voi tilata kanakorinsa jo kuusi viikkoa ennen joulua. Mikäli ruoan hakemisen jättää jouluaatolle, KFC-ketjun ravintoloiden jono ulottuu ulos asti.

Perinteen voidaan nähdä alkaneen jo 40 vuotta sitten, kun Japanin KFC lanseerasi juhlakoriajatuksen joulumarkkinoille. Juhlakorista tuli myöhemmin menestysidea, joka jatkuu monien japanilaisten perheiden joulupöydissä.

5. Valojen juhlaa

Yhdysvaltalaista perintöä oleva joulu on Japanissa ensisijaisesti tunnelmointiin tarkoitettu juhla. Joulunalusaika on täynnä värikkäitä valoja, jotka valaisevat suosittuja ostoskatuja, kauppakeskuksia ja puistoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Marraskuusta pitkälle helmikuuhun jatkuva valokarnevaali tuo mukanaan koristeita ja valonäytöksiä, joihin toisinaan saa jopa jonottaa. Kenties kauneimmat ja tunnetuimmat valot ovat Tokion päärautatieaseman lähellä, mutta myös Kaiyukanin akvaariokeskus Osakassa järjestää näyttäviä valonäytöksiä – puhumattakaan Tokion Disneyland-teemapuistoista.

Perinteisesti myös Hanedan lentokenttä Tokiossa ja Centrairin lentokenttä Nagoyassa ovat koristelleet tilansa jouluvaloin.

>> Lue lisää vinkkejä Japaniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Lähde: Japan Rail Pass, NPR, Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Jouluperinteet Kreikassa

Miksi Kreikassa on aivan erilainen joulupukki? Tällaisia ovat paikalliset perinteet

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja