Hyppää sisältöön

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 22.12.2023
Jos perinteiset joululeivonnaiset kyllästyttävät, kokeile makuja maailmalta. Minkä maan herkut näyttävät mielestäsi parhailta?

1. Christmas Pudding

Jo nimi kertoo mistä on kyse: Christmas Pudding on Ison-Britannian perinteisin jouluinen jälkiruoka, jonka juuret vievät aina keskiajalle saakka. Kakkuun ei ole yhtä oikeaa reseptiä, mutta siinä käytetään aina kuivattuja hedelmiä sekä kanelin, inkiväärin ja muskottipähkinän kaltaisia mausteita. Kuivakakku valmistetaan jo viikkoja ennen joulua, jotta se ehtii maustua kunnolla.

ShutterstockChristmas pudding
Christmas Pudding on rakastettu jälkiruoka Isossa-Britanniassa.

2. Eggnog

Maailman kuuluisin joulujuoma eggnog eli munatoti sopii glögin haastajaksi myös Suomeen. Kermainen juoma sekoitetaan maidosta, kananmunan keltuaisista, kermasta ja sokerista sekä terästetään esimerkiksi brandylla, viskillä tai rommilla. Yleensä juoma nautitaan kylmänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka munatoti kuuluukin erityisesti amerikkalaiseen kulttuuriin, uskotaan reseptin saaneen alkunsa brittiläisten munkkien innoittamana jo 1200-luvulla.

ShutterstockEggnog
Munatoti on erityisen suosittu joulujuoma Pohjois-Amerikassa.

3. Panettone

Italiassa joulun juhlapöytään kuuluu aina korkea, kuivatuilla hedelmillä maustettu kakku. Panettone muistuttaa ulkoisesti hieman isoa leipää, ja sen ympärille saatetaan sitoa näyttävä rusetti. Kuivakakkua aletaan syödä italialaisissa kodeissa jo viikkoja ennen joulua. Myös suomalaisista herkkukaupoista voi löytää joulun alla kauniisti pakattuja italialaisia kuivakakkuja.

IstockphotoJoulun jälkiruokia
Italiassa jouluruokailun kruunaavat makeat leivonnaiset.

4. Suklaasalami

Tämä jälkiruoka saattaa näyttää salamilta, mutta maistuu myös kasvissyöjille. Suklaan joukkoon sekoitetaan keksinpaloja, jotka luovat salamimaisen vaikutelman. Portugalista kotoisin olevaa suklaasalami on perinteinen jälkiruoka myös Italiassa, ja sopii erityisesti joulukauteen. Salami tuodaan juhlapöytään pötkönä, josta leikataan siivuja.

ShutterstockSuklaasalami
Nimestään ja ulkonäöstään huolimatta tässä herkussa ei oikeasti maistu salami.

5. Peppermint Bark

Yhdysvalloissa suosittu joulunajan herkku peppermint bark on yhdistelmä valkoista suklaata, tummaa suklaata ja piparminttutangoista murustettua krokanttia. Jälkiruoan voi tehdä itse, mutta myös kaupoissa myydään monenlaisia versioita. Esimerkiksi amerikkalaiset suklaavalmistajat Ghirardelli ja Hershey’s myyvät joulukaudella piparminttusuklaata.

ShutterstockPeppermint bark
Peppermint bark on herkullinen yhdistelmä valkoista ja tummaa suklaata sekä piparminttukrokanttia.

6. Turrón

Joulun juhlakauden aikaan Espanjassa ei voi välttyä turrónilta. Hunajan ja mantelin makuinen nougat voi olla joko sitkeää ja pähkinäistä tai sileää ja suussa sulavaa. Tätä herkkua ei ole mikään pakko valmistaa itse, sillä kaikki supermarketit ja herkkukaupat myyvät turrónia valmiina levyinä. Turrón on myös helppo tuliainen Espanjasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Espanjalainen herkku turron
Turrónia on niin tummaa kuin vaaleaa.

7. Pavlova

Maailman toisella puolella Australiassa ja Uudessa-Seelannissa joulu ajoittuu kesän kuumimpaan aikaan. Ei siis ole ihme, että joulun jälkiruoat ovat raikkaampia kuin Euroopassa. Monessa kodissa pöytään katetaan kuohkea marenkikakku pavlova, joka koristellaan joko marjoilla tai hedelmillä.

ShutterstockJouluinen pavlova
Usein pavlova koristellaan esimerkiksi mansikoilla. Niin halutessaan pavlovasta saa kuitenkin myös oikein jouluisen näköisen!

8. Lebkuchen

Jos olet joskus vieraillut Keski-Euroopan joulutoreilla, et ole voinut välttyä näkemästä sydämenmuotoisia keksejä. Lebkuchen on ikään kuin saksalainen versio piparkakuista. Saksassa kekseihin on usein kirjoitettu viesti värikkäällä sokerikuorrutteella, ja samat keksit ovat tuttuja myös Oktoberfest-tapahtumasta.

ShutterstockSaksalainen Lebkuchen
Lebkucheneita myydään Saksassa jokaisilla joulumarkkinoilla. Ne ovat suosittu tuliainen myös esimerkiksi Oktoberfesteiltä.

9. Bûche de Noël

Yksi maailman kuuluisimmista jouluresepteistä on Ranskasta peräisin oleva Bûche de Noël eli jouluhalko. Helppo jälkiruoka sopii myös suomalaiseen joulupöytään: kääretorttu päällystetään suklaakuorrutteella, joka saa sen näyttämään puunhalolta. Pinta jätetään rosoiseksi ja lopputulos viimeistellään näyttävillä koristeilla.

ShutterstockRanskalainen jouluhalko
Viime vuosina hauska ja herkullinen jouluhalko on yleistynyt myös suomalaisten joulupöydissä.

10. Buñuelos

Latinalaisen Amerikan maissa tyypillisestä joulukauden makeasta välipalasta käytetään yhteisnimitystä buñuelos. Kyseessä voi kuitenkin olla maasta riippuen varsin erilainen jälkiruoka: esimerkiksi Kolumbiassa buñuelot ovat friteerattuja taikinapalloja, jotka nautitaan natillan eli vaniljakiisselin kanssa. Meksikossa buñuelo tarkoittaa taas yleensä ohutta, uppopaistettua keksiä, joka makeutetaan sokerilla, kanelilla ja siirapilla.

ShutterstockBunuelot
Latinalaisen Amerikan buñuelot muistuttavat ulkonäöltään suomalaisia vappumunkkeja.

Lue myös: Kuka keksi glögin? Neljä nopeaa faktaa joulun suosikkijuomasta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja