Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Jos perinteiset joululeivonnaiset kyllästyttävät, kokeile makuja maailmalta. Minkä maan herkut näyttävät mielestäsi parhailta?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 09.12.2022
facebook   whatsapp

1. Christmas Pudding

Jo nimi kertoo mistä on kyse: Christmas Pudding on Ison-Britannian perinteisin jouluinen jälkiruoka, jonka juuret vievät aina keskiajalle saakka. Kakkuun ei ole yhtä oikeaa reseptiä, mutta siinä käytetään aina kuivattuja hedelmiä sekä kanelin, inkiväärin ja muskottipähkinän kaltaisia mausteita. Kuivakakku valmistetaan jo viikkoja ennen joulua, jotta se ehtii maustua kunnolla.

Embed from Getty Images

2. Eggnog

Maailman kuuluisin joulujuoma eggnog eli munatoti sopii glögin haastajaksi myös Suomeen. Kermainen juoma sekoitetaan maidosta, kananmunan keltuaisista, kermasta ja sokerista sekä terästetään esimerkiksi brandylla, viskillä tai rommilla. Yleensä juoma nautitaan kylmänä.

Vaikka munatoti kuuluukin erityisesti amerikkalaiseen kulttuuriin, uskotaan reseptin saaneen alkunsa brittiläisten munkkien innoittamana jo 1200-luvulla.

Embed from Getty Images

3. Panettone

Italiassa joulun juhlapöytään kuuluu aina korkea, kuivatuilla hedelmillä maustettu kakku. Panettone muistuttaa ulkoisesti hieman isoa leipää, ja sen ympärille saatetaan sitoa näyttävä rusetti. Kuivakakkua aletaan syödä italialaisissa kodeissa jo viikkoja ennen joulua. Myös suomalaisista herkkukaupoista voi löytää joulun alla kauniisti pakattuja italialaisia kuivakakkuja.

Embed from Getty Images

4. Suklaasalami

Tämä jälkiruoka saattaa näyttää salamilta, mutta maistuu myös kasvissyöjille. Suklaan joukkoon sekoitetaan keksinpaloja, jotka luovat salamimaisen vaikutelman. Portugalista kotoisin olevaa suklaasalami on perinteinen jälkiruoka myös Italiassa, ja sopii erityisesti joulukauteen. Salami tuodaan juhlapöytään pötkönä, josta leikataan siivuja.

Embed from Getty Images

5. Peppermint Bark

Yhdysvalloissa suosittu joulunajan herkku peppermint bark on yhdistelmä valkoista suklaata, tummaa suklaata ja piparminttutangoista murustettua krokanttia. Jälkiruoan voi tehdä itse, mutta myös kaupoissa myydään monenlaisia versioita. Esimerkiksi amerikkalaiset suklaavalmistajat Ghirardelli ja Hershey’s myyvät joulukaudella piparminttusuklaata.

Embed from Getty Images

6. Turrón

Joulun juhlakauden aikaan Espanjassa ei voi välttyä turrónilta. Hunajan ja mantelin makuinen nougat voi olla joko sitkeää ja pähkinäistä tai sileää ja suussa sulavaa. Tätä herkkua ei ole mikään pakko valmistaa itse, sillä kaikki supermarketit ja herkkukaupat myyvät turrónia valmiina levyinä. Turrón on myös helppo tuliainen Espanjasta.

Embed from Getty Images

7. Pavlova

Maailman toisella puolella Australiassa ja Uudessa-Seelannissa joulu ajoittuu kesän kuumimpaan aikaan. Ei siis ole ihme, että joulun jälkiruoat ovat raikkaampia kuin Euroopassa. Monessa kodissa pöytään katetaan kuohkea marenkikakku pavlova, joka koristellaan joko marjoilla tai hedelmillä.

Embed from Getty Images

8. Lebkuchen

Jos olet joskus vieraillut Keski-Euroopan joulutoreilla, et ole voinut välttyä näkemästä sydämenmuotoisia keksejä. Lebkuchen on ikään kuin saksalainen versio piparkakuista. Saksassa kekseihin on usein kirjoitettu viesti värikkäällä sokerikuorrutteella, ja samat keksit ovat tuttuja myös Oktoberfest-tapahtumasta.

Embed from Getty Images

9. Bûche de Noël

Yksi maailman kuuluisimmista jouluresepteistä on Ranskasta peräisin oleva Bûche de Noël eli jouluhalko. Helppo jälkiruoka sopii myös suomalaiseen joulupöytään: kääretorttu päällystetään suklaakuorrutteella, joka saa sen näyttämään puunhalolta. Pinta jätetään rosoiseksi ja lopputulos viimeistellään näyttävillä koristeilla.

Embed from Getty Images

10. Buñuelos

Latinalaisen Amerikan maissa tyypillisestä joulukauden makeasta välipalasta käytetään yhteisnimitystä buñuelos. Kyseessä voi kuitenkin olla maasta riippuen varsin erilainen jälkiruoka: esimerkiksi Kolumbiassa buñuelot ovat friteerattuja taikinapalloja, jotka nautitaan natillan eli vaniljakiisselin kanssa. Meksikossa buñuelo tarkoittaa taas yleensä ohutta, uppopaistettua keksiä, joka makeutetaan sokerilla, kanelilla ja siirapilla.

Embed from Getty Images

Lue myös: Kuka keksi glögin? Neljä nopeaa faktaa joulun suosikkijuomasta

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.