Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?
Trooppinen joulusaari hurmaa
Jokainen luontoa rakastava ihastuu Joulusaaren ikihyviksi: suuri osa saaren luonnonpuistojen kasvi- ja eläinlajeista ovat sellaisia, ettei niitä löydy mistään muusta maailman kolkasta.
Myös Joulusaarta ympäröivien vesien tutkiminen on kokemus, jota ei kannata ohittaa. Trooppisia kalaparvia uiskentelee vain muutaman metrin syvyisissä vesissä ja saattaapa matkailija törmätä vaikka delfiiniin tai, jos sattuu paikalle sopivaan aikaan vuodesta, vaikka majesteetilliseen valashaihin.
Joulusaari on vain pieni piste Intian Valtameressä, 2 600 kilometrin päässä Australian läntisellä rannikolla sijaitsevasta Perthistä. Vaikka Joulusaari on Australian hallinnossa oleva territorio, sen lähin naapuri on 360 kilometrin päässä kelluva, Indonesialle kuuluva Jaava.
Vuoren huipulla
Joulusaari on itse asiassa vedenalaisen vuoren kärki, joka nousee merestä jyrkästi kohti keskialueen tasankoa, jota hallitsevat sademetsät. Tasanko yltää jopa 361 metrin korkeuteen. Joulusaaren rannikosta suurin osa on jylhää jyrkännettä ja kallioseinämää, joka antaa periksi vain pienille hiekka- ja korallirannoille. Suurimmalla lahdella sijaitsee saaren ainoa satama, Flying Fish Cove. Joulusaaren rannat eivät todellakaan ole pitkiä tai lovia. Kuten vuoren huipulta voikin odottaa, pohja on vajonnut 500 metrin syvyyteen 200 metrin päässä rannasta.
Joulusaaren ilmasto on päiväntasaajan seudulle tyypillisen trooppinen kuivuus- ja sadekausineen. Sadekausi kestää joulukuulta huhtikuulle, jolloin saarelle pyyhältää monsuuneita luoteesta. Loppuvuoden aikana kaakosta puhaltavat tuulet tuovat hieman alempia lämpötiloja ja kuivempaa ilmaa. Huhtikuussa saarella saatetaan yltää korkeimmillaan 28 celsiusasteen lukemiin, elokuussa elohopea ei laske alle 22 asteen. Sadekauden aikana trooppiset syklonit saattavat viilettää läheltä saarta, tuoden samalla kovia tuulia, sadetta ja myrskyävää merta. Saaren asuttamisen jälkeen ei sykloni ole koskaan kuitenkaan osunut suoraan saarelle.
Kulttuurien sulatusuuni
Britit löysivät Joulusaaren joulupäivänä vuonna 1643 ja William Mynors, Royal Mary-aluksen kapteeni, nimesi saaren saapumispäivän mukaisesti. Tämän jälkeen Joulusaarelle on saapunut väkeä eri puolilta maailmaa. Asuttajien kielet ja kulttuurit ovat luoneet saarelle todella monimuotoisen elämäntavan. Saarella vietetään esimerkiksi valtavasti erilaisia etnisiä juhlia läpi vuoden. Tänä päivänä suurin osa asukkaista on kiinalaisia, mutta saarella asustaa myös australialaisia, eurooppalaisia ja malesialaisia. Vaikka englanti onkin saaren virallinen kieli, moni paikallinen kommunikoi pääasiassa malesiaksi tai jollakin kiinan kielen murteella.
Vaikka saaren kulttuuri onkin sekoitus eri rotuja, kieliä ja uskontoja, saaren yhteisö toimii harmoniassa, jakaen ja lainaten asioita kulttuurista toiseen. Esimerkiksi uskonasioissa saarella vallitsee todella suvaitsevainen ilmapiiri. Joulusaarella on niin buddhalaisia, taolaisia, kungfutselaisia kuin muitakin kiinalaisia temppeleitä, kuten myös kristillisiä kirkkoja ja muslimien moskeijoita. Saarella vietetään monia uskonnollisia juhlia ja festivaaleja kuten joulua, pääsiäistä, kiinalaista uuttavuotta ja Hari Rayaa.
Saaren monimuotoinen kulttuuri on syntynyt eri tapojen omaksumisesta ja sekoittumisesta. Joulusaaren asukkaat kyllä kertovat tavoistaan ja siitä, miksi jotkin asiat tehdään niin kuin tehdään. On esimerkiksi suositeltavaa, että naiset pukeutuvat häveliäästi Kampongin alueella, kengät täytyy riisua ennen kuin astuu talon, temppeliin tai moskeijaan ja koskemista toisen ihmisen päähän tulisi välttää.
Nähtävää ja tehtävää
Joulusaarella loman voi käyttää paitsi täydelliseen rentoutumiseen myös erilaisten aktiviteettien parissa. Esimerkiksi golf on yksi suosituimmista ajanvietteistä saarella. Palmujen keskellä sijaitsevalta 9-reikäiseltä golfkentältä on huimat näkymät Intian valtamerelle, joka onkin toinen suosittu ajanviettopaikka. Saarta ympäröivillä koralliriutoilla on erinomaiset mahdollisuudet snorklaukseen ja sukellukseen. Meren ihmeellisyydet avautuvat jo muutaman metrin päässä rannasta. Hyvä paikka snorklaukseen ja uimiseen on esimerkiksi Flying Fish Cove ja sukeltamiseen on oivat mahdollisuudet eri puolilla saarta.
Yksi saaren suosituimmista ajanvietteistä on todella halpaa huvia, sillä kävelyretki ei maksa mitään. Jopa 63 % Joulusaaresta on kansallispuistoa, ja kävelyretkestä sademetsiin voi oman halun mukaan tehdä joko helpon ja leppoisan tai kunnollisen kuntolenkin. Kävelyretki paljastaa saaren monimuotoisen luonnon kaikessa komeudessaan.
Joulusaarella voi viettää myös pienimuotoista rantaelämää. Esimerkiksi Lily Beach on kaunis ranta kahden jyrkän kallion välissä. Rannalla on suuria puita, jotka tarjoavat varjoa, sekä kivi- ja hiekkapohjainen vesiallas, joka sopii laskuveden aikaan erityisesti pienille lapsille. Kun Lily Beachilla on nousuvesi, ranta näyttää mahtavalta aaltojen iskeytyessä kallioihin. Lily Beachin ja Ethel Beachin väliin jäävä kallio tarjoaa hyvän paikan kävelyretkelle, jonka aikana voi ihailla esimerkiksi monia eri lintulajeja.
Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää