Hyppää sisältöön

Viisi asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Los Angelesin rannoilla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.01.2020
Varaudu näihin asioihin, jos suunnittelet viettäväsi rantalomaa Los Angelesissa.

1. Aina ei ole rantasää

Mielikuvissa eteläinen Kalifornia on aina aurinkoinen – ja niinhän se lähes aina onkin. Los Angelesissa näkyvät kuitenkin selkeästi eri vuodenajat, joista kesä ja syksy ovat parhaita rantalomailuun. Keskitalvella paikallisille ei tulisi mieleenkään mennä ottamaan aurinkoa rannalle.

Talvikuukausina Los Angelesin keskilämpötila on parikymmentä astetta tai jopa sen alle. Mereltä puhaltava tuuli saa ilman tuntumaan mittarissa näkyviä lukemia viileämmältä, joten rannikolla ja sisämaassa liikkuessa eron kyllä huomaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Silloin tällöin Los Angelesiin voi osua helleaalto myös poikkeukselliseen aikaan kuten marraskuussa, tammikuussa tai helmikuussa. Talvella auringonotto onnistuu kuitenkin parhaiten sisämaassa sijaitsevien hotellien uima-altailla.

Jos lomalle ei osu auringonotto- tai uintisää, voi rannoista silti nauttia vaikka vuokraamalla polkupyörän. Helpoimmat reitit kulkevat Santa Monican, Venice Beachin ja Marina del Reyn välillä sekä hieman etelämpänä Manhattan Beachin, Hermosa Beachin ja Redondo Beachin välillä.

Lue lisää: Milloin Kaliforniaan kannattaa matkustaa? Aurinkoisen osavaltion ilmastolla on monet kasvot

2. Rannoilla ei ole aurinkotuoleja

Los Angelesin rannoilla ei ole valmiina aurinkotuoleja ja -varjoja, joita olemme tottuneet näkemään maksullisena palveluna Etelä-Euroopan rantakohteissa. Kannattaa siis varata mukaan tarpeeksi iso pyyhe tai viltti, jonka päällä voi ottaa aurinkoa.

Jos haluat ehdottomasti aurinkotuolin, voi rantakaduilta löytää rantatarvikkeita vuokraavia liikkeitä. Tällainen on esimerkiksi Perry’s Cafe Santa Monicassa. Pikkurahalla leiriä ei saa pystyyn: aurinkotuolit ja -varjot kahdelle pyyhkeineen maksaa valmiiksi asennettuna 75 dollaria eli noin 68 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Tarkista rantasäännöt

Rantoja koskevat Los Angelesissa säännöt, jotka ovat pitkälti samanlaisia kaikilla Los Angelesin piirikuntaan kuuluvilla rannoilla. Esimerkiksi tupakointi, alkoholijuomat, kovaääninen musiikki, telttailu ja nudismi ovat kiellettyjä. Rannoilla ei myöskään ole lupa uida auringonlaskun jälkeen.

ShutterstockSäännöt Los Angelesin rannoilla
Los Angelesin rannoilla kannattaa vuokrata pyörä.

Poikkeuksiakin löytyy. Amerikkalaisista elokuvista tuttu nuotioiden tekeminen on sallittua ainoastaan Dockweiler Beachilla. Koiria taas saa ulkoiluttaa ainoastaan muutamilla rannoilla, jotka sijaitsevat suosituimpien turistialueiden ulkopuolella esimerkiksi Huntington Beachilla, Long Beachilla ja Malibussa.

4. Voit bongata delfiinejä

Monissa Kalifornian kohteissa järjestetään veneretkiä, joilla on mahdollisuus bongata delfiinejä ja valaita. Hyvällä tuurilla matkailijan ei kuitenkaan tarvitse edes osallistua retkelle nähdäkseen Tyynenmeren asukkaita. Los Angelesin huvilaitureilta käsin voi joskus bongata veikeitä hylkeitä tai saukkoja.

Suomalaisille delfiinit ovat erityisen eksoottinen näky. Esimerkiksi rauhallisella Redondo Beachin rannalla delfiinit uivat joskus aivan rannan tuntumaan tarjoten auringonottajille ikimuistoisen show’n.

5. Isot rannat ja iso meri

Los Angelesissa monet rannat ovat isoja ja leveitä. Santa Monicassa, Venice Beachilla ja Malibussa pääsee paistattelemaan päivää niin isoilla hiekkakaistaleilla, ettei niillä pääse syntymään ruuhkia. Vastapainoa tarjoaa esimerkiksi El Matadorin ranta, jossa hiekka häviää nousuveden aikaan lähes kokonaan.

Tyynimeri on maailman isoin valtameri, jossa aallot ovat toisinaan suuria. Uidessa ja surffatessa tulee noudattaa varovaisuutta – jos olet opettelemassa surffauksen alkeita, osallistu ammattilaisen pitämille oppitunneille.

Merivesi on Kaliforniassa aina melko viileää, ja talvikuukausina uiminen ei todellakaan houkuttele. Kesän helteilläkään vesi ei lämpene Euroopan rantakohteiden kaltaiseksi kylpyvedeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Kalifornian 10 parasta rantaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja