Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kuinka paljon sinä tiedät Kaliforniasta? 10 hauskaa faktaa legendaarisesta osavaltiosta

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Rantojen, elokuvien ja hulppeiden luonnonpaikkojen Kalifornia on kaikille tuttu vähintäänkin valkokankaalta. Joko tunsit nämä nippelitiedot?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 27.08.2018
facebook   whatsapp

1. Golden State on nimensä veroinen

Paraatipaikalle Yhdysvaltojen länsirannikolle levittäytyvä Kalifornia on maan 31. osavaltio, joka perustettiin virallisesti vuonna 1850. Kalifornian virallinen lempinimi on Golden State, mikä viittaa osavaltion syntyvuosien kultaryntäykseen.

Kalifornian osavaltion lipussa ja lukemattomissa matkamuistoissa komeilee harmaakarhu, mutta petoja ei enää tavata alueella. Viimeiset harmaakarhut bongattiin Kaliforniassa 1920-luvulla.

2. Etelästä pohjoiseen noin 15 tunnissa

Jotain Yhdysvaltojen valtavasta koosta kertoo jo se, että pelkästään Kalifornian osavaltio on vajaat sata kilometriä pidempi kuin Suomi. Automatka eteläkärjestä pohjoiseen kestää Kaliforniassa keskimäärin 15 tuntia, mutta matkalla saa helposti kulumaan vaikka kuukauden – täällä eivät nähtävyydet lopu kesken.

Kalifornia on Yhdysvaltojen väkirikkain osavaltio, jossa asuu lähes 40 miljoonaa asukasta.

3. Suoria yhteyksiä Suomesta

Suomesta ei pitkään aikaan ollut saatavilla suoraa lentoyhteyttä Kaliforniaan, mutta tilanne on onneksi muuttunut. Finnair avasi suoran reitin Helsingistä San Franciscoon vuonna 2017, ja yhtiö on myös ilmoittanut aloittavansa suorat lennot Los Angelesiin keväällä 2019.

Lue myös: Tiesitkö tämän San Franciscosta? 10 faktaa kaupungista, jonne pääset helposti myös Suomesta

4. Eniten kansallispuistoja

Monipuolisesta luonnostaan tunnetussa Kaliforniassa on enemmän kansallipuistoja kuin yhdessäkään toisessa osavaltiossa. Yhdeksästä kansallispuistosta kuuluisimpia ovat esimerkiksi Yosemite ja Joshua Tree.

Death Valleyn kansallispuisto eli Kalifornian Kuolemanlaakso on puolestaan maailman kuumimpana pidetty paikka. Ennätysmäiset 57 celsiusastetta mitattiin alueella vuonna 1913, mutta kesäkuukausina mittari nousee säännöllisesti lähemmäs 50 astetta.

5. Kaliforniassa voi sataa lunta

Aurinkoisen Kalifornian ilmasto tarjoaa paljon muutakin kuin hellettä. Osavaltion mikroilmastot tarkoittavat sitä, että matkailija saa pakata lomalle kaikkea hellevaatteista ja uimapuvuista lämpimään takkiin. Pohjois-Kaliforniassa on selvästi viileämpää kuin etelässä. Sisämaasta löytyy puolestaan paahtavan kuumia aavikoita.

ShutterstockKalifornian ilmastoon kuuluu sekä lumi että helle
Etelä-Kalifornian ilmasto on kuumempi kuin pohjoisessa.

Esimerkkinä vaihtelevasta ilmastosta Kalifornia on ainoa Yhdysvaltojen osavaltio, jossa on järjestetty sekä kesä- että talviolympialaiset. Kyllä, Kaliforniassakin sataa lunta!

Lue myös: Milloin Kaliforniaan kannattaa matkustaa? Aurinkoisen osavaltion ilmastolla on monet kasvot

6. “Made in California”

Kalifornia on Yhdysvaltojen menestystarina sekä matkailukohteena että kukoistavana talousmahtina ja teknologiakeskuksena. Kaliforniassa ovat saaneet alkunsa muun muassa McDonald’sin hampurilaisravintolat, Applen tietokoneet, Barbie-nuket, Disneyland-huvipuistot, rullalaudat ja hakukone Google. Yksi yllättävimmistä kalifornialaisista keksinnöistä on kiinalaisten ravintoloiden jakamat onnenkeksit.

Lue myös: Tiesitkö mistä löytyy maailman vanhin McDonald’s? Tältä se näyttää

7. Elokuvien ja musiikin Kalifornia

Kaliforniasta tulee usein ensimmäisenä mieleen Hollywood ja elokuvateollisuus. Ei liene sattumaa, että Kalifornian kuvernööriksi on valittu kahdesti filmitähti. Yhdysvaltojen presidentiksikin noussut Ronald Reagan aloitti uransa näyttelijänä, ja toimintasankari Arnold Schwarzenegger hoiti kuvernöörin pestiä vuosina 2003–2011.

Kalifornia on toiminut myös inspiraationa lukemattomille jättihiteille, jotka tunnetaan ympäri maailmaa. Golden Statelle omistettuja kappaleita ovat muun muassa The Mamas & The Papasin California Dreamin’, Tupac Shakurin California Love, Red Hot Chili Peppersin Californication ja Katy Perryn California Gurls.

8. Mitä Kaliforniassa syödään?

Meksikolaisväestön ansiosta meksikolainen ruoka on Kaliforniassa lähes paikallinen kansallisruoka – erityisesti etelässä. Tiistaisin vietetään perinteisesti Taco Tuesdayta, jolloin tacoja myydään tarjoushintaan. Meksikon rajalla sijaitseva San Diego tunnetaan erityisen hyvistä kalatacoista.

Perinteisistä hampurilaisketjuista paikallinen suosikki on In-N-Out Burger, jonka ensimmäinen toimipiste perustettiin Kalifornian Baldwin Parkiin vuonna 1948.

Inka KhanjiIn-N-Out on Kalifornian suosikkipikaruokaketju
Jos haluat kokeilla perikalifornialaista pikaruokaa, poikkea In-N-Out Burgeriin.

San Franciscossa on pakko maistaa Clam Chowderia, joka on ison leivän sisään uurretussa “kulhossa” tarjoiltava kermainen simpukkakeitto. Leivän on oltava sourdough bread eli vaalea hapanleipä.

Lue myös: Tilaatko sinäkin aina tämän baarissa? Harva tietää, missä kaikkien tuntema Irish Coffee keksittiin

9. Maanjäristysten osavaltio

Kalifornia edustaa monille unelmien jahtaamista, menestystä ja makeaa elämää auringossa. Ei kuitenkaan mitään niin hyvää, ettei jotain pahaakin – Kalifornia sijaitsee mannerlaattojen liitoskohdassa maanjäristyksille alttiissa paikassa.

Osavaltiossa tapahtuu jatkuvasti pieniä maanjäristyksiä, joita ei välttämättä edes huomaa. Tiedemiehet ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että jossain vaiheessa odotettavissa on väistämätön jättijäristys, joka voi tehdä massiivista tuhoa.

Suurin Kaliforniaa koetellut maanjäristys tapahtui vuonna 1857, ja edelliset poikkeuksellisen voimaat järistykset rekisteröitiin 90-luvulla. Tulevaisuudessa vaikutukset tulevat olemaa vielä vakavampia ison väkiluvun takia.

10. Maailman suurimmat ja korkeimmat puut

Kaliforniasta löytyy maailman suurin puu. Mammuttipetäjä on niin jättimäinen, että sille on annettu jopa oma nimi: General Sherman. Ympärysmitaltaan 31-metristä puuta voi käydä ihmettelemässä Sequoian kansallispuistossa Kalifornian keskiosassa.

Maailman korkein puu seisoo niin ikään Kaliforniassa. Hyperion-nimen saaneen huiman punapuun korkeus on reilut 115 metriä.

Lue myös: Oletko kuullut Kalifornian tuntemattomasta saaresta? Löytyy läheltä Los Angelesia, mutta voisit erehtyä luulemaan olevasi Välimerellä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Sekin on hauska knoppitieto miten Eurooppalaiset tunkeutujat tuhosivat kalifornian alueen intiaanien kulttuurin ja elämäntavan. Yhdysvallat on kauhein esimerkki siitä millaista tuhoa mamut saavat alkuperäisväestölle.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.