Milloin Kaliforniaan kannattaa matkustaa? Aurinkoisen osavaltion ilmastolla on monet kasvot

Monien mikroilmastojen osavaltio
Monipuolisuudessa Yhdysvaltojen länsirannikolla sijaitseva Kalifornian osavaltio hakee vertaistaan. Samassa osavaltiossa voi loikoilla rannoilla, vaeltaa vuoristossa, lasketella ja paahtua aavikon kuumuudessa.
Yksinkertaistettuna Kalifornia jaetaan kuumaan etelään ja viileämpään pohjoiseen, mutta osavaltiossa on useita erilaisia mikroilmastoja. Sisämaan Death Valley eli Kuolemanlaakso on polttavan kuumaa aavikkoa, jossa vierailu voi kesällä olla jopa vaarallista ilman riittävää määrää juomavettä ja mahdollisuutta vetäytyä varjoon. Lomakaupungeista esimerkiksi Palm Springs kuuluu myös aavikkovyöhykkeeseen.
Kalifornian maine ympärivuotisen auringon osavaltiona pitää paikkansa, vaikka varsinaisia rantapäiviä ei talvella välttämättä voikaan viettää. Los Angelesissa ja muissa eteläisen Kalifornian rantakohteissa on lähes aina mukavan lämmintä, mutta Tyynimeri viilentää hellepäiviäkin tehokkaasti. Etelä-Kalifornian ilmasto muistuttaa Välimeren ilmastoa.
Kun etelän lomakohteista siirtyy sisämaan vuoristoihin tai metsiin, tippuu lämpötila välittömästi. Jos suunnitelmissa on Kalifornian road trip, kannattaa matkalle varata mukaan kaikkea hellepäiviin sopivista vaatekerroista lämpimämpiin vaatekappaleisiin.
Erityisesti Pohjois-Kalifornian San Francisco ja sitä ympäröivän lahden alue tunnetaan temperamenttisesta ilmastostaan. Alueella puhaltaa usein hyytävä tuuli, mutta toisaalta sää saattaa koska tahansa muuttua kauniin helteiseksi – paikalliset osaavatkin kerrospukeutumisen taidon. Kuuluisa Golden Gate -silta peittyy usein sankkaan sumuun.
Kalifornian kesä on kuuma
Kalifornian varsinaisiksi kesäkuukausiksi lasketaan kesä-, heinä- ja elokuu, mutta yhtä lämmin sää jatkuu yleensä vielä syyskuussakin. Kesällä eteläisen Kalifornian keskilämpötilat huitelevat noin 25-30 asteessa. Säännöllisin väliajoin osavaltioon iskee helleaalto, joka nostaa lämpötilan reilusti yli 30 asteeseen.
Alkukesästä lomailevien kannattaa huomioida Kalifornialle touko-kesäkuussa tyypillinen pilvisempi jakso, johon viitataan nimillä May Grey ja June Gloom. Ilmiöillä tarkoitetaan aamulla harmaina ja pilvisinä alkavia päiviä, jotka yleensä kirkastuvat iltapäivään mennessä. Tämä näkyy erityisesti rannikolla – sisämaassa sää voi olla täysin erilainen.
Kesäkuukaudet ovat Kalifornian vilkkainta matkustuskautta, jolloin varaukset esimerkiksi kansallispuistoihin tai suosittuihin nähtävyyksiin kannattaa tehdä hyvissä ajoin.
Jos kesäsää tuntuu Etelä-Kaliforniassa liian kuumalta, löytyy helpotusta yleensä rannalta ja jatkuvasti suhteellisen viileänä pysyttelevästä Tyynestämerestä. Pohjois-Kaliforniaan tai vuoristoon suuntaamalla löydät raikkaampaa säätä.
Kevät ja syksy ovat erinomaista matkustusaikaa
Jos pystyt matkustamaan kesälomakuukausien ulkopuolella, ovat kevät ja syksy lähes täydellisiä aikoja vierailla Kaliforniassa. Sää on yleensä kauneimmillaan, mutta suurimmat turistimassat ovat poissa.
Maaliskuusta toukokuuhun kestävä kevät sekä syyskuusta marraskuulle ulottuva syksy ovat säiden puolesta miellyttäviä. Keskilämpötilat liikkuvat noin 22-25 asteessa, mutta helleaallot voivat nostaa lämpötilan jopa yli 30 asteeseen milloin tahansa.
Erityisesti viileämmässä San Franciscossa ja muualla Pohjois-Kaliforniassa syys-lokakuun välinen aika tuo yleensä tullessaan intiaanikesän, ja matkailijat pääsevät nauttimaan kirkkaista ja aurinkoisista päivistä. Myös Etelä-Kaliforniassa syyskuu on erinomaista matkustusaikaa, ja rantasäät ovat taattuja.
Talvikuukausina illat ovat viileitä
Kalifornian varsinaiseksi talveksi katsotaan ajanjakso joulukuusta helmikuun loppuun, mutta sää alkaa viiletä jo marraskuussa. Talven päivälämpötilat keikkuvat miellyttävissä 15-20 celsiusasteen lukemissa, ja äkillinen helleaalto saattaa yllättää myös sydäntalvella.
Talvikuukausina illat ovat viileitä, ja vaativat takin, kunnolliset jalkineet ja kaulahuivin. Talvella aurinko laskee jo alkuillasta neljän ja viiden välillä, ja lämpötila putoaa nopeasti.
Kalifornian hiihtosesonki kestää talvikuukausina yleensä marraskuusta maaliskuuhun tai jopa huhtikuuhun saakka. Tyypillisiä hiihtokohteita Kaliforniassa ovat esimerkiksi Tahoe-järvi, Big Bear sekä Mammoth-järvet.
Talvikaudella Kaliforniaan voi löytää yllättävänkin halvat lennot esimerkiksi Tukholman kautta, ja myös hotellien hinnat ovat kesän huippusesonkia maltillisemmat. Talven valtteja ovat myös pienemmät ruuhkat nähtävyyksillä ja teemapuistoissa.
Sateet ovat harvinaisia
Kalifornia tunnetaan erittäin kuivana osavaltiona, jossa sateet ovat harvinaisia ja vettä säännöstellään ankarasti. Suurin osa sateista ajoittuu marras- ja helmikuun väliselle ajanjaksolle, ja silloinkin ne onnistuvat yleensä yllättämään paikalliset. Edes El Niño -sääilmiö eli merivirran muuttuminen Tyynellämerellä ei ole viime vuosina tuonut Kaliforniaan odotettuja rankkasateita.
Sateiden harvinaisuus näkyy Kaliforniassa esimerkiksi sadepäivinä lisääntyvinä liikenneonnettomuuksina, kun autoilijoita koetellaan tavallista haastavimmilla olosuhteilla.
Teksti: Maria Hietala
Kuva: Flickr / patricktrujillophotography.com
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







