Hyppää sisältöön

Mitä tehdä, jos sää ei suosi Kanarialla? 10 tapaa pelastaa loma

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.01.2018
Kanariansaaret tunnetaan ympärivuotisesta auringostaan, mutta joskus lomalle voi osua pilvisiä päiviä ja sateita. Unohda pettymys ja pidä hauskaa - saarilla on valtavasti tekemistä kaikenikäisille!

1. Sadetta piiloon ostoskeskukseen

Sadepäivä – mikä ihana tekosyy ostoksille! Kanariansaarilla on nykyisin varsin mallikas ostostarjonta: matkamuistojen lisäksi Gran Canarialta, Teneriffalta, Lanzarotelta ja Fuerteventuralta löytyy suosittuja ketjuliikkeitä, paikallisia pikkuputiikkeja ja kansainvälisiä merkkituotteita myyviä tyylikkäitä liikkeitä.

Tutut ketjuliikkeet kuten Zara, Mango, Bershka ja H&M löytyvät lähes kaikista suurista ostoskeskuksista. Saarilla on myös paljon urheiluliikkeitä, elektroniikkakauppoja ja sisustusputiikkeja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti espanjalaisketjuissa hintataso on tuotekohtaisesti jonkin verran Suomen hintoja alhaisempi. Todelliset säästöt kertyvät kuitenkin hajuvesi- ja kosmetiikkaostoksissa: pullo parfyymiä saattaa irrota parhaimmillaan jopa 20-30 euroa edullisemmin kuin suomalaisliikkeissä. Myös viinit ovat reilusti edullisempia.

El Corte Inglés, Espanjan Stockmann, on tavarataloketju, jonka valikoimassa on kaikkea vaatteista kosmetiikkaan ja elektroniikkaan. Ketjulla on tavaratalot Gran Canarian Las Palmasissa ja Teneriffan Santa Cruzissa.

Katetuissa ostoskeskuksissa on mukavampi kierrellä pilvisenä päivänä. Suosittuja ostoskeskuksia ovat esimerkiksi El Mirador Gran Canarian Las Palmasissa, El Meridiano Teneriffan Santa Cruzissa, Deiland Lanzaroten Playa Hondassa ja Las Rotondas Fuerteventuran Puerto del Rosariossa.

2. Kylpylöitä ja kauneushoitoja

Ulkoilmavesipuistot on suunniteltu lasten vauhdikkaita leikkejä varten, mutta sisätiloissa toimivat kylpylät ovat Kanarialla yleensä rauhallisia. Tyylikkäitä kylpylöitä löytyy kaikista Kanariansaarten lomakohteista. Laadukkaissa hotelleissa spa-palveluja voivat usein käyttää myös hotellien ulkopuoliset asiakkaat. Kannattaa tarkistaa etukäteen mitkä kylpylät sopivat lapsiperheille.

Monet Kanarian kylpylät ovat thermal circuit -tyyppisiä: kävijä kiertää rataa erilaisissa altaissa ja suihkuissa siirtyen kylmästä lämpimään ja päinvastoin. Kylpylöissä on myös erilaisia saunoja. Kylpyläpäivä maksaa Kanarialla yleensä noin 20-30 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kylpyläpäivä Kanariansaarilla

Sadepäivän pettymystä voi lieventää pitämällä todellisen hemmottelupäivän kauneushoitoineen. Kanariansaarilla kauneudenhoitopalveluita saa reilusti Suomen hintoja edullisemmin. Esimerkiksi manikyyrit ja pedikyyrit, kasvohoidot, hieronnat ja vaikkapa ripsienpidennykset irtoavat suomalaisnäkökulmasta huokeaan hintaan. Erityisesti karvanpoistojen hinnat ovat uskomattoman alhaiset.

Kauneushoitoloita löytyy Kanariansaarten lomakohteissa lähes joka kadunkulmasta, ja palvelua on yleensä helppo saada myös englanniksi – mahdollisesti jopa omalla kielellä. Suosituksia voi aina kysyä matkaoppaalta tai hotellin vastaanotosta.

3. Lähde vaeltamaan tai pyöräilemaan

Pilvisellä säällä vaellus ja pyöräily ovat erinomaisia aktiviteetteja. Polkupyörän vuokraamalla lomakohde ja sen naapurit tulevat tutuiksi kuin huomaamatta – ja samalla tulet harrastaneeksi loistavaa hyötyliikuntaa. Kerrankin pilvisestä säästä on hyötyä: liikunta tuntuu kevyemmältä!

Kanariansaaret ovat vaeltajalle komeiden reittien leikkikenttä. Patikointireittejä löytyy kaikentasoisille liikkujille kaikilta saarilta – kokeile esimerkiksi Garajonayn kansallispuiston reittejä La Gomeralla, Mascan vuoristovaellusta Teneriffalla ja Timanfayan tuliperäisen kansallispuiston reittejä Lanzarotella. Gran Canarialla suosittu vaellus on esimerkiksi Roque de Nublon reitti.

Vaellusreitit Kanariansaarilla

4. Suuntaa elokuviin tai teatteriin

Kanariansaarilla – kuten muuallakin Espanjassa – englanninkieliset elokuvat dubataan yleensä aina espanjaksi. Turistien suosimista lomakohteissa toimii kuitenkin elokuvateattereita, jotka näyttävät toisinaan suosittuja Hollywood-elokuvia alkuperäiskielellä. Näytöksiä on myös keskellä päivää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Englanninkielisiä elokuvia voi tiedustella esimerkiksi Gran Sur -ostoskeskuksen elokuvateatterista Teneriffalla ja Atlantida-elokuvateatterista Lanzaroten Playa Hondassa. Alkuperäiskielellä esitettävät elokuvat merkitään usein lyhenteellä VOS (versión original subtitulada). Espanjaa opiskelevat voivat puolestaan testata taitojaan katsomalla espanjalaisen tai espanjaksi dubatun elokuvan.

Gran Canarian Maspalomasissa toimii englanninkielisiä elokuvia pyörittävä ulkoilmateatteri Moonlight Cinema, joka on hauska vaihtoehto illanviettoon sateen pysytellessä loitolla.

Kaikilla Kanariansaarilla voi ostaa erilaisia show-illallispaketteja. Flamencoa, villin lännen tyyliä, keskiaikainen hevosshow – illan voi viettää myös teatterissa.

5. Lasten teemapuistot piristävät

Kanariansaarten lapsille suunnatut teemapuistot ovat päivän pelastus silloin, kun lämpötila ei tunnu tarpeeksi korkealta rantapäivää varten. Auringon pysytellessä pilvien takana ulkoilmavesipuistot eivät välttämättä houkuttele, mutta onneksi valinnanvaraa riittää: saarilla on eläinpuistoja, minigolf-ratoja, huvipuistoja ja esimerkiksi villin lännen teemapuisto.

Perheille suunnattujen ravintoloiden yhteydessä löytyy toisinaan lasten katettuja leikkialueita. Pikkuväen puuhapisteitä voi etsiä myös esimerkiksi ostoskeskuksista.

Lapsiperheitä houkuttelevissa hotelleissa toimii yleensä tenavakerho, joka pitää huolta lasten aktiviteeteista silloinkin, kun sää ei suosi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Kaikki irti ravintoloista

Auringon porottaessa sisätiloissa nautitut lounaat ja välipalat halutaan pitää mahdollisimman lyhyinä, eikä illallisellekaan aina tahdota ehtiä ajoissa pitkän rantapäivän jälkeen. Sään oikutellessa ravintoloissa istumisesta voi kuitenkin ottaa kaiken irti. Nauti lounas pitkän kaavan mukaan ja jätä tilaa myös jälkiruoalle – sadepäivänä ei tarvitse siirtyä juosten takaisin rannalle.

Kun rantapäivä jää väliin, lounaalle voi suunnata kaikessa rauhassa vähän kauemmas rannasta. Kaikkihan tietävät, että parhaat ravintolat sijaitsevat yleensä turistien kansoittamien rantapromenadien ulkopuolella!

7. Pääkaupungit tutuiksi pilvisenä päivänä

Kanariansaaret eivät ole pelkästään rantoja ja luontoa – perinteisissä lomakohteissa voi viettää myös kaupunkilomaa. Saariryhmän suurimmat kaupungit ovat Gran Canarian pääkaupunki Las Palmas ja Teneriffan pääkaupunki Santa Cruz, joissa voi vakoilla tavallista paikalliselämää.

Teneriffan pääkaupunki Santa Cruz

Istu kahviloissa ja kierrä kauppoja – tai tutustu Kanarian kulttuuritarjontaan. Las Palmasissa voi muun muassa vierailla modernin taiteen museossa tai koko perheelle sopivassa tiedekeskuksessa. Santa Cruzin komea Auditorio de Tenerife taas tuo arkkitehtuuriltaan mieleen Sydneyn oopperatalon.

Lanzaroten pääkaupungissa Arrecifessa modernin taiteen museo MIAC toimii ennen armeijan käytössä olleen linnoituksen Castillo de San Josen tiloissa. La Gomeran pääkaupungissa San Sebastianissa voi puolestaan seurata Kolumbuksen jalanjälkiä.

>> Lue vinkit Las Palmasiin

8. Kuntoile lomakilot pois

Kuumalla säällä ajatus hotellin kuntosalista ei houkuttele, mutta koleana päivänä treeni piristää. Suuntaa salille omassa hotellissa tai maksa pääsymaksu paikallisten käyttämille kuntosaleille. Cross fit -harrastajille löytyy saarilta omat salinsa.

Kuntosalien lisäksi kaikilta saarilta löytyy urheilukeskuksia, joissa voi harrastaa sisälajeja kuten tennistä, sulkapalloa, uintia ja squashia. Tavallisessa liikuntakeskuksessa kuntoileminen on myös hauska keino kurkistaa paikallisten elämään.

Kaikista helpoin kuntoilumuoto on tietysti kävely- tai juoksulenkki rantamaisemissa. Muista pakata lenkkarit mukaan!

9. Auto alle ja liikkeelle

Kanariansaarilla sääolot vaihtelevat alueittain, joten autonvuokraus on pilvisellä säällä hyvä idea. Älä menetä toivoasi: jos aurinko ei ole näyttäytynyt tarpeeksi omassa lomakohteessasi, ei se tarkoita sitä, etteikö se voisi paistaa toisella puolella saarta. Kannattaa myös muistaa, että viikonkin yhtämittainen huono sää on Kanarialla harvinaista. Tarkista säätiedotus ja kysy vinkkejä hotellin vastaanotosta.

Autonvuokraus on saarilla edullista ja liikenne sujuvaa. Rankkasateilla autoilua kannattaa kuitenkin välttää erityisesti vuoristoisilla alueilla.

10. Lautalla naapurisaarelle

Jos sää tuntuu liian viileältä rannalla loikoiluun, käytä lomapäivät hyväksesi ja kierrä samalla reissulla toinenkin saari. Toisin kuin monesti kuvitellaan, kaikki Kanariansaaret eivät suinkaan ole samaa massaaa: jokaisella saarella on persoonalliset ominaispiirteensä.

Lauttaliikenne Kanariansaarten välillä on sujuvaa ja kohtuuhintaista. Helpoiten ja nopeiten päiväretket onnistuvat Fuerteventuran ja Lanzaroten, Teneriffan ja La Gomeran sekä Gran Canarian ja Teneriffan välillä. Lauttalippuja voi etsiä esimerkiksi Fred Olsen- ja Naviera Armas -yhtiöiden verkkosivuilta.

>> Lue lisää saarihyppelystä Kanarialla

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Inka Khanji, iStockphoto, Flickr / javiersanp, Tjäreborg

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Teneriffan pilvimeri

Joko näit Teneriffan tästä kulmasta? Tutun lomakohteen “pilvimeri” on vaikuttava näky

Nippelitiedot Gran Canariasta

Voiko Gran Canaria yllättää? 10 hauskaa faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja