Hyppää sisältöön

Haluaisitko töihin Kanarialle? Näitä ammatteja sinäkin voit kokeilla lomasaarilla

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 07.01.2024
Haaveiletko pestistä aurinkorannoilla? Kanariansaarilta voi etsiä töitä, vaikka ei vielä puhuisikaan sujuvaa espanjaa – lue vinkit työnhakuun.

Viihtyisitkö sinä Kanarialla?

Saitko tarpeeksesi Suomen säästä? Kaipaatko aurinkoa ja uusia seikkailuja? Matkailijoiden suosimilla Kanariansaarilla tarvitaan kielitaitoista ja kansainvälistä työvoimaa. Gran Canarialta, Teneriffalta, Lanzarotelta ja Fuerteventuralta voi etsiä töitä, vaikka espanjan opinnot olisivatkin vasta alussa.

Asiakaspalvelutöitä hakevan kannattaa muistaa, ettei Kanariansaarille lähdetä rikastumaan. Tarjoilijana voi odottaa saavansa noin 1 000–1 500 euroa kuussa, supermarketin myyjänä tai vapaa-ajanohjaajana vielä vähemmän. Vastaanottovirkailija tienaa noin 1 200–1 500 euroa kuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Raha-asioita mietittäessä on puntaroitava, voiko kuvitella pärjäävänsä matalalla palkalla. Kannattaa myös huomioida, että elinkustannukset ovat Espanjassa edullisemmat. Monesti työnantaja tarjoaa ruoan, joskus myös asunnon.

ShutterstockRavintola-alan työt Kanarialla
Ravintola-alan töitä voi löytää Kanarialta, vaikka ei vielä puhuisikaan sujuvaa espanjaa.

Juomaraha on tärkeä lisä tarjoilijan tai baarimikon palkkaan. Parhaiten tippiä kertyy yleensä brittituristien suosimissa paikoissa, kun taas esimerkiksi espanjalaiset ja pohjoismaalaiset ovat laiskempia jättämään juomarahaa.

Harhaluulot pidennetystä lomasta on syytä kuopata heti alkuunsa – kiireisessä turistikohteessa on oltava valmis tekemään kovasti töitä. Päivät voivat olla pitkiä, ja monissa asiakaspalveluammateissa yksi vapaapäivä viikossa on normaali käytäntö.

Näin haet töitä Kanariansaarilla

Kanariansaarilta töitä halajavan ei kannata jäädä odottelemaan työpaikkailmoituksia. Paras tapa tulla palkatuksi on matkustaa kohteeseen, tulostaa nippu ansioluetteloita ja jalkautua kaduille. Yritä aina päästä juttusille esimiehen kanssa: näin jäät paremmin mieleen eikä CV:si hautaudu pinon jatkoksi.

Jos et puhu espanjaa, älä marssi paikalle olettaen, että keskustelukumppanisi puhuu englantia tai suomea – ellet sitten ole brittipubissa tai suomalaisravintolassa. Opettele edes muutama sana espanjaa ja kysy sitten kohteliaasti, voitteko keskustella englanniksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTöihin Espanjaan
Työt rantabaarissa voivat olla hauska kokemus esimerkiksi talven ajan.

Jos olet vasta saapunut kohteeseen, voi suomalaisyrityksistä olla helpointa aloittaa. Erityisen paljon suomalaisravintoloita ja -baareja on Gran Canarian Playa del Inglesissä. Uuden tulokkaan kannattaa marssia reippaasti sisään ja jutella ihmisten kanssa. Uusien tuttavuuksien kautta kuulee helposti avoinna olevista työpaikoista.

Kanariansaarille matkustetaan ympäri vuoden, mutta suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten turistien vilkkain sesonki on talvikaudella loka-marraskuusta huhtikuuhun. Kesäkuukausina Kanarialla näkee eniten brittiläisiä ja saksalaisia matkailijoita.

EU:n ansiosta työnhaku Espanjassa on suhteellisen mutkatonta. Ulkomaalaiset työntekijät tarvitsevat kuitenkin NIE-numeron (Número de Identificatión de Extranjero), jota haetaan paikalliselta poliisiasemalta.

1. Ravintola-alan työt

Helpointa Kanariansaarilta on löytää ravintola-alan töitä. Espanjan kielen taito auttaa työllistymään nopeammin, mutta vasta-alkajat voivat etsiä töitä suomalaisravintoloista tai -baareista. Lukuisat britti- ja irlantilaispubit eivät myöskään vaadi tarjoilijoiltaan ja baarimikoiltaan sujuvaa espanjaa.

Vaatimattomilla espanjan taidoilla työllistyminen on todennäköisempää kansainvälisissä ravintoloissa, jotka ovat usein ulkomaalaisten omistuksessa. Kaikkein perinteisimmissä kanarialaisravintoloissa espanjan hallitseminen on oikeutetusti ehdoton vaatimus.

Ravintoloiden oviin on usein teipattu lappuja, joissa lukee Se busca camarera/camarero (Haemme tarjoilijaa). Parin tunnin mittainen palkaton kokeiluvuoro on yleinen käytäntö monissa ravintoloissa. Harjoitusvuoron perusteella työnantaja päättää sopiiko hakija rooliin.

ShutterstockRavintolaan töihin Espanjaan
Aiemmasta alan kokemuksesta on hyötyä töitä hakiessa.

Keittiön puolella työntekijät ovat lähes aina espanjalaisia, joten kokin hommia voi olla vaikea löytää jos ei ole ehtinyt opetella kieltä. Tällöin kannattaa aloittaa työnhaku suomalaisravintoloista tai esimerkiksi brittien omistamista ravintoloista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monet ravintolat etsivät jatkuvasti sisäänheittäjiä, sillä harva viihtyy työssä pitkään. Eri ravintoloiden ja baarien sisäänheittäjien työnkuvassa on suuria eroja. Onnekkaimmat saavat kiinteän palkan, kun taas toiset joutuvat sinnittelemään komissioilla.

Vaikka pärjäisit ensimmäisessä työssäsi ilman espanjan kieltä, kannattaa opiskelu aloittaa heti. Paikallisten työkavereiden kanssa juttelemalla ja harjoittelemalla sanavarasto karttuu huomaamatta, eikä pieniä kielioppivirheitä kannata jäädä murehtimaan.

Ennen työnhaun aloittamista kannattaa opetella espanjaksi edes pieni valikoima ravintolassa tarvittavia sanoja. Tyypillisten kohteliaisuusfraasien lisäksi mieleen kannattaa painaa esimerkiksi ruokien, juomien ja ruokailuvälineiden espanjankielisiä nimiä.

2. Hotelleissa on paljon erilaisia hommia

Kanariansaaret ovat täynnä hotelleja, ja kielitaitoisille työnhakijoille löytyy yleensä ennen pitkää hommia. Vastaanottovirkailijan tärkein työväline on kielitaito. Mitä useampaa kieltä puhut, sitä todennäköisempää työllistyminen on.

Hotelleissa töitä voi löytää myös ravintolasta ja baarista. Kaikissa majapaikoissa tarvitaan myös esimerkiksi siivoojia, huoltomiehiä ja uimavalvojia. Hotellityöntekijöiltä odotetaan yleensä edes jonkinlaista espanjan kielen taitoa.

ShutterstockTyöt hotellissa Kanarialla
Hotellit ovat isoja työllistäjiä Kanariansaarilla.

Työnhaku kannattaa aloittaa hotelleista, jotka ovat suomalaisten suosiossa – näin voit käyttää valttikorttinasi suomen kielen taitoa. Hotelleja, joissa suomalaiset majoittuvat, voi etsiä matkanjärjestäjien hotellivalikoiman avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellit ovat yleensä luotettavia työnantajia, jotka takaavat asianmukaiset lomat ja edut. Monista muista työnantajista poiketen hotellit myös tarjoavat työntekijöilleen kaksi vapaapäivää viikossa.

3. Matkaoppaita tarvitaan turistikohteissa

Matkaoppaan työ on suosittu tapa nähdä maailmaa ja erilaisia kulttuureja. Myös Kanariansaarilla työskentelee paljon suomalaisia matkaoppaita turistien apuna.

Oppaat rekrytoidaan yleensä matkanjärjestäjien omien koulutusten kautta, eikä työskentelykohdetta ainakaan alussa voi valita itse. Kanariansaarilla on kuitenkin usein isot toimistot, joista voi kysellä töitä myös paikan päällä.

Kielitaitoiset ja kokeneet työnhakijat voivat etsiä töitä myös erilaisia opastettuja kierroksia järjestävistä yhtiöistä.

4. Tenavakerhot ja vapaa-ajan aktiviteetit

Monissa hotelleissa on vapaa-ajan ohjelmasta vastaava tiimi, jota kutsutaan espanjaksi nimellä equipo de animación. Ryhmä järjestää hotellivieraille hauskaa ajanvietettä vesijumpasta bingoon ja lasten minidiskoista liikunta-aktiviteetteihin. Illat huipentuvat yleensä viihteelliseen show’hun.

Vapaa-ajanohjaajan työ sopii erityisesti kielitaitoisille nuorille, jotka viihtyvät kaikenikäisten ihmisten parissa pikkulapsista eläkeläisiin. Sosiaalinen luonne on ehdoton edellytys työn hoitamiselle, kun ollaan tekemisissä eri kansallisuuksia edustavien turistien kanssa aamusta iltaan.

ShutterstockPerhehotelli
Perhehotelleissa voi työskennellä lasten parissa esimerkiksi aktiviteettiohjaajana.

Jotkut hotellit saattavat vaatia ohjaajiltaan esimerkiksi laulu- ja tanssitaitoa, sillä toisinaan show’n vetävät viihderyhmän jäsenet. Toiset hotellit taas palkkaavat ammattilaisryhmiä esiintymään iltaisin.

Vaikka työ on hauskaa yhdessäoloa hotelliasukkaiden kanssa, ovat päivät pitkiä ja palkka vaatimaton. Työn parasta antia ovatkin usein uudet ystävät ja tuttavuudet ympäri maailmaa.

Vapaa-ajanohjaajat voivat yleensä odottaa saavansa työnantajiltaan majoituksen ja täyden ylläpidon, mikä kompensoi jonkin verran matalaa palkkaa. Suurin osa työntekijöistä on 20-30-vuotiaita nuoria.

5. Työt turismin parissa

Kanariansaarilla eletään turismista ja kielitaitoa arvostetaan. Suomen, englannin, ruotsin ja espanjan kombinaatiolla työnhakija on jo kuumaa valuuttaa työmarkkinoilla. Myös saksan, ranskan ja venäjän kaltaisista kielistä on hyötyä töitä hakiessa.

Mieti, missä turistit viettävät aikaansa lomalla. Hae töitä lentokentältä, teemapuistoista, matkamuistomyymälöistä, golfkeskuksista tai vaikkapa päiväretkiä järjestäviltä veneyhtiöiltä. Jos olet urheilullinen, voit etsiä töitä esimerkiksi liikunnanohjaajana, sukellusopettajana tai personal trainerina.

ShutterstockMatkailualan työt Espanjassa
Liikunnan parista voi löytyä töitä Kanarialta.

Ravintolat, pubit ja hotellit rekrytoivat toisinaan esimerkiksi trubaduureja tai livebändejä. Kilpailu on kovaa, mutta työllistyminen tätä kautta ei ole taitaville muusikoille mahdotonta.

Ota selvää, tarvitaanko lomakohteissa sinun ammattisi harjoittajia. Löytyisikö Kanarialta töitä esimerkiksi kampaajille, sairaanhoitajille tai kosmetologeille? Vilkkaimmissa turistikohteissa, kuten Gran Canarialla ja Teneriffalla, on parhaat mahdollisuudet työllistyä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barraquito on kanarialainen kahvijuoma

Tämä kanarialainen herkku sopii vain aikuisille – joko maistoit lomalla Barraquito-kahvia?

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja