Hyppää sisältöön

Gran Canarian salatut paikat – näe muutakin kuin turistikohteet

  • Riikka Krenn
  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Riikka Krenn, Inka Khanji Päivitetty: 29.02.2024
Oletko käynyt Gran Canarialla monta kertaa? Kokeile seuraavaksi näitä yllättäviä kohteita turistialueiden ulkopuolella.

Tutustu saaren pohjoisosiin

Gran Canarian tyypillisimmät lomakohteet sijaitsevat saaren etelä- ja itärannikolla ja niihin monen matkailijan loma jääkin.

Saarella on kuitenkin runsaasti nähtävää ja koettavaa myös suosituimpien alueiden ulkopuolella, sillä Gran Canaria on paljon muutakin kuin all inclusive -hotellin allasalue. Ota suunnaksi sisämaa ja pohjoisrannikko, ja koe aivan uudenlainen Kanaria!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helpointa kohteisiin tutustuminen on vuokra-autolla, mutta mikäli et tahdo itse kuljettajan paikalle, on saarella myös toimiva julkinen liikenne.

1. Kalastajakylän idylliä Agaetessa

Agaete on Gran Canarian luoteisosassa sijaitseva pieni ja vielä toistaiseksi idyllinen kalastajakylä, jossa meren herkut ovat tuoreita ja ilma raikas. Agaeten ranta Playa de las Nieves ei ole perinteinen hiekkaranta, vaan sen pohja on pientä kiveä. Silti, tai juuri siitä syystä, se on erityisesti paikallisten suosiossa.

ShutterstockAgaete
Agaeten valkoinen kylä sijaitsee vuoriston syleilyssä.

Viereisestä pienestä satamasta lähtevät Teneriffalle ja muille naapurisaarille vievät lautat. Lähiseudun asukkaat ajavat Agaeteen etenkin viikonloppuisin viettämään aikaa rannalla tai illastamaan rantaravintoloissa. Lauantaisin saattaa olla ahdasta, mutta arkipäivisin Agaete on erinomainen retkikohde.

2. Kirkkaan veden Firgas

Kokeneet Kanarian-kävijät tunnistavat ehkä Firgas-nimen paikallisista vesipulloista. Tämä 7 600 asukkaan kylä tunnetaan terveellisistä lähteistään.

Firgas
Raikkaasta lähdevedestä tunnetussa Firgasin kylässä vesi on näkyvä elementti.

Pieni keskusta on nopeasti kierretty: näkemisen arvoista täällä ovat San Roquen kirkkoaukio ja sitä ympäröivät sokkeloiset kadut. Kylän kirkon vierestä ylämäkeen nousevaa pikkukujaa pitkin kannattaa kavuta pidempikin pätkä. Sen koristukseksi on rakennettu värikkäistä laatoista koostuva Kanarian eri saarten tunnuspiirteitä esittelevä taideteos.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Rasittaako helle? Nouse vuorelle!

Keskikesän helteet saattavat kohota rannikolla epämiellyttävän korkeiksi, mutta apu on lähellä: nopean viilennyksen saa siirtymällä saaren keskiosiin ja hankkiutumalla vuorille. Gran Canarian korkein huippu Pico del Pozo de las Nieves nousee 1 949 metrin korkeuteen.

ShutterstockPico de Las Nieves
Pico de Las Nieves on Gran Canarian korkein kohta, mistä avautuu upea maisema.

Näköalatasanteelle pääsee paitsi patikoiden tai pyörällä myös helposti suoraan autoillen. Näköalat ovat hienot ja lämpötila poikkeuksetta rannikkoa vilpoisampi.

4. Arucasin rommitehdas ja goottikirkko

Arucasin kaupunkiin on Gran Canarian pääkaupungista Las Palmasista vain kivenheitto. Arucas tunnetaan rommitehtaastaan ja komeasta basalttisesta goottikirkostaan, jonka suunnittelija sai oppinsa itse Antoni Gaudílta.

ShutterstockArucas
Arucasissa on myös tunnelmallisia puistoja.

Kirkkoa rakennettiin pitkään ja hartaasti: vaikka se näyttää ikivanhalta, on sen viimeiset kivet muurattu todellisuudessa vasta vuonna 1977. Arehucasin kuuluisaan rommitehtaaseen pääsee myös vierailulle ja maistiaisille.

5. Vieraile kahviviljelmällä

Tiesitkö, että Gran Canarialla viljellään kahvia? Kahvia kasvatetaan normaalisti aivan muilla seuduilla, mutta Agaeten lähellä sijaitseva Finca La Laja on harvinaisuus lajissaan: täällä kasvatetaan kahvipensaita ja valmistetaan niistä omaa Café de Agaete -merkkistä kahvia. Paikan omistaa myös Bodega los Berrazales -viinitilaa pyörittävä perhe.

Viini ja kahvi ovat myös herkullisia tuliaisideoita ja idyllinen tila on upean autenttinen käyntikohde. Alueen matkailijatoimintaa vasta aloitellaan ja kehitetään, joten varminta on ottaa yhteyttä etukäteen ennen vierailua.

6. Vaihda maisemaa sukellusveneellä

Puerto de Moganissa matkailijat pääsevät kokeilemaan, miltä tuntuu matkustus sukellusveneellä. Submarino Amarillo eli hauska keltainen sukellusvene vie raikastavalle pulaukselle pinnan alle. Kokemus sopii koko perheelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockPuerto de Mogan
Jos kaipaat vaihtelua Gran Canarian -lomapäivälle, on sukellusretki mieleenpainuva elämys.

7. Majoitu luolassa

Gran Canarian alkuperäisasukkaat käyttivät saaren lukuisten vuorten ja rotkojen luonnonmuotoja hyväkseen ja asuivat helteeltä mukavasti suojaavissa luolissa.

Vuortenrinteitä tarkkailemalla voikin bongata runsaasti hylättyjä asumuksia. Jotkut asuinluolista ovat edelleen käytössä ja niiden moderni varustus on monelle yllätys. Luoliin on vedetty vesijohto sekä sähköt ja niihin on rakennettu kaikki nykyajan mukavuudet.

ShutterstockAguimes
Yö luolassa on erityinen kokemus, joka onnistuu mukavuuksien ympäröimänä.

Matkailijalla on mahdollisuus kokeilla tätä asumismuotoa luola-asunnoissa, joita voi vuokrata yksityisiltä majoittajilta.

Jos et tahdo jäädä yöksi, ovat Agüimesin luolat myös kiinnostava päiväretken kohde jos tahdot tutustua nykyajan luolaelämään lyhyesti ja vaikkapa illallisen vuoren sisään rakennetussa ravintolassa nauttien.

8. Teror on aito kanarialaiskylä

Sunnuntai on hyvä päivä vierailla Terorin kylässä. Silloin kylän kadut täyttyvät vilkkaista markkinoista, musiikista ja paikallisherkuista. Koristeellinen Nuestra Senora del Pino -basilika on Terorin maamerkki.

ShutterstockTeror
Värikäs ja eläväinen Terorin kylä on parhaimmillaan sunnuntaisin.

Kirkkosalin lisäksi vierailulla kannattaa kiertää basilikan taakse ja kurkistaa sisään myös sieltä, sillä takaosaan on koottu esille vuosisatojen saatossa pyhimykselle lahjoitettuja kalleuksia: vitriinit ovat täynnä koruja ja muita arvoesineitä. Jopa formulakuljettaja Fernando Alonso on lahjoittanut palkintopokaalinsa tälle kirkolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Roque Nublo ja Gran Canarian keskipiste

Gran Canarian keskipiste sijaitsee Tejedassa. Paikkaa merkitsemään on pystytetty suuri kiviristi ja saaren symbolikivi Roque Nublo näkyy täältä komeasti. Monet turistiretket tuovat bussimatkalaisia Tejedaan ja keskipisteen ympärille on syntynyt kahviloita ja matkamuistokauppoja.

ShutterstockRoque Nublo
Roque Nublolle sijaitsee 15 minuutin kävelymatkan päässä parkkipaikalta.

Mutta tiesitkö, että täällä voi myös majoittua, ja vieläpä varsin mukavasti? Tejedan Parador-hotelli tarjoaa upeat näköalat suojeltuihin mäntymetsiin ja vaikka sijainti ei olekaan rannalla, voi hotellin kylpylän ulkoilma-altaalla nauttia auringosta ja raikkaasta ilmasta.

10. Katsele kanjonimaisemaa näköalapaikalta

Noin 15 minuutin ajomatkan päässä Maspalomasin hiekkadyyneiltä sijaitseva Mirador de Degollada de las Yeguas on maisemapaikka, josta avautuu vaikuttava kanjonimaisema. Silmänkantamattomiin jatkuva kanjoni sijaitsee länsiosassa Macizo de Amurga -vuoriston luonnonsuojelualueella.

ShutterstockGran Canaria
Maisema muistuttaa Yhdysvalloissa sijaitsevaa eeppistä Grand Canyonia.

Mutkitteleva GC-60-vuoristotie vie näköalapaikalle hetkessä, ja näkymien äärellä onkin helppo piipahtaa myös pikaisesti. Jos siis etsit helppoa mutta vaikuttavaa maisemapaikkaa, älä jätä tätä kohdetta väliin. Perillä on suuri parkkipaikka mutta ei palveluja, joten esimerkiksi eväsretkestä haaveilevien kannattaa varata mukaan omat eväät.

Mirador de Degollada de las Yeguasin parkkipaikka täyttyy autoista auringonlaskun aikaan.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Nippelitiedot Gran Canariasta

Voiko Gran Canaria yllättää? 10 hauskaa faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt

Puerto de Mogan on Gran Canarian kauneimpia lomakohteita

“Kanarian Venetsiaksi” kutsuttu lomakohde on ihanan värikäs – täällä kesä ei lopu koskaan

Töihin Kanarialle

Haluaisitko töihin Kanarialle? Näitä ammatteja sinäkin voit kokeilla lomasaarilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja