Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Gran Canarian salatut paikat – näe muutakin kuin turistikohteet

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Oletko käynyt Gran Canarialla monta kertaa? Kokeile seuraavaksi näitä yllättäviä kohteita turistialueiden ulkopuolella.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 11.11.2022
facebook   whatsapp

Tutustu saaren pohjoisosiin

Gran Canarian tyypillisimmät lomakohteet sijaitsevat saaren etelä- ja itärannikolla ja niihin monen matkailijan loma jääkin.

Saarella on kuitenkin runsaasti nähtävää ja koettavaa myös suosituimpien alueiden ulkopuolella, sillä Gran Canaria on paljon muutakin kuin all inclusive -hotellin allasalue. Ota suunnaksi sisämaa ja pohjoisrannikko, ja koe aivan uudenlainen Kanaria!

Helpointa kohteisiin tutustuminen on vuokra-autolla, mutta mikäli et tahdo itse kuljettajan paikalle, on saarella myös toimiva julkinen liikenne.

1. Kalastajakylän idylliä Agaetessa

Agaete on Gran Canarian luoteisosassa sijaitseva pieni ja vielä toistaiseksi idyllinen kalastajakylä, jossa meren herkut ovat tuoreita ja ilma raikas. Agaeten ranta Playa de las Nieves ei ole perinteinen hiekkaranta, vaan sen pohja on pientä kiveä. Silti, tai juuri siitä syystä, se on erityisesti paikallisten suosiossa.

ShutterstockAgaete
Agaeten valkoinen kylä sijaitsee vuoriston syleilyssä.

Viereisestä pienestä satamasta lähtevät Teneriffalle ja muille naapurisaarille vievät lautat. Lähiseudun asukkaat ajavat Agaeteen etenkin viikonloppuisin viettämään aikaa rannalla tai illastamaan rantaravintoloissa – lauantaisin saattaa olla ahdasta, mutta arkipäivisin Agaete on erinomainen retkikohde.

2. Kirkkaan veden Firgas

Kokeneet Kanarian-kävijät tunnistavat ehkä Firgas-nimen paikallisista vesipulloista. Tämä 7 600 asukkaan kylä tunnetaan terveellisistä lähteistään.

Firgas
Raikkaasta lähdevedestä tunnetussa Firgasin kylässä vesi on näkyvä elementti.

Pieni keskusta on nopeasti kierretty: näkemisen arvoista täällä ovat San Roquen kirkkoaukio ja sitä ympäröivät sokkeloiset kadut. Kylän kirkon vierestä ylämäkeen nousevaa pikkukujaa pitkin kannattaa kavuta pidempikin pätkä. Sen koristukseksi on rakennettu värikkäistä laatoista koostuva Kanarian eri saarten tunnuspiirteitä esittelevä taideteos.

3. Rasittaako helle? Nouse vuorelle!

Keskikesän helteet saattavat kohota rannikolla epämiellyttävän korkeiksi, mutta apu on lähellä: nopean viilennyksen saa siirtymällä saaren keskiosiin ja hankkiutumalla vuorille. Gran Canarian korkein huippu Pico del Pozo de las Nieves nousee 1 949 metrin korkeuteen.

ShutterstockPico de Las Nieves
Pico de Las Nieves on Gran Canarian korkein kohta, mistä avautuu upea maisema.

Näköalatasanteelle pääsee paitsi patikoiden tai pyörällä myös helposti suoraan autoillen. Näköalat ovat hienot ja lämpötila poikkeuksetta rannikkoa vilpoisampi.

4. Arucasin rommitehdas ja goottikirkko

Arucasin kaupunkiin on Gran Canarian pääkaupungista Las Palmasista vain kivenheitto. Arucas tunnetaan rommitehtaastaan ja komeasta basalttisesta goottikirkostaan, jonka suunnittelija sai oppinsa itse Antoni Gaudílta.

ShutterstockArucas
Arucasissa on myös tunnelmallisia puistoja.

Kirkkoa rakennettiin pitkään ja hartaasti: vaikka se näyttää ikivanhalta, on sen viimeiset kivet muurattu todellisuudessa vasta vuonna 1977. Arehucasin kuuluisaan rommitehtaaseen pääsee myös vierailulle ja maistiaisille.

5. Vieraile kahviviljelmällä

Tiesitkö, että Gran Canarialla viljellään kahvia? Kahvia kasvatetaan normaalisti aivan muilla seuduilla, mutta Agaeten lähellä sijaitseva Finca La Laja on harvinaisuus lajissaan: täällä kasvatetaan kahvipensaita ja valmistetaan niistä omaa Café de Agaete -merkkistä kahvia. Paikan omistaa myös Bodega los Berrazales -viinitilaa pyörittävä perhe.

Viini ja kahvi ovat myös herkullisia tuliaisideoita ja idyllinen tila on upean autenttinen käyntikohde. Alueen matkailijatoimintaa vasta aloitellaan ja kehitetään, joten varminta on ottaa yhteyttä etukäteen ennen vierailua.

6. Vaihda maisemaa sukellusveneellä

Puerto de Moganissa matkailijat pääsevät kokeilemaan, miltä tuntuu matkustus sukellusveneellä. Submarino Amarillo eli hauska keltainen sukellusvene vie raikastavalle pulaukselle pinnan alle. Kokemus sopii koko perheelle.

ShutterstockPuerto de Mogan
Jos kaipaat vaihtelua Gran Canarian -lomapäivälle, on sukellusretki mieleenpainuva elämys.

7. Majoitu luolassa

Gran Canarian alkuperäisasukkaat käyttivät saaren lukuisten vuorten ja rotkojen luonnonmuotoja hyväkseen ja asuivat helteeltä mukavasti suojaavissa luolissa. Vuortenrinteitä tarkkailemalla voikin bongata runsaasti hylättyjä asumuksia. Jotkut asuinluolista ovat edelleen käytössä ja niiden moderni varustus on monelle yllätys. Luoliin on vedetty vesijohto sekä sähköt ja niihin on rakennettu kaikki nykyajan mukavuudet.

ShutterstockAguimes
Yö luolassa on erityinen kokemus, joka onnistuu mukavuuksien ympäröimänä.

Matkailijalla on mahdollisuus kokeilla tätä asumismuotoa Agüimesin luola-asunnoissa. Arjesta irtautuminen on majapaikassa helppoa, sillä rotkon seinämien muoto estää matkapuhelimen kuuluvuuden luola-alueella.

Jos et tahdo jäädä yöksi, ovat Agüimesin luolat myös kiinnostava päiväretken kohde jos tahdot tutustua nykyajan luolaelämään lyhyesti ja vaikkapa illallisen vuoren sisään rakennetussa ravintolassa nauttien.

8. Teror on aito kanarialaiskylä

Sunnuntai on hyvä päivä vierailla Terorin kylässä. Silloin kylän kadut täyttyvät vilkkaista markkinoista, musiikista ja paikallisherkuista. Koristeellinen Nuestra Senora del Pino -basilika on Terorin maamerkki.

ShutterstockTeror
Värikäs ja eläväinen Terorin kylä on parhaimmillaan sunnuntaisin.

Kirkkosalin lisäksi vierailulla kannattaa kiertää basilikan taakse ja kurkistaa sisään myös sieltä, sillä takaosaan on koottu esille vuosisatojen saatossa pyhimykselle lahjoitettuja kalleuksia: vitriinit ovat täynnä koruja ja muita arvoesineitä. Jopa formulakuljettaja Fernando Alonso on lahjoittanut palkintopokaalinsa tälle kirkolle.

9. Roque Nublo ja Gran Canarian keskipiste

Gran Canarian keskipiste sijaitsee Tejedassa. Paikkaa merkitsemään on pystytetty suuri kiviristi ja saaren symbolikivi Roque Nublo näkyy täältä komeasti. Monet turistiretket tuovat bussimatkalaisia Tejedaan ja keskipisteen ympärille on syntynyt kahviloita ja matkamuistokauppoja.

ShutterstockRoque Nublo
Roque Nublolle sijaitsee 15 minuutin kävelymatkan päässä parkkipaikalta.

Mutta tiesitkö, että täällä voi myös majoittua, ja vieläpä varsin mukavasti? Tejedan Parador-hotelli tarjoaa upeat näköalat suojeltuihin mäntymetsiin ja vaikka sijainti ei olekaan rannalla, voi hotellin kylpylän ulkoilma-altaalla nauttia auringosta ja raikkaasta ilmasta.

10. Katsele kanjonimaisemaa näköalapaikalta

Noin 15 minuutin ajomatkan päässä Maspalomasin hiekkadyyneiltä sijaitseva Mirador de Degollada de las Yeguas on maisemapaikka, josta avautuu vaikuttava kanjonimaisema. Silmänkantamattomiin jatkuva kanjoni sijaitsee länsiosassa Macizo de Amurga -vuoriston luonnonsuojelualueella.

ShutterstockGran Canaria
Maisema muistuttaa Yhdysvalloissa sijaitsevaa eeppistä Grand Canyonia.

Mutkitteleva GC-60-vuoristotie vie näköalapaikalle hetkessä, ja näkymien äärellä onkin helppo piipahtaa myös pikaisesti. Jos siis etsit helppoa mutta vaikuttavaa maisemapaikkaa, älä jätä tätä kohdetta väliin. Perillä on suuri parkkipaikka mutta ei palveluja, joten esimerkiksi eväsretkestä haaveilevien kannattaa varata mukaan omat eväät.

Mirador de Degollada de las Yeguasin parkkipaikka täyttyy autoista auringonlaskun aikaan.

Teksti: Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Lue kommentit (24) Jätä kommentti

 1. Olen jo vuosikymmeniä käynyt Gran Canarialla,se on aina ykköspaikkani ja eritoten kotikaupunkini Las Palmas,olen aina ollut paikallisten keskellä asuen,en ole turistipaikoissa,jo ekoilta matkoilta alkaen halusin oppia Espanjan kielen,ja osaan espanjaa ja on ihana puhua paikallisten kanssa,ja pian lähden taas Canarian aurinkoon,oo Las Palmas sun helmaas jään…


 2. Gran Canaria, Teneriffa ja Fuerteventura ovat tuttuja paikkoja :) Kaikki ovat ihania, mutta meidän sydämet on Gran Canaria vallannut. Autonvuokraus on ihan must, jotta pääsee näkemään saaren moniulotteisuuden sekä aitouden. Talvelle on jälleen matka Gran Canarialle varattuna :) <3 vajaa 20 vuotta ja reilut 20 kertaa on kyseinen saari vallannut meidät :) Muuallakin toki matkustelemme, mutta kerran vuodessa Gran Canaria saa sielumme :)


 3. Kolmatta kertaa ollaan marraskuussa menossa Gran Canarialle. Katkaisee sopivasti pimeän kauden ja auringosta saa valtavasti energiaa puskea talven läpi. Suosittelen kaikille 1-2:n viikon valohoitoa Kanarialla :)


 4. On paljon reissattu ja eri maita nähty, mutta Canarialla Las Palmasissa molemmat totesimme että tänne, tänne tullaan uudestaan edellinen reissu oli 2 vko;a nyt 2kk talvella. Las palmas me tulemme.


 5. Olemme asuneet monina vuosina noin 7:n kuukautta vuodesta Gran Canarialla.Saari on moni ilmeinen.On nautinto seurata Espanjalaisten temperamenttia ja valoisaa suhtautumista elämään. Aina on apua tarjolla.
  Saarella on monta ilmettä.Las palmasin vanhasta kaupungin osasta nautin.
  Monet pienet kylät ovat myös katsomisen arvoisia.Pohjois ja etelä osa saarta ovat aivan erilaisia


 6. Olemme menossa marraskuussa Kanarialle, edellinen kert


 7. Olemme lomailleet usein Kanarialla ja ehdoton suosikkini on Puerto de Mogani, jossa kävimme ensimmäisen kerran yli 10 vuotta sitten.
  Moganin kalasataman ravintola on suosikkini.


 8. Olemme käyneet puolisoni kanssa Kanarialla useita kertoja ja aina sinne haluaa uudelleen. Toistaiseksi vain pari viikkoa kerrallaan, mutta tulevaisuudessa 1-2 kuukautta, viihdymme varmasti.


 9. Olen käynyt Gran Canarialla 24-kertaa ja vielä veri vetää sinne.Mukava huomata että ainakin Playa del Ingles on siistiytynyt viime vuosina.


 10. Olemme oleet Teneriffa de la Cruz,apartamentos Alta,Hyvä paikka kaikki lähellä.Kunnon Hella 4 levyä+uuni niinkuin meilläkin kotona,iso parveke kaupoissa hyviä tarjouksia,kun syä silloin kun vatsa kaipaa sitä mitä on itse ostanut ja itse tekee.On ne lettuja tai karjalanpaistia.Ei unehdeta kanarilaista ruokaa/sangriaa.Olemme lomailemassa 02.03.2013.


 11. Olemme käyneet Gran Canarialla ainakin viitenä talvena peräkkäin. Nähty on Maspalomas, Playa del Ingles, Bahia Feliz, Vecindario, San Fernando, ainakin pintapuolisesti jotkut.
  Tähän ei koskaan kyllästy. Lentomatka vain on turhan pitkä, 6.5h.
  Vinkkinä; mitä pienempi, vaatimattomampi hotelli, sitä parempi on yleensä sijainti ja kelptaa ainakin meille, jolle riittää normaali sänky, parveke, kahvinkeittomahdollisuus ja suihku.
  Takuuvarmasti aina lämmin, Suomeen kesään sopien “kylminäkin” päivinä.
  Muilta matkailijoilta toivoisin esim. ruokapaikkavinkkejä enemmän.
  Nimim. uusi matka suunnitteilla.


 12. Ihanan kattavasti erilaisia sekä monipuolisia matkailuvinkkejä!!! Jokaiselle löytyy varmasti jotakin.


 13. Gran kanarialla ja Teneriffalla käyty ja ihania saaria ovat molemmat. Gran kanarian pienet vuoristokylät olivat aivan ihania.


 14. Kiitos vinkeistä. Marraskuussa lähdetään tutkimaan uusia kohteita.


 15. Kanarian saarten kävijänä voin todeta, että Kanarian saaret ylipäänsä ovat paljon, paljon mainettaan paremmat matkustuskohteena. Käyty on monet kerrta autolla saaren mm. Gran Canarian joka kolkassa ja nähtävää riittää. Hotellin uima-altaalla ja baarissa viihtyjät eivät ole oikeita arvioimaan saarten nähtävyyksiä. (Onneksi possujuhlat sentään on loppuneet) Vuoristoon lähtee paikallisetkin vapaa-aikanaan piknikille, josta löytyy sekä patikointi ett’ä muuten vaan ajanviettoon sopivia paikkoja. Neljä viikkoa on taas varattuna, kunhan kesä Suomessa on ohi. Terveydelliset seikat huomioon ottaen ilmasto on oikein sopiva astmaatikoille ym sairauksia poteville.


 16. Kiertely saarella ja saaren ympäri kannattaa kokea. Nämä ovat ihan hyviä vinkkejä.


 17. gran canaria jäänyt jalkoihin, kun muille saarille on tarjonta lisääntynyt, mutta varma ja monipuolinen valinta


 18. Viikko Kanarialla on lyhyt aika kun löytää mielenkiintoisia paikkoja, joita on palattava tutkimaan uudelleen ja uudelleen. Rannan lämmöstä vuoriston viileään.


 19. Kanarialla käyty puolikymmentä kertaa. Silti sinne haluaa uudestaan ja uudestaan. Välillä tuntuu että kyllä tämä oli nyt tässä mutta kun sitten joulun tietämillä alkaa taas matkaa varailla niin kuinka ollakkaan Kanariallehan sitä taas suuntaa.. Se vaan on niin hyvä ja monipuolinen paikka.


 20. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.