Hyppää sisältöön

Voiko Gran Canaria yllättää? 10 hauskaa faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 02.03.2024
Kuinka hyvin tunnet suomalaisille rakkaan Gran Canarian? Lue alta mielenkiintoista triviaa saaresta.

1. Turismi alkoi 1800-luvulla

Sinäkin olet saattanut lomailla Gran Canarialla, mutta tiesitkö, miten saaren turismi syntyi? Matkailu Gran Canarialle yleistyi eurooppalaisten keskuudessa jo 1800-luvun puolivälin jälkeen. Aluksi saari tunnettiin nimenomaan kohteena, jonne tultiin lepäämään ja pitämään huolta terveydestä.

Myöhemmin lupaavasti käynnistynyt matkailu koki katkoksia sotien aikana. Ensimmäinen lomalento saapui Gran Canarialle Ruotsista jouluna 1957. Tätä pidetään pakettimatkaturismin alkuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Gran Canarian vanhin hotelli

Suurin osa Gran Canarian alkuperäisistä majapaikoista ei enää nykypäivänä ole toiminnassa. Las Palmasissa sijaitsevaa Santa Catalinaa pidetään yhtenä vanhimmista edelleen avoinna olevista hotelleista. Vuonna 1890 perustettu, klassisesti sisustettu hotelli on nähnyt paraatipaikalta saaren muuttumisen vilkkaaksi turistikohteeksi. Nykyään hotelli on osa Barceló-ketjua.

3. Suomalaisten ensimmäisiä etelän kohteita

Monille suomalaismatkailijoille Gran Canaria on ollut ensimmäinen kosketus etelänlomiin. Las Palmas oli yksi legendaaristen Keihäsmatkojen kohteista, jonne vietiin suomalaisia jo 60- ja 70-lukujen vaihteessa.

ShutterstockMiten turismi alkoi Gran Canarialla?
Turismi on Gran Canarian merkittävin elinkeino.

Nekin, joilla ei ollut mahdollisuutta lähteä etelään, kuulivat todennäköisesti radiosta Irwin Goodmanin vuonna 1972 julkaistun kappaleen Las Palmas. Laulu hehkutti uutta elämää Las Palmasin lämmössä.

4. Jaettu pääkaupunki

Kanarian saariryhmällä on poikkeuksellisesti kaksi pääkaupunkia. Gran Canarian Las Palmas ja Teneriffan Santa Cruz jakavat pääkaupungin tittelin keskenään. Lähes puolet Gran Canarian 850 000 asukkaasta elää Las Palmasissa.

5. Saaren omat tähdet

Gran Canaria on erityisen ylpeä julkisuuden henkilöistä, jotka ovat kotoisin saarelta. Kansainvälisiksi tähdiksi ovat nousseet esimerkiksi Hollywoodissa läpi lyönyt näyttelijä Javier Bardem sekä nyt jo uransa lopettanut jalkapalloilija David Silva, joka on pelannut muun muassa Manchester City -joukkueessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Uusi Unesco-kohde

Gran Canaria sai ensimmäisen Unescon maailmanperintökohteensa vuonna 2019, kun Risco Caidon arkeologinen alue lisättiin arvostetulle listalle. Saaren luoteisosassa sijaitseva alue koostuu luolista, kivimuodostelmista ja rotkoista. Roque Nublo -kivestä tunnettu Tejedan kylä sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä.

7. Pulloveden alkulähteillä

Gran Canarialla näet paikallisissa supermarketeissa myynnissä Firgas-nimistä vettä. Ehkä olet myös ostanut sitä hotellihuoneen jääkaappiin. Mutta tiesitkö, että voit helposti käydä veden alkulähteillä?

ShutterstockFirgas tunnetaan pullovedestä
Firgas on yksi Gran Canarian kauneimpia kyliä.

Firgas on Gran Canarian pohjoisosassa sijaitseva viehättävä kylä, jossa on pullotettu vettä 30-luvulta saakka. Kylä tunnetaan myös värikkäistä mosaiikkikoristeistaan. Seikkailunhaluisimmat voivat tehdä patikkaretken hylätyn kylpylän raunioille.

8. Suvaitsevainen saari

Lapsiperheiden ja talvea pakenevien pakettimatkalaisten lisäksi Gran Canaria on profiloitunut seksuaalivähemmistöjen lomakohteena. Erityisesti Playa del Inglésissä ja Maspalomasissa on paljon gay-klubeja, ja saarella vallitsee suvaitsevainen ilmapiiri.

Gran Canarialla järjestetään vuosittain toukokuinen Pride-viikko, jonka juhlallisuudet kulkueineen ja tapahtumineen keskittyvät Maspalomasiin.

9. Lucian päivä Lucían kylässä

Joulukuinen Lucian päivä yhdistetään yleensä nimenomaan ruotsalaiseen kulttuuriin, ja juhlitaanpa merkkipäivää myös Suomessa. Katolisen kirkon pyhimys on löytänyt tiensä pohjoismaalaiseen kalenteriin tuomaan valoa vuoden pimeimpään aikaan.

Jos satut lomailemaan Gran Canarialla 13. joulukuuta, voit tutustua paikallisiin juhlamenoihin Santa Lucía de Tirajanan kylässä. Täällä yhdistyvät ruotsalaiset ja kanarialaiset perinteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Lucha Canaria – kanarialainen paini

Jos haluat kokea lomalla jotain aivan erilaista, käy katsomassa kanarialaista painia. Lucha Canaria -nimellä tunnettu laji on perinteisistä kanarialaisista urheilulajeista suosituin. Painijat ovat yleensä isokokoisia, ja lajin opit siirtyvät usein sukupolvelta toiselle.

Otteluja järjestetään areenoilla, joista käytetään nimeä terrero. Paini tapahtuu hiekan päällä, ja kilpailijat yrittävät saada vastapuolen koskemaan hiekkaan millä tahansa vartalon osalla jalkoja lukuun ottamatta.

Lue myös: Gran Canarian parhaat nähtävyydet – katso 19 vinkkiä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Gran Canarian salatut helmet

Gran Canarian salatut paikat – näe muutakin kuin turistikohteet

Puerto de Mogan on Gran Canarian kauneimpia lomakohteita

“Kanarian Venetsiaksi” kutsuttu lomakohde on ihanan värikäs – täällä kesä ei lopu koskaan

Töihin Kanarialle

Haluaisitko töihin Kanarialle? Näitä ammatteja sinäkin voit kokeilla lomasaarilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja