Hyppää sisältöön

Tällaista Teneriffaa et ole ennen nähnyt – hylätty aavekylä suosittujen lomakohteiden kupeessa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 05.02.2024
Teneriffalle suunnitellut leprasiirtolan rakennustyöt jäivät aikoinaan kesken. Hylätyt rauniot seisovat saarella edelleen.

Pala synkkää historiaa Teneriffalla

Hiekkarantoja, teemapuistoja, vaellusreittejä ja vesihuveja – siinä tyypillisimmät syyt, jotka tuovat matkailijat Kanariansaariin kuuluvalle Teneriffalle. Saarelta löytyy kuitenkin yllättävimpiäkin nähtävyyksiä.

Sanatorio de Abonan hylätty leprasiirtola sijaitsee vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Playa de las Americasin suositusta lomakohteesta, mutta harva matkailija osuu paikan päälle sattumalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock / Sergey KohlLeprasiirtolan rauniot Teneriffalla
Aika tuntuu pysähtyneen raunioituneella alueella.

Siirtolan vieressä sijaitsevassa Abadesin kylässä on lähinnä yksityisasuntoja ja muutama hotelli, eikä se ole ulkomaalaisten turistien suosiossa. Leprasairaalaa saapuvat katsomaan enimmäkseen hylätyistä paikoista kiinnostuneet retkeilijät sekä erikoisen alueen bongaavat ohikulkijat.

Monesta eri rakennuksesta koostuva siirtola muistuttaa aavemaista kylää. Autiona se on ollut jo vuosikymmenten ajan.

Siirtolaa ei koskaan otettu käyttöön

Miten leprasairaalalle oikein kävi näin? Kaikki sai alkunsa 1930-luvulla, kun Teneriffaa piinasi lepraepidemia Espanjan sisällissodan aikoihin. 1940-luvun alussa saarella näytettiin vihreää valoa yhdyskunnalle, jonne leprapotilaat tuotaisiin. Paikaksi valittiin Aricon rannikkoalue, joka oli tuolloin autio.

ShutterstockHylätyt paikat Teneriffalla
Siirtolan rakennukset ovat jääneet rapistumaan.

Sijaintia pidettiin täydellisenä sekä ilmastonsa että eristyneisyytensä takia. Muita ihmisiä ei alueella asunut, ja karanteeni katsottiin parhaaksi ratkaisuksi potilaille.

Alueelle alettiin rakentaa useita eri rakennuksia, joiden joukossa oli muun muassa kirkko, sairaala ja krematorio. Alueella oli myös potilaiden makuusaleja, ruokailutiloja ja tutkimushuoneita. Kaikkiaan Sanatorio de Abonan hanke koostui noin 40 rakennuksesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock / Sergey KohlTeneriffan hylätyt paikat
Kirkon rauniot ovat saaneet graffitikoristelut.

Siirtola osoittautui kuitenkin tarpeettomaksi jo kolme vuotta rakennustöiden aloittamisen jälkeen. Markkinoille saapunut lääke Dapsone otettiin käyttöön leprapotilaiden hoidossa, eikä karanteenia varten rakennettavaa eristettyä yhdyskuntaa enää tarvittu. Sanatorio de Abonan rakennustyöt jätettiin kesken.

Raunioilla voi vierailla edelleen

60-luvulta lähtien hylättyä aluetta ja sen puolivalmiita rakennuksia käytettiin erilaisiin armeijan harjoituksiin, mutta sittemmin toiminta lopetettiin. Vuonna 2002 alue myytiin italialaisille investoijille, jotka suunnittelivat rakentavansa sinne lomakeskuksen ja golfkentän. Hanke ei kuitenkaan koskaan edennyt.

Inka KhanjiSanatorio de Abonan rauniot
Kyltit varoittavat alueen rapistuneista rakennuksista.

Tänä päivänä leprasiirtolan rauniot seisovat hylättyinä 80-luvulla rakennetun Abadesin kylän kupeessa. Aluetta ovat vuosien varrella hyödyntäneet niin paintball-pelaajat, bilejärjestäjät kuin graffitimaalaritkin.

Kiinnostuitko? Alueella on helppo vierailla autolla etelän lomakeskuksista Playa de las Americasista ja Los Cristianosista käsin. Abadesiin pääsee kääntymällä etelän päätieltä Autopista del Surilta (TF-1) tielle 42. Leprasiirtolan rauniot sijaitsevat aivan rannan tuntumassa.

ShutterstockTeneriffan erikoiset nähtävyydet
Punta Abonan majakka sijaitsee lähellä siirtolan raunioita.

Alueella liikkuvien kannattaa poiketa samalla Punta Abonan majakalla sekä Arco de Tajaon kivikaarella, jotka molemmat sijaitsevat raunioiden lähellä.

>> Lue myös: Teneriffan parhaat nähtävyydet – 22 kohdetta, jotka kannattaa painaa mieleen

Lähde: Real Tenerife, Sometimes Interesting

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barraquito on kanarialainen kahvijuoma

Tämä kanarialainen herkku sopii vain aikuisille – joko maistoit lomalla Barraquito-kahvia?

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Teneriffan pilvimeri

Joko näit Teneriffan tästä kulmasta? Tutun lomakohteen “pilvimeri” on vaikuttava näky

Näin etelä ja pohjoinen eroavat toisistaan Teneriffalla

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja