Tällaista Teneriffaa et ole ennen nähnyt – hylätty aavekylä suosittujen lomakohteiden kupeessa
Pala synkkää historiaa Teneriffalla
Hiekkarantoja, teemapuistoja, vaellusreittejä ja vesihuveja – siinä tyypillisimmät syyt, jotka tuovat matkailijat Kanariansaariin kuuluvalle Teneriffalle. Saarelta löytyy kuitenkin yllättävimpiäkin nähtävyyksiä.
Sanatorio de Abonan hylätty leprasiirtola sijaitsee vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Playa de las Americasin suositusta lomakohteesta, mutta harva matkailija osuu paikan päälle sattumalta.
Siirtolan vieressä sijaitsevassa Abadesin kylässä on lähinnä yksityisasuntoja ja muutama hotelli, eikä se ole ulkomaalaisten turistien suosiossa. Leprasairaalaa saapuvat katsomaan enimmäkseen hylätyistä paikoista kiinnostuneet retkeilijät sekä erikoisen alueen bongaavat ohikulkijat.
Monesta eri rakennuksesta koostuva siirtola muistuttaa aavemaista kylää. Autiona se on ollut jo vuosikymmenten ajan.
Siirtolaa ei koskaan otettu käyttöön
Miten leprasairaalalle oikein kävi näin? Kaikki sai alkunsa 1930-luvulla, kun Teneriffaa piinasi lepraepidemia Espanjan sisällissodan aikoihin. 1940-luvun alussa saarella näytettiin vihreää valoa yhdyskunnalle, jonne leprapotilaat tuotaisiin. Paikaksi valittiin Aricon rannikkoalue, joka oli tuolloin autio.
Sijaintia pidettiin täydellisenä sekä ilmastonsa että eristyneisyytensä takia. Muita ihmisiä ei alueella asunut, ja karanteeni katsottiin parhaaksi ratkaisuksi potilaille.
Alueelle alettiin rakentaa useita eri rakennuksia, joiden joukossa oli muun muassa kirkko, sairaala ja krematorio. Alueella oli myös potilaiden makuusaleja, ruokailutiloja ja tutkimushuoneita. Kaikkiaan Sanatorio de Abonan hanke koostui noin 40 rakennuksesta.
Siirtola osoittautui kuitenkin tarpeettomaksi jo kolme vuotta rakennustöiden aloittamisen jälkeen. Markkinoille saapunut lääke Dapsone otettiin käyttöön leprapotilaiden hoidossa, eikä karanteenia varten rakennettavaa eristettyä yhdyskuntaa enää tarvittu. Sanatorio de Abonan rakennustyöt jätettiin kesken.
Raunioilla voi vierailla edelleen
60-luvulta lähtien hylättyä aluetta ja sen puolivalmiita rakennuksia käytettiin erilaisiin armeijan harjoituksiin, mutta sittemmin toiminta lopetettiin. Vuonna 2002 alue myytiin italialaisille investoijille, jotka suunnittelivat rakentavansa sinne lomakeskuksen ja golfkentän. Hanke ei kuitenkaan koskaan edennyt.
Tänä päivänä leprasiirtolan rauniot seisovat hylättyinä 80-luvulla rakennetun Abadesin kylän kupeessa. Aluetta ovat vuosien varrella hyödyntäneet niin paintball-pelaajat, bilejärjestäjät kuin graffitimaalaritkin.
Kiinnostuitko? Alueella on helppo vierailla autolla etelän lomakeskuksista Playa de las Americasista ja Los Cristianosista käsin. Abadesiin pääsee kääntymällä etelän päätieltä Autopista del Surilta (TF-1) tielle 42. Leprasiirtolan rauniot sijaitsevat aivan rannan tuntumassa.
Alueella liikkuvien kannattaa poiketa samalla Punta Abonan majakalla sekä Arco de Tajaon kivikaarella, jotka molemmat sijaitsevat raunioiden lähellä.
>> Lue myös: Teneriffan parhaat nähtävyydet – 22 kohdetta, jotka kannattaa painaa mieleen
Lähde: Real Tenerife, Sometimes Interesting