Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Jokaiselle jotakin – tällainen on vastakohtien Kalifornia

iStockphoto artikkelin kuva
Matkailu Yhdysvalloissa
Mitä tehdä Kaliforniassa? Lue Rantapallon USA-asiantuntijan Kirsi Rutosen vinkit!
Teksti: Kirsi Rutonen
Päivitetty: 27.05.2015
facebook   whatsapp

Kalifornia on paljon muutakin kuin Los Angeles

Suurkaupunkeja, jättiläispuita, 1 300 kilometriä rantaviivaa, kulttuuria, kansallispuistoja, aavikkoa, urheilua, Hollywood-glamouria, vuoristoa, viinitiloja, teemapuistoja, tulivuoria, aurinkoa ja lunta… Jos olisin pakotettu roadtrippaamaan vain yhdessä Yhdysvaltojen osavaltiossa seuraavat 90 vuorokautta – eli ajan, jonka suomalainen voi olla Yhdysvalloissa ESTA-matkustusluvalla – valintani osuisi Kaliforniaan.

Suurkaupunkeja ja merenrantaa

Yhdysvaltojen länsirannikon Kalifornia on väkiluvultaan suurin osavaltio 38 miljoonaalla asukkaallaan. Joka kahdeksas amerikkalainen asuu siellä. Noin 60 prosenttia kalifornialaisista puhuu englantia ensimmäisenä kielenään, joka on myös osavaltion virallinen kieli – Yhdysvalloissa ei ole lakiin kirjattua virallista kieltä.

USA:n 50 suurimmasta kaupungista peräti kahdeksan sijaitsee Kaliforniassa. Nämä ovat Los Angeles, San Diego, San Jose, San Francisco, Fresno, Sacramento, Long Beach ja Oakland. Pelkästään Los Angelesin, San Diegon ja San Franciscon kuuluisimpien nähtävyyksien, urheilutapahtumien, teemapuistojen ja ravintolatarjonnan koluamiseen saa kulumaan viikkoja.

Shoppailijalle nämä suurkaupungit ovat paratiiseja, sillä tarjolla on suuria ostoskeskuksia, yksilöllisiä boutique-liikkeitä sekä monen sadan kaupan tehtaanmyymäläalueita.

Los Angeles
Los Angeles on Yhdysvaltojen viihdeteollisuuden keskus ja yksi Kalifornian kiinnostavimmista matkailukaupungeista.

Kaupunkien hälinän ja vilskeen vastapainoksi on mukava ajella viikonlopuksi idylliseen pikkukaupunkiin Tyynenmeren rannalle kuten Carmel-by-the-Seahin, Pismo Beachille tai Montereyhin.

Matkaa voi tehdä rantaviivaa mukailevan Highway 1 –tien maisemista nauttien: pysähdy katsomaan kallioilla makailevia kalifornianmerileijonia ja kuuluisaa Bixby-siltaa tai piipahda turistikierrokselle Hearstin linnaan. Eteläisen Kalifornian, SoCalin, rannat tarjoavat unohtumattomia aaltoja surffaajille ja vesiurheilulajien harrastajille.

Ylivertaisia luontokohteita

Kalifornian luontokohteiden tarjonta yllättää monet. Osavaltiossa on kahdeksan toisistaan maisemiltaan poikkeavaa kansallispuistoa, joista suosituin on Yosemite. Lähes neljä miljoonaa vierailijaa käy vuosittain ihailemassa puiston jylhiä graniittiseinämiä, vesiputouksia ja niittyjä.

Yhdysvaltain mantereen korkein ja matalin kohta ovat kätevästi samassa osavaltiossa, eivätkä edes kaukana toisistaan. Lumihuippuinen Mount Whitney Sierra Nevadan vuoristossa kohoaa 4 421 metrin korkeuteen. Vuoriston alueella on myös kolme osavaltion kansallispuistoista: Yosemite, Sequoia ja Kings Canyon.

150 kilometriä Mount Whitneystä luoteeseen on matalin kohta eli 86 metriä merenpinnan alapuolella sijaitseva Badwater Basin Death Valleyn kansallispuistossa. Kuolemanlaakso mainitaan usein myös Yhdysvaltojen kuivimpana ja kuumimpana paikkana, jossa lämpötilat nousevat kesäkuukausina helposti jopa 45 asteeseen.

Yosemite, USA
Yosemiten kansallispuiston huikeita maisemia ei kannata jättää väliin Kaliforniassa vieraillessa.

Kaakkois-Kaliforniassa Joshua Tree-puistossa matkaajaa tervehtii samannimisten Joshua-puiden lisäksi valikoima erilaisia kaktuksia ja hassunmallisia kivimuodostelmia.

Kalifornilaiset metsät pitävät hallussaan kolmea maailmanennätystä; niissä kasvaa massaltaan suurin puu (giant sequoia), vanhin (bristlecone pine) ja korkein puu (redwood). Näistä ensimmäinen, General Shermaniksi nimetty petäjä, on mahdollista nähdä Sequoia-kansallispuistossa, kahden jälkimmäisen sijanti White Mountains-metsässä ja Redwoodin kansallismetsässä eivät ole suuren yleisön tiedossa.

Monenlaista ilmastoa

Kalifornia on pinta-alaltaan kolmanneksi suurin osavaltio ja suunnilleen Ruotsin kokoinen. Sen ilmasto vaihtelee välimerellisestä subarktiseen – leveyspiiristä, merenpinnan korkeudesta ja etäisyydestä rannikkoon riippuen. Kun Lake Tahoen lähistöllä olevissa hiihtokeskuksissa rinteet ovat jo auki, San Diegossa pärjää vielä kesävaatetuksella.

Kalifornian länsiosan ilmasto on täydellinen viljelyyn. Central Valleyn alueella kasvatetaan yli puolet maan hedelmistä, vihanneksista ja pähkinöistä. Silmänkantamattomiin jatkuvien peltojen keskellä kulkee viivottimensuoria maanteitä ja sadonkorjuuaikaan kypsistä hedelmistä notkuvat puut ja pensaat ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia.

Myös viinirypäle viihtyy tässä ilmastossa. Kalifornia tuottaa jopa 90 prosenttia Yhdysvalloissa tuotetusta viinistä. San Francisco Bayn pohjoispuolen Napa Valleyn viinialueella ja sen kahdellasadalla tilalla vierailee vuosittain yli viisi miljoonaa kävijää. State Route 29 ruuhkautuukin kesäviikonloppuisin, kun viininmaistelijat suuntaavat kierroksilleen.

>> Lue lisää matkailusta Yhdysvalloissa

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.