Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Lanzarote on tulen, hiekan ja meren saari

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Sadetta vain nimeksi ja talvikuukausinakaan lämpötila ei laske päivisin alle 20 asteen.

Tuliperäinen Lanzarote on Kanariansaarista itäisin

Lanzaroten karun kaunis luonto on tulosta 1700- ja 1800-luvuilla tapahtuneista tulivuorenpurkauksista, joiden laava peitti noin neljänneksen saaresta alleen. Laavamaisemaa hallitsevat punaisen, mustan ja vihreän sävyt. Pahimmin kärsineen alueen maisemat muistuttavatkin kuuta karuudessaan ja koskemattomuudessaan. Moni valitsee Lanzaroten lomakohteekseen juuri näiden uniikkien maisemien vuoksi. Vaarallisina Lanzaroten tulivuoria ei pidetä. Täydellä varmuudella vuorten liikkeitä ei voi ennustaa, mutta uusia purkauksia ei odoteta tapahtuvan ainakaan 200-300 vuoden sisällä.

Lanzaroten sisämaassa nautitaan erikoisesta luonnosta, mutta rannikolta löytyy myös perinteistä rantalomatunnelmaa. Lanzaroten tärkeimmät lomakohteet ovat eläväinen Puerto del Carmen, valkorantainen Playa Blanca ja rannikkokylä Costa Teguise. Suurin osa lomakohteista sijaitsee saaren kaakkois- ja etelärannikolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Riikka KrennLanzarote, Espanja
Kaktukset ja palmut ovat tyypillinen näky Lanzarotella.

Kuin kevät ympäri vuoden

Kanariansaarten sijainti Afrikan länsirannikolla takaa, että lämpötilat pysyvät miellyttävinä ympäri vuoden. Päivän keskilämpötila on vuodenajasta riippumatta reilut 20 astetta. Vilkkain turistikausi saarella on heinäkuusta lokakuulle, mutta suomalaisten matkat noudattelevat enemmän kotimaan vuodenaikoja ja koululaisten lomia.

Vaikka aurinko porottaa ja lämpötilat ovat korkeat, saavat Atlantin tuulet ilman tuntumaan viileämmältä. Aurinkovoide on kuitenkin tarpeen, sillä UV-säteily on alueella voimakasta. Tuulet tuivertavat Lanzarotella välillä voimakkaastikin, joten matkalaukkuun kannattaa pakata varmuuden vuoksi hellekaudellakin ainakin huivi tai jokin pitkähihainen vaate.

Rantoja ja reippailua

Lanzarote on melko pieni saari, mutta sen yli 90 hiekkarantaa tekevät siitä suuren lomakohteen. Enemmistöllä rannoista turkoosi meri kohtaa kultaisen hiekan, mutta seasta löytyy myös muutama mustahiekkainen rannanpätkä, jotka ovat seurausta suurista tulivuorenpurkauksista.

Saaren suosituimman rannan arvonimestä pitää kiinni Papagaoyo, joka itse asiassa muodostuu kuudesta erilaisesta rannasta, joiden välillä liikkuminen on helppoa. Paremmin varusteltu ranta löyty Arrietasta, jonka Playa de la Garita sopii etenkin lapsiperheille. Luoteisen Lanzaroten rannat ovat tuulelle alttiimpia, mikä sopii kyllä surffareille, mutta uimareiden kannattaa olla Atlantin voimakkaissa aalloissa varuillaan.

Loman Lanzarotella ei tarvitse olla pelkkää paikallaan makailua, mistä pitävät huolen monipuoliset vesiaktiviteetit, golfkentät, ostosmahdollisuudet, pyöräreitit ja kalastuspaikat. Saaren tiet ovat erinomaisessa kunnossa ja liikenne rauhallista, joten autolomailu Lanzarotella on helppoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autolla ehtii nähdä kaiken

Lanzaroten pienen saaren ehtii omalla autolla kiertää muutamassa päivässä. Saarella on vain muutamia varsinaisia nähtävyyksiä, joten aikaa jää myös rentoutumiseen ja rannalla loikoiluun. Pohjoisosan valttikortti on Jameos del Aguan laavakupla maanalaisine järvineen. Siellä voi illallistaa tunnelmallisessa ympäristössä, tutustua saaren tuliperäisyyteen ja ihmetellä sokeita albiinorapuja, joiden valkoinen kuori heijastaa valoa ja saa ravut loistamaan kuin tähtinä tumman veden alta.

Saaren keskiosissa sijaitsee Teguisen kylä, joka ennen toimi Lanzaroten pääkaupunkina. Nyt historiallinen Teguise houkuttelee vierailijoita idyllisillä mukulakivikaduillaan ja sunnuntain vilkkailla maalaismarkkinoilla. Vain kymmenen kilometrin päässä Teguisesta sijaitsee Famara, jonka rannat lukeutuvat saaren parhaisiin.

Saaren nykyinen pääkaupunki Arrecife on koti noin puolelle Lanzaroten asukkaista, vaikkakin matkailijat jättävät kaupungin usein väliin. Arrecifesta löytyy kuitenkin muun muassa kaksi linnaa, kapeita katuja ja aikaisin sulkevia kauppoja.

Eteläisen Lanzaroten ykkösnähtävyys on Timanfayan kansallispuisto, jonka vulkaanista maisemaa on verrattu kuun pintaan. Puistossa voi paitsi ihailla uskomatonta maisemaa, esimerkiksi ratsastaa kamelilla ja nähdä erikoisen vihreän El Golfo -lammen.

Tulivuoripuiston naapurissa sijaisteva Yaiza on äänestetty kahdesti Espanjan kauneimmaksi kyläksi. Sen valkoseinäiset talot ja historiaa huokuvat aukiot muodostavatkin mielenkiintoisin vastaparin puiston kuumaisemille. Etelärannikko on kuulu myös hiekkarannoistaan, joista suosituimmat sijaitsevat Punta del Papagayossa. Siellä täällä sijaitsee myös mustahiekkaisia rantapoukamia muistutuksena saaren tuliperäisyydestä.

Helppo ja mutkaton lomakohde

Kanariansaarten hinnat eivät juuri eroa muista eurooppalaisista rantakohteista. Espanjaan kuuluvalla saariryhmällä virallinen valuuttakin on luonnollisesti euro, joten hintojen vertailu on helppoa.

Matkailu määrittää kaikkien Lanzaroten lomakohteiden elämää. Pienistä kylistä on matkailubisneksen ansiosta kasvanut monipuolisia palvelukeskuksia, jotka sykkivät elämää. Palvelut ovat tyypillisesti tasokkaita ja kohteet siistejä sekä houkuttelevia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espanjaan kuuluvien Kanariansaarten virallinen kieli on espanja, mutta lomakohteissa pärjää mainiosti englannilla. Saaret soveltuvat myös vieraita kieliä taitamattomille, sillä monissa kohteissa on paikalla suomalaisten matkanjärjestäjien oppaita.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LANZAROTELLA

IstockphotoFemes, Lanzarote
Femesin kylä edustaa tyypillisä lanzarotelaista arkkitehtuuria.

Helpoin tapa matkustaa on pakettimatka

Lanzarote kuuluu kaikkien suurimpien suomalaisten valmismatkatoimistojen valikoimaan. Lanzarotelle on tarjolla usein myös edullisia äkkilähtöjä. Omatoimisesti matkustava voi varata pelkän lentopaikan matkatoimistojen lomalennoilta tai vaihtoehtoisesti matkustaa perille vaihdollisella lennolla. Kanariansaarten sisäiset lennot ovat erittäin edullisia ja muilta saarilta Lanzarotelle voi päästä jopa 40-50 eurolla.

Lanzaroten lentokenttä sijaitsee saaren pääkaupungin Arrecifen ja Puerto del Carmenin lomakohteen välissä. Kumpaankin on lentoasemalta vain noin kymmenen minuutin ajomatka. Mikäli auton vuokraaminen houkuttaa, voi sen hoitaa jo lentokentällä. Yhtä helposti voit turvautua myös taksiin. Lyhyt matka asemalta Puerto del Carmeniin maksaa noin 25 euroa, puolen tunnin päähän Playa Blancaan taas noin 60 euroa.

>> Katso parhaat tarjoukset Lanzarotelle juuri nyt

Monipuolinen hotellitarjonta

Hotellitarjonta Lanzaroten lomakohteissa on monipuolista. Tarjolla on runsaasti lapsiystävällisiä majoitusvaihtoehtoja sekä vuokrattavia loma-asuntoja. Suurin osa matkailijoista tulee Kanariansaarille pakettilomalle, jolloin hotellit ovat matkanjärjestäjien valitsemia ja hyväksi toteamia. Lanzaroten hotellit ovat pääasiassa hyvälaatuisia, mutta omatoimilomailijan kannattaa varmuuden vuoksi tutustua asiakasarvioihin ennen varauksen tekemistä.

Miinuspuolena joissakin hotelleissa on talvikuukausina mahdollinen kylmyys. Vaikka päivälämpötila pysytteleekin yli 20 asteessa, saattavat yöt lämmittämättömässä hotellissa olla vilpoisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Lanzarotelta

Liikkuminen saarella

Välimatkat Lanzaroten kohteiden välillä ovat pieniä, sillä saari on pinta-alaltaan vain 846 neliökilometriä. Omalla autolla saaren päästä päähän pääsee reilussa tunnissa. Auton vuokraaminen onkin ehdottomasti paras tapa tutustua saareen. Vuokraus- ja polttoainekustannukset ovat alhaisia, eikä aikaa kulu suotta bussipysäkillä odotteluun. Tavallisen vuokra-auton vuorokausihinta on vain parisenkymmentä euroa.

Suosituimmissa lomakohteissa ja niiden välillä bussitkin ovat säntillisempiä aikatauluissaan ja hinnat pyörivät vain muutamissa euroissa. Lanzaroten taksit on varustettu mittareilla, ja ne pysähtyvät heilautuksesta tai odottavat taksitolpalla. Paikkakuntien sisäiset taksit ovat edullisia, lentokenttämatkasta joutuu pulittamaan pidemmän pennin. Lomakohteissa on helppo liikkua kävellen, jolloin tosin kannattaa huomioida, ettei autoilijoiden velvollisuuksiin Kanariansaarilla kuulu pysähtyä suojatien eteen päästämään jalankulkijaa tien yli.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Lanzarotelta

[rp_social]

LANZAROTEN NÄHTÄVYYDET

Riikka KrennLanzarote, Espanja
Lanzarotella on lukuisia näyttäviä maisemapaikkoja, joista kelpaa katsella näkymiä.

Tuliperäinen luonto kiehtoo

Omalaatuisen kaunis Timanfayan tulivuoripuisto on yksi Lanzaroten tärkeimmistä nähtävyyksistä. 1700- ja 1800-luvuilla aggressiivisesti purkautuneen tulivuoren ympäristö muistuttaa kuun pintaa. Karusta maisemasta huolimatta Timanfayan laavamaastossa elää jopa 800 eläinlajia: lintuja, liskoja ja hyönteisiä.

Laajassa 176 neliökilometrin kokoisessa kansallispuistossa järjestetään opastettuja kierroksia, ja se kuuluu myös monien matkanjärjestäjien retkikohteisiin. Omatoimisesti puistossa vierailevan kannattaa olla paikalla heti aamusta, sillä etenkin vilkkaimman turistikauden aikana jonot saattavat kasvaa pitkiksi ja parkkipaikka täyttyä ääriään myöten.

Tulivuoripuiston naapurissa sijaitseva Yaizan kylä tunnetaan idyllisyydestään. Pahimpienkin tulivuorenpurkausten laava pysähtyi täällä onnekkaasti vain sadan metrin päähän asutuksesta, joten Yaizan ilme on pysynyt perinteisenä. Automatkailijan kannattaa valita tämä sievä kylä vaikkapa lounashetken pysähdyspaikaksi.

Jameos del Agua ja El Golfon kraatteri

Tulivuorista innostuneille, ja miksei muillekin, muita käyntikohteita ovat esimerkiksi maanalaisista laavaluolista ja -tunneleista muodostuva Jameos del Agua, josta on muodostunut monipuolinen kohde ravintoloineen ja baareineen sekä El Golfon kraatteri, jonka punasävyiset seinämät ympäröivät vihreävetistä laguunia.

Jameos del Aguassa riittää katseltavaa useammaksi tunniksi, mutta El Golfo sopii lähinnä autoilijan etapiksi. Laguunissa ei saa uida, vaan täällä on keskityttävä nauttimaan upean värimaailman tuomasta silmänilosta.

Taiteilijan kädenjälki näkyy kaikkialla

César Manrique on nimi, jonka jokainen oppii ensimmäisellä Lanzaroten-matkallaan. Tämä taiteilija ja arkkitehti on suunnitellut käytännössä kaikkien saaren käyntikohteiden arkkitehtuurin, mukaan luettuna Jameos del Aguan. Myös komea näköalapaikka Mirador del Rio on Manriquen luomus.

Lähes kaikki Lanzaroten rakennukset ovat valkeita. Ne luovat kauniin kontrastin tummaa maisemaa vasten ja tästä uniikista ilmeestä saarella tahdotaan pitää tiukasti kiinni. Rakennusten maalaaminen valkeaksi ei ole pakollista, mutta muun kuin vaalean värin käyttöön on haettava erityislupa.

Vieraile viinitilalla

Viiniköynnökset pitävät Lanzaroten tuliperäisestä maasta. Ongelmana ovat kuitenkin ajoittain tuimiksi yltyvät tuulet, jotka kurittavat kasveja enemmän kuin niille olisi hyväksi. Tämä haaste on ratkaistu erikoisella tavalla: jokaiselle viiniköynnökselle kaivetaan oma kuoppa, jonka seinämät suojaavat tuulilta ja köynnös saa kasvaa rauhassa saaden kuitenkin runsaasti aurinkoa. Nämä kuopat voivat olla jopa kolmen metrin syvyisiä.

Bodegas El Grifon viinimuseossa pääsee tutustumaan erikoiseen viiniperinteeseen ja tutkimaan viljelmiä lähemminkin. 1700-luvun lopulla perustettu El Grifo on Lanzaroten vanhin viinitila. Täältä löytyvät myös hyvät tuliaiset kotiin mukaan.

Playat ja Puertot – rannat ja satamat

Lanzaroten ensimmäinen matkakohde oli Puerto del Carmen, josta on kasvanut monipuolinen lomakohde hotelleineen, ravintoloineen ja rantoineen. Vanhaan ja uuteen kaupunkiin jakautuneessa Puerto del Carmenissa on saaren menevin yöelämä, jota isännöivät sadat baarit, klubit, keikkapaikat ja jopa karaokekuppilat. Yksi kohteen keskuksista on sen satama, joka paitsi toimii ravintola-alueena, on myös lähtöpiste veneretkille läheisiin satamiin ja saariin.

Playa Blancan eli valkean rannan valtti on Papagayon eli papukaijan hiekkaranta. Iltaisin lomakylään vilkkuvat myös naapurisaari Fuerteventuran valot. Päivisin niiden lähdettä pääsee ihastelemaan tiheään liikennöivillä lautoilla. Ylellisemmästä elämästä havitteleville sopiva kohde on Marina Rubicon, jonka satama täyttyy luksusjahdeista ja rantabulevardit laatumerkkien putiikeista ja hinnakkaista ravintoloista.

Niille, jotka haluavat tutustua Lanzaroten omalaatuiseen luontoon ja sen kulttuurinähtävyyksiin, oivana tukikohtana toimii Costa Teguise. Rannikkokylä sijaitsee lähellä saaren pääkaupunkia Arrecifea, lentokenttää ja Jameos del Aguan matkakohdetta. Yöelämä Costa Teguisessa on hiljaista, mutta saaren keskiosista on lyhyt matka lähes mihin tahansa Lanzarotella.

[rp_social]

LANZAROTEN PARHAAT

Bodegas el Grifo, Lanzarote
Bodegas el Grifo tuottaa paikallista viiniä erikoisella kuoppamenetelmällä.

Koe ainakin nämä

  1. Timanfayan kansallispuisto
  2. Jameos del Agua
  3. Idyllinen Yaizan kylä
  4. Autoajelu vuoristossa
  5. Mirador del Rion näköalat

Kenelle Lanzarote sopii

  1. Autolomailijalle
  2. Luontoihmiselle
  3. Perhelomailijalle
  4. Vesiurheilijalle
  5. Rauhallista rantakohdetta etsivälle

Lisätietoa

Tourismo Lanzarote
Islas Canaria

Teksti: Riikka Krenn, Laura Uotila
Kuvat: Riikka Krenn ja Flickr / Seo J Kim

[rp_social]

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja