Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Marokko

Tuhannen ja yhden ihmeen Marokko

Elina Venttola Päivitetty: 27.11.2018
Mystisen Marokon historialliset kaupungit ja kapeat kujat johdattavat matkailijan syvälle itämaisen kulttuurin lumoihin.

Taianomaisen tunnelman lisäksi Marokko tarjoaa elämyksiä niin rannalla, meressä, vuorilla kuin aavikollakin. Se sopii matkakohteeksi myös vuorikiipeilijälle, vesiurheilijalle tai kulttuurista nauttivalle kaupunkimatkaajalle.

Vuoria ja aavikkoa

Marokko sijaitsee läntisessä Pohjois-Afrikassa Algerian vieressä, Länsi-Saharan yläpuolella. Maan rantaviiva ulottuu Välimereltä Atlantille saakka. Maan eteläisimmät kolkat sivuavat Espanjalle kuuluvia Kanariansaaria.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suuri osa Marokosta on vuorien tai aavikon peitossa, joten maa mahdollistaa suotuisat olosuhteet safareille ja vaelluksille. Atlantin rannikko puolestaan on tunnettu surffaajien keskuudessa, ja esimerkiksi Agadir ja Essaouira ovat kansainvälisesti tunnettuja surffauskaupunkeja.

Maa tunnetaan taidokkaista käsitöistä, kankaista ja mausteista. Suosituimpia lomakohteita ovat Casablanca, Marrakech ja Agadir. Myös Tanger ja pääkaupunki Rabat ovat käymisen arvoisia kohteita.

Marrakech, Marokko
Bahia-palatsi Marrakechissa on häkellyttävän yksityiskohtaisesti rakennettu. Kauniit mosaiikit, kaiverrukset ja kirkkaat värit kuuluvat marokkolaisten palatsien tyyliin.

Marokkoon voi matkustaa ympäri vuoden

Marokkoon voi matkustaa ympäri vuoden, sillä välimerellinen ilmasto vaihtelee maan 10–40 asteen välillä. Marokossa on vuoriston, aavikon ja valtameren vuoksi hyvin erilainen sää riippuen siitä, minne matkansa suuntaa.

Maa kukoistaa vehreimmillään keväisin, jolloin maan rehevä luonto puhkeaa kukkaan leudon ja kostean talven jälkeen. Erityisesti Etelä-Marokko loistaa vihreyttään keväisin, ja myös syksyisin etelässä on leuto matkailusää. Esimerkiksi Agadirin säät ovat melko tasaiset ympäri vuoden, sillä talvisin lämpötila kiipeää vielä 20 asteeseen, ja kesäisin mittari näyttää parhaimmillaan yli 25 astetta.

Sisämaan Marrakechissa lämpövaihtelu on suurempaa, ja kesäisin lämmöt voivat nousta reippaasti yli 30 asteen. Öisin ja erityisesti talvisin lämpötila laskee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kamelin selkään, vuorenrinteelle tai meren mainingeille

Marokon lukuisiin harrastusmahdollisuuksiin lukeutuvat vesiurheilu, vaeltaminen, laskettelu ja kamelisafarit. Suosittuja surffaus- ja rantalomakohteita ovat muun muassa Agadir, Essaouira ja Taghazout.

Marokon vuoristo tarjoaa parhaat patikointireitit, sillä esimerkiksi maata halkova Atlas-vuoristo soveltuu hyvin vaellukselle. Vuoristossa pääsee talvisin laskettelemaan, sillä vuorten huiput ovat lumen peitossa.

Matkalla voi osallistua myös päivästä kahteen viikkoon kestävälle kamelisafarille, joita järjestetään Marokon Saharassa Zagorassa ja Merzougassa.

Ostoksille basaariin

Ostokset ja tinkimiskulttuuri kuuluvat olennaisena osana Marokon-matkaan. Useimmista Marokon kaupungeista löytyy medina eli vanhakaupunki, jonka basaareissa voi käydä kauppaa tuliaisista. Myös erilaiset torit eli soukit ovat hyviä ostospaikkoja.

Hyviä tuliaisia Marokosta ovat muun muassa mausteet, koristeelliset esineet kuten lyhdyt, matot ja minttutee.

Puhdistautumaan hammamiin

Marokkolaiset ovat kovia kylpijöitä ja viihtyvät perinteisissä kylpylöissä, joita kutsutaan nimellä hammam. Kuumissa huoneissa turistillekin lyödään käteen kuuppa sekä vesisanko ja saippuoidaan paikat puhtaiksi, lisämaksusta tarjolla on myös hierontaa.

Kylpyläreissuun on varauduttava omalla pyyhkeellä, varvassandaaleilla ja istuinalusella. Hammamissa peseytyminen voi parhaimmillaan olla äärimmäisen puhdistava ja rentouttava kokemus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muslimikulttuuri ranskalaisella vivahteella

Marokko on yhteiskunnallisesti vakaa ja ulkomaalaiselle vierailijalle turvallinen maa.

Enemmistö marokkolaisista on islaminuskoisia, mutta suhtautuminen uskontoon on maassa liberaalia. Matkailijan ei juurikaan tarvitse kiinnittää tarkkaa huomiota pukeutumiseen. Uskontoon, politiikkaan ja Länsi-Saharan asemaan liittyvät kysymykset ovat Marokossa herkkiä aiheita, ja naisten asema poikkeaa suomalaisesta. Ulkoministeriön suosituksen mukaan naisten on syytä välttää liikkumista yksin iltaisin ja syrjäisillä paikoilla.

Varsinaisia pukeutumissääntöjä ei ole, mutta Marokko on Suomea pidättyvämpi maa. Suuremmissa kaupungeissa ilmapiiri on kuitenkin verrattain vapaamielinen. Samaa sukupuolta olevien väliset sekä avioliiton ulkopuoliset suhteet ovat rikoksia. Ulkomaalaisia lait koskevat harvoin, mutta asia on hyvä muistaa.

Kerran vuodessa maan muslimit viettävät kuukauden kestävää ramadan-paastoa, jonka takia osa kaupoista, ravintoloista ja kahviloista on kiinni. Vuonna 2019 ramadan ajoittuu touko-kesäkuulle, ja sen aika vaihtuu vuosittain.

Marokon viralliset kielet ovat arabia ja berberi, mutta parhaiten suomalainen matkailija tulee toimeen ranskalla. Ranska on historiallinen jäänne ajoilta, jolloin Marokko oli Ranskan protektoraatti, ja kieltä käytetään useimmissa virastoissa ja matkailussa. Ranska on marokkolaisille koululaisille myös ensimmäinen vieras kieli, joten sitä osataan usein englantia paremmin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MAROKOSSA

Agadir, Marokko
Agadirissa on noin 300 aurinkoista päivää, joten sen rannoilla voi nauttia auringosta melkein ympäri vuoden.

Suorat lennot Marokkoon

Marokkoon pääsee Suomesta suorilla lennoilla. Norwegian lentää talvella 2018 Marrakechiin 1–2 kertaa ja rantakaupunki Agadiriin kerran viikossa. Suorat lennot Agadiriin jatkuvat 30. maaliskuuta 2019 saakka. Suora lento kestää noin 5–6 tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sekä Agadiriin että Marrakechiin saa edullisesti myös valmiita pakettimatkoja. Matkoja tarjoaa muun muassa Matkapörssi. Viikon loman Marokossa saa edullisimmillaan jopa alle 300 eurolla.

Yövy hotellissa tai riadissa

Suurista kaupungeista kuten Rabatista, Tangerista, Casablancasta, Marrakechista ja Fezista matkailija löytää yösijoja laidasta laitaan. Pienemmissä kohteissa tarjonta ja hintahaitari saattaa olla suppeampi.

Majoituksen taso vaihtelee edullisista hostelleista allasosastoilla varustettuihin hotelleihin. Jos haluaa nauttia paikallisesta yöpymiskulttuurista, voi yöpyä riadissa, joka on perinteinen marokkolainen talo, jossa on sisäpiha.

Hotellit ovat kohtuullisen hintaisia, ja hyvän hotellin voi saada 40–80 eurolla. Huoneen riadista saa edullisimmillaan 30–40 eurolla yö.

Matkat taittuvat junilla tai busseilla

Marokon täsmällistä ja turvallista junaverkostoa kehutaan yhdeksi Afrikan parhaista. Junat kulkevat pohjoisosista vain Marrakechiin saakka. Matka Marrakeshistä maan eteläosiin taittuu busseilla, jotka nekin ovat suhteellisen tasokkaita ja edullisia.

Esimerkiksi bussimatka Agadirista Marrakechiin taittuu alle kolmeen tuntiin ja maksaa parikymmentä euroa.

Lyhyemmät matkat voi kulkea taksilla, jolloin kannattaa sopia hinnasta etukäteen.

MAROKON MATKAKOHTEET

Marrakech, Marokko
Djemaa el Fna -tori on Marrakechin vanhankaupungin sydän ja monien eksoottisten seikkailujen paikka.

Marrakech

Kulttuuria, eksotiikkaa ja paikallisia tapoja janoavan matkailijan kannattaa suunnata Marrakechiin. Marrakechin medina eli vanhakaupunki on sokkeloinen paikka seikkailuun ja tuliaisten etsimiseen. Vanhankaupungin basaareissa voi tinkiä tuliaiset hyvinkin edullisesti.

Noin miljoonan asukkaan Marrakech on yllättävä kaupunki, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Seikkailunhaluiselle matkailijalle Marrakechin vanhankaupungin basaari tarjoaa loputtomasti tutkittavaa, sillä sen sokkeloissa voi löytää tuliaisten lisäksi myös herkullista marokkolaista ruokaa tarjoavia ravintoloita ja kiinnostavia rakennuksia.

Medinan keskusaukiolla Djemaa El Fnalla puolestaan on käynnissä jokapäiväinen esitys, jossa käärmeenlumoajat, apinankasvattajat ja kauppiaat esittelevät taitojaan ja tuotteitaan.

Marrakech sopii hyvin myös muotitietoisille matkailijoille, sillä ranskalaisen muotisuunnittelijan Yves Saint Laurentin jalanjälkiä voi seurata Marrakechissa. Suunnittelijan kädenjälkeä voi käydä katsomassa muun muassa suunnittelijalle omistetussa museossa.

Historiasta kiinnostuneelle riittää myös tekemistä, koska Marrakechissa voi tutustua myös entisajan loistoon. Kaupungissa on vanhankaupungin lisäksi useita koristeellisia palatseja.

Agadir

Runsaan 400 000 asukkaan Agadir sijaitsee Atlantin rannalla Marokon eteläosassa. Kaupunki sopii rantabulevardeineen ja allashotelleineen rennon rantaloman viettämiseen. Erityisesti kaupunki on tunnettu surffaajille sopivista aalloistaan ja puhtaista rannoistaan. Melko lähellä kaupunkia sijaitsee myös toinen surffaajien suosikkikohteista, Taghazout.

Agadirissa on keskimäärin 300 päivää auringonpaistetta ja ranta länteen. Jos aikoo seurata upeita auringonlaskuja Atlantille, Agadir on oikea paikka romanttiselle iltakävelyille rannalla.

Kaupunki on nykyaikainen matkakohde, ja erityisesti kulttuurishokkia jännittävälle matkailijalle se on pehmeä lasku marokkolaiseen kulttuuriin.

Agadirin kymmenen kilometrin mittainen ranta on Marokon toisiksi pisin. Rannalla sijaitsee myös Corniche-rantapromenadi ja uusi Marina, jotka tarjoavat tekemistä lukuisissa ravintoloissa ja liikkeissä.

Casablanca

Pohjois-Marokossa sijaitsevan Casablancan tunnetuin nähtävyys on Hassan II:n moskeija. Valtava moskeija on jo pelkästään syy käydä kaupungissa, mutta lauluista ja elokuvista tunnetussa Casablancassa on muutakin nähtävää.

Kaupasta ja liike-elämästä tunnetussa kaupungissa voi käydä ostoksilla, vierailla pienessä vanhassakaupungissa ja rentoutua kaupungin rannoilla.

MAROKON PARHAAT

Agadir, Marokko
Souk al Had on yksi Agadirin nähtävyyksiä. 11 hehtaarin torilla on mahdollista ostaa muun muassa kankaita ja mattoja.

Parasta tekemistä, näkemistä ja kokemista Marokossa

  1. Medinat eli vanhatkaupungit basaareineen
  2. Rantalomailu ja surffaaminen
  3. Marokkolainen keittiö tagineineen
  4. Värikkäät mosaiikit, koristeelliset rakennukset ja sievät koriste-esineet
  5. Vaellus Atlas-vuorilla

Teksti: Elina Venttola, Katri Lehmussaari
Kuvat: Elina Venttola, Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Marrakech, Marokko

Tutustu Marrakechin tunnetuimpiin nähtävyksiin – seitsemän vinkkiä

Marokko

Tiedätkö, millainen hotelli on riad? Nämä asiat tekevät satumaisesta majoituksesta erityisen

Melilla, Espanja

Moni ei edes tiedä, että Espanjalla on kaksi kaupunkia Afrikan mantereella – löytyvät läheltä suosittuja lomakohteita

Agadir, Marokko

Eksoottinen rantaloma Marokossa – tältä näyttää Agadirissa!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja