hero taustakuva

Aktiiviloma Menorcalla – kolme lajia kaikenikäisille

artikkelin kuva
Aktiivilomat
Erilaiset aktiviteetit katkaisevat rannalla loikoilun - Rantapallon esittelyssä kolme tavalliselle matkailijalle sopivaa lajia Menorcalla.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 09.05.2013
facebook   whatsapp

1. Melontaretki luoliin ja luonnonrannoille

Menorcan tärkein matkailuvaltti on sen kaunis ja puhdas luonto – ei olekaan ihme, että koko saari on Unescon suojelemaa biosfäärialuetta. Erilainen tapa nähdä Menorca on osallistua melontaretkelle, joka vie matkailijan jännittäviin luoliin ja kirkkaisiin vesiin.

Kajakin kyydissä pääsee kätevästi myös sellaisille luonnonrannoille, joille ei autolla ole asiaa. Vesiteitse saapumalla tavallinen turistikin voi tuntea itsensä uusia alueita valloittavaksi tutkimusmatkailijaksi. Parhaimmillaan rannat ovat heinä- ja elokuun kiireisen sesongin ulkopuolella.

Es Graun kylässä toimiva Menorca en Kayak järjestää erilaisia melontaretkiä esimerkiksi pikkuruiselle Colomin saarelle. Retkeilijä ei tarvitse aiempaa melontakokemusta – osallistujilta vaaditaan ainoastaan uimataitoa. Ensikertalaisen kannattaa kuitenkin aloittaa lyhyemmällä kierroksella, sillä tottumattoman käsivarsille muutamaa tuntia pidempi reitti voi käydä raskaaksi.

Retken jälkeen kannattaa käydä kävelyllä Es Graun kylän vieressä sijaitsevassa Albuferan kansallispuistossa.

www.menorcaenkayak.com

2. Kokeile ratsastusta rantamaisemissa

Hevoset ovat tiivis osa Menorcan kulttuuria – sen huomaa etenkin juhannuksena juhlittavan San Joan -festivaalin aikaan. Juhlahumun valtaamassa Ciutadellassa ihmiset kokoontuvat kaduille katsomaan takajaloilleen kohoavia mustia hevosia, jotka esittelevät saarelle tyypillistä show-ratsastusta.

Jo 1300-luvulla hevoset olivat Menorcalla tärkeässä roolissa suojellessaan kaupunkia. Nykyään saarella voi seurata esimerkiksi ravi- ja kouluratsastuskilpailuja sekä tutustua ympäristöön hevosen selässä matkailijoille suunnatuilla ratsastusretkillä.

Kokeile ratsastusta Menorcan rantamaisemissa

Ratsastusretkelle voi osallistua vaikka ei olisi koskaan ollut hevosen selässä – aloittelijoille sopii rauhallinen kävelyvauhti, jolloin maisematkaan eivät vilahda ohi liian nopeasti. Ratsastuksenopettaja osaa valita ensikertalaisille säyseimmät hevoset, joten myös lapset ovat tervetulleita.

Kokeneemmat ratsastajat voivat valita myös pidemmän hevosvaelluksen koko saaren kiertävällä Cami de Cavalls -reitillä, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna hevospolkua. Noin 3-5 yön mittaiset vaellukset vievät hevosharrastajat dramaattisiin maisemiin luonnonrannoille ja kallioiden rinteisiin.

Suomalaisittain ratsastusreissujen hinnat ovat varsin edullisia.

www.cavallssonangel.com

3. Patikoi tai pyöräile vaikka koko saaren ympäri

Cami de Cavalls on noin 185 kilometrin mittainen historiallinen reitti, joka kiertää koko Menorcan ympäri ohittaen upeita luonnonpaikkoja, rantoja, monumentteja ja majakoita. Reitti on mahdollista kulkea joko jalkaisin, ratsastaen tai maastopyörällä.

Vaikka reitin alkuperästä ei olekaan täsmällistä tietoa, uskotaan sen olleen käytössä jo 1300-luvulla. Cami de Cavallsia pitkin liikuttiin vartiotornista toiseen, kun sotilaat suojelivat saarta merirosvojen ja muiden uhkien varalta.

Cami de Cavalls on vaellusreitti Menorcalla

Yksityisillä mailla sijainnut Cami de Cavalls oli pitkään suljettu, kunnes maanomistajien kanssa päästiin yhteisymmärrykseen ja reitti avattiin yleisölle vuonna 2010. Kunnostustöiden toinen vaihe on saatu päätökseen, mutta reittiä kehitetään edelleen kävijäystävällisemmäksi.

Patikoijat voivat joko kiertää koko reitin jakaen sen pidemmälle aikavälille, tai suorittaa erillisiä etappeja sen varrelta. Etappien joukosta löytyy sekä aloittelijoille sopivia helppoja reittejä että kunnon koitoksia tosi tarkoituksella kuntoileville.

Paras ajankohta patikkaretkelle on joko kevät tai syksy – heinä- ja elokuun kuumina kuukausina erityisesti rankemmat etapit voivat tuntua liian raskailta.

www.rutasmenorca.com

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Espanjan Matkailutoimisto

  • I need Spain
  • Vueling

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.