Hyppää sisältöön

Kuinka paljon lennolla pitäisi juoda vettä? Tämän helpon ohjeen avulla vältät ikävän olotilan

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.05.2024
Lentokoneen ilma kuivattaa kehoa merkittävästi, joten riittävä nesteytys on tärkeää.

Vesilasi kerran tunnissa

Useimmat matkailijat tunnistavat tilanteen, kun olo on pitkän lennon jälkeen nuutunut, väsynyt ja janoinen – eli lennolla ei ole tullut juotua tarpeeksi vettä.

Ilma on lentokoneessa tavallista kuivempaa, minkä lisäksi tilannetta pahentaa myös ilmastointi. Riittävä nesteytys ehkäisee muun muassa päänsärkyä ja huonoa oloa, joten juomiseen on syytä kiinnittää huomiota.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Lentokorkeudessa ilma on kuivempaa ja sen happipitoisuus on pienempi. Tämän takia jokaista lentotuntia kohden tulisi juoda noin 2–4 desilitraa vettä, kertoo Anamaría Teino, matkalääketieteen erityispätevyyden suorittanut erikoislääkäri Finavian verkkosivuilla.

Finavian haastatteleman Teinon mukaan lentohenkilökunta huomioi suosituksen erityisesti täyden palvelun yhtiöiden lennoilla hyvin, ja tarjoaa vettä matkustajille. Vettä kannattaakin juoda lennolla aina, kun sitä tarjotaan.

Lasten, vanhusten ja raskaana olevien nesteytyksestä on tärkeää huolehtia erityisen tarkasti.

Vaihda kahvi ja alkoholi veteen lennolla

Monet matkustajat liittävät lentomatkoihin ilmaisen alkoholin, vaikka se rajoittuukin nykyään lähinnä kaukolennoille. Alkoholijuomien sijaan lennolla olisi suositusten mukaisesti hyvä juoda vettä.

Ilmailuun erikoistuneen lääkärijärjestö Aerospace Medical Associationin mukaan lennoilla kannattaa välttää alkoholin lisäksi teetä, kahvia ja muita kofeiinipitoisia juomia. Veden voi halutessaan korvata kofeiinittomilla virvoitusjuomilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos kuitenkin haluat nauttia lennolla alkoholia tai vaikkapa kahvia, kannattaa kunkin juoman rinnalle tilata myös lasillinen vettä.

Elina VenttolaHelsinki-Vantaan vesipisteet
Helsinki-Vantaalla täytät pullon helposti sekä kylmällä että kuumalla vedellä.

Lennolle kannattaa varustautua omalla vesipullolla, jonka täyttäminen ennen matkaa onnistuu helposti esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoaseman lukuisissa vesipisteissä. Helsinki-Vantaan turvatarkastuksen läpi saa nykyään kuljettaa yhteensä kaksi litraa nesteitä.

Oman vesipullon tyhjennettyä voit kysyä matkustamohenkilökunnalta, onko heidän mahdollista täyttää se. Näin vältyt muovipullojen ostamiselta, eikä juomisesta aiheudu turhaa roskaa. Jos vettä ei ole saatavilla ilmaiseksi, on sitä vähintäänkin mahdollista ostaa.

Veden juomista ei kannata vähentää lentomatkan aikana vessareissujen välttämiseksi, sillä wc-tauot tarjoavat myös erinomaisen mahdollisuuden jaloitteluun, mikä taas edistää koko kehon verenkiertoa.

Juomisesta ei kuitenkaan ole syytä stressata liikaa, sillä terveellä ihmisellä oman janontunteen seuraaminen riittää yleensä nestehukan välttämiseksi.

Lähde: Finavia

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Ryanairin lennot Suomesta

Ryanair avaa uuden reitin Suomesta

Näin selviät pitkästä lennosta

Näin selviät pitkästä lennosta – 10 helppoa vinkkiä ennen kaukomatkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja