Hyppää sisältöön

Kuinka paljon lennolla tulisi oikein juoda vettä? Vältä ikävä olotila helpon ohjeen avulla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.05.2019
Lentokoneen ilma kuivattaa kehoa merkittävästi, mistä syystä riittävä nesteytys on tärkeää erityisesti lentäessä.

Vesilasi kerran tunnissa

Veden juominen lentomatkalla on helpommin sanottu kuin tehty. Useimmat matkailijat tunnistavat taatusti tilanteen, kun olo on pitkän lennon jälkeen nuutunut, väsynyt ja janoinen, eikä lennolla ole tullut juuri juotua vettä.

Ilma on lentokoneessa tavallista kuivempaa, minkä lisäksi tilannetta pahentaa myös lennon ilmastointi. Riittävä nesteytys ehkäisee muun muassa päänsärkyä ja huonoa oloa, joten lennonaikaiseen juomiseen on syytä kiinnittää huomiota.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Lentokorkeudessa ilma on kuivempaa ja sen happipitoisuus on pienempi. Tämän takia jokaista lentotuntia kohden tulisi juoda noin 2–4 desilitraa vettä, kertoo Anamaría Teino, matkalääketieteen erityispätevyyden suorittanut erikoislääkäri Mehiläisestä.

Finavian haastatteleman Teinon mukaan lentohenkilökunta huomioi suosituksen erityisesti täyden palvelun yhtiöiden lennoilla hyvin, ja tarjoaa usein lennoilla vettä matkustajille. Erityisesti lasten, vanhusten ja raskaana olevien nesteytyksestä on tärkeää huolehtia tarkasti. Vettä kannattaakin juoda lennolla aina, kun sitä tarjotaan.

Juo lennolla erityisesti vettä

Monet matkustajat liittävät lentomatkoihin tiiviisti ilmaisen alkoholin, mitä tarjoillaan edelleen useilla lennoilla, mutta alkoholijuomien sijaan lennolla olisi suositusten mukaisesti hyvä juoda juurikin vettä.

Ilmailuun erikoistuneen lääkärijärjestö Aerospace Medical Associationin mukaan lennoilla kannattaa välttää alkoholin lisäksi teetä, kahvia ja muita kofeiinipitoisia juomia. Veden voi kuitenkin halutessaan korvata kofeiinittomilla virvoitusjuomilla. Jos kuitenkin haluat nauttia lennolla alkoholia tai vaikkapa kahvia, kannattaa kunkin juoman mukaan tilata myös lasillinen vettä.

Veden juominen lentokoneessa
Oman vesipullon voi täyttää helposti Helsinki-Vantaan lentoaseman vesipisteissä.

Lennolle kannattaa varustautua omalla vesipullolla, ja vesipullon täyttäminen ennen matkaa onnistuu helposti esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoaseman lukuisissa vesipisteissä. Oma vesipullo kannattaa pakata mukaan, ja voit sen tyhjennettyäsi pyytää matkustamohenkilökuntaa täyttämään vesipullon matkan aikana. Näin vältyt muovipullojen ostamiselta, eikä juomisesta aiheudu turhaa muoviroskaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Veden juomista ei kannata vähentää lentomatkan aikana vessareissujen välttämiseksi, sillä lennon wc-tauot tarjoavat myös erinomaisen mahdollisuuden jaloitteluun, mikä taas edistää koko kehon verenkiertoa. Juomisesta ei kuitenkaan kannata stressata liiaksi, sillä terveellä ihmisellä oman janontunteen seuraaminen riittää usein liiallisen nestehukan välttämiseksi.

Lähde: Finavia
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lentokoneen moottorit

Tämä tieto helpottaa lentopelkoisia: kone voi laskeutua turvallisesti, vaikka moottorit lakkaisivat toimimasta

Tyhjä penkkirivi

Lisää tilaa lentokoneessa – helppo vinkki, joka auttaa saamaan vapaan penkkirivin lennolla

Faktat lentokoneen happinaamareista

Kuumottavat faktat lentokoneen happinaamareista – näin kauan happea riittää hätätilanteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja