Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän San Franciscosta? 10 hauskaa faktaa kaupungista, jonne pääset helposti myös Suomesta

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 08.02.2018
San Franciscoon pääsee nykyään suorin lennoin myös Suomesta. Lue kymmenen mielenkiintoista faktaa entisestä hippikaupungista!

1. Kukkuloiden kaupunki

Usein San Franciscon sanotaan olevan rakennettu seitsemälle kukkulalle, mutta tosi asiassa kukkuloita on kaupungissa yli 50. Tunnetuimpia ovat keskustan alueen kukkulat kuten Nob Hill, Telegraph Hill ja Russian Hill.

San Franciscon mäkisen maaston saavat tuntea lihaksissaan kaikki kaupungissa jalkaisin liikkuvat matkailijat. Helppoa ei ole autoilijallakaan: jyrkkiin mäkiin parkkeeraaminen on oma taiteenlajinsa ainakin kokemattomammille kuskeille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

San Franciscosta löytyy myös Guinnessin ennätystenkirjaan päässyt maailman mutkittelevin katu Lombard Street.

2. Suurin Chinatown Aasian ulkopuolella

San Franciscossa on mittava aasialaisväestö, ja kaupungista löytyy suurin Chinatown Aasian ulkopuolella. Aivan San Franciscon ydinkeskustassa sijaitseva Chinatown kuuluu myös useimpien matkailijoiden must-listalle näppärän sijaintinsa ja lukuisten ravintoloidensa ja myymälöidensä ansiosta. Noin 100 000 asukkaan Chinatown on koko kaupungin tiheimmin asutettu alue.

3. Pieni suurkaupunki

San Francisco on amerikkalaiseksi suurkaupungiksi varsin pieni: kaupunki levittäytyy alueelle, jonka sanotaan olevan 11 kilometriä pitkä ja 11 kilometriä leveä. Varsinaisessa kaupungissa on noin 800 000 asukasta, mutta usein puhutaan Bay Areasta eli San Franciscosta lähialueineen. Bay Arean alueella asuu yli seitsemän miljoonaa ihmistä.

Matkailijalle San Franciscon kompakti koko on kätevä. Kaupungissa on helppo liikkua jopa jalkaisin, jos vain kunto kestää lukuisat nousut ja laskut.

4. Muistot rakkauden kesästä

Liberaalia mainetta kantava San Francisco muistetaan tietenkin vuoden 1967 Summer of Love -ilmiöstä. Rakkauden kesä sai jopa 100 000 nuorta saapumaan Haight-Ashburyn kaupunginosaan, jossa hippiliike kukoisti. Keskeisiä aatteita olivat rauha, rakkaus, sodanvastaisuus ja kapina valtapolitiikkaa vastaan. Päihteiden käyttö ja vapaa seksi olivat niin ikään merkittävä osa ilmiötä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Haight-Ashburyn alueella on boheemi tunnelma vielä tänäkin päivänä, vaikka toki ajat ovat muuttuneet. Haight Streetin ja Ashbury Streetin risteyksessä sijaitseva kello on pysähtynyt pysyvästi aikaan 4:20, joka on slangitermi kannabiksen käytölle.

5. Älyttömät vuokrat

San Francisco on New Yorkin ohella koko Yhdysvaltojen kallein kaupunki asua. Vertailusta riippuen kaupungista sanotaan löytyvän jo maan hintavimmat vuokra-asunnot. Fakta onkin nykyään se, etteivät San Franciscossa asu ne, jotka haluavat, vaan ne, joilla on siihen varaa.

Mielenkiintoiset faktat San Franciscosta
San Francisco on kallis asuinkaupunki.

Jättivuokrat selittyvät osittain kaupungin pienellä koolla: kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Toki kehitykseen ovat vaikuttaneet Bay Arean alueella ja erityisesti Piilaaksossa toimivat teknologiayritykset ja näiden varakkaiden työntekijöiden joukkomuutto alueelle. Alueella pitävät päämajojaan esimerkiksi Apple, Google ja Facebook.

6. Populaarikulttuurin kaupunki

San Francisco on aina ollut lähes myyttinen kaupunki, joka on näkynyt vahvasti populaarikulttuurissa. Kaikki tuntevat Scott McKenzien vuoden 1967 jättihitin San Francisco, josta tuli varsinainen rakkauden kesän tunnuskappale. Tony Bennettin I Left My Heart in San Francisco on toinen kaupungille omistettu tunnettu rakkauslaulu.

San Franciscossa kuvattuja elokuvia ovat muun muassa Vertigo – Punainen kyynel, Mrs. Doubtfire – Isä sisäkkönä ja Blue Jasmine. Television puolelta monet muistavat Suomessakin 90-luvulla esitetyn draamasarjan Viiden juttu.

Beatlesin viimeinen virallinen konsertti järjestettiin San Franciscon Candlestick Park -areenalla elokuussa 1966.

7. Saatat palella San Franciscossa

Mielikuvat Kaliforniasta liittyvät usein rantoihin ja palmuihin. Rantoja löytyy myös San Franciscosta, mutta älä sekoita kaupungin säätä Etelä-Kalifornian ilmastoon. San Franciscossa on usein sumuista, tuulista ja viileää. Sumu on kaupungissa niin yleinen vieras, että sille on annettu jopa nimi: Karl.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sään kannalta paras aika matkustaa kaupunkiin on syksy. Paikalliset osaavat kerrospukeutumisen taidon, sillä San Franciscossa sää saattaa vaihdella yhden päivän aikana dramaattisesti. Jos lähdet aamulla matkaan t-paidassa, kannattaa mukaan ottaa vähintäänkin lämmin pusero.

Lue myös: Milloin Kaliforniaan kannattaa matkustaa – aurinkoisen osavaltion ilmastolla on monet kasvot

8. Golden Gate, oranssi kaunotar

Voidaan sanoa, että San Franciscon Golden Gate on yksi koko maailman tunnetuimmista silloista. Kaupungin ykkösnähtävyys yhdistää San Franciscon niemimaan Marin Countyn piirikuntaan – ennen sillan valmistumista vuonna 1937 ainoa reitti kulki vesiteitse.

Golden Gate on San Franciscon ykkösnähtävyys
Golden Gaten värin valinnassa huomioitiin ympäröivä luonto.

Sillan rakennustyöt kestivät neljä vuotta, ja urakan aikana 11 työntekijää menetti henkensä tapaturmaisesti. Golden Gaten värisävy “international orange” valittiin siksi, että sen katsottiin sopivan hyvin ympäröivään luontoon. Yhdysvaltojen laivasto olisi tosin halunnut mustan sillan keltaisilla raidoilla.

9. Suklaatehdas paraatipaikalla

Yhdysvalloissa liikkuneet matkailijat ovat todennäköisesti törmänneet supermarketeissa Ghirardelli-suklaaseen. Tuotteiden tarina johtaa San Franciscoon, jossa suklaata alettiin valmistaa vuonna 1852. San Franciscossa ei voi olla huomaamamatta turisteille suunnatun Fisherman’s Wharfin kupeessa sijaitsevaa Ghirardelli Squarea, joka on yksi kaupungin maamerkeistä. Suklaatehtailijan aikoinaan ostamalta aukiolta löytyy suklaakauppa, jäätelöbaari sekä muita liikkeitä ja ravintoloita.

10. Legendaariset liikkeet

Suosittujen ketjuliikkeiden lisäksi San Franciscossa toimii monia legendaarisia pikkuliikkeitä. North Beachin kaupunginosassa sijaitseva City Lights -kirjakauppa tuli tunnetuksi Beat-liikkeen Jack Kerouacin ja Allen Ginsbergin myötä. Myymälän takana on Kerouacin mukaan nimetty Jack Kerouac Alley, jossa maahan on painettu ote tämän tunnetuimmasta kirjasta Matkalla. Kävelyetäisyydeltä löytyy myös Beat-museo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Haight-Ashburyssa toimiva Amoeba Music on Yhdysvaltojen suurin levykauppa ja yksi koko maailman suurimpia levykauppoja. Amoebassa järjestetään myös keikkoja.

Lue myös: Huh! Tämän hotellin näköalahissi on sen ehdoton vetonaula – hulppea pudotus 32. kerroksesta

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / JiahuiH, San Francisco Travel Association / Scott Chernis, San Francisco Travel Association

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja