Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kuinka paljon sinä tiedät Floridasta? 10 mielenkiintoista faktaa

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Vireä suomalaisyhteisö, harvinaisen tasainen maasto ja tanssivat merenneidot - tiesitkö nämä faktat Floridasta?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 09.01.2019
facebook   whatsapp

1. Toiseksi eniten turisteja Yhdysvalloissa

Lähes kauttaaltaan veden reunustama Florida on myös oma niemimaansa, joka houkuttelee Yhdysvalloissa toiseksi eniten turisteja heti Kalifornian jälkeen. Jo lempinimi Sunshine State kertoo, miksi Floridaan matkustetaan: osavaltiossa on rantakelit jopa keskellä talvea. Floridan eteläkärjestä etäisyys Kuubaan on vain noin 145 kilometriä.

2. Eläkepäivät Floridassa kuuluvat amerikkalaiseen unelmaan

Floridassa on iäkkäin väestö kaikista Yhdysvaltojen osavaltioista. Syy on yksinkertainen: Florida on perinteisesti ollut paikka, jonne hakeudutaan viettämään aurinkoisia eläkepäiviä. Yli 20 prosenttia Floridan 21 miljoonasta asukkaasta on yli 65-vuotiaita, mikä tarkoittaa myös runsasta tarjontaa eläkeikäisille suunnatuista palveluista.

3. Suomalaisten kaupungit

Suomalaisten on vaikea saada pysyvää oleskelulupaa Yhdysvaltoihin, mutta Floridassa asuu tai talvehtii yli 20 000 suomalaista. Suurimmat suomalaisten keskittymät sijaitsevat itärannikolla Lake Worthissa ja Lantanassa, jossa toimii jopa Suomi Talo -niminen kerhotila. Floridassa uudet tulokkaatkin voivat löytää helposti suomenkielisiä palveluja ja tapahtumia.

ShutterstockKymmenen mielenkiintoista faktaa Floridasta
Ympärivuotinen aurinko houkuttelee Floridaan sekä turisteja että asukkaita.

4. Salamoiva osavaltio

Floridassa luonnonvoimat muistuttavat säännöllisesti olemassaolostaan. Hurrikaanikausi kestää kesäkuusta marraskuuhun, ja osavaltiossa esiintyy myös tornadoja. Floridassa havaitaan enemmän salamoita kuin missään muualla Yhdysvalloissa. Vuodessa Floridassa kuolee salamaniskuun keskimäärin viisi ihmistä.

5. Floridan kuuluisat kirjailijat

Monet tunnetut kirjailijat saapuivat aikoinaan Floridaan tekemään töitä. Key Westin alueella Ernest Hemingway on eräänlainen kunniahahmo vielä tänäkin päivänä, ja edesmenneen kirjailijan koti on muutettu museoksi. Yli kymmenen vuotta Key Westissä asuneen Hemingwayn tuotannosta vain Kirjava satama sijoittuu Floridaan. Myös Beat-sukupolven legenda Jack Kerouac vietti viimeiset vuotensa Floridassa.

6. Teemapuistot houkuttelevat Floridaan

Floridassa sijaitseva Orlando on Yhdysvaltojen – ja koko maailman – teemapuistopääkaupunki. Jättimäisen Walt Disney World Resortin lisäksi Orlandossa voi käydä muun muassa Legolandissa ja Universal Studios -filmistudioilla, jossa viime vuosien puhutuin nähtävyys on ollut The Wizarding World of Harry Potter. Magic Kingdom -huvipuistossa vieraili vuonna 2017 yhteensä 20,4 miljoonaa kävijää.

© Universal Orlando ResortFloridan teemapuistot
The Wizarding World of Harry Potter on pakollinen vierailukohde kaikenikäisille Potter-faneille.

7. Yhdysvaltojen laakein osavaltio

Trooppisessa Floridassa ei juuri ole korkeuseroja, vuorista puhumattakaan. Kyseessä onkin koko Yhdysvaltojen laakein osavaltio. Floridan korkein huippu on myös kaikkien osavaltioiden korkeimmista huipuista matalin. Britton Hill nousee vain 105 metriä merenpinnan yläpuolelle.

8. Amissien rantalomakohde

Oletko ikinä miettinyt, missä amissit käyvät lomalla? Vastaus kuuluu: esimerkiksi Floridassa. Sarasotassa sijaitsee Pinecraftin alue, joka on eräänlainen amissien rantakohde. Amissit ovat erityisesti Pennsylvanian osavaltioon levittäytynyt uskonryhmä, joka ei käytä modernin maailman keksintöjä kuten autoja tai televisioita. Amissit ajavat hevoskärryillä, pukeutuvat vanhanaikaiseen tyyliin ja noudattavat tiukkoja sääntöjä.

ShutterstockNippelitiedot Floridan osavaltiosta
Floridan suosituin matkailusesonki ajoittuu talvikuukausille.

9. Elokuvien ja tv-sarjojen Florida

Jos haluat virittäytyä lomatunnelmaan ennen matkaa, katso Floridassa kuvattuja elokuvia ja tv-sarjoja. Osavaltion filmiteollisuus kalpenee länsirannikon rinnalla, mutta Floridan maisemat vilisevät muun muassa elokuvissa Arpinaama, Moonlight, Spring Breakers ja Tomorrowland. Television puolella Floridaan pääsee esimerkiksi 80-luvun klassikon Miami Vicen, rikossarja CSI: Miamin tai Key Westiin sijoittuvan Netflixin uudemman tulokkaan Bloodlinen kautta.

10. Floridassa merenneidotkin ovat totta

Yksi Floridan erikoisimmista nähtävyyksistä on Weeki Wachee Springs State Park, jossa on järjestetty merenneitoesityksiä jo vuodesta 1947 saakka. Vedenalaiset show’t näyttävät kävijöille, miten merenneidot tanssivat, temppuilevat ja jopa syövät pinnan alla. Floridassa merenneitokin voi siis olla ammatti.

Jos haluat itsekin kokeilla merenneidon elämää, varaa yö Key Westin vedenalaisesta hotellista Jules’ Undersea Lodgesta.

Lue myös: Floridan tuntemattomat helmet – 5 kohdetta, joista et ehkä ole vielä kuullut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, © Universal Orlando Resort

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.