Hyppää sisältöön

Suomalaisen kulttuurishokit Espanjassa – 10 yleistä ihmetyksen aihetta

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 19.09.2023
Pidemmän aikaa Espanjassa viettävät suomalaiset eivät voi olla kiinnittämättä huomiota muutamaan asiaan.

1. Espanja sulkeutuu säännöllisesti

Lomailu Espanjassa on rentoa ja ihanaa, mutta pidempi oleskelu maassa nostaa esiin uusia puolia. Asioiden hoitaminen voi tuntua hankalalta, sillä pankeilla ja virastoilla on rajoitetut aukioloajat. Jos samalle viikolle osuu yksikin juhlapyhä, saattaa se vaikuttaa koko viikon aukioloaikoihin.

Isoimpien turistialueiden ulkopuolella Espanja sulkeutuu sunnuntaisin. Edes tavalliset ruokakaupat eivät usein avaa oviaan lainkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Siestakulttuuri on jo vähentynyt, mutta turistikeskittymien ulkopuolella monet tahot sulkevat palvelut edelleen iltapäivällä muutamaksi tunniksi.

2. Espanjalaiset perhesuhteet

Suomalaisille espanjalaiset perhesuhteet voivat tulla lievänä järkytyksenä – varsinkin, jos päädyt parisuhteeseen espanjalaisen kanssa. Mukana paketissa tulee koko perhe, eikä sukulaisia tavata vain jouluisin ja merkkipäivinä.

Aikuiset lapset asuvat usein vanhempiensa luona vielä kolmekymppisenä, jos eivät ole menneet naimisiin tai perustaneet omaa perhettä. Vanhemmilla on myös tapana puuttua aikuisten lastensa asioihin ja esittää niistä mielipiteitä.

Samaan aikaan espanjalainen perheyhteisö luo vahvan tukiverkon, eikä sukulaista tai perheenjäsentä jätetä pulaan.

3. Kohteliaisuusfraasien maa

Suomalainen saa Espanjassa nopeasti tylyn tyypin maineen, jos ei opettele paikallisia kohteliaisuusfraaseja ja kahden poskisuukon jakamista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos unohdat sanoa por favor tilatessasi vaikka kahvin, kohoavat espanjalaisen kulmat nopeasti. Espanjassa kannattaa myös tottua toivottamaan ruokailun yhteydessä hyvää ruokahalua kaikille ja kaikkialla. ¡Que aproveche!

ShutterstockSuomen ja Espanjan suurimmat erot
Tutun Espanjan arjessa on yllättävän paljon eroja Suomeen.

4. Suorasanaiset espanjalaiset

Luulitko, että kohteliaisuussanojen käyttö tarkoittaa pelkkiä hymyjä ja hymistelyä? Ei aivan niinkään. Espanjalaiset ovat samaan aikaan varsin suorasukaisia, eivätkä arkaile ilmoittaa mielipidettään. Suomalaisen silmään espanjalaiset voivatkin tuntua välillä tylyiltä, sillä kommentit voivat olla töksähteleviä.

5. Espanjalainen työkulttuuri muuttuu, mutta hitaasti

Jos innostut kokeilemaan työskentelyä Espanjassa, saatat huomata muutamia eroja suomalaiseen työkulttuuriin.

Espanjassa pomon ja työntekijän välillä on usein isompi kuilu. Pomolla on selkeä auktoriteetti, ja työpaikan hierarkiaan kuuluu, ettei sitä kyseenalaisteta. Työntekijälle saatetaan antaa puhuttelu vaikka asiakkaan edessä.

Vaikka asiat ovatkin muuttumassa, näkyy Espanjassa edelleen enemmän miehiä johtotehtävissä. Vanhempaa sukupolvea edustavien miesten suhtautuminen nuorempiin naisiin voikin olla työelämässä hieman holhoavaa.

6. Alkoholitavat ovat erilaisia

Suomalainen huomaa nopeasti Espanjan alkoholikulttuurin erot, sillä ne pistävät silmään joka paikassa. Supermarketissa ja kioskeissa myytävät viinit ja väkevät alkoholijuomat ovat puolta halvempia kuin Suomessa. Toisaalta alkoholia nautitaan maltillisemmin.

ShutterstockEspanjan alkoholikulttuuri
Alkoholia käytetään Espanjassa eri tavalla kuin Suomessa.

Yhdessä alkoholiin liittyvässä asiassa suomalaiset tosin ovat espanjalaisia fiksumpia. Espanjassa auton ajaminen baari-illan jälkeen on ikävän yleistä, eikä sitä tunnuta juuri kyseenalaistavan. Espanjalaisessa seurueessa kuskia ei määritellä automaattisesti samalla tavalla kuin Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tiesitkö, että pussikalja on ilmiö myös Espanjassa? Varo perinteiseen huviin liittyvää sudenkuoppaa

7. Espanjassa on paljon huumeita

Erityisen Espanjan isoissa kaupungeissa ja Ibizan kaltaisissa suosituissa bilekohteissa liikkuu paljon huumeita, mikä voi tuntua suomalaisen silmään häkellyttävältä.

Kannabista poltetaan avoimesti, vaikka sen käyttö onkin virallisesti dekriminalisoitu vain kotioloissa. Espanjassa on jopa olohuonemaisia klubeja, joissa kannabistuotteita voi ostaa ja käyttää laillisesti.

Yöelämässä näkyy erityisesti kokaiinin käyttö. Barcelonassa väitetään liikkuvan enemmän kokaiinia kuin missään muualla Euroopassa.

8. Kieltä on opittava – eikä yksi välttämättä riitä

Espanjassa pärjää ilman espanjan taitoa, mutta todellinen integroituminen alkaa vasta kielen ollessa hallussa. Huomaat eron heti espanjalaisten suhtautumisessa. Pitkäänkin Espanjassa asunut ulkomaalainen saa turistin kohtelua, jos kiinnostusta kielen opiskeluun ei löydy.

Espanjan monet kielet voivat tulla suomalaiselle yllätyksenä. Tietyillä alueilla espanjan kieli ei välttämättä riitäkään, kun paikalliset kommunikoivat keskenään katalaaniksi, baskiksi tai Galician kielellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Espanjassa ei ole aina lämmintä ja aurinkoista

Mielikuvat Espanjasta liittyvät suomalaisilla yleensä hellehattuihin ja aurinkolaseihin. Myös useimmat matkat suuntautuvat aurinkoisiin kohteisiin: Kanariansaarille, Aurinkorannikolle, Baleaareille. Ei siis ole tavatonta, että Espanjan ilmasto tulee monille yllätyksenä.

ShutterstockYleisimmät kulttuurishokit Espanjassa
Kaikki Espanjan kaupungit eivät ole yhtä aurinkoisia kuin Marbella.

Jos päädyt Espanjan pohjoisrannikolle, maan keskiosaan tai esimerkiksi Portugalin rajalla sijaitsevaan Galiciaan, tulee arki vastaan yhtä nopeasti kuin Suomessakin. Myös Espanjassa voi olla kylmää ja sateista.

10. Lapsiperheen elämä on erilaista

Suomesta Espanjaan saapuvat lapsiperheet eivät voi olla huomaamatta eroja niin katukuvassa kuin lapsiin suhtautumisessakin. Pisteet asiassa kallistuvat Espanjan hyväksi, sillä lapset voi ottaa mukaan lähes kaikkialle. Vanhemmille tämä on vapauttavaa.

Espanjassa on tavallista, että lapset saattavat leikkiä keskenään kaduilla ja aukioilla vielä iltakymmeneltä vanhempien istuessa iltaa viereisessä ravintolassa. Lapsien ei odoteta katoavan katukuvasta ja ravintoloista tiettyyn kellonaikaan mennessä.

Lue myös: Näin pärjäät Espanjassa – 10 tietoiskua paikallisesta tapakulttuurista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Menorca, Espanja

Millaista Espanjan Baleaarien saarilla on talvella? 10 huomiota sesongin ulkopuolelta

Sitgesin yöelämä

“Syntien katu” houkuttelee turisteja Espanjan suositussa lomakohteessa – muuttuu hämärän laskeuduttua

Näin etelä ja pohjoinen eroavat toisistaan Teneriffalla

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

Millaisia majoitusmuotoja Kanariansaarilta löytyy?

Miten Kanarialla kannattaa majoittua? 7 eri tapaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja