Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Yllätyitkö? Opettelit espanjaa, mutta perillä puhuttiinkin jotain ihan muuta – tällaisia ovat Espanjan monet kielet

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Tulitko ajatelleeksi, että Espanjassa puhutaan paljon muitakin kieliä kuin espanjaa?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 22.04.2022
facebook   whatsapp

Espanjan neljä isointa kieltä

Moni matkailija tapailee lomakohteen kielen alkeita ennen matkalle lähtöä. Espanja on kieli, joka taipuu hyvin suomalaisenkin suuhun ja on hyödyllinen taito myös muualla maailmalla.

Espanjaan matkustettaessa vastassa saattaakin olla yllätys. Miksi kieli kuulostaa erilaiselta kuin kansalaisopiston tunneilla tai oppikirjoissa?

Espanjan pääkieli on virallinen espanja eli castellaño. Se on myös maan puhutuin kieli, jota käyttää enemmistö maan asukkaista. Monet kielikurssille osallistuvat opiskelijat suuntaavat Salamancaan, jossa paikallisten sanotaan puhuvan puhtainta espanjaa.

Espanjan pienempiä virallisia kieliä puhutaan kuitenkin monissa matkailijoiden suosimissa kohteissa. Katalaani, baski ja galician kieli näkyvät turisteille heti esimerkiksi tienviitoissa ja ruokalistoissa.

Intohimoisesti itsenäisyydestä haaveilevat katalonialaiset puhuvat katalaanin kieltä, jota käytetään myös Baleaarien saarilla. Valencian itsehallintoalueella käytetty valencian kieli muistuttaa niin ikään hyvin paljon katalaania, ja on joidenkin mielipiteiden mukaan yksi ja sama kieli.

Pohjoisen Baskimaassa puolestaan puhutaan baskin kieltä, joka kuulostaa täysin erilaiselta kuin espanja. Erikoisessa kielessä käytetään esimerkiksi paljon x-kirjainta, eikä sitä ole mahdollista ymmärtää espanjan kielen oppien perusteella.

Portugalin rajalla sijaitsevalla Galician alueella taas puhutaan galician kieltä, jossa on viitteitä portugalin kieleen.

Espanjan kakkoskieliä ei tule sekoittaa murteisiin, sillä kyseessä todella ovat aivan omat erilliset kielet. Murteita taas voi löytää esimerkiksi Kanariansaarilta tai Andalusiasta.

Kaikki espanjan muita kieliä puhuvat paikalliset osaavat myös espanjaa ja voivat käyttää sitä tarvittaessa.

Katalaani (català)

Espanjan pienemmistä kielistä suurin on katalaani, jota puhutaan Katalonian lisäksi myös Baleaarien lomasaarilla Mallorcalla, Menorcalla, Ibizalla ja Formenteralla. Kielistä tosin käytetään omia nimiä kuten mallorquín tai menorquín. Myös Andorran minivaltion virallinen kieli on katalaani.

ShutterstockBarcelonassa puhutaan katalaania
Barcelona on suosituin katalaanin kieltä käyttävä lomakohde.

Espanjan ja ranskan sekoitukselta kuulostavaa katalaania käyttää äidinkielenään jopa 10 miljoonaa ihmistä. Se on siis esimerkiksi suomea puhutumpi kieli.

 • Bon dia – huomenta
 • Adéu – näkemiin
 • Com estás – mitä kuuluu
 • Gràcies/mercès – kiitos
 • Parles anglès? Parles castellà? – Puhutko englantia? Puhutko espanjaa?

Baski (euskara)

Pohjois-Espanjan Baskimaa on itsehallintoalue, jossa käytetään myös omaa kieltä baskia. Kieli eroaa merkittävästi espanjasta: jo perussanat “kyllä” (bai) ja “ei” (ez) ovat baskiksi aivan erilaisia kuin espanjan si ja no.

Matkailijoille Baskimaan tunnetuimmat kohteet ovat Guggenheim-museosta tuttu Bilbao sekä San Sebastianin rantakohde.

 • Kaixo – hei
 • Egun on – huomenta
 • Agur – näkemiin
 • Eskerrik asko – kiitos
 • Zenbat balio du – kuinka paljon tämä maksaa

Galician kieli (galego)

Galician itsehallintoalueella paikallinen galego on toinen virallinen kieli espanjan ohella. Vahvasti portugalin kielestä vaikutteita ottavaa kieltä puhutaan jonkin verran myös esimerkiksi naapurialue Asturiassa.

Galicia ei kuulu suomalaisten tyypillisimpiin lomakohteisiin Espanjassa, mutta vihreässä pohjoisessa on monia mielenkiintoisia paikkoja. Tiesitkö, että yksi maan kauneimpina pidetyistä rannoista sijaitsee Galiciassa?

 • Ola – hei
 • Bos días – huomenta
 • Chau/adeus – näkemiin
 • Grazas/graciñas – kiitos
 • Falas inglés? Falas castelán? Puhutko englantia? Puhutko espanjaa?

Lue myös: Näin pärjäät Espanjassa – 10 tietoiskua paikallisesta tapakulttuurista

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.