Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Viisi yleistä harhaluuloa Los Angelesista – näihin mielikuviin jokainen on joskus sortunut

Maria Hietala artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Ruuhkainen autokaupunki, jota on vaikea hahmottaa. Ikuinen helle. Täynnä glamouria ja julkkiksia. Mitkä käsitykset Los Angelesista pitävät paikkansa?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 16.02.2018
facebook   whatsapp

1. “Matkustaminen Los Angelesiin on kallista” – ei enää

Jos et ole ikinä suunnitellut matkaa Los Angelesiin siksi, että se tuntuu kalliilta, varaudu yllättymään. Lentojen hinnat ovat laskeneet ja yhteydet parantuneet dramaattisesti muutaman viime vuoden aikana. Lennot yhdellä helpolla vaihdolla Suomesta Los Angelesiin on realistista löytää noin 400 eurolla.

Halvimmillaan Kaliforniaan myydään edestakaisia tarjouslentoja toisinaan jopa alle 300 eurolla. Vaihdollisten lentojen lisäksi Finnairilla on suora reitti Helsingistä San Franciscoon.

Jos löydät halvat lennot Los Angelesiin, huomioi matkabudjettia suunnitellessasi kaupungin hintava majoitus.

Lue myös: Los Angelesiin pääsee nykyään käsittämättömän halvalla – 20 asiaa, jotka voit tehdä kaupungissa täysin ilmaiseksi

2. “Los Angelesissa on aina helle” – väärin

Kalifornialla on maine ympärivuotisen auringon osavaltiona, ja se pitääkin paikkansa. Huomioi kuitenkin, ettei Los Angelesissa aina hikoilla helteissä. Talvikuukausina aurinko laskee viiden aikaan, jonka jälkeen lämpötila tippuu nopeasti.

Rantakeleistä haaveilevan kannattaa ajoittaa lomansa heinä-, elo-, syys- tai lokakuulle. Touko-kesäkuussa on usein pilvistä, ja sydäntalvella rannoilla on harvoin tarpeeksi lämmintä auringonottoon. Tyyneltämereltä puhaltava tuuli on usein viileä, vaikka sisämaassa olisikin lämmintä.

Iltoja varten kannattaa pakata mukaan lämpimiä vaatteita ympäri vuoden. Helleaaltoja osuu Los Angelesiin säännöllisesti, ja poikkeuksellisen kuuma sää saattaa yllättää lähes mihin aikaan vuodesta tahansa.

Lue myös: Milloin Kaliforniaan kannattaa matkustaa? Aurinkoisen osavaltion ilmastolla on monet kasvot

3. “Los Angelesiin riittää muutama päivä” – ei todellakaan

Monet matkailijat vierailevat Los Angelesissa osana Kalifornian automatkaa. Koska road tripiin kuluu aikaa, jää Los Angelesiin tutustumiselle parin viikon lomasta yleensä vain muutama päivä. Niille ei kannata asettaa suhteettomia odotuksia.

Pelkästään tärkeimpien nähtävyyksien kiertäminen muutaman päivän aikana on sekin mahdotonta, sillä kiinnostavien paikkojen väliset etäisyydet ovat suuria. Jos aikaa on rajallisesti, on parasta valita kullekin päivälle yksi tai kaksi ohjelmanumeroa ja lisätä niitä ajan salliessa.

Toisin kuin San Franciscon kaltaisissa kompakteissa kaupungeissa, Los Angelesissa ei voi kuvitella saaneensa kaupungista kunnollista käsitystä parin päivän aikana. Lyhyellä vierailulla majoitus kannattaa varata itseä eniten kiinnostavalta alueelta ajan ja ruuhkissa istumisen säästämiseksi.

4. “Ilman autoa et selviä Los Angelesissa” – ei ihan niinkään

Ensimmäistä kertaa Los Angelesiin matkustava kuulee todennäköisesti nopeasti varoituksen siitä, ettei kaupungissa selviä ilman vuokra-autoa. Onkin totta, että auton vuokraava matkailija ehtii nähdä enemmän ja pääsee paikkoihin, joihin ei julkinen liikenne kulje.

Aina auton vuokraaminen ei kuitenkaan ole järkevää. Yksin matkustavalle kokemattomalle kuskille Los Angelesin ruuhkissa navigoiminen tuo enemmän stressiä kuin helpotusta. Kaikilla ei ole ajokorttia. Vilkkaiden lomakausien tai pyhäpäivien aikana jäljellä saattaa olla ainoastaan kalliita vaihtoehtoja.

Ilman autoa liikkuvalle apu löytyy kuljetuspalveluista. Edullinen kyyti Uber- tai Lyft-applikaatioiden kautta on lähes aina vain parin minuutin päässä. Kyytejä voi myös jakaa muiden matkustajien kanssa kulujen säästämiseksi.

Los Angelesin julkisella liikenteellä on kammottava maine – pahempi kuin se todellisuudessa on. Metrolla ja bussilla matkustaminen on edullista, mutta aikaa on varattava runsaasti. Paikalliset kertovat mielellään kuinka vaarallinen julkinen liikenne on. Kannattaa muistaa, etteivät varoittelijat välttämättä ole koskaan edes matkustaneet bussilla.

5. “Los Angeles on glamouria, julkkiksia ja pintaliitoa” – tulet yllättymään

Monille ensimmäiset mielikuvat Los Angelesista liittyvät julkkiksiin, pinnallisuuteen ja muoviseen kulttuuriin. Ensimmäistä kertaa rosoiseen Hollywoodiin saapuva matkailija yllättyy: missä ovat supertähdet ja glamour?

Los Angelesissa luksus ja glamour ovat asettuneet pienille alueille, joiden ulkopuolella tavalliset ihmiset elävät tavallista arkeaan. Monet kaupunginosat ovat vaatimattomia, nuhruisia tai levottomia. Kodittomia on todella paljon. Superjulkkikset eivät asu elokuvabisnekseen yhdistetyssä Hollywoodissa.

Jos haluat bongata julkkiksia, selvitä etukäteen osuuko lomallesi elokuvien ensi-iltoja. Leffojen tähdet näyttäytyvät yleensä punaisella matolla elokuvateattereiden ulkopuolella ja saattavat jakaa jopa nimikirjoituksia.

Joskus Los Angelesia kritisoidaan todellisen kulttuurin puuttumisesta, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Kaupungissa on maailmanluokan museoita, arkkitehtuuria, taidetta, musiikkia kaikista eri genreistä sekä tietenkin massiivinen elokuvateollisuus.

Lue myös: Kaikki tuntevat Hollywoodin, mutta tiesitkö nämä 10 yllättävää faktaa?

Teksti ja kuvat: Maria Hietala

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.