Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Jos et tee tätä Espanjassa, jotain olennaista jää kokematta – tiedätkö, mitä ovat perinteiset chiringuitot?

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Espanjassa chiringuitosta on tullut varsinainen paikallinen instituutio.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 18.03.2019
facebook   whatsapp

Mikä oikein on espanjalainen chiringuito?

Jos matkustat kesällä Espanjaan tai pakenet talvea rantalomalle Kanariansaarille, on olemassa yksi asia, joka jokaisen tulisi tehdä. Poikkea lounaalle tai lasilliselle chiringuitoon eli paikalliseen rantabaariin.

Chiringuitoa ei pidä sekoittaa tavalliseen rantapromenadin varrella sijaitsevaan ravintolaan tai baariin, josta on merimaisemat. Chiringuitot sijaitsevat kirjaimellisesti rantahiekalla, eivätkä ole varsinaisia ravintoloita.

Chiringuiton koko ja tyyli voi vaihdella rajusti. Yksinkertaisimmat chiringuitot ovat vain vaatimattomia kioskeja tai seinättömiä avobaareja. Ibizan kaltaisissa trendikohteissa konseptia on tosin viety hienostuneemmalle tasolle.

Mistä termi chiringuito sitten on keksitty? Tiettävästi sillä on latinalaisamerikkalainen alkuperä.

Kerrotaan, että 1800-luvun Kuubassa sokeriruokoplantaasien työntekijöillä oli tapana pitää taukoja yksinkertaisissa myyntikojuissa. Suodatetusta kahvijuomasta käytettiin nimeä chiringo, mikä legendan mukaan antoi nimen myös juomia tarjoileville kojuille.

Espanjassa termi chiringuito lähti leviämään ensimmäiseksi Sitgesin rantakohteesta, joka sijaitsee lähellä Barcelonaa.

Chiringuitoon syömään tai juomaan

Osa chiringuitoista tarjoilee myös ruokaa, mutta yhtä hyvin valikoimassa voi olla myös pelkkiä juomia tai mukaan ostettavia välipaloja kuten sipsejä, pähkinöitä tai jäätelöä.

Ruokalista on yleensä hyvin yksinkertainen. Tarjolla voi olla esimerkiksi tapaksia, täytettyjä patonkeja, lohkoperunoita tai klassista baariruokaa kuten hampurilaisia. Boquerones eli friteeratut sardellit ovat tyypillinen annos rantabaarissa.

ShutterstockEspanjan rantakioskeja kutsutaan chiringuitoiksi
Kaikista Espanjan rantakohteista löytyy chiringuitoja.

Suosittu juoma chiringuitossa on kylmän oluen lisäksi mojito, jolla on niin ikään kuubalaiset juuret. Myös Espanjassa rakastetaan tätä rommista, sokerista, limestä ja tuoreesta mintusta sekoitettua drinkkiä.

Espanjan mantereella ja Baleaareilla monet chiringuitot avaavat ovensa vain kesäkaudella ja sulkeutuvat talveksi. Rantabaarien voi odottaa olevan avoinna huhtikuusta lokakuuhun. Kanariansaarilta niitä löytyy ympäri vuoden.

Chiringuitot sopivat yleensä koko perheelle, ellei kyseessä ole nimenomaan bilepaikaksi profiloitunut baari. Rantapäivän lisäksi auringonlaskut ovat suosittuja hetkiä kokoontua chiringuitoon.

Lue myös: Näin pärjäät Espanjassa – 10 tietoiskua paikallisesta tapakulttuurista

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.