Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Saksa

Istockphoto
Saksa
Kohdeoppaat

Saksa - kiinnostavia kaupunkeja ja keskieurooppalaista idylliä

Saksa on matkailumaana erityisesti kaupunkilomailijoiden ja automatkailijoiden suosiossa. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi!
Päivitetty: 27.03.2018
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Saksan matkailutarjonta on laaja

Saksa tunnetaan erityisesti suurkaupungeistaan, mutta suureen maahan mahtuu metropolien lisäksi paljon muutakin koettavaa. Pohjois-Saksan hiekkarannat, jokilaaksojen idylliset viiniseudut ja etelän vuoristomaisemat tarjoavat mahdollisuuden lomailla luonnonläheisesti ja kokea keskieurooppalaisuutta aidoimmillaan.

On kliseistä kertoa matkakohteen tarjoavan “jokaiselle jotakin”, mutta Saksan kohdalla olisi vaikeaa olla sanomatta juuri näin. Saksa sopii matkakohteeksi perheille, mutta yhtä lailla myös yksin tai ystävien kanssa matkustavalle. Kaikki riippuu omista mieltymyksistä. Kulttuurinnälkäiselle Saksan kaupungeissa on paljon kiehtovaa historiaa ja taidetta, liikunnallinen löytää monipuolisia aktiivikohteita ja kaupunkilomailija iloitsee loistavista ostosmahdollisuuksista.

Pohjois-Saksasta löytyy jopa rantalomakohteita ja pitkine hiekkarantoineen. Kulinaarimatkailijalle Saksa tarjoaa muutakin kuin olutta ja makkaraa. Viininviljely on syvällä jokilaaksojen perinteissä ja maisemat hurmaavat vehreydellään.

Saksaa et voi nähdä kerralla

Saksa on alueeltaan noin Suomen kokoinen, mutta asukkaita maassa on yli 80 miljoonaa. Paikallisvaihtelut niin kulttuurin kuin maisemienkin suhteen ovat suuria.

Saksaan ensi kertaa matkustavan kannattaa pitää mielessään, että vaikka valtio ja kieli ovat yhteiset, eletään maan eri seuduilla aivan erilaisissa todellisuuksissa. Erityisesti Etelä-Saksan Baijerissa paikalliskulttuuri ja perinteet ovat voimissaan. Berliinissä kerran käynyt ei voi sanoa tuntevansa Saksaa, hän tuntee vain Berliinin ja siitäkin vain pienen siivun. Samalla tavoin Baijerissa käynyt ei tunne koko Saksaa – hän tuntee Baijerin.

Alueelliset perinteet ovat Saksassa vahvemmat kuin koko maan yhteiset ja myös uskonto määrittelee kulttuuria yllättävän paljon: katoliset saksalaiset esimerkiksi juhlivat joulua hieman eri tavoin kuin protestantit. Oman lisänsä alueellisiin eroihin tuo jaetun Saksan kausi, joka kesti toisen maailmansodan jälkeen aina vuoteen 1990 saakka ja jätti vahvat jälkensä rajan molemille puolille.

IstockphotoFrankfurt, Saksa
Tunnelmallisten pikkukaupunkien lisäksi Saksassa on myös suurkaupunkeja, joissa on hyvin kansainvälinen tunnelma.

Ympärivuotinen matkakohde

Saksan ilmasto on keskieurooppalaisen leuto ilmasto, jossa kesät ovat kuumia ja talvet kostean viileitä. Kesäkausi alkaa huhtikuussa ja kestää noin lokakuuhun.

Kesäisin lämpötila vaihtelee 20 ja 35 asteen välillä hieman alueesta ja korkeuseroista riippuen. Kuumatkin kaudet ovat mahdollisia ja hellelämpötilat tyypillisiä Keski-Euroopan kesälle.

Talvikaudella lämpötila saattaa pudota nollan tienoille tai hieman sen alapuolelle, mutta harvoin pitkiksi ajanjaksoiksi. Lunta sataa silloin tällöin ja se aiheuttaa poikkeuksetta liikenneongelmia kaikkialla maassa.

Hintataso on hieman Suomea edullisempi

Saksan yleinen hintataso on hieman Suomea alhaisempi. Hotellihinnat ja autonvuokraus ovat 10-20 prosenttia Suomea halvemmat. Elintarvikkeissa ja ravintolahinnoissa ero on selvempi. Hintataso on tyypillisesti Itä- ja Pohjois-Saksassa edullisempi kuin maan etelä- ja länsiosissa. Suurista kaupungeista München, Stuttgart ja Frankfurt ovat muuta maata hieman kalliimpia, kun taas Berliini on pääkaupunkiasemastaan huolimatta varsin edullinen matkailijalle.

Budjetistaan tarkan matkailijan on helppo löytää Saksasta edullisia majapaikkoja ja halpoja tapoja liikkua kaupungista toiseen. Esimerkiksi junamatkustukseen on tarjolla monenlaisia alennuslippuja, joiden avulla pitkätkin matkat taittuvat pienellä rahalla.

Moottoritiet sopivat autolomailijalle

Saksa on matkakohteena erityisesti autolomailijoiden suosiossa – kulkeehan suomalaisten luonteva reitti moneen muuhun Euroopan kolkkaan sen läpi. Autoilu Saksassa on monen vauhdin ystävän mieleen. Moottoritiet ovat erinomaisessa kunnossa ja verkosto niin kattava, että lähes kaikkialle pääsee Autobahnaa pitkin.

Paikallinen tielainsäädäntö ei tunne maksiminopeusrajoitusta. Moottoriteillä saa siis ajaa niin lujaa vauhtia kuin tahtoo, mikäli kyltein ei ole muuta ilmoitettu. Käytännössä tästä vapaudesta ja vauhdin hurmasta ei kuitenkaan pääse nauttimaan aivan niin usein kuin moni toivoisi: mutkaisilla tieosuuksilla tai liittymien kohdalla rajoitukset ovat käytössä Saksassakin. Lisäksi liikenne on runsasta ja etenkin suurten kaupunkien liepeillä ruuhkat tyypillisiä.

Saksassa voi ajaa suomalaisella ajokortilla ja suomalaisella autolla ilman mitään erityistoimenpiteitä. Saksan moottoritiet ovat maksullisia vain raskaalle liikenteelle.

>> Lue lisää autoilusta Saksassa

Englannilla pärjää, saksantaito auttaa

Mielikuva saksalaisista vain omaa kieltään puhuvina jääräpäinä alkaa nykyisin olla jo vanhentunutta tietoa. Edelleen pätee se, että asiat hoituvat helpommin ja palvelu on parempaa, jos asiointi hoidetaan saksan kielellä, mutta saksalaisten nuori polvi kokonaisuudessan puhuu nykyisin halutessaan erinomaisen hyvää englantia.

Saksan kielen taidosta on siis hyötyä, mutta englanniksikin pärjää erinomaisesti. Pieni panostus paikallisten fraasien opetteluun kannattaa ehdottomasti. Vaikka vaihtaisit kielen heti ensimmäisen lauseen jälkeen englanniksi, saat merkittävästi ystävällisemmän vastauksen aloittamalla keskustelun saksankielisellä tervehdyksellä.

Matkailuturvallisuus Saksassa on hyvällä tasolla. Suurissa kaupungeissa kannattaa noudattaa tiettyä perusvarovaisuutta, kuten missä tahansa muussakin maassa, mutta lähtökohtaisesti Saksassan liikkumiseen ei sisälly sen suurempia riskejä kuin muihinkaan Keski-Euroopan maihin.

Hyvät tavat kunniaan

Suomalaisuuteen suhtaudutaan Saksassa tyypillisen positiivisesti ja välillä jopa ilahtuneesti: Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen ovat nimiä, jotka usein mainitaan. Monet saksalaiset tuntevat myös suomalaista metallimusiikkia hämmästyttävän hyvin.

Saksalaiset ovat varsin korrektia ja tiettyjä käytöstapoja arvostavaa kansaa. Tuntemattomia kuuluu teititellä ja puhutteluissa käytetään aina herra- ja rouva-etuliitteitä. Saksalainen saattaa poiketa näistä puhuessaan englantia, mutta saksan kielellä kommunikoidessa sinuttelu aikuisten kesken kuuluu asiaan vasta pidemmän tuntemisen jälkeen.

Ravintoloissa kuuluu aina muista juomaraha. Voit jättää sen väliin vain ja ainoastaan jos palvelu oli poikkeuksellisen huonoa. Tipittömyys on aina viesti asiakkaan tyytymättömyydestä. Hyvästä ja keskinkertaisestakin palvelusta kiitetään pyöristämällä pikkusumma seuraavaan euroon tai isompi summa noin 10-15 prosentin verran seuraavaan tasalukuun. Esimerkiksi 3,50 euron kahvilalaskusta tulee tippeineen neljä euroa tai 35 euron illallisesta 40 euroa. Mitään virallista laskutapaa tai ehdottomia ohjeita tippaamiseen ei ole, mutta tällainen pyöristystapa on toimiva nyrkkisääntö. Hyvästä palvelusta voi tietenkin aina kiittää reilumminkin. Tippisumma joko kerrotaan tarjoilijalle maksettaessa tai jätetään käteisenä pöytään.

Saksalaiseen tyyliin kuuluu, että lapsia huomioidaan monissa tilanteissa ja hyvänä esimerkkinä tästä ovat torit ja pikkuliikkeet, joissa lapsille saatetaan jakaa avokätisesti erilaisia maistiaisia karamelleista makkarasiivuihin. Opeta lapsesi kiittämään näistä aina kohteliaasti “Danke schön”, sillä täällä asiaan kuuluu myös lasten osalta paljon suomalaista tyyliä tiukempi tapakasvatus.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SAKSASSA

ShutterstockSaksa
Saksassa on monipuolisia luontokohteita, mitkä mahdollistavat erilaiset aktiviteetit.

Monipuoliset lentoyhteydet Suomesta Saksaan

Suomen ja Saksan väliset lentoyhteydet ovat erinomaiset. Suomesta pääsee suorilla lennoilla Berliiniin, Bremeniin, Frankfurtiin, Hampuriin, Müncheniin, Düsseldorfiin ja Stuttgartiin. Reittejä liikennöivät Finnair, Air Berlin, Lufthansa, Ryanair ja Germania.

Pääosa Saksan-lennoista lähtee Helsingistä, mutta kausilennoilla on mahdollista päästä myös Lapin lentoasemilta Saksaan. Germanian reitit ovat kausittaisia reittejä Berliinin ja Rovaniemen sekä Düsseldorfin ja Kittilän välillä. Lufthansa lentää talvikaudella Münchenin ja Kittilän väliä.

Halpalentoyhtiö Ryanairin liikennöimälle reitille Tampereelta Bremeniin on mahdollista saada lentolippuja jopa kympeillä, mutta muiden reittien osalta hinnat vaihtelevat noin sadan ja kolmensadan euron välillä kohteesta ja ajankohdasta riippuen.

Frankfurtin, Berliinin ja Münchenin lentokentät ovat tyypillisiä vaihtokenttiä ja monelle suomalaiselle tuttuja välietappeja kaukomatkoille mennessä.

Laivalla Suomesta yhdessä yössä

Suomesta Saksaan on mahdollista matkustaa Finnlinesin laivayhteydellä. Laivaan noustaan Helsingissä ja Saksan päässä satamakaupunki on Lyypekin kupeessa sijaitseva Travemünde. Laivamatka vie noin 30 tuntia. Saksan-laivat eivät ole luonteeltaan samanlaisia viihdekeskuksia kuin Tallinnaan tai Tukholmaan vievät laivat, mutta myös niistä löytyy kaikki tarvittavat hyvinvointi-, ravintola- ja ostospalvelut matkantekoa sujuvoittamaan.

Laivalla matkustetaan tyypillisimmin oman auton kanssa, mutta myös moottoripyörä tai polkupyörä käy yhtä lailla kulkuvälineeksi. Myös ilman omaa kulkuneuvoa voi tietenkin matkustaa, mutta silloin kannattaa varmista jatkokyyti Travemünden satamasta, sillä laivat Helsingistä saapuvat myöhään illalla ja sataman sijainti on kaupunkiin nähden syrjäinen.

Autolomailijoiden käytössä ovat myös reitit Ruotsin ja Tanskan läpi Saksaan tai vaihtoehtoisesti Baltian maiden ja Puolan läpi ajaminen. Ajankäytöllisesti reitti Ruotsin ja Tanskan kautta vie ilman suurempia pysähdyksiä perille yhtä nopeasti kuin suora lauttayhteys, mutta ajomatka on tietenkin raskaampi kun liikkellä ollaan koko ajan. Baltian ja Puolan kautta ajaen matka kestää hieman kauemmin.

Junalla Keski-Eurooppaan

Reilaajat ja junaseikkailijat eivät pääse aivan vaihdotta Suomesta Saksaan, mutta parhaimmillaan yhteys toimii Tukholmasta aina pohjoiseen Saksaan saakka. Junamatkailu Saksan sisällä on tehokasta ja edullistakin, sillä myös turistit voiva hyötyä monista alueellisista alennuslipuista. Voit tiedustella näitä alennuslippuja nimellä Schönes Wochenende Ticket tai Länderticket. Näillä lipuilla ei voi matkustaa kaikkein nopeimmilla ICE-junilla, mutta muiden junatyyppien kyytiin niillä pääsee hyvin halvalla.

Hotellien hintataso on kohtuullinen

Hotellien yleinen hintataso Saksassa on Suomeen verrattuna hieman edullisempi. Luksuksesta saa maksaa täälläkin enemmän, mutta perustasoisen hotellihuoneen saa yleensä noin 50-60 eurolla per yö. Kaupunkien hostelleissa yöpyy vieläkin halvemmalla.

Vaihtelu maaseudun ja kaupunkien välillä näkyy hinnoissa. Suurkaupungeista München on yleensä hinnakkain ja Berliini edullisin. Messut tai muut suurtapahtumat saattavat heiluttaa hotellihintoja väliaikaisesti ja nostaa hinnat pilviin silloin kun kaupunki on täynnä.

Hostellitarjonta Saksan kaupungeissa on tyypillisesti kattava ja hostellien siisteystaso varsin hyvä. Maaseudulla liikkuessa edullista majoitusta etsivän kannattaa pitää silmällä Zimmer frei -kylttejä, jotka kertovat vapaana olevista pienten majatalojen tai yksityisten majoittajien huoneista.

Julkisilla pääsee kaikkialle

Moni Saksassa lomaileva ajaa sinne joko omalla autolla tai vuokraa auton paikan päältä. Autojen vuokrahinnat ovat hieman Suomea edullisemmat ja myös polttoaine noin 10-15 prosenttia halvempaa.

Vaikka Saksa kuuluukin autolomailijoiden suosikkeihin, on maassa erinomaisen helppo reissata myös ilman omaa kulkuvälinettä.

Väkirikkaassa maassa kattava julkisen liikenteen verkosto on välttämättömyys, ja siitä hyötyvät myös turistit. Junalla pääsee lähes kaikkialle ja kaupunkien bussit ja metrot kulkevat myöhään yöhön.

SAKSAN MATKAKOHTEET

IstockphotoBerliini, Saksa
Berliini on Saksan suosituimpia kaupunkikohteita. Kaupungin historia kiehtoo monia kävijöitä.

Paljon nähtävää Berliinissä

Berliini on helppo kaupunkikohde vain kahden tunnin lentomatkan päässä Helsingistä.

Berliinin muuri jakoi Saksan pääkaupungin kahtia miltei kolmenkymmenen vuoden ajan. Muuri kaatui vuonna 1989, mutta kylmän sodan jättämät jäljet ovat edelleen näkyvissä: Checkpoint Charlie, DDR-museo ja East Side Gallery kertovat jaetun Berliinin tarinaa.

Sen sijaan Alexanderplatzin TV-tornista tai Saksan valtiopäivätalon, Reichstagin, katolta kaupunkia pääsee ihailemaan korkeuksista. Myös pieni kävelyretki entistä paraatikatua Unter den Lindeniä pitkin Brandenburger Torille on hieno kokemus.

Potsdamer Platzilla voi ihailla moderneja pilvenpiirtäjiä, kun taas Tiergartenin puiston vehreydessä on hyvä hieman lepuuttaa kehoa ja mieltä. Berliinin eläintarha kirahveineen ja norsuineen puolestaan tarjoaa nähtävää koko perheelle.

Shoppaajalle Berliinin otollisimmat kohteet ovat Kurfürstendamm ja Kaufhaus des Westens. Ku’damm-kadun varren ostosmahdollisuudet ovat loputtomat. Samaa voi sanoa KaDeWestä, Euroopan suurimmasta tavaratalosta.

Viime vuosina Berliini on ollut matkakohteena noususuhdanteessa myös nuorison keskuudessa. Tästä ovat pitäneet huolen huokea hintataso, monipuolinen yöelämä sekä kaupungin vapaa ja luova ilmapiiri.

München tunnetaan Oktoberfesteistään

Etelä-Saksassa sijaitseva München tunnetaan erityisesti jokavuotisesta Oktoberfestistään, jossa olut virtaa ja kansa laulaa. Baijerin pääkaupungissa voi silti nauttia muustakin kuin panimotuotteista.

Kaupungin kulttuuritarjonta aina lukuisista teattereista moniin museoihin on laaja. Kulttuurikohteista suosituimpia ovat Alte Pinakothek ja Neue Pinakothek -museot, joissa voi ihailla taidehistorian virstanpylväitä.

Näiden lisäksi kannattaa vierailla lähes sadan metrin korkeuteen kohoavassa Frauenkirchenissä, kuuluisassa olympiapuistossa sekä autoilun historiaa ja nykypäivää esittelevässä BMW-Weltissä.

Myös vierailu kaupungin ulkopuolella kannattaa. Prinsessa Ruususen linnan esikuvana toiminut Neuschwanstein on suunnattoman kaunis. Toisella tapaa vaikuttavan ja mieleenpainuvan kokemuksen tarjoaa puolestaan Dachaun keskitysleiri.

Münchenin kävelykadut sekä Lontoon Harrodsia ja Berliinin KaDeWeä tyyliltään muistuttava Dallmayr-tavaratalo tarjoavat hyviä shoppailumahdollisuuksia. Edullisempien ostosten metsästäjän kannattaa suunnata kuitenkin hieman syrjään keskustasta.

Kaupungin yöelämällä on paljon annettavaa juhlijalle. Mikäli tanssiminen ja hauskanpito kiinnostavat, kannattaa vierailla tivolia muistuttavassa Kultfabrikissa. Huvipuistolaitteiden ja hattarakioskien sijaan tämän tivolin vetonauloja ovat kymmenet baarit ja yökerhot.

Stuttgart on paljon muutakin kuin autokaupunki

Stuttgart on yksi Saksan kiinnostavimmista kaupunkikohteista – mutta monelle suomalaiselle vielä harmillisen tuntematon. Eteläisessä Saksassa Neckar-joen varrella sijaitseva Stuttgart on Baden-Württembergin osavaltion pääkaupunki ja alueensa tärkein keskus. Kaupungin historia ulottuu yli tuhannen vuoden taakse. Nykyisin Stuttgart tunnetaan ennen kaikkea Mercedes-Benzin ja Porsche kotikaupunkina, mutta seutu on jotain aivan muuta kuin harmaata teollisuusaluetta.

Neckar-joen vehreys leimaa Stuttgartin ympäristöä ja alue on ikivanhaa viininviljelyaluetta. Ensimmäiset viinirinteet kohoavat jo aivan Stuttgartin keskustan tuntumassa ja mitä kauemmas keskustasta mennään, sitä enemmän viinirinteet hallitsevat maisemaa. Jokavuotiset viinifestivaalit vetävät keskustan täyteen juhlijoita. Stuttgartissa järjestetään myös heti Münchenin jälkeen Saksan toiseksi suurimmat olutjuhlat, Cannstatter Wasen, joka syksy.

>> Lue lisää Stuttgartista

Historiallinen Hampuri elää yötä päivää

Kaupungin virallinen nimi, Hampurin vapaa- ja hansakaupunki, kertoo sekä historiasta että nykypäivästä. Keskiajalla hansaliiton jäsenenä ollut kaupunki muodostaa yhden Saksan kuudestatoista osavaltiosta.

Hampurin kaupunkikuvaa värittävät historialliset rakennukset ja lukuisat kirkontornit. Saksan toiseksi suurimman kaupungin tunnetuin rakennus on sen uusrenessanssista tyyliä edustava raatihuone, jonka torni kohoaa yli sataan metriin.

Legendaarinen Reeperbahn on tunnettu hulvattomasta yöelämästään ja monista rohkeista klubeistaan. Vaikka juhliminen itsessään ei niin kiinnostaisi, kannattaa kadun tunnelmaa käydä joka tapauksessa haistelemassa.

Pikkukaupunkien Saksa on aidointa Saksaa

Saksa on parhaimmillaan pienissä kaupungeissa ja värikkäissä kylissä, joissa matkailijakin pääsee kokemaan keskieurooppalaisen elämäntavan aidoimmassa muodossaan. Suurimmat metropolit ja Saksan lukuisat isot kaupunkikohteet ovat luku sinänsä ja jokainen niistä kiehtoo omalla persoonallisella tavallaan, mutta laaja maa on täynnä mitä erilaisimpia maaseutukaupunkeja, joissa näet aivan toisenlaisen Saksan.

>> Lue lisää: Näin löydät Saksan idylliset pikkukaupungit

Kierrä Saksan viiniseudut

Saksan kauneimmat viinialueet sijaitsevat Reinin, Moselin ja Neckarin jokilaaksoissa. Nämä alueet ovat kauneimmillaan erityisesti loppukesän ja syksyn sadonkorjuukaudella. Silloin lähes jokaisessa kylässä vietetään myös tunnelmallisia viinijuhlia, joissa myös matkailijat pääsevät kokemaan viiniseutujen pitkät perinteet.

>> Lue lisää Saksan viinialueista

SAKSAN PARHAAT

ShutterstockMünchen, Saksa
München on Etelä-Saksan suurkaupunki.

Saksan komeimmat linnat

 1. Neuschwanstein – turistien täyttämä Ruususen linna Disney-tyyliin
 2. Schloss Heidelberg – viehättävä linnakohde hyvien liikenneyhteyksien päässä
 3. Sababurg – alkuperäisen Prinsessa Ruususen innoittanut linna Hessenissä
 4. Burg Hohenzollern – vielä 90-luvulla ruhtinassuvun asuttama
 5. Schloss Ludwigsburg – pramea barokkilinna puutarhoineen
 6. Schloss Charlottenburg – citylomailijan linnakohde Berliinissä

Saksan parhaat outlet-ostospaikat

 1. Metzingen
 2. Wertheim
 3. Zweibrücken

Saksan parhaat kaupunkilomakohteet

 1. Berliini – rosoinen metropoli ja trendikohde
 2. München – olutkulttuuria ja korkeakulttuuria
 3. Stuttgart – viiniä ja autoja, erinomainen shoppailuun
 4. Frankfurt am Main – kansainvälinen pankkikaupunki
 5. Hampuri – suurkaupungin vilinää
 6. Dresden – taidetta, musiikkia, historiaa
 7. Leipzig – DDR-historiaa ja ystävällisiä ihmisiä
 8. Lyypekki – hansa-ajan tunnelmaa pikkukaupungissa
 9. Düsseldorf – messukaupunki ja maailman pisin baaritiski
 10. Bremen – helppo yhteys Suomesta
 11. Augsburg – baijerilaistunnelmaa historian ystäville
 12. Heidelberg – helppo päiväretki Stuttgartista tai Frankfurtista

Saksan parhaat viinikylät

 1. Rüdesheim am Rhein – matkailijoiden suosima viinikylä Unescon maailmanperintömaisemissa
 2. Bingen – Rüdesheimin vastarannalla toisella puolella Reiniä
 3. Staufen – idyllinen viinikylä Badenin viinialueella, vähemmän turisteja
 4. Strümpfelbach – kuin satukirjasta ristikkotaloineen
 5. Esslingen am Neckar – ei kylä vaan kaupunki, Saksan vanhimman kuohuviinikellarin koti

Lisätietoa

Saksan valtion matkailutoimisto

Teksti: Riikka Krenn ja Kalle Jokinen
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.