Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Sinäkin haluat käydä Yhdysvalloissa perinteisessä amerikkalaisessa dinerissa – tiesitkö, mistä tapa alkoi?

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Yhdysvalloissa kannattaa syödä ainakin kerran tyypillisessä amerikkalaisessa dinerissa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 30.07.2019
facebook   whatsapp

Dinerit kuuluvat jenkkikulttuuriin

Vaikka et olisi ikinä käynyt Yhdysvalloissa, tiedät todennäköisesti täsmälleen miltä amerikkalainen diner näyttää. Lukemattomista elokuvista ja tv-sarjoista tutut dinerit kuuluvat amerikkalaiseen kulttuuriin siinä missä pubit ovat olennainen osa brittikulttuuria.

Monia dinereita yhdistää samanlainen ulkonäkö: neonkyltit, retrotyyliset baaritiskit ja nahkaloosit sekä pirteän värinen sisustus. Myös ruokalistan sisällön voi usein arvata jo ennen ravintolan sisään astumista.

Dinereita löytyy Yhdysvalloissa sekä keskustan kauppakaduilta että valtateiden varsilta. Automatkailijoille ne ovatkin usein helppoja pysähdyspaikkoja lounas- tai illallistaukoa varten.

Amerikkalaisissa dinereissa on kuvattu monia mieleenpainuvia kohtauksia elokuvia ja tv-sarjoja varten. Tälläisia on nähty muun muassa elokuvissa Grease, Kun Harry tapasi Sallyn, Pulp Fiction ja Moonlight sekä kulttisarjassa Twin Peaks.

Dinerin asemasta kertoo jotain myös se, että ne ovat levinneet ympäri maailmaa. Suomessakin toimii amerikkalaistyylisiä dinereita.

Lue myös: Yhdysvaltojen parhaat ketjuravintolat – nälkäisen matkailijan opas

Dinerin lyhyt historia

Alkusysäys diner-kulttuurille tapahtui The Telegraphin mukaan Rhode Islandin osavaltiossa vuonna 1872, kun liikemies Walter Scott alkoi myydä ruokaa hevosvaunustaan käsin. Tapa yleistyi, ja katuruokaa tarjoilevia vaunuja alettiin kutsua nimellä lunch wagon.

Yrittäjille bisnesidea mahdollisti edulliset kulut, mikä taas auttoi hintoja pysymään matalina myös asiakkaille. Lounasvaunut kuitenkin katosivat hiljalleen amerikkalaisten siirtyessä käyttämään hevosvaunujen sijaan autoja. Yrittäjien tuli hankkia oikeat liiketilat.

Muutos antoi tilaa varsinaisen dinerin syntymiselle. Irlantilais-amerikkalainen liikemies Patrick Tierney alkoi välittää valmiita dinereita, jotka kuljetettiin uusille omistajilleen raiteita pitkin. Nämä pakettina myytävät ravintolat muistuttivat siis junien ravintolavaunuja.

Toinen merkittävä nimi dinereiden takana oli New Jerseyn osavaltiossa asuva liikemies Jerry O’Mahony, joka avasi jopa 2 000 dineria vuosien 1917 ja 1941 välillä. Pitkälti työväenluokasta koostuvassa New Jerseyssä dinerit nauttivat suurta suosiota, ja osavaltiota pidetään edelleen yhtenä dinereiden kantakodeista.

Dinereita alettiin suunnitella yksittäisistä osista vasta 40-luvulla, ja niiden kulta-aika koettiin 50-luvulla.

Lue myös: Kuinka monta tunnet? Näitä juomia kannattaa maistaa Yhdysvalloissa – 7 amerikkalaista hittiä

Mitä dinerissa syödään?

Yhdysvalloista löytyy lukuisia yksittäisiä dinereita sekä ketjuja, jotka leikittelevät 50-luvun vanhanaikaisella tyylillä. Tällainen on esimerkiksi Johnny Rockets, jolla on ravintoloita Yhdysvaltojen lisäksi ympäri maailmaa Norjasta Australiaan ja Indonesiasta Qatariin.

Lisäksi amerikkalaisessa katukuvassa ei voi olla törmäämättä Denny’sin ja IHOP:n kaltaisiin ravintolajätteihin, jotka voidaan myös luokitella dinereiksi.

Dinerit tarjoavat perinteistä amerikkalaista lohturuokaa kuten hampurilaisia, täytettyjä voileipiä, ranskanperunoita ja kermaisia pirtelöitä. Ruokalistalla on myös lähes aina tyypillisiä aamiaisruokia: kananmunia, pekonia, makkaraa, pannukakkuja ja röstiperunoita.

Ruokailutottumusten muuttuessa dinerit ovat joutuneet laajentamaan tarjontaansa. Useimmista dinereista löytyy nykyään myös terveellisiä vaihtoehtoja, salaatteja ja kasvisruokaa.

Dinereilla on yleensä pitkät aukioloajat, ja ne tarjoavat ruokaa aamusta iltaan – monet jopa 24 tuntia vuorokaudessa. Dineriin suunnataankin usein silloin, kun ruokaa on saatava kellonajasta huolimatta.

Lue myös: Varaudu näihin Yhdysvalloissa – 7 asiaa, jotka yllättävät amerikkalaisissa ravintoloissa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.