Hyppää sisältöön

Joko tunnet Thaimaan ravintolaetiketin? 8 asiaa, jotka on hyvä tietää

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 27.12.2023
Varaudu thaimaalaiseen tapakulttuuriin paikallisissa ravintoloissa.

1. Tyypilliset ruokailuajat Thaimaassa

Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa Thaimaahan? Paikan päällä huomaat nopeasti, että paikallisissa ravintoloissa on muutamia erityispiirteitä, jotka eivät näy kotimaan thairavintoloissa.

Aikataulujensa puolesta thairavintolat ovat suomalaiselle helppoja: ruokaa tarjotaan yleensä koko päivän ilman taukoja. Osa ravintoloista saattaa tosin olla avoinna ainoastaan aamiaista ja lounasta varten, ja osa taas avata ovensa vasta illalla. Thaimaassa lounasta nautitaan yleensä noin kello 12–14 aikoihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiireisin illallisaika on Thaimaassa noin kello 19–21 välisenä aikana. Katukeittiöissä ja myöhään auki olevissa ravintoloissa poiketaan kuitenkin syömään pitkälle yöhön. Paikallisilla on tapana käydä syömässä töiden jälkeen ennen kuin suuntaavat kotiin.

2. Ruoka on tehty jaettavaksi

Thaimaalaiseen kulttuuriin kuuluu annosten jakaminen. Jos sinut kutsutaan syömään paikallisten kanssa, et todennäköisesti tilaa suomalaiseen tapaan yhtä omaa makuasi miellyttävää annosta. Pöytään tilataan useita erilaisia ruokia, jotka jaetaan seurueen kesken.

Thaimaassa pöytäseurueen vanhimpien naisten on tapana tilata ruokaa koko seurueelle. Ota aina kutakin annosta lautasellesi vain pieni määrä, jotta siitä riittää kaikille ruokailijoille.

Inka KhanjiThaimaassa ei käytetä veistä
Thaimaalaisessa ravintolassa ruoka pöytään tilataan tyypillisesti useita erilaisia annoksia.

Jos jokin annos ei sovi omiin makutottumuksiisi, älä huolestu: pöytään kannetaan jatkuvasti uutta ruokaa, jonka joukosta löytyy jokaiselle jotakin. Erityisruokavalioista voi kertoa seurueelle. On parempi avata suunsa kuin istua pöydässä koskematta ruokaan.

Lue myös: Syö näitä ruokia Thaimaassa – 5 yleisintä herkkua

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Annokset voivat saapua eri aikaan

Koska annokset on tapana jakaa pöytäseurueen kesken, ei kaikki ruoka välttämättä tule pöytään samaan aikaan. Näin voi käydä myös silloin, kun länsimainen seurue ruokailee länsimaiseen tapaan eli jokainen valitsee itse oman annoksensa.

Älä siis ihmettele, jos osalla seurueesta on jo lautanen edessään toisten odotellessa pitkänkin aikaa omia annoksiaan. Ruoka kannetaan pöytään sitä mukaa, kun se valmistuu.

4. Syö lusikalla Thaimaassa

Thaimaalaisessa ravintolassa jokaiselle katetaan aterimiksi haarukka ja lusikka. Näistä vain lusikan on tarkoitus mennä suuhun, ja haarukan tehtävä on auttaa kasaamaan ruokaa lusikkaan. Haarukalla syövä turisti on paikallisille yhtä erikoinen näky kuin länsimaisille ihmisille veitsen suuhun laittaminen.

Inka KhanjiRuokailuvälineet Thaimaassa
Thaimaassa ruoka syödään lusikalla. Haarukkaa käytetään apuvälineenä.

Thaimaassa ei käytetä veitsiä, sillä aterioissa liha ja kasvikset on jo paloiteltu suupalan kokoisiksi. Kansainvälisessa ravintolassa pihvin tilaava matkailija saa tietysti käyttöönsä veitsen.

Syömäpuikot eivät juuri ole käytössä Thaimaassa, mutta niillä saatetaan syödä nuudeliannoksia.

5. Saatat jakaa pöydän tuntemattomien kanssa

Jos ruokailet katukeittiössä tai vaatimattomassa paikallisten suosimassa ravintolassa, jaat todennäköisesti pöydän tuntemattomien kanssa. Kiireisissä ravintoloissa on tapana istua sinne, missä sattuu olla tilaa. Pöydät ovat yleensä pitkiä, ja niiden ääreen mahtuu useampi seurue.

Voit tarkistaa nopeasti muilta ruokailijoilta, onko pöydässä vapaata. Paikalliset eivät odota tuntemattomilta vierustovereilta small talkia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Miten kasvissyöjät ja vegaanit pärjäävät Thaimaassa?

Kasvis- tai vegaaniruokavalion noudattaminen kuulostaa Thaimaassa äkkiseltään helpolta: annoksissa käytetään paljon kasviksia, ja Thaimaassa eivät tuoreet kasvikset ja hedelmät lopu kesken. Jossain määrin tämä onkin totta, ja kaikkialta on mahdollista saada annoksia, joissa ei ole lihaa.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että kasvisruoka tarkoittaa Thaimaassa yleensä sitä, että ateriassa ei ole lihanpaloja. Annoksessa on silti saatettu käyttää esimerkiksi kala- tai osterikastiketta tai se on voitu valmistaa kosketuksissa lihan kanssa. Riisi- ja nuudeliruoissa on usein kananmunaa.

ShutterstockKasvisruoka Thaimaassa
Thaimaalaisessa ruoassa hyödynnetään tuoreita kasviksia ja hedelmiä.

Thaimaassa kasvisruokailuun viitataan yleensä termillä mang sa wirat. Tällöin annoksestasi ei löydy lihanpaloja. Termi jay taas sopii parhaiten vegaaneille: ruoassa ei pitäisi olla mitään eläinperäisiä tuotteita. Thaimaassa termi sulkee pois myös esimerkiksi valkosipulin ja tietyt muut mausteet.

Vaivattominta kasvis- ja vegaaniruokaa on saada turistien suosimista kohteista tai isoista kaupungeista, joissa erilaisiin ruokavalioihin on totuttu. Suosituista lomakohteista löytyy yleensä vegaaniravintoloita.

7. Miten lasku hoidetaan?

Toisin kuin Suomessa, Thaimaassa ei ole tapana jakaa laskua osiin. Jos ruokailet ystäväporukalla, ei kannata siis pyytää henkilökuntaa erittelemään laskua vaan suorittaa jako omin neuvoin. Katukeittiössä osissa maksaminen on hyväksyttävämpää.

Jos sinut kutsutaan syömään thaimaalaisten kanssa, voit halutessasi tarjoutua maksamaan laskun. On myös mahdollista, että illalliselle kutsunut henkilö kuittaa laskun kaikkien puolesta. Thaimaassa seurueen varakkain henkilö hoitaa yleensä maksupuolen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMaksaminen ravintolassa Thaimaassa
Katukeittiöissä tarvitaan käteistä, ravintoloissa onnistuu yleensä myös korttimaksu.

Kun paikallinen tuttava, ystävä tai liikekumppani on jo maksamassa laskua, älä vaadi sitä suurieleisesti itsellesi. Tämä on epäkunnioittavaa ja saa illan isännän tai emännän näyttämään siltä, kuin tämä ei pystyisi huolehtimaan laskusta.

8. Pitääkö Thaimaassa jättää tippiä?

Juomarahan jättäminen on yleistynyt Thaimaassa, ja erityisesti suosituissa matkakohteissa tarjoilijat osaavat odottaa tippiä. Joskus palvelumaksu on saatettu jo lisätä laskuun. Hyvästä asiakaspalvelusta on mukava kiittää henkilökuntaa, joiden palkka on todennäköisesti vaatimaton.

Tilanteesta riippuen tippi voi olla esimerkiksi summan pyöristäminen ylöspäin sopivaan lukuun tai kymmenen prosenttia laskun loppusummasta.

Lue myös: Tällaista on thaimaalainen ruoka kokeile uusia makuja ja ylläty

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja