Hyppää sisältöön

Kuopion ravintolat – 18 vinkkiä, joiden joukosta löydät sopivan vaihtoehdon

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 14.11.2023
Kuopiossa on tasokas ja eläväinen ravintolatarjonta. Kuinka monta ehdit testata yhden reissun aikana?

1. Kaupungin paras näköala: Torniravintola

Kuopion tunnetuimman maamerkin Puijon tornin huipulla toimii pyörivä näköalaravintola, josta on hyvä aloittaa kaupunkiloma. 75 metriä korkeasta tornista aukeavat kaupungin parhaat maisemat.

Ravintola tarjoilee pohjoissavolaista lähiruokaa. Verkkosivuillaan ravintola kertoo tavoitteekseen sen, että raaka-aineiden tuottajat näkyisivät tornista käsin. Halutessaan asiakkaat voivat tutustua tuottajien tarinoihin sovelluksen avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ravintolassa on sesongin mukaan vaihtuva lähiruokapöytä, à la carte -lista sekä kiinteähintainen kolmen ruokalajin menu. Tornissa toimii myös kahvila.

Puijon Torniravintola
Puijontie 135

2. Fine diningia holvikellarissa: Musta Lammas

Monien paikallisten mielestä Kuopion paras ravintola on Musta Lammas.

Fine dining -ravintolaan tullaan viettämään treffi-iltoja ja merkkipäiviä tai kokoonnutaan yhdessä ystävien kanssa. Jo tila itsessään on säväyttävä: ravintola toimii 1860-luvulla rakennetussa holvikellarissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mustassa Lampaassa on vaihtuva neljän ruokalajin menu, josta voi halutessaan tilata vaikka vain yhden annoksen. Juomapaketti on saatavana myös alkoholittomana versiona.

Ravintolassa järjestetään myös kokkikouluja ja viinimaistelutilaisuuksia.

Musta Lammas
Satamakatu 4

3. Aitoa napolilaista pizzaa: Pizzeria Sorrento

Kuopion kuuluisin pizza löytyy Pizzeria Sorrentosta, jonka sisarravintola Trattoria Sorrento Wanhassa Myllyssä on myös paikallinen suosikki.

Bisnestä pyörittävät italialaiset veljekset, jotka ovat tulleet asiakkaille tutuiksi niin paikan päällä kuin sosiaalisen median kanavissakin.

Ravintola kertoo Instagram-tilillään saaneensa kesällä 2021 Euroopan pohjoisimpana ravintolana sertifikaatin aidosta napolilaisesta pizzasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pizzeriaan suuntaavien kannattaa sisäistää yksi italialainen sääntö, jota ei täällä rikota: ananas ei kuulu pizzaan.

Pizzeria Sorrento
Snellmaninkatu 22

4. Kansanravintola kuopiolaisittain: Muikkuravintola Sampo

Jos olet kiinnostuneempi perinteistä kuin viimeisimmistä trendeistä, on Kuopiossa eräs ravintola, jossa aika on lähes pysähtynyt. Muikkuravintola Sampossa monet annokset ovat olleet listalla jo vuosikymmenten ajan.

Vuonna 1931 kahvilana aloittanut Sampo on hyvä paikka kokea savolaista vieraanvaraisuutta perinteisessä miljöössä. Myös ruokalista on kirjoitettu lupsakasti murteella.

Nimensä mukaisesti ruokalistan pääosassa ovat muikut, ja suosituin annos on pysynyt samana vuodesta toiseen: paistetut muikut perunamuusilla. Vaihtoehtoja löytyy jonkin verran myös asiakkaille, jotka eivät syö kalaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muikkuravintola Sampo
Kauppakatu 13

5. Lounassuosikki: Ravintola Urban

Kun paikallisilta pyytää lounasvinkkejä, nimeää moni omaksi suosikikseen Urbanin.

Kuopion keskustassa sijaitseva viihtyisä ravintola tarjoilee maanantaista perjantaihin vaihtuvia lounasannoksia 12 euron hintaan. Valittavana on kaksi eri vaihtoehtoa, joista toinen sopii aina kasvissyöjille.

Perjantaisin ja lauantaisin Urban on avoinna myös illalliselle. Tarjolla on kahden viikon välein vaihtuva kolmen ruokalajin menu, joka on nähtävissä ravintolan verkkosivuilla. Halutessaan ateriaan voi yhdistää ravintolan viinisuositukset.

Ravintola Urban
Puijonkatu 15

6. Makumatka Lappiin: Gallá Kitchen & Bar

Lapland Hotels -ketjun hotellissa Kuopion keskustassa toimiva Gallá Kitchen & Bar tarjoaa teeman mukaan pohjoisen makuja.

Poronliha ja pohjoisen kalat ovat ravintolassa tyypillisiä raaka-aineita. Myös annosten esillepanoon ja ravintolan tunnelmaan on panostettu. Pääruokien hinnat alkavat noin 20 eurosta.

Ravintolassa on sekä à la carte -lista että mahdollisuus tilata kolmen tai viiden ruokalajin yllätysmenu. Viinipakettien lisäksi valittavana on alkoholiton juomapaketti arktiseen tyyliin.

Gallá Kitchen & Bar
Puijonkatu 32

7. Kuopion kansallisruoka: Kalakukkoleipomo Hanna Partanen

Vierailu Kuopiossa jää vajaaksi, jos sen aikana ei ehdi käydä syömässä paikallisia toriherkkuja. Kalakukkoleipomo Hanna Partanen on kuopiolainen instituutio, joka perustettiin jo vuonna 1931.

Leipomon mukaan kalakukot valmistuvat edelleen käsityönä alkuperäisessä leppähaloilla lämmitettävässä uunissa. Jos et ole koskaan maistanut kalakukkoa, et voi olla testaamatta savolaisherkkua Kuopiossa. Tilauksesta kukkoja saa myös kasvis- tai lanttutäytteillä.

Leipomossa valmistuu päivittäin myös lihapiirakoita, riisipiirakoita ja munkkeja. Tuotteita myydään Kasarmikadun leipomossa sekä vaunussa Kuopion torilla.

Kalakukkoleipomo Hanna Partanen
Kauppatori ja Kasarmikatu 15

8. Viihtyisä keskustaravintola: Isä Camillo

Suosittu lounas- ja illallisravintola Isä Camillo toimii Kuopion keskustassa Suomen Pankin entisessä rakennuksessa. Nimensä ravintola on saanut fiktiiviseltä hahmolta, joka tunnetaan kirjasta ja elokuvasta.

Ravintolan ruokalista kootaan sesongin raaka-aineiden ja makujen mukaan kolmesti vuodessa. Listalta löytyy klassisia eurooppalaisia makuja. Pääruokien hinnat ovat keskimäärin 20–30 euroa.

Ravintola sopii hyvin myös erityisruokavalioita noudattaville, sillä suurin osa annoksista on laktoosittomia tai vähälaktoosisia ja voidaan valmistaa gluteenittomina versioina.

Vuonna 2019 Isä Camillo on palkittu Suomen parhaasta kalakeitosta. Voitokas bouillabasse löytyy edelleen ruokalistalta.

Isä Camillo
Kauppakatu 25–27

9. Hampurilaishimoon: Burger5

Monen mielestä Kuopion parhaat hampurilaiset löytyvät Viihdekeskus Minnassa sijaitsevasta Burger5-ravintolasta. Vuonna 2019 Burger5:n hampurilaiset äänestettiin jopa koko Suomen parhaiksi.

Kaikki ravintolan avotulella paistetut hampurilaiset voi tilata myös vegaanisina. Ruokalistalla on myös alkupaloja, pannupizzoja, salaatteja ja jälkiruokia.

Ravintola on auki koko päivän lounaasta illalliseen. Lounaalla hampurilaisaterian hintaan sisältyy myös ruokajuoma sekä kahvi.

Toinen kehuttu hampurilaisravintola Kuopiossa on lähellä sijaitseva Konttiravintola Morton.

Burger5
Ajurinkatu 16

10. Saunan kautta syömään: Kuopion Saana

Kallaveden rannalla Siikaniemessä sijaitseva Kuopion Saana on elämyskeskus, jonka yhteydessä toimii sauna ja spa -kokonaisuus sekä ravintola. Täällä voi saunoa ja virkistäytyä infinity pool -altaassa ennen ruokailua.

Lounaalla on tarjolla pöytiin tarjoiltava lautasannos, jonka voi valita neljän eri vaihtoehdon joukosta. Yksi vaihtoehdoista on aina keitto. À la carte -listan puolelta löytyy muun muassa kalaa, hampurilaisia ja paistettuja muikkuja.

Sauna ja spa -lippujen hinnat alkavat 18 eurosta. Alle 12-vuotiaat, opiskelijat ja eläkeläiset saavat liput alennettuun hintaan.

Kuopion Saana
Siikaranta 12

11. Sataman saunaravintola: Luoto Kuopio

Toinen kuopiolainen saunaravintola löytyy satamasta. Luoto Kuopio tarjoaa mahdollisuuden saunoa Kallaveden rannalla ja pulahtaa vaikka järveen uimaan ennen ruokailua.

Luodon ravintolassa tarjoillaan sekä lounasta että illallista. Lounaalla annoksen voi valita liha- tai kasvisvaihtoehdon väliltä.

Á la carte -listan pääruoat maksavat noin 20–30 euroa. Konstailemattomien annoksien joukossa on esimerkiksi kalakeittoa ja hampurilaisia.

Luoto Kuopio
Makasiininkatu 5

12. Kuzina Wine & Daily

Yhtenä Kuopion parhaista ravintoloista pidetty Kuzina Wine & Daily sopii juhlavaankiin hetkeen.

Välimeren keittiöstä inspiroitunutta fine dining -ruokaa tarjoileva ravintola saa asiakkailta kehuja myös ystävällisestä palvelustaan.

Ravintolassa huomio kiinnittyy näyttävään viiniseinään. Viinilistan sijaan valikoimasta löytyy peräti 200–300 erilaista viiniä, joiden joukosta ravintolan sommelier osaa ehdottaa asiakkaan makuun ja annoksiin sopivan vaihtoehdon.

Tuoreista raaka-aineiden ja käsityönä valmistettujen annosten takia menu on suppea, joten mahdollisista erityisruokavalioista kannattaa ilmoittaa ravintolaan etukäteen. Pääruokien hinnat liikkuvat 30–40 euron välillä.

Kuzina Wine & Daily
Kauppakatu 13

13. Itämaisia mausteita: Sanskriti

Viihdekeskus Minnassa sijaitseva intialainen ravintola Sanskriti sopii lounaalle, rennolle illalliselle tai take away -annosten noutopaikaksi. Intialaiseen tyyliin listalta löytyy sekä lempeitä että tulisempia makuja.

Ravintolassa tarjoillaan lounasta aina puoli neljään saakka iltapäivällä, joten myöhäisimmätkin ruokailijat ehtivät paikalle. Lounasannokset voi tarkastaa ravintolan Facebook-sivulta.

Intialaisesta keittiöstä löytyy hyvin vaihtoehtoja myös kasvissyöjille ja vegaaneille.

Sanskriti
Ajurinkatu 16

14. Balkanilainen makumatka: Boka

Ravintola Boka tarjoaa Balkanin alueen ruokia lähellä Kuopion satamaa, kävelymatkan päässä keskustasta. Suomalaisille tutuimpia ovat kreikkalaiset annokset.

Balkanilaisessa keittiössä käytetään perinteisesti paljon lihaa, ja sitä löytyy myös ruokalistalta: makkaraa, lammasta, kanaa. Vaihtoehtoja löytyy kuitenkin myös kasvissyöjille.

Pääruokien hinnat liikkuvat 20–30 euron välillä. Ravintolassa tarjoillaan myös lounasta.

Ravintola Boka
Koljonniemenkatu 2

15. Artesaanipizzaa: Blocco

Toinen suosittu kuopiolaispizzeria Blocco tarjoaa artesaanipizzaa keskustassa tuomiokirkon lähellä. Ravintola aukeaa viikolla iltapäivällä lounasajan jälkeen, mutta lauantaisin ja sunnuntaisin saa myös lounaspizzaa.

Listalla on klassikoita, mutta myös erikoisempia täytteitä. Pizzan voi tilata muun muassa päärynällä, punajuurella tai keltaisella currytahnakastikkeella höystettynä.

Pizzan lisäksi ravintolasta saa myös salaattia ja jaettavaksi sopivia antipastoja kuten oliiveja, juustoja ja leikkeleitä.

Pizzan kylkeen suositellaan myös dippiä, joka on tarkoitettu reunojen kanssa syötäväksi.

Blocco
Puijonkatu 17

16. Hyvää ruokaa rennosti: Gastrobar B/P

Gastrobar B/P on rento ja rouhea ravintola Kuopion keskustassa.

Ruokalistalta löytyy fine dining -tyyppisiä annoksia, mutta myös tuhteja hampurilaisia. Pääruokien hinnat alkavat alle 20 eurosta ja nousevat yli 40 euron annoksesta riippuen.

Pitkän kaavan mukaan syöville illallisvieraille on valittavana myös maistelumenu, jonka kylkeen voi tilata viinipaketin.

Lounaalla ravintolan ruokaa pääsee maistamaan alle 15 eurolla. Lounas tarjoillaan pöytiin ja annoksen voi valita neljän eri vaihtoehdon joukosta.

Ravintola on suljettu sunnuntaisin ja maanantaisin.

Gastrobar B/P
Asemakatu 1

17. Tuttuja herkkuja Kreikasta: Kreeta

Kun Kreikka-ikävä iskee, voi ensiapua hakea Kuopion keskustassa sijaitsevasta ravintola Kreetasta. Musiikilla ja ystävällisellä palvelulla haetaan kreikkalaisen tavernan tunnelmaa.

Listalta löytyy lomilta tuttuja klassikoita kuten souvlaki, moussaka, kleftiko ja kreikkalainen salaatti. Alkupalaksi voi jakaa pöytäseurueen kesken vaikka meze-lautasen.

Ravintola on auki sekä lounaalla että illallisella. Samoilla yrittäjillä on ravintola Kuopion lisäksi myös Joensuussa.

Ravintola Kreeta
Maaherrankatu 23

18. Makuja tropiikista: Samruai

Suomalainen Jaana Honghin perusti Thaimaasta kotimaahansa palattuaan thairavintolan yhdessä thaimaalaisen miehensä Dumin kanssa. Kuopion keskustassa sijaitsevasta Samruaista on tullut suosittu paikka tehdä makumatka suomalaisten rakastamaan maahan.

Ravintolassa on arkisin tarjolla edullinen thailounas. Á la carte -listalta löytyvät tutut thaisuosikit, jotka on kätevä tilata tai noutaa myös kotiin.

Haluatko oppia itse thairuoan salat? Ravintolan tiloissa järjestetään säännöllisesti myös thaikokkikouluja.

Samruai
Kauppakatu 63

Lue myös: Missä syödä Helsingissä? 50 ravintolavinkkiä lounaalle ja illalliselle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Powerpark

Esittelyssä kaikki Suomen huvipuistot – mikä sopii sinulle?

Ravintola Palace

Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2024 – mukana kaksi uutta ravintolaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja