Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kulinaristin Kuopio – 8 ravintolaa, jotka yllättävät kotimaanmatkailijan

Visit Finland / Tuija Mehtonen artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Kuopiossa on tasokas ja eläväinen ravintolatarjonta. Kuinka monta ehdit testata yhden reissun aikana?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 26.01.2022
facebook   whatsapp

1. Kaupungin paras näköala: Torniravintola

Kuopion tunnetuimman maamerkin Puijon tornin huipulla toimii pyörivä näköalaravintola, josta on hyvä aloittaa kaupunkiloma. 75 metriä korkeasta tornista aukeavat kaupungin parhaat maisemat.

Ravintola tarjoilee pohjoissavolaista lähiruokaa. Verkkosivuillaan ravintola kertoo tavoitteekseen sen, että raaka-aineiden tuottajat näkyisivät tornista käsin. Halutessaan asiakkaat voivat tutustua tuottajien tarinoihin sovelluksen avulla.

Ravintolassa on sesongin mukaan vaihtuva lähiruokapöytä, à la carte -lista sekä kiinteähintainen kolmen ruokalajin menu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nature Activity Park (@puijopeak)

Varaa pöytä: Puijon Torniravintola
Puijontie 135

2. Fine diningia holvikellarissa: Musta Lammas

Monien paikallisten mielestä Kuopion paras ravintola on Musta Lammas. Fine dining -ravintolaan tullaan viettämään treffi-iltoja ja merkkipäiviä tai kokoonnutaan yhdessä ystävien kanssa. Jo tila itsessään on säväyttävä: ravintola voimii 1860-luvulla rakennetussa holvikellarissa.

Mustassa Lampaassa on vaihtuva neljän ruokalajin menu, josta voi halutessaan tilata vaikka vain yhden annoksen. Juomapaketti on saatavana myös alkoholittomana versiona.

Ravintolassa järjestetään normaalioloissa myös kokkikouluja ja viinimaistelutilaisuuksia. Samaan ravintolaperheeseen kuuluu myös toinen suosittu kuopiolaisravintola Isä Camillo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Musta Lammas (@musta_lammas)

Varaa pöytä: Musta Lammas
Satamakatu 4

3. Aitoa napolilaista pizzaa: Pizzeria Sorrento

Kuopion kuuluisin pizza löytyy Pizzeria Sorrentosta, jonka sisarravintola Trattoria Sorrento Wanhassa Myllyssä on myös paikallinen suosikki. Bisnestä pyörittävät italialaiset veljekset, jotka ovat tulleet asiakkaille tutuiksi niin paikan päällä kuin sosiaalisen median kanavissakin.

Ravintola kertoo Instagram-tilillään saaneensa kesällä 2021 Euroopan pohjoisimpana ravintolana sertifikaatin aidosta napolilaisesta pizzasta.

Pizzeriaan suuntaavien kannattaa sisäistää yksi italialainen sääntö, jota ei täällä rikota: ananas ei kuulu pizzaan.

Pizzeria Sorrento
Snellmaninkatu 22

4. Kansanravintola kuopiolaisittain: Muikkuravintola Sampo

Jos olet kiinnostuneempi perinteistä kuin viimeisimmistä trendeistä, on Kuopiossa eräs ravintola, jossa aika on lähes pysähtynyt. Muikkuravintola Sampossa monet annokset ovat olleet listalla jo vuosikymmenten ajan.

Vuonna 1931 kahvilana aloittanut Sampo on hyvä paikka kokea savolaista vieraanvaraisuutta perinteisessä miljöössä. Myös ruokalista on kirjoitettu lupsakasti murteella.

Nimensä mukaisesti ruokalistan pääosassa ovat muikut, ja suosituin annos on pysynyt samana vuodesta toiseen: paistetut muikut perunamuusilla. Vaihtoehtoja löytyy jonkin verran myös asiakkaille, jotka eivät syö kalaa.

Muikkuravintola Sampo
Kauppakatu 13

5. Lounassuosikki: Ravintola Urban

Kun paikallisilta pyytää lounasvinkkejä, nimeää moni omaksi suosikikseen Urbanin. Kuopion keskustassa sijaitseva viihtyisä ravintola tarjoilee maanantaista perjantaihin vaihtuvia lounasannoksia 12 euron hintaan. Valittavana on kaksi eri vaihtoehtoa.

Viikonloppuisin Urbanin tiloissa järjestetään ravintolan kuvailemia “sokkotreffejä ruoan kanssa”. Tämä tarkoittaa viiden ruokalajin yllätysmenua, jonka kylkeen voi halutessaan valita juomapaketin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ravintolaurban

Varaa pöytä: Ravintola Urban
Puijonkatu 15

6. Makumatka Lappiin: Gallá Kitchen & Bar

Lapland Hotels -ketjun hotellissa Kuopion keskustassa toimiva Gallá Kitchen & Bar tarjoaa teeman mukaan pohjoisen makuja. Poronliha ja pohjoisen kalat ovat ravintolassa tyypillisiä raaka-aineita. Myös annosten esillepanoon on panostettu.

Ravintolassa on sekä a la carte -lista että mahdollisuus tilata yllätysmenu tai neljä ruokalajia sisältävä tunturimenu. Pääruokien hinnat alkavat alle 20 eurosta.

Gallá Kitchen & Bar
Puijonkatu 32

7. Kuopion kansallisruoka: Kalakukkoleipomo Hanna Partanen

Vierailu Kuopiossa jää vajaaksi, jos sen aikana ei ehdi käydä syömässä paikallisia toriherkkuja. Kalakukkoleipomo Hanna Partanen on kuopiolainen instituutio, joka perustettiin jo vuonna 1931.

Leipomon mukaan kalakukot valmistuvat edelleen käsityönä alkuperäisessä leppähaloilla lämmitettävässä uunissa. Jos et ole koskaan maistanut kalakukkoa, et voi olla testaamatta savolaisherkkua Kuopiossa. Tilauksesta kukkoja saa myös kasvis- tai lanttutäytteillä.

Leipomossa valmistuu päivittäin myös lihapiirakoita, riisipiirakoita ja munkkeja. Tuotteita myydään Kasarmikadun leipomossa sekä vaunussa Kuopion torilla.

Kalakukkoleipomo Hanna Partanen
Kauppatori ja Kasarmikatu 15

8. Makuja tropiikista: Samruai

Suomalainen Jaana Honghin perusti Thaimaasta kotimaahansa palattuaan thairavintolan yhdessä miehensä Dumin kanssa. Kuopion keskustassa sijaitsevasta Samruaista on tullut suosittu paikka tehdä makumatka suomalaisten rakastamaan maahan.

Ravintolassa on arkisin tarjolla edullinen thailounas. Á la carte -listalta löytyvät tutut thaisuosikit, jotka on kätevä tilata tai noutaa myös kotiin.

Haluatko oppia itse thairuoan salat? Ravintolan tiloissa järjestetään thaikokkikouluja kerran kuukaudessa. Valittavana on myös täysin vegaanisia kokkikouluja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thairavintola Samruai (@thaisamruai)

Samruai
Kauppakatu 63

Mikä on oma suosikkiravintolasi Kuopiossa? Jaa vinkkisi kommenteissa!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Visit Finland, Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.