Hyppää sisältöön

Suomessa pubeilla on nuhjuinen maine, mutta Britanniassa ne ovat koko kansan olohuone – näin perinne syntyi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.06.2019
Britanniassa pubit ovat paikallisten olohuone ja ehdoton turistinähtävyys.

Pubit ovat brittiläinen klassikko

Oletko joskus hämmästellyt tapaa, jolla Isossa-Britanniassa suhtaudutaan pubeihin? Suomessa liiallinen pubissa notkuminen saattaa aiheuttaa kulmien kohoamista, mutta saarivaltiossa pubikäynnit ovat arkinen asia.

Englannissa pubit ovat olennainen osa paikallista kulttuuria. Niin pientä kylää ei taida ollakaan, etteikö sieltä löytyisi ainakin yhtä pubia. Myös matkailijalle pubivierailu on hauska tapa kurkistaa paikalliseen elämänmenoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jo pubien virallinen nimi public house kertoo, mistä on kyse. Kuppilat ovat kuin koko kansan olohuone. Pubeihin mennään tapaamaan ystäviä, katsomaan jalkapalloa, syömään sunnuntailounasta ja pelaamaan pubivisaa tai lautapelejä.

Jos olet joskus katsonut brittiläisiä tv-sarjoja, olet ehkä huomannut pubien olevan pikkukaupunkien sosiaalisen elämän keskuksia. Samoin on myös tosielämässä. Kantapubi sijaitsee yleensä lähellä kotia, ja pikkukylissä kaikki käyvät samassa pubissa.

Kaikki brittipubit eivät edusta samaa tyyliä. On bilepubeja, perheiden suosimia pubeja, kesällä aukeavia olutpuutarhoja, opiskelijapubeja, turistien täyttämiä pubeja, iäkkäämpien kanta-asiakkaiden pubeja… Itselle sopiva pubi löytyy testaamalla.

Monet paikalliset halveksivat yhtä pubityyppiä: ketjupubeja, joista katsotaan puuttuvan persoonallinen särmä. Ison-Britannian kenties tunnetuin pubiketju on JD Wetherspoon, jolla on ravintoloita ympäri maata.

Miten pubikulttuuri syntyi?

Miten kaikki oikein sai alkunsa? Koska britit alkoivat istua pubeissa ja missä ensimmäinen pubi perustettiin? Arvioiden mukaan brittipubeja on saattanut olla jo 1000-luvun alussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uskotaan, että pubit mukailivat alun perin roomalaisten viinibaareja ja tavernoja. Briteille on kuitenkin aina maistunut olut, josta tuli pubien suosituin juoma. 1800-luvulla ginin juominen yleistyi brittien keskuudessa.

ShutterstockMiksi pubit kuuluvat brittikulttuuriin?
Pubit kuuluvat olennaisesti brittiläiseen katukuvaan.

Britanniassa on useita pubeja, jotka väittävät olevansa maan vanhimpia. Tällaisia ovat muun muassa Nottinghamissa sijaitseva Ye Olde Trip to Jerusalem sekä St Albansin kaupungin Ye Olde Fighting Cocks. Kummallakaan ei tosin ole todisteita niiltä vuosilta, jolloin toiminnan väitetään alkaneen.

Monista pubeista käytettiin aluksi termiä inn eli majatalo. Tämä tarkoitti sitä, että pubien yhteydessä oli mahdollisuus myös majoittua. Erityisesti Ison-Britannian maaseudulta löytyy edelleen paljon majataloja, jotka tarjoilevat ruokaa ja juomaa ja vuokraavat huoneita.

Brittipubit sijaitsevat usein komeissa, historiallisissa rakennuksissa ja ne on sisustettu tunnelmallisesti.

Pubeista on tullut ravintoloita

Monet pubit sopivat hyvin koko perheelle, ja niistä löytyy syöttötuoleja ja oma ruokalista lapsille. Pubien laajeneminen ravintoloiksi onkin ollut avainsana sille, että pubeihin voi tulla myös lasten kanssa. Hieman fiinimpää ruokaa tarjoilevista pubeista käytetään nimeä gastropub.

Pubiruoka on Britanniassa varsinainen käsite. Tyypillisiä annoksia ovat erilaiset piiraat, hampurilaiset, makkarat ja täytetyt voileivät sekä peribrittiläiset klassikot kuten fish and chips eli paistettu kala ranskalaisilla sekä Shepherd’s Pie eli jauhelihaperunapaistos.

Sunnuntaina lounasaikaan pubeihin mennään usein nauttimaan Sunday Roast, joka voi olla esimerkiksi paahdettua kanaa, lammasta tai naudanlihaa. Liha tarjoillaan kasvisten ja ruskean kastikkeen kanssa. Lautaselle kuuluu myös Yorkshire Pudding, hieman tuulihattua muistuttava pikkusuolainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka pubien määrä onkin vähentynyt Britanniassa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, eivät ne ole katoamassa katukuvasta mihinkään. Tilastotoimisto ONS:n mukaan maassa oli vuonna 2018 vajaat 40 000 pubia.

Lue myös: Joko tunnet brittien rakastetuimman kesäjuoman? Tämä K18-herkku on yhtä hyvää kuin sangria

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja