Miksi tapaksilla on oma juhlapäivä? Näin voit viettää sitä Suomessa ja Espanjassa
MAINOS: ESPANJAN MATKAILUTOIMISTO
Tapakset ovat tärkeä osa Espanjan ruokakulttuuria
Espanjassa loman paras osa on monelle paikallinen ruoka. Tapasbaarissa istuskellessa juomien seurana nautitaan pieniä annoksia, jotka on usein tehty kalasta, lihasta tai kasviksista.
Eri puolilla Espanjaa syödään erilaisia tapaksia, sillä jokaisella alueella on oma ruokakulttuurinsa. Lähes mitä tahansa ruokaa voidaan tarjoilla tapaksina, kunhan annoskoko on pieni.
Yksinkertaisimmillaan tapakset voivat olla esimerkiksi oliiveja, lohkoperunoita tai espanjalaisista kinkuista tehtyjä leikkeleitä. Hienoissa ravintoloissa tapakset saattavat muistuttaa pieniä taideteoksia.
Parasta tapaksissa on tietysti se, ettei ravintolassa tarvitse valita vain yhtä annosta. Pöytäseurueen kesken voi jakaa vaikka koko ruokalistan ja maistella jokaista tapasta suupalan verran.
Koe World Tapas Day Helsingissä
World Tapas Day on kansainvälinen merkkipäivä, joka juhlistaa Espanjan rikasta tapaskulttuuria ympäri maailmaa. Tapaspäivää on vietetty kesäkuussa vuodesta 2016 lähtien.
Espanjassa tapakset tuovat ihmiset yhteen saman pöydän ääreen: ne ovat kuin symboli maan sosiaaliselle elämälle. Oli sitten kyse vilkkaista toreista, ravintolassa järjestetyistä tapaamisista tai kotona vietetyistä illanistujaisista, tapakset ovat usein pääosassa.
Herkullista juhlapäivää voi viettää myös Suomessa. Espanjan matkailutoimiston suunnittelema Pala Espanjaa – World Tapas Day -tapahtuma järjestetään Helsingin ydinkeskustassa Kolmen sepän aukiolla 14.–15.6.
Tapahtumassa voi maistella tapaksia sekä seurata livenä show cooking -esityksiä. Espanjalaiset näyttävät esimerkiksi miten kinkkua leikataan oikeaoppisesti ja miten valmistuu perinteinen merenelävillä höystetty paella.
Tunnelmaan virittäydytään espanjalaisen musiikin sävelin. Tapahtuma sopii hyvin koko perheelle.
Tällainen on Helsingin World Tapas Day -ohjelma
World Tapas Day Espanjassa
Jos satut olemaan Tapas Dayn aikaan Espanjassa, suuntaa jollekin maan kuuluisimmista tapas-alueista tai -kaduista. Virallista tapaspäivää vietetään 16. kesäkuuta, ja luvassa on juhlat!
Espanjassa tapasten syömiselle on olemassa jopa oma verbi, tapear. Suomeksi sitä voisi kutsua vaikka tapasteluksi: kierretään baarista toiseen syömässä tapaksia.
Isoissa kaupungeissa on tietyt alueet, jotka tunnetaan erinomaisista tapaksistaan. Madridissa kannattaa suunnata La Latinan kaupunginosaan (esimerkiksi Cava Bajan ja Cava Altan kortteleihin) ja Barcelonassa El passeig de Sant Joan -kadulle. Sevillassa ja Granadassa vanhakaupunki on paikka, jonne kokoonnutaan.
Valenciassa trendikkäin alue tapasten maisteluun on Ruzafa, jossa voi kierrellä baareja ja nauttia kaupungin vilinästä. Paellan synnyinpaikkana tunnetussa kaupungissa syödään erityisesti kalaa ja mereneläviä.
Pohjois-Espanjassa tapakset tunnetaan nimellä pintxo. Pienten leivänpalojen päälle voidaan koota mitä tahansa kalasta lihaan, juustoihin ja kasviksiin. Leipäpalan läpi sujautettu tikku pitää korkeankin annoksen kasassa.
Baskimaan San Sebastian on Espanjan kulinaaripääkaupunki, jossa pintxoja keräännytään syömään vanhaankaupunkiin. Noin 120 kilometrin päässä sijaitsevassa Bilbaossa vanha keskusta on niin ikään suosituin paikka herkutteluun.
Tutustu tapaksiin – 3 tärppiä
1. Papas con Mojo Rojo
Tämä on herkku on tuttu lähes kaikille, jotka ovat joskus käyneet Kanariansaarilla, erityisesti Teneriffalla. Ryppyperunat – tai kanarianperunat – mausteisen mojo-kastikkeen kera ovat saarten kenties tunnetuin klassikko. Perunoita voi nauttia sekä tapaksina että lisukkeena aterian kanssa.
Runsaassa suolassa keitetyt pienet perunat tarjoillaan kuorineen, hieman rapeina ja ryppyisinä. Niiden kanssa saat kupillisen punaista mojo-kastiketta, johon perunat dipataan.
Punainen mojo-kastike valmistetaan paprikasta, valkosipulista, juustokuminasta, oliiviöljystä ja viinietikasta. Mojo-kastiketta valmistetaan myös vihreänä versiona, ja usein saatkin ravintolassa molempia.
Herkullinen mojo-kastike ei mausteisuudestaan huolimatta ole varsinaisesti tulista, joten se sopii hyvin myös suomalaisiin makunystyröihin. Kastikkeita voi ostaa myös kotiin tuliaiseksi.
2. Polbo á feira / pulpo a la gallega
Ehkä koko Pohjois-Espanjan kuuluisin tapas on Galician alueelta tuleva paikalliseen tapaan valmistettu mustekala, joka tunnetaan nimillä polbo á feira tai pulpo a la gallega.
Tähän klassikkoon törmäät tapasbaareissa ympäri Espanjaa, mutta parasta se on tietysti omilla kotiseuduillaan!
Tärkeintä mustekalan valmistuksessa on juuri oikeanlainen rakenne. Suutuntuman on oltava napakka, mutta ei kumimainen. Jos olet joskus syönyt sitkeää mustekalaa, et ole saanut sitä oikeaoppisesti kypsennettynä.
Pieniksi paloiksi leikattu mustekala maustetaan suolalla, oliiviöljyllä ja paprikajauheella. Annos tarjoillaan perinteisesti puisella lautasella, ja nautitaan perunan ja paikallisen viinin kera.
3. Coca de verduras
Coca de verduras on Mallorcan perinteinen herkku, joka jaetaan yhdessä pöytäseurueen kanssa. Ohueksi kaulittu leipätaikina paistetaan rapeaksi, ja täytteenä käytetään erilaisia vihanneksia kuten tomaattia, paprikaa, munakoisoa, sipulia ja kesäkurpitsaa.
Kasvikset kuullotetaan espanjalaiseen tapaan runsaassa oliiviöljyssä. Piiraan mausteena saatetaan käyttää esimerkiksi rosmariinia, oreganoa tai timjamia.
Piirakka jaetaan paloiksi, jotka tarjoillaan seurueelle esimerkiksi aiolin tai mausteisen tomaattikastikkeen kanssa. Kasvispiiraan kyytipojaksi sopii vaikka paikallinen valkoviini.
Coca de verduras on helppo valinta jaettavaksi ryhmälle, sillä se sopii sekä kasvis- että sekasyöjille. Ehkä oletkin jo maistanut tätä tapasbaareista ja leipomoista löytyvää herkkua Mallorcalla?
MAINOS: ESPANJAN MATKAILUTOIMISTO