Hyppää sisältöön

Kuusi viinitietä Espanjassa – katso reitit herkuttelijalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.03.2020
Vietä erilainen loma Espanjassa kiertämällä viinitiloja. Rantapallon esittelyssä kuusi houkuttelevaa reittiä.

1. Rias Baixas – Galician viinireitti

Luoteis-Espanjan Galicia on monelle suomalaismatkailijalle tuntematonta seutua. Portugalin rajalla sijaitseva itsehallintoalue tunnetaan espanjalaisittain koleasta ilmastostaan, joka runsaine sateineen takaa upean vihreän maaston. Galicia saattaakin hyvin olla Espanjan parhaiten säilynyt salaisuus!

Galician viinialueen Rias Baixasin bodegat eli viinitilat tutustuttavat kävijän paikallisiin Albariño-viineihin. Rypäleestä valmistetaan erityisesti kala- ja äyriäisruokien kanssa nautittavaksi sopivia raikkaita ja kirpeän hapokkaita valkoviinejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Albariño-viineille on omistettu myös oma festivaali: elokuun ensimmäisellä viikolla viinireitin varrelle osuvassa Cambadosissa vietetään vuosittaista Fiesta del Vino Albariño -tapahtumaa.

ShutterstockEspanjan viinireitit
Rias Baixasin alueen viinitarhoilla pääsee tutustumaan viininviljelyyn.

Atlantin rannikolla sijaitsevassa Galiciassa kulinaristin kannattaa kokeilla ainakin kala- ja äyriäisruokia. Jokaisen tapasravintolan listalta löytyy alueen kenties tunnetuin annos pulpo a la gallega eli paprikalla maustettu mustekala. Lokakuussa O Grovessa järjestetään perinteinen Fiesta del Marisco, mereneläville omistettu kulinaarijuhla.

Galiciaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Alueelle voi saapua Madridista joko junalla tai lentäen – lähimmät lentokentät löytyvät Vigosta ja Santiago de Compostelasta. Mikäli haluat nauttia Galician kauniista rannoista, on kesä paras aika matkustaa.

>> Rias Baixasin viinitie

2. Lasillinen sherryä Jerezissä

Etelä-Espanjan Andalusia on matkailijalle varsinainen runsaudensarvi, josta löytyy kaikkea rantakohteista kulttuurikaupunkeihin ja jopa laskettelurinteisiin. Viinejä ja brandya kannattaa suunnata maistelemaan Jereziin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jerez de la Fronteran kaupungin tavaramerkkituote on väkevöity viini sherry, jonka espanjankielinen nimi onkin jerez. Marco de Jerezin viinireitti vie kävijät myös esimerkiksi Sanlúcar de Barramedaan, jossa valmistetaan Manzanilla-sherryä, sekä El Puerto de Santa Mariaan, jossa voi vierailla vaikkapa espanjalaisen juomajätin Osbornen bodegassa.

ShutterstockEspanjan viinireitit
Jerezin alue tunnetaan erityisesti sherrystä.

Viinialueella kannattaa ottaa kaikki irti viinimaistiaisista, opastetuista kierroksista ja paikallisista herkuista. Alueella järjestetään myös viineihin liittyviä festivaaleja kuten Jerezin syyskuiset sadonkorjuujuhlat. Unohtaa ei sovi myöskään paikallista brandya (Brandy de Jereziä).

Suomesta Jerezin alueelle on helpointa matkustaa lentämällä ensin suorin lennoin Málagaan, josta matkaa voi jatkaa vuokra-autolla. Andalusiassa mielenkiintoiset kohteet eivät lopu kesken. Autoile esimerkiksi Sevillaan, Cadiziin ja Granadaan tai vietä rantaloma tyylikkäässä Marbellassa.

>> Marco de Jerezin viinitie

3. Rioja Alta on klassinen viinireitti

La Riojan itsehallintoalue Pohjois-Espanjassa on yksi maan suurimmista ja tunnetuimmista viinintuottajista, joka on kuuluisa erityisesti punaviineistään. Rioja Altan viinireitin varrelta löytyvät monet Espanjan vanhimmista ja arvostetuimmista viinitiloista – ja toisaalta myös modernit tulokkaat.

Rioja Altan viinitiloja kiertämällä matkailija pääsee kokeilemaan alueen viinien laajaa skaalaa. Riojan merkittävin rypälelajike on tempranillo. Hedelmäisten punaviinien lisäksi Riojan alueella valmistetaan toki myös jonkin verran valkoviiniä.

ShutterstockEspanjan viinireitit
La Riojassa viinitarhat sijaitsevat vuoristomaisemien äärellä.

Erinomaisia viinitiloja löytyy esimerkiksi loman tukikohdaksi sopivasta Haron kaupungista, jota pidetään La Riojan viinipääkaupunkina. Muita Rioja Altan viinireitiltä löytyviä vierailun arvoisia kohteita ovat muun muassa San Asensio, Sajazarra ja Briones.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

La Riojan alueella voi harrastaa myös patikointia – lukuisat vaellusreitit viinilaaksojen lomassa tarjoavat oivalliset puitteet. Taustalla levittäytyvät komeat vuoristomaisemat.

Suomesta ei liikennöidä suoria lentoja Pohjois-Espanjaan, mutta Rioja Altan viinialueelle pääsee lentämällä Madridin kautta Bilbaoon tai La Riojan itsehallintoalueen pääkaupunkiin Logroñoon. Lentokentältä matkaa on helpointa jatkaa vuokra-autolla.

>> Rioja Altan viinitie

4. Ribera del Duerossa on helppo vierailla kaupunkiloman kyljessä

Riojan tavoin myös Ribera del Dueron viinialue on helposti saavutettavissa Madridista käsin. Ajomatka pääkaupungista tähän kauniiseen jokilaaksoon on vain noin tunti. Seudulla sijaitsee muun muassa Espanjan kenties tunnetuin viinitalo Vega Sicilia, jonka Unico-viini on maailmankuulua.

Ribera del Dueron viinit ovat tyypillisesti tuhteja, muhkean hedelmäisiä punaviinejä. Tärkein rypäle on tempranillo (tinto fino), mutta mukaan saatetaan seikoittaa myös grenachea, cabernet sauvignonia, merlot’ta tai malbecia. Seudulla valmistetaan myös valkoviinejä, mutta määrällisesti merkittävästi vähemmän.

ShutterstockEspanjan viinireitit
Burgosin värikäs kaupunki tunnetaan ruokakulttuuristaan.

Ribera del Dueron viinialueen tuotanto on kasvanut nykyiseen mittakaavaansa vasta muutaman viimeisimmän vuosikymmenen aikana. Seudulla on lukuisia kiinnostavia tiloja, joista monet tarjoavat myös majoitusmahdollisuuksia. Voit joko yöpyä tiloilla päivän tai parin välein uuteen kohteeseen siirtyen tai yhtä hyvin valita jonkin alueen kaupungeista majoituskohteeksi ja tehdä tiloille päivävierailuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi Kastilian maakunnan pääkaupunki Burgos tai viehättävä Valladolidin kaupunki sopivat matkan keskuspisteiksi.

>> Ribera del Dueron viinireitti

5. Viiniä ja cavaa Barcelonan kupeessa

Penedèsin viinitie on Barcelonan ja Tarragonan väliin asettuva alue, jolla tuotetaan sekä viinejä että cavaa, Espanjan omaa kuplajuomaa. Parhaiten reittiin pääsee tutustumaan lentämällä ensin Barcelonaan ja jatkamalla matkaa vuokra-autolla.

Penedèsin viinitien tärkeimmät kylät ovat nimeltään Vilafranca del Penedès ja Sant Sadurní d’Anoia, joihin on molempiin noin tunnin ajomatka Barcelonasta.

ShutterstockEspanjan viinireitit
Kataloniassa viinitarhoilta voi katsella myös Montserratin vuoristomaisemia.

Penedèsin valkoviinit ovat enimmäkseen pirskahtelevia ja hedelmäisiä, kun taas punaviinit ovat täyteläisiä ja syvänpunaisia. Alueen viinit ovat nuoria.

Espanjalainen kuohuviini cava on juhlissa käytettävä maljajuoma, jolla on tunnistettava maku. Cavasta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa suunnata Sant Sadurní d’Anoiaan, joka tunnetaan kuuluisimpana cavakaupunkina.

>> Penedèsin viinitie

6. Alicanten viinitie suositun lomakohteen kupeessa

Alicante on monille suomalaisille tuttu kesäkohde, sillä parantuneiden lentoyhteyksien myötä kaupunki on haastanut Barcelonan Espanjan itärannikolla. Myös Alicantesta löytyy viinireitti, johon tutustuminen on helppo sisällyttää esimerkiksi viikon lomaan.

Inka KhanjiEspanjan viinireitit
Alicantessa viinejä voi maistella esimerkiksi Enrique Mendozan viinitilalla.

Alicanten alueen tunnetuimmat viinintuottajat ovat esimerkiksi Marina Altan ja Vinalopon kylät. Alicanten kaupunki on viinimatkalla helppo tukikohta, josta voi liikkua autolla esimerkiksi Benissaan ja Elcheen. Tyypillisesti alueen viinit ovat hedelmäisiä, mutta mausteisia.

Alicanten viinireitillä kannattaa maistaa ainakin Vino Fondillónia, joka on yksi maailman vanhimmista viineistä. Hankala valmistusprosessi rajoittaa tuotantoa, joten viiniä pääsee maistelemaan vain muutamilla tiloilla.

>> Alicanten viinitie

Teksti: Maria Hietala ja Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja