Hyppää sisältöön

Unohtumaton viiniloma Espanjassa – opas viinimatkailijan Riojaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.06.2018
Tummien Riojan viinien koti on pohjoisessa Espanjassa. Idyllinen viinialue sopii herkkusuun matkakohteeksi.

Vuoristo pitää ilmaston viininviljelylle sopivana

Espanjan pohjoisosassa sijaitseva Rioja on tunnettu herkullisista viineistään, ja viiniperinne sekä viehättävät kylät hallitsevat hallitsevatkin alueen vehreää maisemaa. Riojan alueesta saa eniten irti liikkumalla omalla tai vuokra-autolla, ja seudulla kannattaa kierrellä useampaan paikkaan tutustuen sekä paikallisesta vieraanvaraisuudesta nauttien.

Suurin osa Riojan viinialueesta kuuluu nimensä mukaisesti La Riojan maakuntaan, mutta osittain alue ulottuu myös Baskimaan ja Navarren puolelle. Yli kilometrin korkeuteen nousevat Sierra de Cantabrian vuoret suojaavat Riojan viljelmiä ja pitävät ilmaston otollisena viininviljelylle Atlantin tuulista huolimatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riojan viinitilat ottavat matkailijoita mielellään vastaan. Pienemmät sopivat herkutteluun ja viininmaisteluun päivävierailun kohteeksi, suuremmilla tiloilla voi usein myös majoittua. Eri vaihtoehtoihin on helppo tutustua etukäteen La Riojan matkailutoimiston verkkosivujen avulla.

ShutterstockLa Riojan viinit
La Riojan viinialueella pääsee katselemaan vaikuttavia maisemia.

Suomesta voi lentää La Riojan pääkaupunkiin Logroñoon vaihtoyhteydellä esimerkiksi Madridin kautta, mutta hieman edullisempaa on napata vuokra-auto vain puolentoista tunnin päässä sijaitsevalta Bilbaon lentokentältä.

Haro sopii viinimatkan tukikohdaksi

Jos et tahdo vaihtaa majapaikkaa matkan aikana, hyvä tukikohta lomailulle Haro, josta löytyvät esimerkiksi idyllinen luostarihotelli Los Agustinos ja upeat vuosittaiset viinikarnevaalit.

Läheisessä La Guardian kylässä sijaitseva Villa Lucian viinimuseossa pääsee perehtymään viininmaistelun saloihin ja samaisessa kylässä sijaitsee myös kiehtova viinikylpylä.

Jos majoitut mieluummin kaupunkiympäristössä, valitse tukikohdaksi Logroño ja varaa ainakin yksi ilta Calle Laurelin tarjontaan tutustumiseen. Tämän pienen kadun ympäristössä on kuhiseva keskittymä tapas-baareja ja viinitupia, joissa seudun herkkutarjontaan pääsee tutustumaan perusteellisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gehry inspiroitui viinimaisemasta

Tunnettu Marques de Riscalin viinitalo on yksi Riojan must-kohteista. Tilalla on viinikellareita kolmelta eri vuosisadalta ja paikka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua siihen, kuinka viininvalmistuksessa historia sekä nykyaika kietoutuvat luontevasti yhteen.

ShutterstockLa Riojan viinit
Kiinnostus viineihin ja arkkitehtuuriin on helppo yhdistää La Riojassa.

Maailmankuulu arkkitehti Frank O. Gehry on suunnitellut Marques de Riscalille futuristisen rakennuksen, jossa toimii nykyisin hotelli ja Michelin-ravintola.
Läheisen Bilbaon kaupungin maamerkkinä tunnettu Guggenheim-museo toi Gehryn seudulle ja Sierra de Cantabrian vuoriston komea siluetti inspiroi arkkitehdin piirtämään tämän perinteisistä viinitiloista täysin poikkeavan maisemassa aaltoilevan luomuksen.

Riojan viinien laatuluokitus on tarkka

Riojan viinit ovat tyypillisesti tummia ja hedelmäisiä punaviinejä, joiden tärkein lajike on tempranillo. Vain noin viisitoista prosenttia alueen viljelmistä on valkoisia lajikkeita. Seudun omia perinneruokia ovat riista- ja lammasruoat, kuten tuhdit lihapadat. Juuri tämäntyyppisten herkkujen kanssa Riojan viinit ovat parhaimmillaan.

Riojan viinit jaotellaan neljään laatuluokkaan:

  • Rioja: Riojan alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty tammitynnyrissä alle vuoden.
  • Rioja Crianza: Riojan alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty yhteensä vähintään kaksi vuotta, ja vähintään vuosi siitä tammitynnyrissä.
  • Rioja Reserva: Riojan alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty yhteensä vähintään kolme vuotta, ja vähintään vuosi siitä tammitynnyrissä.
  • Rioja Gran Reserva: Riojan alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty yhteensä vähintään viisi vuotta, ja vähintään kaksi vuotta siitä tammitynnyrissä.

Mitä tuliaisiksi Riojasta?

Riojan viinintekijät saivat oppinsa 1800-luvun bordeauxlaisilta kauppiailta, jotka vierailivat seudulla. Ranskalaiset vaikutteet näkyvät valmistustavoissa edelleen. Valtaosa Riojan viininvalmistajista on melko pieniä perheyrityksiä.

Tunnetuimmat suuremmat brändit ovat Bodegas Faustino ja Bodegas Campo Viejo, joiden kummankin tuotteita on saatavilla myös Alkosta.

Riojan viiniluokitus on tarkka ja sen ansiosta Reserva- ja Gran Reserva -viinit ovat erittäin laadukkaita. Tämä näkyy luonnollisesti myös hinnoissa, mutta onneksi myös edullisemmista Crianza-viineistä ja tavallisista Rioja-viineistä löytyy esimerkiksi juhlapöydän liharuokia mukavasti täydentäviä vaihtoehtoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riojan-matkailijan paras tuliaisvinkki on vilkaisu Alkon valikoimaan ennen tuliaispullojen valintaa – kannattaa tuoda matkalta jotain sellaista, mitä ei Suomesta suoraan saisi.

>> Lue lisää vinkkejä Espanjaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja